Mini lednicka na plachetnici 8m, 12V, poradte

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Mini lednicka na plachetnici 8m, 12V, poradte

Příspěvekod fantonin » sob říj 19, 2013 11:11 pm

Ahoj,

nechtel jsem se zapojovat do tematu s lednickou na house boat protoze to s tim nesouvisi a zalozil jsem vlastni topic :)

Mam svoji prvni lod, 8,2m nemeckou kylovku. Mam pod sedakama v kokpitu misto na lednici a pripojku na 12v. Pry tam pasuje nejake waeco, dle toho co jsem zmeril nejspise CDF 25 http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1384

Je to rozumne vymyslene, nebo je i nejaka levnejsi alternativa co by jste mi doporucili ? Nepotrebuji za kazdou cenu vyhodit 13 klacku.

Diky za prispevky :)
Filip
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » ned říj 20, 2013 10:02 am

Umístnění lednice v kokpitu není nejšťastnější věc,hned z vícero důvodů,ale u malé plachetničky se pro lednici uvnitř asi těžko hledá místo. Ty ceny přenosných lednic jsou děsné, i když jsou ty lednice dobré. Proč si tu lednici někam nevstavíš...??? Objem 23 litrů za 13.500,- je...v tomhle poměru nic moc,i když tyhle lednice jsou i jako mrazáky a to s vestavěnou neuděláš(ne na -18°c,maximum pro mně je -5°c u 25°c v lodi). Tedy uděláš,ale ty kompresory jsou pak trochu dražší. Oizolovat polyuretanem nějaké nevyužité místo v lodi není zase velkej problém,dvířka si nech udělat a nebo si je udělej sám,kup kompresor a je to asi vhodnější,jako přenosná lednice. A zvláště u menších lodí,kde není moc místa.100 litrová lednice tě vyjde do 500,-€,pokud si ji budeš dělat sám,ale jde to i za podstatně míň,to je ale trochu dost složitější. 12V kompresor s výparníkem,termostatem,už předplněnej plynem vyjde cca 430,-€ (nový,v akci je občas vidím kolem 350,-€) a můžeš lednici vestavět kam ti vleze.Tady jenom ilustračně
http://www.compass24.fr/product/1847401 ... d-07-waeco
Pod stůl,postel,někde pod kuchyň a pod. Nejlíp udělat otvíráni ze zhora. V podstatě jde vestavět kamkoliv,kde je na to trochu místa a do jakéhokoliv tvaru.

howk
Monty
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » ned říj 20, 2013 12:46 pm

Nežli to bastlit bez zkušeností a s nejistým výsledkem s nebezpečím, že bude někam zatékat kondenzovaná voda bez možnosti kontroly a odstranění,
je lepší sledovat akce prodejců. Těch bývá na podzim více a hlavně v D jsou ceny nižší než u nás, když se snaží zbavit sezonního zboží.
Rozhodně to chce něco, kde se používá osvědčená japonská technika (kompresory) a dělá to aspoň -10°C Protože většinou není dost času na pomalé
nachlazení vnitřku aby se dal s úspěchem použít (vychlazení piva a pod.). I když dělá lednice tabulkově -18°C, tak doba než se vychladí něco vloženého s okolní teplotou je značně dlouhá. Teď je zajímavá tato nabídka (a určitě budou i další): http://www.dalix.cz/eshop/1627-kompreso ... 1224v.html
fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fantonin » ned říj 20, 2013 1:03 pm

diky za nazory. Nevestavim ji protoze uvnitr uz neni skoro zadne misto.. obzvlast ne na lednici s vrchnim vikem a jianou do male lode ani davat nema smysl si myslim.
Do kokpitu proto, protoze tam na ni je udelane misto a navic je tam porad i dost mista na vsechny dalsi veci jako fendry lana kotvu atd.. Narozdil od vnitrku.
Je pravda ze je trosku nepohodlne porad lezt ven pro veci do lednice, ale ono tam bude par jogurtu, syry a nejaky to pivo, ktery si stejne budu brat venku :)

Spis mne trosku trapi ta cena, to je uz skoro drahy jak Liebherr co mame doma :) Kazdopadne bych rad vyuzil cely ten prostor, takze tech 23litru..

