Kapitán?! Aneb kdo všecho si tak vlastně smí říkat?

Pokec. Možnost prvního představení se na fóru.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte čer 03, 2014 2:51 pm

Gemini píše: .... jsme kapitáni, event. spippers

... ještě že ne dudáci :whist:
Kolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kolibri » úte čer 03, 2014 3:09 pm

kolovratek píše:Souhlasím, vùdce dá¹ si pivo? zni hroznì

jo, ale len nealko ! :D
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » úte čer 03, 2014 3:47 pm

Na své kocábce jsem " vůdce,kapitán,moje jasnost,cokoliv si vzpomenu,protože jsem na SVÉM území a platí zde moje podmínky.Nevím,jak je to na lodích z půjčovny.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte čer 03, 2014 8:27 pm

[quote="DarkDruid"]Vysvětlení pojmu skipper (resp. toho, kde se vzalo) je tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Skipper_%28boating%29#Skipper[/quo
te]

A je v tom jasno :) Skiper je veliaci dôstojník na lodi, to asi tým čártrom sa to tak rozmohlo.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » stř čer 04, 2014 8:09 am

Denisi, fakt jsi tam četl toto ?

Skipper

A skipper is a person who has command of a boat or sea-craft or tug, more or less equivalent to "captain in charge aboard ship." At sea, or upon lakes and rivers, the skipper as shipmaster or captain has the absolute command over the crew. The skipper may or may not be the owner of the boat.

The word is derived from the low German and Dutch word schipper; schip is Dutch for "ship". In Dutch sch- is pronounced [sx] and English-speakers rendered this as [sk].

The word "skipper" is used more than "captain" for some types of craft, for example fishing boats.

It is also more frequently used than captain with privately owned noncommercial or semi-commercial vessels, such as small yachts and other recreational boats, mostly in cases where the person in command of the boat may not be a licensed or professional captain, suggesting the term is less formal. .....

Chápu, že pro starší generaci, která místo angličtiny musela číst marxismus-leninismus a i pro mladší, kteří si místo angličtiny hráli s mobilem, může být pojem"skipper" oříšek, ale je to termín ve světě běžný a v marinách užívaný. Že si tak neříkáte na Dunaji, to je přece jasný. Ani v češtině se to slovo nedá ohýbat (skippere!, skipeři!), a tak se užívá starý dobrý hovorový pojem kapitán.

Jo, skipper je taky kapitán sport. družstva, asi že skip- připomíná hop. :)

A aby v tom byl trochu hokej, tak klidně může někdo vymyslet nějaký národněobrozenecký termín pro kapitána hokejového týmu, z obavy aby ho někdo nepodezříval ze zneužívání důstojnické hodnosti a přílišné namyšlenosti. No nic, jdu radší vydělávat peníze na další nekřesťanský charter.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř čer 04, 2014 9:17 am

vilma píše:No nic, jdu radší vydělávat peníze na další nekřesťanský charter.

Takže Lakomec organizuje pohanské plavby? Že by byl Kelt? :-D
Sorry, já vím, že jsem úplně mimo, ale nešlo odolat. :lol:
L.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » stř čer 04, 2014 6:02 pm

Jaak pohanské, naše plavby jsou boží. Broňa před každým pěkným výhledem volá "majngot" :nebo co :D , tak nějaký bůh s náma určitě pluje.
Kapitána nepodezříváme, že se potajmu nakrucuje před zrcadlem v saku se čtyřma prýmkama, ale pro jistotu mu říkáme křestním jménem. :mad:

P.s. ale to správně tušíš, že se chystám na další plavbu s Lakomcem
coty
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod coty » stř čer 04, 2014 7:04 pm

Souhlasím, že "kapitán" už si dnes říká kde kdo, zvlášť když zkoušky udělá opravdu každý, ale lidí. kteří by se tak mohli a měli titulovat
moc není.......
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » stř čer 04, 2014 7:57 pm

Já jsem dokonce ještě kapitán na fotbale a k tomu všemu i v práci!!!! :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř čer 04, 2014 9:35 pm

