Labe SRN

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

david
moderátor
Reputace: 234

Labe SRN

Příspěvekod david » ned říj 13, 2013 10:24 pm

Jak pustili v září plavbu z Prahy do Mělníka, tak jsem vypad na menší výlet - 564km - do Drážďan podívat se na kámoše. Toho kámoše, o kterém jsem tu někde psal, jak se potopil v Baltu u Švédska, a který letos opět šmejdil s lodí 6m a 23 koní po kýlu z Drážďan na Balt do Dánska. Bohužel má zdravotní problémy, je hodně bez nálady a zase mně dostal. Přišel na loď, položil na stůl odpichovátko, trojúhelníky a štos námořních map severu – tady to máš, já už na to nemám. Situace, no brrrrrr.

Na začátku jsou fotky gumáku s extra plovákama – zná to někdo ??

Pak tam je RUDA – loď co připlavala do Podolí z Anglie a chytla je tu povodeň a tak si trochu prodloužili pobyt. Na jih neplavou, Ruda se tam prý moc rozesychá. :lol: Při cestě zpět jsem je už potkal v Řeži.

http://www.myruda.com/

Mimo to jsem taky stihl vinobraní v Litoměřicích a Žernosekách. Na cestě zpět jsme se v Žernosekách plánovan sčuchli s kamarádem z Davle s plachetnicí a pak neplánovaně potkali další kámoše s hasičárnou Floriánem a Vikinga z Prahy. Taky jsme potkali dva šoumeny, co sice neuměli přistát a zápasili v komoře, zato na kanále předjížděli a dělali vlny jako prase. Viking skákal jak na moři.

Specielně pro Zdendu 1234 jsem párkrát vyfotil meteostanici, by měl představu o vlhkosti v lodi při puštěným topení. Kámošovi s plachetnicí bez topení ze stropu ráno pršelo.

Z nových plavebních poznatků - Němci, na rozdíl od nás, používají na komunikaci výhradně 10. kanál, včetně nahlášení se kejvacímu přívozu. Což jsem nevěděl, až když na mně přívoznice do vysílačky pokřikovala ať jedu rovnou, že počká. Tak jsem slušně poděkoval a ona že není za co a pak mávala. Príma.

Příležitostně ofotím a dám sem čísla kanálů a časy hlášení vodních stavů jednotlivých úseků něm. Labe. U nás jdou vodní stavy a plavební info na 80 a 88 – pokud to někdo neví.

Fotky z plavby jsou na Rajčeti.

http://davidlod.rajce.net/Labe_zari_2013

david

lod
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned říj 13, 2013 10:38 pm

Album s přístupem na heslo :?
david
moderátor

Příspěvekod david » ned říj 13, 2013 10:40 pm

máš to dole :o
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon říj 14, 2013 12:16 am

Kdyby ses býval stavil v Litoměřicích, tak jsem zrovna byl v jachťáku, Ruda tam připlula ve středu ráno, takže počítám, že kolem nás jsi plul v pondělí nebo v úterý.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon říj 14, 2013 7:29 am

kdybys býval byl :D v jachtáku na vinobraní, tak to jsem tam dvě noci stál. Nahoru jsem plaval v neděli.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon říj 14, 2013 9:31 am

Do háje zelenýho, minuli jsme se o hodiny.

Za fotkami Pillnitz máš jednu, kde kotvíš na kraji zátoky. To je ten záliv proti zámku, jak má na konci molo Winkler?
david
moderátor

Příspěvekod david » pon říj 14, 2013 10:32 am

jojo, je to u Pilníku, ale není to záliv, je to rameno Labe kolem ostrova. Zhora to není průjezdný – málo vody, někdy žádná. Spodem to jde, ale opatrně, při Ústí 215 tam je hl. 1,3 – 2m. Je tam loděnice, o Winklerově molu nevím.

edit - doplnění:

jo, je tam nějaká fotka, kde to vypadá, že jsem fotil jen hladinu. Omyl! Při bližším ohledání je na ní plovatka - fakt taková česká - kouká z vody tak 10 cm, případně zmizí docela. A bylo jich takovjch víc.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon říj 14, 2013 2:01 pm

david píše: Je tam loděnice, o Winklerově molu nevím.