Stavet si ji urcite nehodlam at uz je to sebejednodussi :) ja vsechno zvoram :)
fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fantonin » ned říj 20, 2013 1:07 pm

jinak jeste k tem akcim, to je asi nejlepsi reseni, pockat na nejakou vhodnou a tu koupit. Nemate nekdo odkaz na ty nemce ?

Diky,
Filip
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned říj 20, 2013 1:32 pm

Stačí zadat kompresorové autolednice a vyskáčou ti naši i cizí prodejci, kteří se ti potom budou pořád vnucovat s reklamou. Např Berger a pod.
http://www.fritz-berger.de/fbonline/__s ... tnerid=34H

http://www.dalix.cz/eshop/63-boxy.html http://www.zeldi.de/286-Kuehlboxen/357- ... tfrei.html http://www.autolednice-waeco.cz/ http://www.zeldi.de/389-Campingzubehoer ... reeze.html
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » ned říj 20, 2013 2:16 pm

15 l lednice na lodi...??? No tak to snad né....To není ani pro dva chlapy na vychlazení piva,když pojedou na půl dne na ryby.... ;) . Něco tady říkat je zbytečné,na to si každej časem přijde sám,bo pokud mám kde umístnit 23 l přenosnou lednici,mám místo na to,udělat min. 40l vestavěnou. A bastlení a kondenzáty...???..ale no tak.Kondenzáty z tohodle jsou tak zanedbatelné už jenom proto,že na normálně větrané lodi se v pohodě stíhají odpařovat a když osadit a zapojit kompresor,včetně toho,že si lednici dělali sami,dokáže 75 letej Fr.pár důchodců,průměrně zdatnej chlap s průměrným IQ to zvládne levou zadní. Ono není zapotřebí v tom vidět vědu,je to jenom trochu fyziky a selského rozumu. Nechat si svařit z 0.1mm nerez plechu vnitřek(nebo si ho vylaminovat),o cca 10 cm menší,než mám prostor a zbytek vystříkat PU izolační(ne montážní) pěnou zvládne i blb.
Ale trochu z praxe a života na lodi. Pokud někdo užívá loď několik týdnů a nebo měsíců do roka,je 15,nebo i 25 litrů žalostně málo. Tenhle přístup,že koupím přenosnou,bo se mně s tím nechce srát je starej,jako lednice sami. A jak to nakonec končí...??? No tak,že všichni,co znám a na lodi tráví více času,tu lednici nakonec vyhodili a udělali v prostoru,kdy byla umístněná vestavěnou. Toď posledně kamarád koupil Eagla lednici( v podstatě asi špičku,za 40 juro second hand na blešáku) na 9.90m dlouhou loď...dopadlo to tak,že po třech měsících si udělal vestavěnou,toho Eagla vykuchal,použil kompresor,výparník,termostat a elektroniku z něj a udělal 2X větší lednici.....a i to se mu už dneska zdá málo a to vyplouvá jenom na weekend se ženou a 7 letou dcerou, jejich pudla nepočítám..Ono jenom třeba weekendovej výlet pro 4 lidi ...když nepočítám pivo,tak jenom třeba věci na grill,mléčné výrobky a vůbec všechno,co potřebuje chladit...na to asi 23 litrů stačit nebude. A co případně chycené ryby, vyšší spotřeba piva na rybách a pod.věci. Lidi...dělejte si jak chcete...já mám na lodi lednici 130l a i to je žalostně málo na weekend pro 5 lidí...Hlavně chlapů,co chlemtaj pivo furt. K tomu nějaké ty žebra a maso na grill,nejakej ten sýr,v létě i zelenina...he. No proto budu na lodi dělat ještě mrazák.To už je trochu složitější,ale....kupovat ho nebudu,bo by to stálo 2x tolik a hlavně,i když nemám zrovna malou loď,měl bych velikej problém ho umístnit.
No ale zbytečně tady mlíti pantem. Nejsi li schopen si to udělat sám,zavolej si někoho,kdo to umí a stejně tě to nevyjde o moc dráž,jak přenoska,nehledě na to,že za ty peníze mám dvakrát tolik úžitku....ale jak říkám,je to věc každého. Proč ale někdo chce radu,když je rozhodlej,to nevím. Já už viděl lednice vestavěné pod podlahou,udělané z jímek(to ale asi šťastnej nápad není),prostě dá se udělat všude a nezabere místo určené jako úložnej prostor...Že by se pro to nenašlo místo na 8.5 metrové lodi prostě nevěřím...je to spíše o tom,že to někdo nemíní řešit...Pak ale opět,proč to řeší tady.
Takže z praxe ještě jednou. Pokud máš lodičku na jednodenní výlety,je lednice k ničemu,bo lepší a levnější službu udělá termobox naplněný ledem. Pokud trávíš na lodi více času,je přenosná lednice,nehledě na to,že zabírá dvakrát více místa,jako vestavěná lednice a to s polovičním úžitkem jenom kompromis.....a to docela nákladnej. Ale na co to...???