Mám hlboko v paži, či je niekto skiper, alebo kapitán. Akurát ma mrzí, že Vilma túto velmi vážnu tému nekriticky zlahčuje. To sa nepatrí a nie je to ani vhodné. Čo sa týka národoobrozeneckého termínu pre skipra, v tom problém nevidím. Národ sa obrozuje stále viac a viac, Marxa a dokonca aj Lenina tu má každí na háku a tak to aj vyzerá. Navrhujem nasledovné, od skipra je odvodený ženský rod "skipřenka" a z tej skiprennky treba opetovne vytvoriť rod mužský, ale už výsostne český a vznikne nám "skipřenec", po Slovensky "skiprenec". To do značnej mieri vystihuje povahu a aj vzhľad týchto bodrých chlapíkov za kormidlom požičanej, pardon chártrovanej lode. Či to je Nemec, Čech , Angličan, alebo Maďar, všetci sú jak cez kopirák. Česť výnimkách a tých výnimočných môžme smelo nazvať kapitánom, po Česky, aj po Anglicky, aj po Slovensky.

Ešte k tým štúdiam marxismuleninismu, Vilmo nekecej že si bola o túto lahôdku ukrátená. Neverím že na učilišti v Moskve ste túto životne dôležit onú nepreberali, keď tvojmu tovariščovi profesorovi vadilo ešte aj tvoje akože nemecké krstné meno. To ma holenko neoblafneš, že nejsi študírovaná.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř čer 04, 2014 10:00 pm

Takhle otevrene poukazovat na vek damy se ale nesluší, Denisi... ;-)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř čer 04, 2014 10:32 pm

To nie je o veku, ale o vzdelaní. Dnes už nedostupnom. Ja som bohužial toto marxleninské vedecké oné nedostal a ani angličtinu som v škole nemal. Navrch ani s telefonom sme sa nemohli hrať, tak sme sa hrali s inými vecami. Jak jednoduchá otázka a ukazuje nám, jak je život zložitý, až zapeklitý. Úplne bez srandy, toto musím hodnotiť ako najdôležitejšiu otázku tohto roka na JI.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř čer 04, 2014 11:24 pm

Já vždycky když slyším skiper tak se mi vybaví tučňáci z Madagaskaru :roll:
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv čer 05, 2014 4:17 am

Tohle je opravdu zajimave vlakno, protoze jaksi odhaluje psychologicky postoj k osloveni kapitan. pripada mi zvlastni jak se nekteri s uctou tohoto slova boji. proc? kdyz se podivam kolem sebe tak v podstate vsichni lidri lodi se v mem okoli nazivaji kapitani. napriklad na nasi lodi je na dverich od kajuty napsano kapitan na soupisu posadky je napsano kapitan v lodnim deniku je napsano kapitan. posadka ktera je slozena z mnoha narodnosti oslovuje naseho kapitana kapitan. kdyz prideme do hospody tak nas kapitan je pro vsechny kapitan. pamatuju si kdyz jsem byl poprvy na mori na pujcene plachetnici tak pro nas byl Olda proste kapitan. vsude se obecne uvadi vyrazy jako kapitanske zkousky, kapitansky prukaz. na knihach se pise stan se kapitanem a pod. v nasi vesnici je asi tak deset rekreacnich kapitanu a osloveni v hospode na privitanou nazdar kapitane je celkem normalni vec. proc ne byla jim svereva do vedeni lod a posadka, kterou dovezli do bezpeci tak je to kapitan. vilma se tady oprela do lidi co se holedbaji titulem kapitan a inzenyr v hospode a podle ni nemaji sebemensi narok se takto oslovovat. u dospelich lodi jsou tyto funkce takto nazvany a nemaji s poctem akademickych titulu mnoho spolecnyho. ono je to totiz o praxi a postupnym vzdelavani vyssich hodnosti na lodi. technicke profese na lodich jsou tomu prikladem. jak vilma spravne napsala inzenyr v anglii neznamena ze mas titul pred jmenem. ano inzenyr je i prosty mechanik v autoservisu, jenze na lodich je tomu jinak. coz vilme nevi a kdyz to nevi tak si myslim ze by si tuto profesi nemela tolik brat do ust. hlavnim inzenyrem na lodi muze napriklad byt i osmnactiletej kluk kterej strci levou zadni do zadku i titulovanyho inzenyra, protoze ma praxi a rodinou tradici. tady na malte obcas kotvi jedna z J class plachetnic kde je vekovy prumer posadky asi tak dvacet let. Kolik milionu ta lod stoji nemusim ani rikat a presto majitel s klidym srdcem jim sveril tuto lod a oni svoji praci perfektne odvadeji. Ten vilmi komentar o tom ze se v hospode chlubi lidi prostoduchym vesnicanum ze jsou kapitani a e nebo inzenyri bez titulu a pritom jsou to hlupaci co vlastne nic v zivote nedokazali je opravdu odvaznej. v tomto okamziku pred tim nez bych toto napsal bych se zeptal sam sebe co jsem v zivote dokazal. trochu s tebe vilmo mluvi ceska zavist. kdyz to shrnu tak podle tebe vilmo by si mnel hlavni inzenyr na lodi rikat mechanik, jenze to nejde. protoze to neexistuje. oficialne jsou na lodich hlavni inzenyr, druhy inzenyr, inzenyr pres elektrinu a pak to jde niz motorman I, motorman II a podobne. proste nevidim jediny duvod proc by mnel namornik v teto profesi ktery dosahl na post hlavniho inzenyra a ma to v kontraktu si rikat motormen. tak to je i s kapitanem. Jestli ma v kontraktu ze je kapitan tak je to proste kapitan. Mozna ze jsem nepochopil celou pointu tohoto vlakna ale existuji osloveni ktery se bezne pouzivaji a jsou zabehle v praxi. mne je naprosto jedno jestli se nekdo tituluje jako kapitan a nebo hlavnim inzenyrem. pro mne je dulezity aby tyto lide dovezli svoji lod a posadku do bezpeci a pokud to dokazou a prokazou a maji na to tak jsou to pro mne borci, kapitani a inzenyri a je mi fuk jestli maji akademicky titul. absolutne se nikoho nechci dotknout, ale tyto veci podle mne nedokaze posoudit clovek ktery se parkrat do roka postavi ke kormidlu. Voni totiz chlapy co objetujou svoji profesi kus zivota a klid svi rodiny to berou trochu jinak a maji i jistou hrdost na svoji profesi. promin vilmo, ale to zenska vod plotny nedokaze pochopit :D tim nechci rict ze nejsi namornice a jestli by jsi mne velela na lodi tak pro mne budes urcite kapitan.

