Ďalekohľad Steiner Commander s kompasom rozdiely, funkčnosť

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

4wd
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Ďalekohľad Steiner Commander s kompasom rozdiely, funkčnosť

Příspěvekod 4wd » stř lis 06, 2013 9:44 pm

Vie niekto aky je rozdiel medzi ďalekohľadmi Steiner Commander XP 7x50 with Compass a Commander 7x50 Race Edition with Compass? Jediny rozdiel aky som medzi nimi našiel je, že XP je dodávaný v drevenej krabičke s plávajúcim popruhom a verzia Race s puzdrom a bez toho popruhu. Ak by som k Race dokupil ten popruh je o cca 150€ lacnejší než verzia XP s krabicou. Je medzi nimi aj nejaký iný technický rozdiel alebo ta krabica dviha jeho hodnotu o 150€?:-)

Taktiež som sa nikde nedopatral či ten kompas funguje na celom svete ako uvadzaju pri verzii Global alebo má nejaké obmädzenia. Chcel by som ho používať v stredozemnom mori a v okolí austrálie. No verzia Global je už riadne draha.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv lis 07, 2013 10:00 am

Mám Steiner commander už pár let. Vykašlal jsem se na dárkové krabičky a plovoucí popruhy (mám jej na krku na popruhu běžném) a koupil jej v papírové krabici. Je vybaven kompasem, který v Chorvatsku (jinde jsem jej neměl) funguje a celkem mi není jasné, proč by neměl fungovat i jinde??? Předpokládám, že funguje na bázi magnetického kompasu a že magnetické pole je na zeměkouli (z tohoto pohledu) téměř stejné? :? :? :? :? :?

Navíc Steiner navigator Ti udělá stejnou službu (pro běžné použití) a cena bývá poloviční.
http://www.optickysvet.cz/dalekohledy/d ... ox-zdarma/
"a plave díky neoprénovému popruhu."
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv lis 07, 2013 10:56 am

Ahoj,
našel jsem, že onen Global Compass má kompenzaci magnetické inklinace (což je sklon magnetických siločar k zemskému povrchu, který může způsobovat chyby v odečtu náměru).
Taková kompenzace je potřebná (a používaná) u leteckých kompasů.
Při plavbě by se významně projevila až v extrémních zeměpisných šířkách.
Ani Středomoří, ani Austrálie do takových šířek nespadají.

L.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv lis 07, 2013 12:14 pm

JJ. Je taky třeba počítat s tím, že má jako každý běžný lodní kompas stupnici po nějakých pěti stupních, takže fakt na orientační náměry, přesnější je určitě jakákoli kvalitnější ručka.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv lis 07, 2013 12:22 pm

Hmm, nejsem si stopro jist, ale myslím, že můj dalekohled Baltic má stupnici kompasu po jednotlivých stupních. (Doma se mrknu.)
I tak je ale přesnost náměru pořizovaného ve vlnách nižší.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv lis 07, 2013 12:33 pm

Já si taky už nejsem stopro jist. Nicméně jak píšeš, na vlnách (nebo při téměř jakémkoli výraznějším pohybu lodi) měřit náměr +/- 1 stupeň je spíše z říše snů než realita.
Takže dalekohled 1*, kompas spíše nouzovka, na ruční určitě nemá.
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » čtv lis 07, 2013 3:22 pm

Ahoj, tak rozdil mezi Steiner Commander XP 7x50 with Compass a Commander 7x50 Race Edition with Compass je krome krabicky v tom ze Race edition ma kvalitnejsi stabilizaci kompasu a jemnejsi rozliseni nameru...
Commander Global ma na rozdil od vyse uvedenych, ktery maji klasicky mechanicky magneticky kompas, kompas elektronicky s kompenzaci inklinace jak jiz bylo receno.
No a ohledne toho Navigatora...ano je sice hodne "levny" ale na more ne prilis vhodny uz jen kvuli tomu ze jeho "vodotesnost" je jen 2 metry na rozdil od vsech vyse uvedenych u kterych je udavano 10m a take ma kratsi zaruku ... 10 let oproti 30 rokum u vysich modelu
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » čtv lis 07, 2013 5:50 pm

tady je mapka magneticke deklinace pro predstavu s tim ze se to ale cele kazdy rok posouva a to o kolik a jakym smerem lze najit v kazde dobre mape :-)

Obrázek
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát lis 08, 2013 7:31 am

Aha :? . Tak já jsem si koupil dalekohled jenom do 2 metrů hloubky :( . Konečně vím, proč jsou ty rybičky hlouběji tak rozmazané :drunk: :drunk:

:sorry: :offtopic:
4wd
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod 4wd » pát lis 08, 2013 6:31 pm

Tak tu sú nakoniec rozdiely. Tieto informácie poskytol sporthunt.eu.

Commander 7x50 with compass Race Edition ma kompas funkcny podla regionov, vid v prilohe.
Iba Global je funkcny vsade lebo ma digitalny kompas, ostatne maju analogovy.

Commander XP 7x50 with compass ma lepsiu antireflexnu vrstvu so spickovymi svetelnymi vlastnostami. Ovela lepsie s nim vidno za sera, bud rano alebo vecer alebo ked je zamracene a ked prsi. Race Edition vlastnosti slabnu pokial nieje pouzivany cez den, ked svieti slnko.

Obrázek

Zpět na