howk
Monty
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » ned říj 20, 2013 4:16 pm

To je legrace to tu číst.
fantonin se ptá jestli existuje levnější přenosná lednice, než Waeco za 13 tis.

Nejlepší rada? Kup si cajky a zbastli si to sám. Vyjde tě to na stejný peníze, strávíš s tim hromadu času a odměnou ti bude zbastlená lednice smrdící plísní z kondenzátu. Ještě se Monty rozčiluješ, že nedá na tak super radu?

Moje odpověď:
Jestli je to na to vymyšlené a tobě to vyhovuje, tak nic jinýho nebastli. Lednice se dá levnějš koupit na ebay.de. Vyjde cca na polovinu.
Všechno je to o tom jak loď používáš.
fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fantonin » ned říj 20, 2013 4:25 pm

Super, diky Zdendo.

Monty, nechci te urazit, ale zalozil jsem tu schvalne novej topic protoze po precteni ctyr ze sesti stranek vymeny nazoru na lednicku na houseboutu jsem nemel silu uz dal pokracovat.

Moc jsem toho sem zatim nenapsal, ale o to vice precetl. Zaver je ten, ze bohuzel skoro vsechno tady rozebirate takovym zpusobem, ze pro nove prichozi je toto forum absolutne nepouzitelne.
Chci-li se seznamit s nejakou problematikou neceka mne nic jineho nez cist hodiny nejaka vymeny par chytraku. To si kluci bezte vyrikat na pivo, protoze jinak je to forum tak mozna pro Vas.

Diky a peknou nedeli :)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned říj 20, 2013 4:53 pm

To čteš asi dosti pomalu. Tolik toho zase není a je to podobné jako na ostatních fórech. Kolik lidí tolik názorů. Těch opravdu zasvěcených a k věci -
zlomek. Ona to tady není odpovědna erudovaného odborníka ale běžných lidí, kteří často ani nemají příslušné vzdělání, nebo praxi a tak jejich
názory vyplývají z osobních názorů na věc. Ovšem za každou cenu bastlit to co je k dostání ke koupi hotové v lepší kvalitě, než je člověk schopen
doma vytvořit je na hlavu. Již je na štěstí pryč doba, kdy k tomu byl člověk donucen, protože se to tady nedalo koupit. I tak většina těch
zbastveliň byla jako "bolavá noha". Těch opravdu chytře a hezky provedených moc nebylo. Řada lidí to zkouší ne pro peníze ale pro osobní
realizaci, že to dokáží. Ovšem jenom někteří opravdu uspějí.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » ned říj 20, 2013 5:00 pm

No...původně jsem chtěl napsat něco jiného,ale tohle postrádá významu. :D Jednoduše se peče buchta... :lol:
Je to rozumne vymyslene, nebo je i nejaka levnejsi alternativa co by jste mi doporucili ?