Nejvetsi odbornik na lodni profese je nas cesky kuchar Jiri.

hlavni inzenyr je pro neho kotelnik.
strojovna je pro neho kotelna.
kapitan je pro neho soudruh nacelnik.
mustek pro neho je bouda na kopci.
kormidlo volant a podobne. :D :D :D
ovsem nejlepsi prezdivku dostal prvni dustojnik......pay slip. tzn vyplatni paska :D
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » čtv čer 05, 2014 8:48 am

Božo, já jsem spokojená s tím, co jsem v životě dokázala a omlouvám se Ti, že Ty a Tobě podobní o tom nevíš. Žiju zatím přesně tak jak chci a kdybych chtěla být celý rok na lodi tak tam prostě budu.

Nemám ani snahu cizelovat termíny, které jsou jasné a leta dané. Terminologii respektuji a nemám potřebu vymýšlet něco nového, myslím si, že to je ztráta času. Ale mazlení se s tituly je mi bytostně cizí. Tož tak.

Urážky si nechte, já na ně nereagovávám, jestli si z nich nějaký ubožák skládá obrázek o mně, dobře mu tak, aspoň se ke mně nebude přibližovat. :)
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » čtv čer 05, 2014 9:01 am

Domnívám se, že je trochu rozdíl mezi profesionálními námořníky v určité pracovní funkci a dovolenkáří, charteristy, majiteli svých lodiček pro potěšení. Možná zde každý z diskutujících mluví o jiné skupině, z jiného pohledu. Pak se může stát, že se to někomu zobrazí jako šlápnutí na kuří oko. Proč hned řinčet zbraněmi, Bóže? :)
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » čtv čer 05, 2014 9:15 am

Ha, bodliny!

Kapitán Richard
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » čtv čer 05, 2014 10:57 am

Denis píše:A je v tom jasno :) Skiper je veliaci dôstojník na lodi, to asi tým čártrom sa to tak rozmohlo.

Taky to tak vidim. Jen doplnim o dalsi konotace:

Captain is both a nautical term and a rank in various uniformed organizations. The word came to English via French from the Latin capitaneus ("chief") which is itself derived from the Latin word for "head" (caput).

