Hobie Cat 16

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

minarikl
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Hobie Cat 16

Příspěvekod minarikl » stř črc 16, 2014 3:55 pm

Chtěl bych si koupit k rekreačnímu a sportovnímu užití katamaran Hobie Cat 16 a nevím zda podléhá registraci a jestli ano za jakých podmínek v ČR, Chorvatsku a Itálii.
Poradíte mi někdo?
Fum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Fum » stř črc 16, 2014 6:21 pm

Odpověď na Tvoji otázku je poměrně jednoduchá. V ČR budeš muset přihlásit na státní plavební správě, protože máš více než 12 m2 plachet (20 m2) a potom můžeš vyrazit do světa. V Chorvatsku registrace na kapitanátu (je zde na to vlákno), v Itálii tuším bez dalšího placení.
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » stř črc 16, 2014 11:51 pm

Správně by registrovaný být měl. V praxi u sportovních katamaranů pro závody stačí mít pojištění odpovědnosti ve předepsané výši (cca 9 milionů, v itálii 150 milionů kč) a registraci na čsj.
rorejs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Registrace Hobie cat 16

Příspěvekod rorejs » pon srp 18, 2014 1:37 am

Hobie cat 16 (starou ojetinu z Holandska) jsem nedávno koupil, a s registrací na SPS narazil...
Ve stručnosti rozhovor s jejich úředníkem:
SPS: "Chcete registrovat tuto loď? Předložte doklady o registraci v zemi původu."
já: "ale lodě této třídy v Holandsku registraci nepodléhají, registraci tam tudíž neměla"
SPS: "tak předložte doklady o placení kotevních poplatků v zemi původu"
já: "tyhle lodě se obvykle nekotví, většina lidí je jednoduše strká do vody z pláže, žádné takové doklady nemám"
SPS: "tak předložte aspoň doklad o pojištění lodi v zemi původu"
já: "kdo by si pojišťoval 20 let starou plážovou hračku, loď pojištěná nebyla"
SPS: "je nám líto, tuto loď vám zaregistrovat nemůžeme"
já: "mám regulérní kupní smlouvu s původním majitelem"
SPS: "je nám líto, to nestačí"

Závěr pro můj případ: registrace této lodi je nezbytná (má více než 12m2 plachet), nicméně není možná.

Takže, pokud chcete koupit HC 16, ověřte si, že je už u nás registrovaný, anebo pokud jde o dovoz, zda jsou dostupné patřičné doklady pro registraci u SPS.

Samozřejmě lze u nás takovouto loď provozovat i bez registrace, čili ilegálně. Nemám tušení, jaká je šance že vás někdo odchytí, ani jaké jsou případné postihy.
Slyšel jsem ale o případu, kdy SPS nastoupila na nějaký závod okruhových plachetnic a přeměřovali tam plochy plachet, jestli tam náhodou není nějaká neregistrovaná loď nad 12m2...

Pokud jde o zahraničí, ve většině zemí Evropy HC16 registraci neptřebuje, určitě to platí pro Holandsko, myslím že i Něnecko. Pokud jde o Itálii, nejsem si jist, zeptej se třeba kluků co půjčují katy na Lago di Garda.

Výše uvedené se týká vnitrozemské plavby, jezera, přehrady... Pokud jde o plavbu na moři, jsou tam požadavky na kapitánské zkoušky atd. Ale jestli se to týká i příbřežní plavby na lodích této třídy, to nevím...
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » pon srp 18, 2014 8:50 am

rorejs: mně bylo řečeno, že ještě stačí podle starého manuálu v pdf ze stránek hobiecat.com "určit" rok výroby (to kvůli chybějícímu CE, které je potřeba u novějších lodí) a že můžu dát čestné prohlášení, že loď není nikde registrovaná. Ale stejně to nestačilo, když jsem to sondoval u 30let starého Hobie cat 18. Když jsem loni přivezl novější katoš, tak jsem to rovnou vzdal, protože v itálii se tyhle lodě vůbec neregistrujou (asi jako v tom holandsku).
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » pon srp 18, 2014 9:53 am

Ahoj,
asi před 6-ti lety jsem registroval HC16 koupenou u Maletschek Nautic v Rakousku.
Stačila kupní smlouva a potvrzení od nich, že loď není registrovaná v žádném lodním registru.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pon srp 18, 2014 10:10 am

to rorejs, případně jiní příznivci katamaranů z bližšího okolí:
Odkud jsi? Ptám se proto, že mám taky neregistrovanej katamaránek. Já jsem z Hradce Králové a jezdím např na Rozkoš, na Opaťák tady za městem. Třeba dneska zrovna fouká jak o život a já neukecal nikoho, kdo by jel se mnou :cry:

Sorry za off topic, je to spíš na SZ
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon srp 18, 2014 11:00 am

Proste si v NL zajdi za nekym do mariny, at ti vystavi nejakou fakturu za lonsky rok, treba i jerabovani nebo nejake prace na lodi spojene s provozem a pod. Dulezite je mit jakykoli doklad, ze lod byla provozovana. Pak to pujde.
rorejs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rorejs » pon srp 18, 2014 7:19 pm

Ano, taky mě napadlo si v Holansku někde na maríně vyžmundrat nějaký ten doklad.
Ale nemám tam zrovna cestu a přeci tam kvůli tomu nepojedu...

Jestli stačí čestné prohlášení tak super, ale mě tedy nestačilo. Možná záleží na koho na SPS narazíte anebo jak se zrovna vyspal...

A navíc - má smysl se tak moc snažit, když uvážím, že registrovanou loď bych nemohl nechávat na vodě?
Protože povodí Vltavy mi nepřidělí kotevní místo, všechna jsou prý v dané lokalitě obsazená.
rorejs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rorejs » pon srp 18, 2014 7:29 pm

to bedrich:
Já jsem celé léto na Slapech, konkrétně v Lesním tábořišti u Živohošťského mostu.
Nejaké to společné ježdění by bylo fajn ale já se odsud během léta určitě nedostanu kvůli práci.
Snad by se dalo něco domluvit po prázdninách...
Nicméně, pokud mám vůbec někdy volno, je to ve všední dny, víkendy mám zabitý až do konce září...

Zpět na