Tohle byl tvůj původní dotaz...a když je ti to,co jsem ti napsal nepochopitelné a irelevantní,ptej se jinak,třeba nevíte o ňáky akci na lednici ;) . Třeba topic o lednicích na 220V na lodích,nedisponujících permanentně bežícím generátorem jsem ani nečetl,bo je to nesmysl sám o sobě a nedaří se mi najít absolutně pointa toho všeho.Páč to už je bastlení na trochu jiné úrovni.A jestli něčemu nerozumíš,studuj .

howk
Monty

Á propos pro 12345....pokud ti plesnivý lednice,nebo cokoliv bude to patrně tím,že o tom toho moc nevíš,zato tady fundovaně radíš v snad každém topicu...Trochu se nad tím zamysli ;)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned říj 20, 2013 5:20 pm

Lednice mi naštěstí neplesniví, protože jsem si nechal poradit a radeji jsem žádnou nestavěl. Zase taková legrace, jak jsi psal to prý neni. Ale to já neposoudim. Nejsem chlaďař. Ptoro jsem si asi nechal poradit a koupil jsem hotovou.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » ned říj 20, 2013 5:21 pm

tataS píše:T Ovšem za každou cenu bastlit to co je k dostání ke koupi hotové v lepší kvalitě, než je člověk schopen
doma vytvořit je na hlavu.

Promiň...ale tohle je trochu nakřivo.Lednice se do lodí nevstavějí proto,že v Tescu koupím hotovou...podle tebe ještě lepší. Vstavějí se právě díky tomu,že v lodi je umístnění takových spotřebičů díky jejich rozměrům dosti těžko možné, bo vnitřek lodi není krychle. Nebo potom mně vysvětli přednosti přenosné lednice na lodi před vestavěnou. To půjde asi těžko,že. Nebo mně vysvětli,proč se vůbec do lodí vestavěné lednice dělají,když ji můžeš koupit a postavit. Proč třeba v lodi se dělám hlavu,jak předělat v salonu postel a sedák,když to můžu vytrhnout a koupit koženou sedačku v Ikey...ta by sem vlezla... Ale v jednom máš pravdu. Drtivou většinou drízdů tady je jenom z nemožnosti a nebo neschopnosti pochopit věc v globálním aspektu. To,co vy tady často prezentujete jako lepší řešení,nemá s řešením pro loď společného ani zbla. To je extraliga v bastlení. A nebo...bastlí snad všichni výrobci lodí...??? A vy to teď napravíte,že... :D

howk
Monty
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned říj 20, 2013 5:45 pm

Přece se nedohadujeme o tom, že ta koupená lednice je ve všem lepší. Jasně, že nic neni ideální. Já přece nerozporuju, že jestli chceš ušetřit místo atd, atd.... To je přece beze sporu.
Podle mýho názoru jde o to, že když to někdo neumí fakt dobře postavit, tak ta dobrá myšlenka skončí spíš dobrym průserem.

Ta koupená lednice je lepší tehdy, když ti vyhovuje její objem, máš jí kam dát a neumíš udělat vestavěnou.
Další přednosti přenosný lednice jsou ty, že nemusí nic dodělávat, je minimální riziko toho, že se to nepovede, je na to standardní záruka a hlavně pod bakistou (jestli to má podobně jak já) by tim vestavěním naprosto nic nezískal, protože už tam je pravidelnej tvar.

Nevýhody? Je to další věc, kterou může nějakej parchant z lodě ukrást, vnitřní objem bude menší, než u vestavěný, její spotřeba dost závisí na řemeslnym provedení, na lednici neni záruka. Plus samozřejmě to, že to nejspíš vyjde dráž, než box, je to jen jednoúčelový použití a stráví s tim hromadu času.

Každej má ale jiný priority, potřeby a možnosti. O způsobu použití už ani nemluvě. Proto se nerozčiluju, když si ode mě někdo nenechá poradit že? Nikde neni psáno, že přenosnej box do lodě je špatný řešení.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned říj 20, 2013 5:53 pm

Hlavní výhodu hotové lednice vidím v tom, že je možné ji po sezoně vzít domů a uložit. Tím pádem se nemusím min. půl roku bát, že mě jí někdo ukradne, nebo, že v lodi zrezne a pod. Jelikož většina lidí na té kocábce trvale nežije ale dojíždí na ní, tak si ji může doma nachladit i s věcmi uvnitř a nemusí
čekat půl dne než se třeba limo, pivo atd. vychladí. Pokud jede někdo na loď na neděli, tak to má pro něj dosti značný efekt.
Hlavně ale to nechám na každém aby na to přišel sám, protože jak známo chybami se někteří lidé učí a dokonce to někteří stihnou dřív než umřou.
fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fantonin » ned říj 20, 2013 5:55 pm

Jeste k tem Montyho komentarum. Nesrovanej tady 27 lod se 42, tam te opravdu nemusi trapit nejaka vestavna lednice protoze prosotru tam budes mit hafo.

