Bydlení na lodi

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát pro 14, 2007 11:01 am

Ahoj Sachmet, chtěl jsem ti blahopřát dříve, ale nějak mě neposlouchal comp. Obdivuji, jak jsi šla za svým snem a dotáhla to do finiše. S angličtinou můžeš počítat, rád ti přispěju na nějakou tu kladku nebo lano...zdravím tě!
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » sob pro 15, 2007 2:58 pm

Moc díky za podporu.
Právě včera jsem se důkladně pohrabala ve financích a rozhodla se definitivně, že do toho půjdu. Podepíšu smlouvu, kterou jsem si už přivezla s sebou a příští týden ji odešlu. Dám pár peněz, koncem února na ní strávím týden a pokud bude všechno v pohodě, dostanou další prachy. Musím říct, že se moc těším...lepší vánoční dárek jsem si nemohla přát :-)
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » sob pro 15, 2007 7:12 pm

Gratuluju ke konecnemu rozhodnuti!!
Kdy si budes delat svarecsky prukaz? :mad:
Jak ma clovek ocelovou lod, tak by svaret mel umet a poradne.
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » sob pro 15, 2007 7:32 pm

Mno...to bych do prázdnin mohla zvládnout, ne? Na to potřebuju nějakej papír?
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » sob pro 15, 2007 7:33 pm

Nebo stačí co mi kdo kdy ukázal, ne?
13paja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod 13paja » sob pro 15, 2007 7:45 pm

Jsi dobrá, kdyby něco hoď to na web. Jsem přesvědčen, že tě tento kolektiv nenechá ve štychu. S tím svařečákem, bych to nebral úplně vážně :) Jsou důležitější znalosti. A hlavní je odvaha a tu ty máš ;)
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » sob pro 15, 2007 10:00 pm

...to byla sranda, samozrejmne papir je na nic, ale umet pekne varit by se ti rozhodne mohlo hodit. Dnes jsem byl v bratislave doplatit zbytek kupni ceny, takze uz se skoropocitam za majitele jedne moc pekne plechovky no a o svarecskym kurzu docela vazne premyslim.
Terra
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Terra » ned pro 16, 2007 12:46 am

:good: Tak to gratuluji! Jsi dobrá.
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Meryl » pon pro 17, 2007 2:01 pm

A Myšáčku alias Pepku námořníku hodíš sem taky nějaké fotky ?

Zdraví Meryl
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » čtv led 31, 2008 4:21 pm

Ahoj lidi, tak se zas po delší době hlásím se zprávou o aktuálním vývoji situace.... To jak mi držíte palce asi fakt pomohlo, smlouva je podepsaná, loď budu do června po částech splácet a pak bude definitivně moje. Kromě překladů ještě trochu učím, takže využiju jarních prázdnin, kdy mám volno, a 23 - 28/2 vyrazím znovu do Amstru v doprovodu jednoho známého kapitána, který všeko ještě jednou vyzkouší a prohlídne, jestli jsem při kontrole nic nevynechala.
Tento víkend jsem se bavila tím, že jsem se pokoušel sepsat seznam všeho užitečného, co by na lodi nemělo chybět, ptala jsem se lidí, co si s sebou berou...je to jen první návrh jak mi to táhlo hlavou, určitě tam spousta věcí chybí - takže bych chtěla poprosit, pokud vás napadne něco co s sebou vozít a co mě zrovna nenapadlo tam napsat, tak mi to písněte sem....takový seznam myslím může být docela užitečný...díkes!

Co si s sebou lidi berou na loď
Naposledy upravil(a) Sachmet dne sob úno 02, 2008 10:50 pm, celkem upraveno 3 x.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv led 31, 2008 4:42 pm

Sním či bdím?
Já jsem do této chvíle měl za to, že jsi koupila loď. Jak vidím, ty jsi koupila prázdný plechový kontejner, z kterého teprve loď budeš dělat. :o

V tom případě jsem našel pouze dvě chyby. :mad:
1/stěžeň
2/uhlí a podpalovač do toho grilu

Pepa
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv led 31, 2008 5:35 pm

Tp Sachmet
Abych to trochu uvedl na pravou míru.
Tomu seznamu vůbec nerozumín.