Otec a syn Winklerovi jsou majitelé nebo správci té loděnice a mají kousek odtamtud bootszentrum - bazar, dílnu a krámek. Starý pán má vymazlený 30er jollenkreuzer a na Labi je docela známý i v Čechách, kotvívá s ním v klubech od Ústí po Roudnici.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon říj 14, 2013 2:27 pm

tak to je shoda jmen, já myslel pražského rejdaře Winklera. proto jsem taky říkal, co by dělal v Klein Zschachwitz :?

jestli ten tvůj má krámek ve vilové čtvrti Heidenau, tak tam jsem byl loni. a mluvil jsem s mladým

http://www.bootszentrum-dresden.de/41793.html
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon říj 14, 2013 3:47 pm

Pražskej je s jednoduchým V :)
david
moderátor

Příspěvekod david » pon říj 14, 2013 9:39 pm

no jo, taky pravda. kdy se počeštil? :lol:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon říj 14, 2013 9:54 pm

david píše:krámek ve vilové čtvrti Heidenau

Jojo, to je on.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte říj 15, 2013 9:57 pm

Pěkná fotodokumentace z plavby, zvlášt když si člověk oživí známá místa.
david
moderátor

Příspěvekod david » sob kvě 24, 2014 7:47 pm

když se ti to tak líbí, je tu pokračování. ;) zatím jen pokec, mám tu blbý připojení a nejde mi rozchodit rajče :mad: :hmm:

Už to vypadalo, že zas budu doma, Labe šlo každý den dolů, no a najednou začalo pršet. Všichni nadávali, já se radoval. Jen víc a větší kapky! A tak jsem se konečně po dlouhé době vydal na plavbu s velkým P - teda doufám, že se povede..
V sobotu odpo jsem prchnul přítelkyni ( měla nutný mejdan v Plzni) a se stoupající vodou sólo vysmah z Davle. Večer v Tatranu, neděle ráno Smíchov, večer Žernoseky - cvičení v komorování. V podělí Děčín. doufaje, že udělám Drážďany, Leč kleklo počítadlo a bylo potřena najít PC doktora. Povedlo se, ale dodělal to až v úterý ve 12,30. Ale to zdržení stálo zato. Kotvil jsem celou dobu u ZKMR Beskydy, fotil a drbal s kapitánem a posádkou – moc príma si mít s někým o plavbě a lodích povídat.
Nicméně v úterý v 17,50 to hlídaly Drážďany, po proudu jsem plaval jako drak, v klubu na 50 km. Grilovačka s kamarády a něco piva.
Ve středu dopo jsme s nimi udělali korzofárt po Labi a večer čekám, že mně dohoní vlakem ta moje. A bude po klidu, no, ale spoň nebudu o hladu. Plavat sólo na Labi a do toho vařit, jde celkem blbě.
Čtvrtek: od včera jsme komplet, tedy dva. Ráno 7,05 odplutí z Drážďan, na 124 km se konečně dostávám na páky, což mně baví víc než plavba podle bójí a ve 12,45 dáváme v ochranném přístavu v Mühlberku na 127 km pauzu na oběd.
Podle zpráv WSA na vysílačce voda zatím drží, není důvod ke spěchu. Potkáváme pár CS šífů proti vodě a někde za námi se courá pasažírák Clara Schumann. Slyším ji na vysílačce, jak se hlásí při míjení s naší plavbou. Nakonec večer kotví v Torgavě kousek pod námi .
Hodlám přenocovat v obchodním přístavu Torgau na 155km a jsem tam v 16,20. Ve vjezdu do přístavu je sice cedule “škrtlej Sport”, ale kamarád z DD povídal, že jednu noc prý klidně a jinde se tu s větší lodí stejně kloudně nedá.
Večer jsme přesunuli bajbótem ke břehu a hledali cestu z přístavu ven. Šlo to jen přes žel. vlečku, pozemek WSA a jejich branku v plotě zajištěnou jen rýglem. Psa naštěstí neměli. Ve městě jsme lehce oslavili Hanky narozeniny a potmě doťapali k bajbótu.
Pátek: ráno kolem projeli lodí lidi z WSA, asi kouknout, co jme zač. Jen jsme se pozdravili, ke kotvení připomínky neměli. V 7,15 jsem vypad a v 11,00 byl v Elsteru na 200 km, kde mně opět dohonila Clara a bukhstrahlem mi lehce znepříjemnila přistávací manévr. Mylně jsem totiž počítal, že když přistála, tak hned tak někam dál nepoplave. Bylo to omyl. Když jsem byl už na jednom laně přivázanej, pustila příďověj propeler, krapet roztočila vodu v buhně a odplula. Držel jsem se na motor, ale moc elegantní to teda nebylo. Po té neohlášeni přepadáme kamarády, se kterými jsem se neviděl 9 let a Hanka 30, rychle s nimi na nákup - by bylo co na gril a čím zapíjet, a paříme u nich na zahradě do půl druhé. Náročné.
V sobotu jsme stále v Elsteru, autem do Wittembergu na čumendu a večer bude zase na zahradě + připojení na interfernet.
Odpoledne kolem proplula naše MN 7304 naložená na 160, ale voda už jde pomalu dolů. Ráno vypadnu směr Aken nebo Schönebeck, a nebo až Magdeburg.