The term has different meanings both at sea and in the military. Confusion between the three types of captain (nautical, naval and army) often exists in literature, drama and real life. The customs indicated are necessary to avoid confusion at sea when the question of "Who is in charge of the ship?" may be a matter of life and death.
Skipper usually means a person who has command of a boat or ship; and may or may not be a captain

A Captain is normaly the polite name the person in charge of the ship/boat is given. But if you call a Captain of a huge ocean going liner / or a Royal Navy ship, Skipper you will be in for a right telling off. Skipper is an American slang word for Captain, the americans are much more lax in discipline in the usa navy,so skipper is o.k there. A yachts man can be called skipper in the uk, as also a master of a fishing vessle can be. Captain is a mark of respect to the person in complete charge of the vessel.

PS: prevzato z teto diskuze

Ja osobne si necham rikat na lodi kapitan, manzelka je admiral a deti plavcici (ikdyz zatim moc neplavou :D )
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv čer 05, 2014 11:35 am

Na dnesek ziji v presvedceni, ze ve vetsine jazyku

- commander je velitel bojoveho plavidla
- master je velitel obchodniho plavidla
- skipper je velitel rekreacniho plavidla

A zaroven s tim

- kapitan je literarne-zlidovately vzraz pro osobu, ktera veli plavidlu

A zaroven s tim

- titul Master of Yacht je kvalifikacni titul pro drzitele opravneni
- titul Yachtmaster je synteticky vyraz pro totez, ktery vymyslela RYA, aby ho mohla registrovat jako ochrannou znamku
- hodnost kapitan je vojensky rank
- titul kapitan je kvalifikacni titul pro drzitele osvedceni o vzdelani (napr. ing. kapitan)

A zaroven

- na lodi mi posadka rika vzdy kapitan, a beda tomu kdo to opomene :D
- pumpari a technici na brehu mi rikaji skipper, a ja jim to velkoryse odpoustim, bo nevedi co cini :lol:
- strojnik je chlapik, co na rodil ode mne udrzi v rukou sroubovak za spravny konec :lol:

A zaroven je dobre chovat uctu ke vsem vzdelanym, znalym a slusnym lidem. A kdy jeste navic maji smysl pro humor, pak je to uplna parada. ;)
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv čer 05, 2014 11:56 am

Vilmo, Bedřich, Richard, Windvard a ďalší námornici dobrej vôle ..... súhlasím s vami :thmbup: :thmbup: :thmbup: :clap: :clap: :clap:
Slušný ľudia sa vedia dohodnúť ... :) a ostatní, tak na nich sa akurát tak môžeme ...
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » čtv čer 05, 2014 1:23 pm

Na mé malé lodičce s malou posádkou vládne tvrdá kázeň, dril a pořádek. Kapitánské pravomoci jsou svaté, nedělitelné a vynutitelné ;)
Ale když mě nejmenší plavčíci ignorují a přitom oslovují "dědo", tak zpravidla vyměknu :mad:
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv čer 05, 2014 1:57 pm

2 Omen
Super!!! :good:

Krásné shrnutí diskuze.
Lakomec

los capitanos

Příspěvekod Lakomec » čtv čer 05, 2014 9:06 pm

Vážení a milí jachtaři, není ani tak důležité, jak si říkáme my, či jak si smíme říkat. Hodnotí nás podle toho, jak se chováme a co umíme. Poznám kapitány, kteří si takto hrdě říkají a po jakémkoliv manévru jsou všem pro smích. Taky poznám kapitány, kteří praktikují zátokový jachting a každé ráno se můžou stydět, protože na lodi se pořádají pitky a hlukem otravují okolí. A pak poznám lidi, kteří se prostě chovají slušně, jsou normální a všichni kolem, počínaje pobřežní stráží a kterýmkoliv úředníkem v přístavu konče jim neřeknou při oslovení jinak než kapitán, resp. skipper. A je všem úplně jedno, jestli dotyčný loď vlastní nebo ji má pronajatou. Ze zkušenosti můžu všechny ubezpečit, že lidi od moře poznají, kdo kapinánem je a kdo není.
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rogix » čtv čer 05, 2014 11:16 pm

podla coho sa pozna dobry pristavny manever?

posadka na susednej lodi pokojne popija (kavu) :D
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pát čer 06, 2014 12:36 am

rogix píše:podla coho sa pozna dobry pristavny manever?

posadka na susednej lodi pokojne popija (kavu) :D

Aha, no jo, no. :? A nepřipadá Ti to celé tak trochu absurdní?

Zpět na