Baharis píše:Dovolím si trochu rozumovat.![]()
Spoléhat se v takové komoditě jako je voda k pití, ausgrecht někde "uprostřed oceánu", na techniku není nejvhodnější.
Navíc mám dojem, že voda z watermakeru snad není až tak vhodná pro pití.
Prostě na pití bych si udělal zásobu v balené vodě.
Bohuzel vetsi lode maji pomerne velkou spotrebu vody. Napriklad na nasi lodi kde pracuji se pri expedici denne upotrebuje sest tun vody. to znamena ze nase odsolovani bezi takrka nonstop. vodu z watermakeru jsem bez nasledku pil mnohokrat a je dobra. u mensich lodi je odsolovani podle mne zarizeni ktere z delsi plavby dela konfort a beezpecnejsi plavbu. doba jde proste dopredu a dat si denne sprchu sladkou vodouu je pohoda pro mnohe jachtare. osobne balenou vodu povazuju za zeleznou zasobu a dobrej balast. zejmena proto ze pokud chcete prodlouzit zivotnost membran ta je dobre nepouzivat odsolovani v pristavech a ve spinave vode. nasi odsolovaci stanici jsme si dali dohromady sami, vubec na tom neni nic slozite. dat dohromady odsolovani na 12voltu je jiny kafe. pomalu davam dohromady svuj watermaker na 12v a zatim jsem se moc nehnul a pomalu premyslim ze koupim original, i kdyz je to drahy jako svin. moji oslolovacku dodelam v 220v coz je jednoduchy a bude na prodej. jeste jedna poznamka. vono by to bylo jednoduchy pohanet lodnim motorem a nebo 220 generatorem. coz podle mne neni pro mensilode tp prave makove reseni......i kdyz