Pokud bych ji chtel davat dovnitr, tak to bude zas na ukor neceho. vlevo mam lavice pod kterejma je nadrz na nafru a ovladani na hajzl vlevo je pak linka kde muzu dat lednici misto drezu nebo sporaku. Pak je tam jeste sedak s luzkem, takze bych zas musel sundavat polstrovani a vubec neni tam zdaleka tolik mista co venku pod lavici.

Pod tim mistem na lednici o kterem mluvil jsou jeste baterie ke kterym je dobre mi jednoduchy pristup a ne je zadelat nejakou vestavnou lednici jen proto aby se mi tam veslo o par piv vic. Lod mam na slapech takze neni problem si skocit pro krasne chlazeny toceny pivko :)
fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fantonin » ned říj 20, 2013 5:59 pm

Monty píše:No...původně jsem chtěl napsat něco jiného,ale tohle postrádá významu. :D Jednoduše se peče buchta... :lol:
Je to rozumne vymyslene, nebo je i nejaka levnejsi alternativa co by jste mi doporucili ?

Tohle byl tvůj původní dotaz...a když je ti to,co jsem ti napsal nepochopitelné a irelevantní,ptej se jinak,třeba nevíte o ňáky akci na lednici ;) . Třeba topic o lednicích na 220V na lodích,nedisponujících permanentně bežícím generátorem jsem ani nečetl,bo je to nesmysl sám o sobě a nedaří se mi najít absolutně pointa toho všeho.Páč to už je bastlení na trochu jiné úrovni.A jestli něčemu nerozumíš,studuj .

howk
Monty

Á propos pro 12345....pokud ti plesnivý lednice,nebo cokoliv bude to patrně tím,že o tom toho moc nevíš,zato tady fundovaně radíš v snad každém topicu...Trochu se nad tím zamysli ;)

no a k tomuto jeste tedy: premyslet v ramci me specifikace. To jsi mi rovnou mohl napsat kup si poradnou lod na more a tady se na to vyser protoze na slapech to neni zadnej jachting ;)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » ned říj 20, 2013 6:27 pm

Zdenda12345 píše:Lednice mi naštěstí neplesniví, protože jsem si nechal poradit a radeji jsem žádnou nestavěl. Zase taková legrace, jak jsi psal to prý neni. Ale to já neposoudim. Nejsem chlaďař. Ptoro jsem si asi nechal poradit a koupil jsem hotovou.

