Water maker

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob úno 22, 2014 7:08 am

Baharis píše:Dovolím si trochu rozumovat. :oops:

Spoléhat se v takové komoditě jako je voda k pití, ausgrecht někde "uprostřed oceánu", na techniku není nejvhodnější.
Navíc mám dojem, že voda z watermakeru snad není až tak vhodná pro pití.
Prostě na pití bych si udělal zásobu v balené vodě. :mad:

Bohuzel vetsi lode maji pomerne velkou spotrebu vody. Napriklad na nasi lodi kde pracuji se pri expedici denne upotrebuje sest tun vody. to znamena ze nase odsolovani bezi takrka nonstop. vodu z watermakeru jsem bez nasledku pil mnohokrat a je dobra. u mensich lodi je odsolovani podle mne zarizeni ktere z delsi plavby dela konfort a beezpecnejsi plavbu. doba jde proste dopredu a dat si denne sprchu sladkou vodouu je pohoda pro mnohe jachtare. osobne balenou vodu povazuju za zeleznou zasobu a dobrej balast. zejmena proto ze pokud chcete prodlouzit zivotnost membran ta je dobre nepouzivat odsolovani v pristavech a ve spinave vode. nasi odsolovaci stanici jsme si dali dohromady sami, vubec na tom neni nic slozite. dat dohromady odsolovani na 12voltu je jiny kafe. pomalu davam dohromady svuj watermaker na 12v a zatim jsem se moc nehnul a pomalu premyslim ze koupim original, i kdyz je to drahy jako svin. moji oslolovacku dodelam v 220v coz je jednoduchy a bude na prodej. jeste jedna poznamka. vono by to bylo jednoduchy pohanet lodnim motorem a nebo 220 generatorem. coz podle mne neni pro mensilode tp prave makove reseni......i kdyz :? :?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » sob úno 22, 2014 9:37 am

Koukal jsem, že na nějakej výkon 30l/h potřebuješ motor o výkonu cca 2kw. To by při 12V znamenalo proud 170A. To je pro malý lodě dost. To už je možná lepší dát tam měnič a honit to na 230V. Nebo ten kdo má vestavěnej motor to může honit motorem. Dává se tam elektromagnetická spojka, jako je v autě na klimatizaci. Nebo pak ten generátor.
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » sob úno 22, 2014 11:10 am

Mohu potvrdit, ze dlouhodobe konzumace vody z odsolovacky muze privodit zdravotni problemy, vzhledem k tomu, ze demineralizuje telo. Ja OSOBNE JSEM NA pACIFIKU ZACAL TRPET POMERNE ZNACNOU MIGRENOU, KAMARAD, KTERÝ SE V PITNÉM REŽIMU SPOLÉHAL SPÍŠE NA PIVO, TYTO PROBLEMY NEMEL.
aLE NA PITI SE DAJI MINERALY DODAT, PROTO BYCH TU ODSOLOVACKU NEZATRACOVAL.
mYSAK
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » sob úno 22, 2014 2:57 pm

Na tu mineralizaci bych použil právě železnou zásobu balených minerálek - třeba takovou magnezii. Pro tyto účely jich nemusí být moc, neb příliš minerálů také škodí.a ono když si občas přimícháš trošku mořské vody, tak máš těch minerálů také habaděj.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » sob úno 22, 2014 4:17 pm

na mineralizaci stačí deně panák mořský vody. I u nás se v letních vedrech doporučuje dát si trochu soli na doplnění minerálů. Všiměte si třeba, jak je chorvatská jamnička slaná. V létě jí tam hodně pijeme a je to lepší, než čistá voda..... samozřejmě v rozumný míře.
Jinak k watermakerům se prodávaji tablety na mineralizaci. Je to přesně nadávkovaný.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob úno 22, 2014 7:15 pm

Zdenda12345 píše:Koukal jsem, že na nějakej výkon 30l/h potřebuješ motor o výkonu cca 2kw. To by při 12V znamenalo proud 170A. To je pro malý lodě dost. To už je možná lepší dát tam měnič a honit to na 230V. Nebo ten kdo má vestavěnej motor to může honit motorem. Dává se tam elektromagnetická spojka, jako je v autě na klimatizaci. Nebo pak ten generátor.

Mohl by jsi napsat kde si získal informaci, že na 30l/h je třeba 2 kW.
Díky.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » sob úno 22, 2014 7:35 pm

Bohužel přesně už to nevim, protože jsem toho prošel strašně moc.