1/Řada věcí jež uvádíš je přece součástí lodě, příklad - nádrže na naftu a vodu

2/Řada věcí je součástí nejzákladnější výbavy, jež k lodi patří, s těmi to kupuješ a nkdo je snad nebude odnášet - plachty, takeláž, rolfok vařiče atd,atd

3/Řada věcí je součástí běžné výbavy lodě, kterou seriozní prodejce v lodi nechává. tady to je již možná trochu na dohodě kupující-prodávající. rozhodně stojí za to maličko připlatit aby na lodi zůstaly. Určitě budou za jinou cenu než nové - elektronika, výbavkuchyně, záchranné prostředky atd.

4/Řada věcí, jež uvádíš, rozhodně není nezbytně nutná pro začátek, už vůbec ne pro první týdenní plavbu, pokud jsem dobře pochopil o jarních prázdninách.
například radar, epirb, bimini, kočárek atd,atd.

V tomto duchu bych ten seznam upravil a také dle dohody s prodávajícím, co konkrétně na lodi zůstane.
Nebo jsem to vše nějak špatně pochopil.
Pepa
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » čtv led 31, 2008 5:43 pm

Pepo, myslím, že jsi to špatně pochopil viz: Tento víkend jsem se bavila tím, že jsem se pokoušel sepsat seznam všeho užitečného, co by na lodi nemělo chybět. Nepíše o tom ,že to tam nemá. Takového šprýmaře jsem dlouho veviděl myslím tím ten kontejner.
Berty
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv led 31, 2008 5:48 pm

Nemôžem si to odpustiť, jednoducho musím byť vtipný, nič sa nedá robiť. Milá Sachmet, horúčku treba vyležať , dať si čaj a acylpirín a nie písať zoznam na loď. :)
Teraz vážne, ako si sa rozhodla, pod akou vlajkou budeš plávať?
K tomu zoznamu, tie veci ako záchranný ostrovček, EPIRB bóju, autopilot, anemometer, kočárek, solár, sextant atď radšej vynechaj, maš tam vecí minimálne za stotisíc, skôr za dvesto. Nenechal ti tam žiadnu záchrannú výstroj? Vesty a všetko ostatné musíš dokúpiť? Nemáš tam žiadnu elektroniku potrebnú k ovládaniu lode? Najme hĺbkomer? Kotvu a pasarelu tam snáď máš? A aj ten naviják si tiež rozmysli či ho naozaj treba.
Náradie kupuj to čo potrebuješ na lodi, pozrieš aké šroby a vruty sú tam a podlo toho dokúpiš. Elektrody a zváračku asi nie.
K motoru okrem vecí čo máš napísané ešte náhradný impeler do vodného čerpadla. Hlavne skontrolovať nádrž na naftu či v nej nie sú usadeniny, alebo voda.
Kupuj radšej menej ako viac, času máš dosť na dokúpenie potrebných vecí a hlavne si zapametaj že: loď je čierna diera do mora kde v nenávratne miznú všetky jachtárove ťažkozarobené prašule.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv led 31, 2008 5:59 pm

No pánové,
nemyslím si že Sachmet ty věci hodlá nakupovat hned a všechny.
Natož na čtrnáctidenní seznamovací plavbu.
Domnívám se že jí jde o seznam, co by na lodi nemělo chybět až jí bude více-méně obývat celoročně. ;)
alffa
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 31, 2008 6:04 pm

No já v tom také vidím směs toho co na lodi je, co by na ní mělo/mohlo být a co si s sebou povezezeš. Myslím si, že očesat to na tu poslední - třetí část by bylo víc než smysluplné.
Lze doplnit o sólo seznam, co je ještě potřeba dokoupit. Např. EPIRB a záchranný ostrůvek, pokud jej tam nemáš, zatím nekupuj. To až popluješ kolem koule.
Předpokládám že to sepisuješ pro sebe, aby jsi na nic nezapoměla.

Ale nevyplývá z toho Alffe co už má a co míní dokupovat. Takový seznam nemá žádnou vypovídací hodnotu.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv led 31, 2008 6:15 pm

Baharis píše:Ale nevyplývá z toho Alffe co už má a co míní dokupovat. Takový seznam nemá žádnou vypovídací hodnotu.