Prosím tě,nech toho,a nebo mi nejdříve vysvětli,proč vestavěná lednice musí plesnivět a z Tesca ne. Loni jsem já a další mí známí lednice řešili asi na pěti lodích,včetně mojí.A abych nezapomněl,tak ještě jednomu dobrému kamasovi jsme ji dělali v karavanu. A tam se dá hotová lednice spíše umístnit,jako na lodi a přesto jsme v místě,kde měl postavenou 38 litrovou lednici,co se otvírala bokem,udělali lednici přes 70 litrů,otvíráni z vrchu a kompresor osadili ve skřínce pro plynové lahve.A hned byl v noci uvnitř klid. Veř nebo ne,tak vestavět lednici patří na lodi k těm jednodušším věcem, hlavně u dnešní dostupnosti a kvalitě všech komponentů k tomu potřebných. O tom,jak je jednoduché dneska osadit a zapojit kompresor ani nemluvě.No a třeba dodat,že,ač si toho asi moc lidí vědomo není,tak tyhle kompresory můžou pracovat až v 35° náklonu,což je pro plachetnici ne nepodstatný faktor.To nemůžou všechny přenosné a skoro žádné,pro loď neurčené kompresory.Teda mohou,ale jenom do času :lol: Doby,kdy jsem u instalaci kompresoru musel volat chlaďaře,který stříbrem(min.24%) svařil trubky výparníku s kompresorem,pak vývěvou vysál vzduch v systému a pak teprve na přesnej tlak naplnil správným médiem jsou u stavby nové lednice už dávno pryč. A že jsem to takhle dělal já loni bylo jenom proto,že to byla levnější varianta,i když pracnější. Dělal mně to chlaďař ve Fráni jenom proto,že komresor jsem měl dobrej,jenom jsem potřeboval nový výparník. A když se podíváš na konstrukci vestavěných lednic,tak asi ti rychle dojde,že na tom nic složitého není a využitelnost prostoru je neporovnatelná s instalací hotové lednice. Jenom třeba dodržet pár zásad u vedení trubek.A kompresor můžu v klidu umístit do motorového prostoru,nebo kdekoliv jinde v dosahu trubek od výparníku,takže ho vůbec neslyším...hlavně kompresory s aktivním chladičem.U to ho se mně líp buvinká. Prostě...vysvětlite mi někdo výhody hotové lednice na lodi,proč je lepší jako vestavěná lednice,proč by všechno,co na lodi dělám sám mělo být zbastlený a tudíž horší než hotová věc...dyť je to absolutní nezmysl,nehledě na to,že když právě naopak,koupím něco hotového na loď,čeká mně teprve spoustu předělávek a úprav...O tom bych mohhl napsát seminářku,namátkou třeba o snaze osadit loni do lodi automatickou minipračku Zanussi... Všude chyběli 3 cm,takže skončila u známého v marině,kde 750 eurovou pračku sedrali za 6 měsíců lidi z mariny a já musím koupit pračku k vestavění a osadit ji tam,kde půjde. Tohle lidičky nejsou domněnky někoho,kdo používal 2x ledničku na charteru...Přes pár lednic jsem si už přeskákal,dělal sem si vestavěnou lednici na 6.5 metrovém kajutovém člunu,měl jsem asi 3 přenosné lednice,vesměs na lodi odešli všechny do roku,jedna do roku a půl,denně se bavím s lidmi,co s těmi lednicemi koexistují na lodích,a i když lednice nejsou zrovna témou denních konverzací,často se řeší i ony.
Takže... To,co se tady mele o bastlení,plesnivění, a vlastně v podstatě ...neznalý nabere dojem,že výrobci taky vestavují lednice proto,že je to jednodušší a levnější je,byla a vždy bude kravina. Že přenosná,ani jakákoliv jiná lednice nikdy nebude užitkově na tom tak dobře,jako lednice vestavěná,je taky holej fakt. A že se tady prezentují kraviny,jenž nemají žádnej reální základ,je bohužel už tady taky smutnej fakt. A že tady o tom melou lidi,co v životě lednici nepostavili,nemají ani páru o tom,co to obnáší,proč a jak to funguje a proč je to nejlepší alternativa je zase jenom fakt,a že se pro příště o tom budu bavit jenom s člověkem,co má o tom znalostí minimálně tolik,nebo líp,více jak já je taky fakt už jenom proto,že se možná něco užitečného dozvím,a nebudu tady donekonečna vysvětlovat věci a reagovat na překroucené citace a ještě k tomu vytržené z kontextu a následně užité v kontextu zcela nelogickém a přiblblém. A to ať si každej probere jak chce.

howk
Monty
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned říj 20, 2013 6:31 pm

no JÁ vím o kompresorové lednici 35litrů otvírá se z vrchu na 12 24v za 5000 značková. a takových nabídek je na netu hafo tak co vymejšlet paskvil. A jinak existujou Monty mrazáky ty to pivo vychladěj pro 10 lidí a můžou chlastat jak divý. já ho v lodi taky mám
fantonin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fantonin » ned říj 20, 2013 6:41 pm

Geusi prosim posli mi odkaz na tu za bura, podivam se jak je na tom rozmerove.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » ned říj 20, 2013 6:45 pm

fantonin píše:
no a k tomuto jeste tedy: premyslet v ramci me specifikace. To jsi mi rovnou mohl napsat kup si poradnou lod na more a tady se na to vyser protoze na slapech to neni zadnej jachting ;)

