Vie niekto aky je rozdiel medzi ďalekohľadmi Steiner Commander XP 7x50 with Compass a Commander 7x50 Race Edition with Compass? Jediny rozdiel aky som medzi nimi našiel je, že XP je dodávaný v drevenej krabičke s plávajúcim popruhom a verzia Race s puzdrom a bez toho popruhu. Ak by som k Race dokupil ten popruh je o cca 150€ lacnejší než verzia XP s krabicou. Je medzi nimi aj nejaký iný technický rozdiel alebo ta krabica dviha jeho hodnotu o 150€?:-)
Taktiež som sa nikde nedopatral či ten kompas funguje na celom svete ako uvadzaju pri verzii Global alebo má nejaké obmädzenia. Chcel by som ho používať v stredozemnom mori a v okolí austrálie. No verzia Global je už riadne draha.
Ďalekohľad Steiner Commander s kompasom rozdiely, funkčnosť
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
Mám Steiner commander už pár let. Vykašlal jsem se na dárkové krabičky a plovoucí popruhy (mám jej na krku na popruhu běžném) a koupil jej v papírové krabici. Je vybaven kompasem, který v Chorvatsku (jinde jsem jej neměl) funguje a celkem mi není jasné, proč by neměl fungovat i jinde??? Předpokládám, že funguje na bázi magnetického kompasu a že magnetické pole je na zeměkouli (z tohoto pohledu) téměř stejné?
Navíc Steiner navigator Ti udělá stejnou službu (pro běžné použití) a cena bývá poloviční.
http://www.optickysvet.cz/dalekohledy/d ... ox-zdarma/
"a plave díky neoprénovému popruhu."

Navíc Steiner navigator Ti udělá stejnou službu (pro běžné použití) a cena bývá poloviční.
http://www.optickysvet.cz/dalekohledy/d ... ox-zdarma/
"a plave díky neoprénovému popruhu."
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Ahoj,
našel jsem, že onen Global Compass má kompenzaci magnetické inklinace (což je sklon magnetických siločar k zemskému povrchu, který může způsobovat chyby v odečtu náměru).
Taková kompenzace je potřebná (a používaná) u leteckých kompasů.
Při plavbě by se významně projevila až v extrémních zeměpisných šířkách.
Ani Středomoří, ani Austrálie do takových šířek nespadají.
L.
našel jsem, že onen Global Compass má kompenzaci magnetické inklinace (což je sklon magnetických siločar k zemskému povrchu, který může způsobovat chyby v odečtu náměru).
Taková kompenzace je potřebná (a používaná) u leteckých kompasů.
Při plavbě by se významně projevila až v extrémních zeměpisných šířkách.
Ani Středomoří, ani Austrálie do takových šířek nespadají.
L.
Ahoj, tak rozdil mezi Steiner Commander XP 7x50 with Compass a Commander 7x50 Race Edition with Compass je krome krabicky v tom ze Race edition ma kvalitnejsi stabilizaci kompasu a jemnejsi rozliseni nameru...
Commander Global ma na rozdil od vyse uvedenych, ktery maji klasicky mechanicky magneticky kompas, kompas elektronicky s kompenzaci inklinace jak jiz bylo receno.
No a ohledne toho Navigatora...ano je sice hodne "levny" ale na more ne prilis vhodny uz jen kvuli tomu ze jeho "vodotesnost" je jen 2 metry na rozdil od vsech vyse uvedenych u kterych je udavano 10m a take ma kratsi zaruku ... 10 let oproti 30 rokum u vysich modelu
Commander Global ma na rozdil od vyse uvedenych, ktery maji klasicky mechanicky magneticky kompas, kompas elektronicky s kompenzaci inklinace jak jiz bylo receno.
No a ohledne toho Navigatora...ano je sice hodne "levny" ale na more ne prilis vhodny uz jen kvuli tomu ze jeho "vodotesnost" je jen 2 metry na rozdil od vsech vyse uvedenych u kterych je udavano 10m a take ma kratsi zaruku ... 10 let oproti 30 rokum u vysich modelu
Tak tu sú nakoniec rozdiely. Tieto informácie poskytol sporthunt.eu.
Commander 7x50 with compass Race Edition ma kompas funkcny podla regionov, vid v prilohe.
Iba Global je funkcny vsade lebo ma digitalny kompas, ostatne maju analogovy.
Commander XP 7x50 with compass ma lepsiu antireflexnu vrstvu so spickovymi svetelnymi vlastnostami. Ovela lepsie s nim vidno za sera, bud rano alebo vecer alebo ked je zamracene a ked prsi. Race Edition vlastnosti slabnu pokial nieje pouzivany cez den, ked svieti slnko.

Commander 7x50 with compass Race Edition ma kompas funkcny podla regionov, vid v prilohe.
Iba Global je funkcny vsade lebo ma digitalny kompas, ostatne maju analogovy.
Commander XP 7x50 with compass ma lepsiu antireflexnu vrstvu so spickovymi svetelnymi vlastnostami. Ovela lepsie s nim vidno za sera, bud rano alebo vecer alebo ked je zamracene a ked prsi. Race Edition vlastnosti slabnu pokial nieje pouzivany cez den, ked svieti slnko.