Jak bude nějaké lepší připojení, pošlu fotky na rajče.
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod MB » ned kvě 25, 2014 10:24 pm

hm ...jezdím do práce, tvoje loď nikde ....na co mám koukat? ....už jsem se začínal bát ....držím palce a šťastnou plavbu!!!
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pon kvě 26, 2014 10:10 pm

Kam až pluješ a na jak dlouho?
Petr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Petr » úte kvě 27, 2014 10:41 am

Ahoj,
prosím o radu zkušené labské vlky.
v půlce června chci na týden (14-22.06) s kamarádem jet z Mělníka dolu kam až to stihnem a zpět :-)
Mám Schetlanda s 50kou, cestovka cca 35 km/h.
Kam bych se mohl dostat? ( musím ale i zpět!)
Na co si dát pozor?
Typy na tankování a kotvení.
Problémy na komorách atd.
Díky moc za případné rady.
Ahoj Petr.
PS: pokud by se chtěl někdo přidat je vítám!
david
moderátor

Příspěvekod david » úte kvě 27, 2014 7:58 pm

Finn píše:Kam až pluješ a na jak dlouho?

na tak 3-4 měsíce a kam až, to teda nevím, počasí ukáže. zatím pokračuje - navazuje - report z plavby:

Ale dopadlo to jinak. Nakonec jsem se vydal kousek po Saale, kde jsem nikdy ještě nebyl. Kupodivu docela čistá a teplá řeka (kdysi neuvěřitelně špinavá), ale slušným proudem 3 – 5 km/h. Na cca 4,5 km bylo volné molo u vesnice, co není ani na mapě, ale dohrabal sem se cca o 3 km vejš k vesnici Grose Rosenburg, ale molo žádný a u břehu mělko. Tož jsem se vrátil dolů k molu, kde mezitím přistála jiná loďka, co jsme viděli předtím na Labi. Šmajznul sem se na ní a šel zkoumat terén. Místí traktorista mi řek, že jsem v Kleine Rosenbecku, že hospoda ve Velkým Rosenbecku a že to je cca kilák. Kilák pro pivo dám. Prd kilák, i s nějakým hledáním vytoužené hospody tak tři. A to mám zrovna narozeniny. Našli jsme, oslavili, ale cestu zpět jsem neviděl zrovna dobře. Opýtal jsem se hospodského, či náááááhodou nejede někdo směr loď. Světe div se, odemk auto, říká naskočte si a už jedem. Vyklopil nás u lodě a na otázku co mu dám, odpověděl “alles klaar”. Miluju ho.