Já se z vás fakt asi zvencnu ...Vždyť právě já bych si mohl dovolit lednici koupenou v Tescu...A to jak na prostor tak i na spotřebu energie.....Právě nedostatek prostoru nutí dvakrát tolik věci řešit takhle...čím menší loď,tím větší nutnost využít místa jinak těžko využitelná...a hlavně,když trávíš na lodi více času,o tom,že na ní budeš půl roku ani nemluvě...Tam se zvencneš už jenom z toho,jak ti bude kompresor hučet v salonku. V kokpitu uložená lednice na slunku pojede bez přestávky,hlavně v létě...to ukrmíš s baterkama...??? Čím menší loď,tím větší nutnost lednici zabudovat,i za cenu nestandarní polohy,jak jsem psal i třeba sice metrovou na délku,půl metru na šířku ale jenom 20cm na výšku pod podlahou.Viděl jsem už lednici udělanou v malém kotevním prostoru i za cenu,že tahle 6.5m plachetnička si pak kotvu s 10m řetezem a 20m dlouhým lanem vozila v soudku na přídi. Nejstandartnějším řešením u malých lodiček je ale buď pod postelí,ale kuwa by ses divil,kam všude se dá vecpat. Ale už to tady ani nestíhám číst,což přejdu s klidným vědomím,že o nic nepřicházím...Potřebuješ ty vůbec lednici...???Fakt ti nestačí jeden kvalitní termobox s ledem,když máš k němu každej den přístup...??? nehledě na to,že ti to necicá baterku...???

howk
Monty
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned říj 20, 2013 8:03 pm

Ja som si kúpil túto: http://www.alza.sk/indel-b-tb18-12-24v-d445923.htm. Tiež mám pre ňu miesto v kokpite, ale na motoráčiku dlhom 4,6 m a v kajutke samozrejme kuchynku nemám. Ak sa jazdí na výkend, tak autochladnička je dobrá vec, hlavne na vychladenie vína a piva. Teplý syr sa na cestoviny strúha tiež dosť blbo. Inak bez chladničky v pohode.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned říj 20, 2013 9:20 pm

Jak jsem psal, nejsem chlaďař, takže se jen pokusim shrnout to co mi několik různých chlaďařů řeklo.

Základním problémem je hygiena a kondenzát.

V domácích podmínkách je možný uvažovat snad jen o nerezové vnitřní nádobě. Ovšem za cenu příšerný ceny a velkých tepelných mostů. Někdo má možnost svařit to z plastu, ale ten musí bejt antibakteriální, jinak se to špatně udržuje.
Naprosto nejhorší řešení je údajně laminát. To prej se do lednic nehodí už vůbec. Každopádně nádoba musí bejt 100% vodotěsná. Jinak do izolace zatéká voda a plesniví tam. Taky to v naprostý většině případů ta izolace nasákne a pak neizoluje. :lol:

S kondenzátem je to tak, že nad tim fakt nelze mávnout rukou už vůbec. Buď musí být kondenzát vyveden do nádrže nad kompresorem, odkud se pak teplem vypaří. Nebo musí bejt svedenej do nějaký nádobky a tu pak pravidelně vylévat, nebo se musí lednice pravidelně vytírat (když nemá odvod), nebo zvolit postup výrobců lodí. Tam je prý přesně spočítanej výparník k objemu lednice a její izolaci tak, aby byl výparník mírně poddimenzovanej. Výparník je tak pořád namrzlej a vznik kondenzátu je minimální.

Ale nic proti profesionální a odborný domácí stavbě, když to někdo umí.
petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod petrhu » ned říj 20, 2013 9:26 pm

Letos jsem měl na lodi ledničku první sezonu a maximální spokojenost : http://www.mulac.cz/autochladnicky-chladic...-litru.htm Je sice malá ale na máslo sýry salám a pod. bohatě stačí.
george9
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod george9 » ned říj 20, 2013 9:46 pm

omlouvám se za příspěvek mimo mísu. Ale nedá mi to. Jezdím na charterových lodích. Takže bych nemusel skoro nic z techniky řešit. Opak je pravdou. Na vodě si kolikrát musíš pomoci sám, ať je to z oboru nebo ne. Takže stavbou či "censored" kolem někoho kdo to umí se lze naučit, což se fakt může hodit. Přeji šťastnou ruku při volbě.

Zpět na