No doslovně nevyplívá, to je fakt ale dá se předpokládat, že když tu loď koupila že má od ní i doklady.
Pavděpodobně bude mít i spoustu dalších věcí.
Jako třeba:
Pas,
hřeben
fusekle
a ble, ble…………. ;)
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » čtv led 31, 2008 6:45 pm

No nazdar, tak já to uvedu na pravou míru. Omlouvám se, že je to trochu zmatená hromada, vysvětlím.
Jasně že většina z těch věcí na lodi je - a některé nopak nejsou pro mě nutné. Jde mi o to, abych měla podle čeho zkontrolovat, jestli se na něco nezapomnělo. Že mi po zimování chybí stěžeň si asi všimnu, že jsem zapomněla vzít filtry do motoru si vzpomenout nemusím.
Ten seznam vznikal podle toho, co různí lidi řikali, že vozej, já to fakticky všecko nepotřebuju :D
Mám to v počítači různě označený právě podle toho, co je nutné zrovna teď pro mě a podle toho, jestli to mám a nebo nutně musím sehnat - abych pravdu řekla, tak takových věcí moc není, s tím co tam je můžu bez problémů vyplout. Jenže to sem nejde vložit jako soubor, a asi to ani není účelem.
Spíš opravdu přemýšlím jestli jsem nezapomněla na něco, bez čeho se prostě neobejdu...ale koneckonců, jestli bude něco opravdu důležité, přijdu na to během prvních pár dní a bude...
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » čtv led 31, 2008 6:57 pm

To Denis: Elektronika tam je, se záchranným vybavením je to horší - akorát záchranná podkova a nějaké světlice; vesty jsou jedna z mála věcí, které opravdu musím koupit. A taky nějaký levnější gumový člun. Jinak toho moc kupovat nebudu z toho prostého důvodu, že až zaplatím loď, tak už mi toho moc nezbude...hi hi :lol:
Pod jakou vlajkou budu plout jsem ještě nedořešila - prodávající tvrdí, že pokud bych jako cizinec chtěla plout pod holandskou vlajkou, musela bych loď nechat v Holandsku...nějak se mi to nezdá, právě to řeším s Pepou Dvorským na ICQ...myslím, že má loď taky registrovanou v Holandsku, ale možná si to pamatuju blbě...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv led 31, 2008 7:04 pm

Asi som bol moc vtipný, takže ešte raz vážne. Pod akou vlajkou budeš plávať, pod takou budeš musieť spĺnať nejaké miestne predpisy. Ak pôjdeš pod českou, tak zo zákona budú od teba požadovať nejakú výbavu. Rozdelil by som to podla toho na veci čo tam musia byť zo zákona a čo tam chcem mať podla seba.
Máš v tom zozname sirky? Ja nosím vždy aj zapalovač. Tiež tam chýbajú veci na opravu plachiet. Ak tam nemáš náhradnú kotvu, tak ešte jednu /dve/ kotevné súpravy. Ak tam nie je dantfortka, tak tú si kup určite, k nej 10m 8mm pozink reťaze a 30m lana 14mm.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » čtv led 31, 2008 7:09 pm

pouze proto, že dnes mám chřipku s horečkou, si dovolím přispět též, je fakt, že se tím už prokousáváme do topiku Osobní bágl, ale budiž, bude to krátké.
Dle mě Ti může chybět : svíčky na romantické večery, na krutou realitu prášek na praní + soda, do lékárny nějaká mast na zanícené oči - třeba Ophthalmo-Chloramphenicol /Léčiva/, protiopalovací prostředek a naopak deštníček /nemusíš furt trčet v pláštěně/, igelitové sáčky, provázky, gumičky, zapalovač či sirky, pevný podpalovač - ale teď ho vidím uvedený u Pepy, a snad i důležité kontakty a telefonní čísla.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv led 31, 2008 7:10 pm

Já Sachmet rozumím, je to hlavně takovej způsob těšení, sepisovat seznam...
Sachmet
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sachmet » čtv led 31, 2008 7:11 pm

Nojoooooo! Já věděla že se najde ještě pár veledůležitých věcí. Sadu na opravu plachet tam mám, ale na sirky jsem zabudla, hrůza....a ten prášek na praní se bude určitě taky hodit, :lol: ...dík!
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » čtv led 31, 2008 7:11 pm

Ahoj Sachmet,
holandan je volaaky zmeteny rekl bych. Kamarad chce kupovat lod prozmenu ve svedsku a tam je to pry tak, ze potrebujes bud potvrzeni, ze muze sstat na miste byvaleho majitele nebo ze mas zaplacene stani v marine a nebo ze muzes stat na nejakem soukromem miste. Takhle male lodi ani nejsou zapsane v zadnem rejstriku. Psal to nejaky polak v casopisu Zagle, takze je potreba to overit.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 31, 2008 7:19 pm

Když čtu o kotvě, napadlo mě že tam není vodní kotva. V kanálech ne, ale na volném moři se může hodit.

Zpět na