Přespali jsme a mažeme na Magdeburg. Nákup, simka do O2 piškotu, bych vám mohl posílat zprávy a dál na Industrie Hafen kouknout, kde vemu naftu, když se dožiju cesty zpět. Opět překvapení, leč nemilé. Odbočka k pumpě je přehrazená larzenama. Nějak to nechápu, vyplavu zpět na Labe a další vjezd do přístavu má být u kus dál, už z Mittelland kanálu. Plavu a přede mnou komora. Na mapě není, na internet mapě taky ne. Jsem zase poněkud překvapenej. Nakonec se ukázalo, že to je vyrovnávání hladiny mezi Labem a novým Abzveigkanálem ke komore Rothensee, otevřené teprve cca 2 měsíce. To mi až řekli naši šífáci v přístavu. Ale hlavně pumpa, kterou jsem hledal, inzerovaná ve Wasserwander atlasu, co jsem za drahej peníz koupil, neexistuje. Jen tankovací loď na které zrovna nikdo není a mám pochyby, že dá sportu. No ale mám číslo a příležitostně se optám. Zatím je nafty dost, šlo mi o možnosti při cestě domů. Jinak po celým Labi bylo z pump lautr h...., jen možnost přivezení kanistrů za cca 10E sem-tam někdo nabízí. Wassertankstelle ani jedna.

A jsme na šlojze Rothensee . Po cca hodině čekání na plavbu proti a s námi, se proplavíme komorou s výškou něco mezi Štěchovicemi a Vraným. Akorát šla tak pomalu, jako kdyby ji plnili kýblem. To Štěchovice umí být jako výtah. Po proplavení zírám na megastavbu vodní křižovatky Labe / Mittelland kanal/ Havel-Oder kanal + akvadukt přes Labe – nejdelší akvadukt na světě – 918m. Z něj koukáme z výšky dolů na Labe a fotíme. Podél celé stavby je cyklostezka a tak tu je i dost mávajících čumilů. Od Mittellandu nás dopluli nás nějací Rakušáci z Vídně, s nimi a německou MN proplavujeme Hohenwarte. Komory mají vazáky na plovácích podobně jako Štěchovice, ale podstatně mohutnější. Komorování je pohoda.

Na počasí zítra slibujou bouřky, kroupy, vichřici, tak se chci zašít na Niegrippské jezero.

Úterý: dostavil se zatím jen déšť, tak kotva z vody a plavem dál směr Gentin. Potkáváme hodně obchodní plavby včetně naší MN Labe 20. S ní i komorujeme Zerben a plujeme za ní až do Gentinu, kde dáváme oběd.
Němci hodně velkoryse přestavují celý kanál Havola-Odra - rozšiřují, napřimují, prohlubují a v Zerbenu staví komplet novou komoru. Tady šífort nechcípne.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » úte kvě 27, 2014 10:42 pm

Konečně něco zajímavýho k počtení na tomto webu. Dík Davide a ať se daří a v rámci možností piš.
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » stř kvě 28, 2014 10:45 am

Bezva počtení Davide... pluju s Vámi po mapě. :good:
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv kvě 29, 2014 8:13 am

tak zas kousek:

Ještě úterý: Plaveme tedy kanál Havel-Oder. Na kanálech se nesmí mimo vyhrazená “P” stát. Pro “Sport” je obvykle vyhrazená část na konci stání šífortu. Ve městech Burg a Gentin jsou mariny a sportovní kluby nabízející stání, vodu, elektriku, palivo. Ale, jako na Labi, žádná tankovačka. Značka pumpy na poutači pouze znamená, že je někde kolem nějaká pumpa, nebo, že dovezou. Další možností kotvení a přenocování je zaplout do malých odboček, co buď vedou do nejbližší vesnice, nebo to jsou pozůstatky původních, dneska už historickcých zasplavňovacích prací.  Plavební hloubka je na nich vyznačená cedulí a bývá to 1 – 1,5m, šířka tak 20 - 25m.  

Využil jsem oboje. Nejdřív v Gentinu městská marina na nákup a když je posádka pryč, tak dělám už vééélmi nutnou výměnu oleje v motoru, kterou jsem před odplutím z Davle nestihl.