Asi to bylo tady http://www.westward-ii.com/PDF%27s/How% ... rmaker.pdf
Tady ale kalkulujou s nějakýma 50l/h..... nejspíš si to jen špatně pamatuju :oops:
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » pon úno 24, 2014 2:06 pm

Tak mi to nedalo a oslovil jsem zástupce firmy Katadyn s dotazem na pitnost vody vyrobené reverzní osmozou.
Odpověď byla rychlá a jasná
"Výstupem desalinátorů zn. KATADYN je pitná voda"
To není můj názor, to je odpověď od Katadynu. Pokud to někdo chcete zpochybnit tak prosím diskutujte s Katadynem.
Prošel jsem si podrobně jejich schéme pro reverzní osmozu a není tam nic co by doplňovalo minerály atd.
Tak že to je asi nastavené tak, že voda z výstupu není zcela minerálů prostá a dá se tedy pít.
Hledal jsem zmínky o doplňování minerálů u velkých odsolovačů různě po světě a jediné co jsem našel jsou zmínky o nevhodnosti pro zavlažování. Problém představuje bór, který zůstává v mořské vodě i po odsolení. Lidem ani zvířatům neškodí. Pro rostliny je však toxický.
skiliner
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod skiliner » pon úno 24, 2014 3:06 pm

Reverzní osmoza není nijak nastavena její účinnost je v rozmezí asi 92 - 98%.
Hodně záleží na tlaku a teplotě vody - čím je teplota a tlak vyšší tím je vyšší i účinnost.
Z reverzní osmozy tedy nikdy není úplně destilovaná voda a je tedy vhodná k pití.

Pít destilovanou vodu je dosti nebezpečné protože se z těla vyplavují minerály.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon úno 24, 2014 3:11 pm

Zdenda12345 píše:Jak jsem psal, já to mam spíš na hraní, než že bych na tom byl nějak závislej. Třeba tohle je na 12V při odběru 15A to neni zase taková tragédie. To nakrmí i větší solár..

Radsi bych napsal solary. Solarko 100Wp da tak 4A. Mel neco takoveho na lodi Petr Ondracek .....nemuzu vysilat, budu delat vodu.

Ty krevni pumpy se pouzivaji i v ruznych pristrojich, kde nesmi dojit ke kontaminaci pumpovane kapaliny.

Nevim jake s tim mate zkusenosti. U nas tim delali DEMI vodu a jak se to delsi cas nepouzivalo ( jak dlouho uz nevim ) musela se membrana vymenit.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon úno 24, 2014 3:24 pm

Surcouf píše:Na tu mineralizaci bych použil právě železnou zásobu balených minerálek - třeba takovou magnezii. Pro tyto účely jich nemusí být moc, neb příliš minerálů také škodí.a ono když si občas přimícháš trošku mořské vody, tak máš těch minerálů také habaděj.

Radiokomunikace zasobuji vysilace na kopcich take mineralni vodou, ale meni znacky, nepijou porad stejnou, kazda me jine minerali a dnes kazda mineralka u nas vyrobena ma obsah mineralu upravovany, spis nejake odeberou.

Vodarny ktere berou vodu z prehrad ji museji michat s tvrdou vodou, tvrda voda spatne, meka take spatne.

Ale urcite se mineral do tela dostane s pivem a bez toho vetsina z vas neumi plout.

Neco na lodi mel Petr Ondracek a pil to celou cestu, prezil, tak bude vedet jak na ty minerali. Vezl si na jeden den, jednu plechovku z Plzne.

http://www.nazeleno.cz/technologie-1/od ... dalsi.aspx
Obyčejná destilace má ovšem jednu závažnou nevýhodu, je totiž velice energeticky náročná. Výparné teplo vody je velmi vysoké a tak na destilaci jednoho litru vody spotřebujeme zhruba 0,7kWh energie.

moderní odsolovací zařízení používající reverzní osmózu s rekuperací tlakové energie na výstupu dokáže produkovat vodu při spotřebě 22kWh/m3.

Je vidět, že obsah vápníku je příliš malý a proto se na úpravně uměle zvyšuje. Někdy se k tomuto účelu, u vody připravené odsolením, používá průtok vody přes vhodnou drcenou horninu (vápenec, dolomit apod.) a napodobuje se tak proces, ke kterému dochází v přírodě, kde dešťová voda prosakuje skrz půdu a horniny do hloubky odkud je čerpána.

Mysak udelal test, nepil pivo, nebylo mu dobre, kamarad pil pivo a byl fit.

Zpět na