Ceny mariny:
loď do 7 m – 7 E , nad 7 m + 1,5 E/m 
voda do 100 l, elektrika – 3 E
voda za každých dalších 100 l  - 0,5 E

Demokraticky jsem rozhodl, že kupní sílu eura neproměním za stání na vodě v marině, kde navíc nic nepotřebuju, ale, že za ušetřených 14 E by si posádka mohla dát zmrzlinovej pohár + šnaps, no a já zas jen to pívo.
 A tak jsem to šoup do Rossdorfer Altkanal, taky se mu říkalo Plauer Altkanal,  na 363,7 km HOK. Pro mně plavba končí po cca 1,5 km mostem s h = 3,5 m, ale u toho mostu je na mapě namalovaný zkřížený nůž a vidlička, což je podstatný.
V Německu, na rozdíl od nás, jsou soukromé pozemky až k vodě, žádná pobřežní stezka na navigaci. Je tedy dobré se zeptat komu stojím u mola a chodím po zahradě. Tady jsme to vyřešili popovídáním s místním rybářem.

Středa: řečeno slovy dnes už klasika: chčije a chčije. Teplota spadla z předvčerejších 29°C a 17°C ranních, na dnešních ranních 9,5°C, které drží celý den.
Plavíme se dál na Wusterwitz. Když na cca 2,5 km vidím v oblouku kousek před komorou mizet záď šífu říkám si, že máme smůlu. Posádka naopak věří, že počkaj a vyšlo jí to – když děkovala komorníkovi, on na to, že to je přeci normální. No jak kde. Že by na sporťáka u nás čekal v komoře parník 10 min jsem nějak ještě neviděl. I tady staví druhou novou obrovskou komoru vedle.

Míjíme pár nákladních lodí naložených po ochozy, čekajících až vypadnem, a jsme za vytrvalého deště na prvním jezeře před Brandenburgem - Wend see,. Podplouváme most Rózy Luxemburgový na Plausee ,
a točím levou na Plaue, Margaretenhof a řeku Dolní Havolu.
Že bylo v Plaue vždycky hodně lodí i za NDR, to jsem věděl. Kolik jich tam je dneska bych si nepředstavil. Na straně Margaretenhofu stojí les stěžňů, na straně Plau několik loděnic a jedna obrovská marina s motorákama. Mezi tím vším táboří profi rybáři se svými loděmi, sítěmi a dlouhými klacky, které píchají do dna a na ně sítě upevňují. Na tyhle sítě je potřeba dávat dost bacha. Běžně se táhnou od břehu i několik desítek metrů až k okraji plavební dráhy. Na jezerech mohou být kdekoli, ne jen od břehu. Poslední / první „klacek“ je označený zmenšeninou plavebního znaku „proplutí možné“, v noci někdy i lucerničkou. Takováhle síť ve vrtuli, to musí být pocuc.

Untere Havel je klasická nížiná řeka plná zákrutů, jezer, jezírek a ostrovů, odboček a paralleních propojení splavných jen pro sport a rybáře. Když je na Labi málo vody a při plavbě z Hamburku do Berlína tudy plave i obchodní plavba. Už jsem ji kdysi několikrát proplul do a z Havelbergu, kde je propojení na Labe pro velkou plavbu a jednou ji vzal až od ústí do Labe. První dvě komory, mezi ústím a Havelbergem, jsou jen pro sportovní lodě – 21,3x5,3m.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » čtv kvě 29, 2014 8:46 am

Jo, pěknej kousek. Dík za to. Snad se počasí zlepší, tady to není o nic lepší.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon črc 07, 2014 9:20 pm

právě přidávám na Rajče komplet Labe od nás až na Rothensee - Magdeburg, včetně krásnejch Beskyd, a dal jsem tam i kilometráž, byť letitou, ale +- platnou, Schöna - Wittenberge

hledat na Rajčeti pod "davidlod"

P.S. - kde všichni jste??????????? už bych po těch skoro dvou měsících potřeboval nějakýho komplice večer k půllitru
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte črc 08, 2014 9:26 am

hezká plavba, davide. Foto a psaná slova pochopitelně také ;)

Zpět na