Môj Motorkrujser po rekonštrukcií

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Môj Motorkrujser po rekonštrukcií

Příspěvekod dedko » pát črc 18, 2014 9:10 am

Po trojmesačnej práci moja loď dostala túto podobu...
Bádoplato o rozmeroch 2 x 1,8 m
Kotevná skriňa
Zadné okno som prerobil /veľké sa yyhodilo/ a dorobil som dve menšie a v strede posuvné dvere.
Strechu som yyrezal a spravil poklop.
Cladnička ktorá bola pod oknom sa presunula do kuchyňe a namiesto chladňičky pribudli schodíky, cez ktoré sa pohodlňe dostaneme na badoplato.
Mamontoval som dva žeriavčeky, ktoré slúžia na zavesenia gumáku, hojdacích plátených kresiel
Babka si takto vychutnává ranú kávičku na Dunaji :)
.Obrázek
Na žeriavček bude aj zavesený aj kotlina s kotlíkom /bude sa variť haláslé, guláš a grilovať/

Celá loď je pretretá a má túto podobu..
Otvorený poklop pre pohodlné vystúpenie na badoplato

Obrázek
Obrázek

Ostatné fotky spracujem a postupne zavesím...
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát črc 18, 2014 9:15 am

Perfektné :good: Ten žeriav je bomba :good:
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pát črc 18, 2014 9:15 am

Kus hezké práce Dedko :good:

Nad kormidelnou vidím ještě nový poklop.
Přední okénka jsi "neotevřel"?

Ten žeriav šetří Dedkova záda :?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát črc 18, 2014 9:18 am

Fešanda!!!! Ta houpačka mne dostala :good: Dedko je vidět, že pemýšlíš nad tím co děláš ;)
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pát črc 18, 2014 9:30 am

Dedko, a když na hák toho žeriavku přidáš mincíř, tak můžeš měřit hříchy Babky :mad:
(jako v té pohádce S čerty nejsou žerty)
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pát črc 18, 2014 9:32 am

Nádhera.

Dedko,29.7.jedu na Dunaj,tak doufám,že Tě tam potkám.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pát črc 18, 2014 9:45 am

Paráda..!!! Jako vášnivý milovník kafe bych takovýhle rána trávil asi furt (ale kdo by pak za mě chodil do práce, žeano..) 8)

P.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » pát črc 18, 2014 9:50 am

Krasa :good:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » stř črc 23, 2014 8:26 am

Omen píše:
Nad kormidelnou vidím ještě nový poklop.
Přední okénka jsi "neotevřel"?

Ten žeriav šetří Dedkova záda :?

Ahoj Omen
Nad kormidelnou nie je poklop, ale som vyrobil drevenú bedňu,
na ktorej je umiestnený solárny panel, kotevné svetlo, malé reproduktory od rádia a klaksón. Spravil som nové vedenie od solárka, nové vedenie na klaksón a kotevné svetlo (kotevné svetlo čo bolo v predu na tom drevenom kríži som zrušil) Bedňa sa dá otvárať a získal som priestor na uloženie hadice na umývanie lode, lán a pod...
Predné okno som zatiaľ neotvoril, ale som odrezal pánty z predného poklopu (núdzového východu) a navaril som tie pánty opačne. Teraz sa poklop otvára opačne v smere jazdy a pekne som poriešil vetranie. Taktiež keď stojím na kotve tak som stále proti vetru a cez ten otvorený poklop pekne prefukuje.
A ten žeriav naozaj šetrí záda. Pod gumák hodím gurtne a s jednou rukou ho pohodlne a bez námahy zdvihnem

ObrázekObrázekObrázekObrázek

Keď poupratujem fotky tak popíšem celú rekonštrukciu lode...,
vovsky píše:Nádhera.

Dedko,29.7.jedu na Dunaj,tak doufám,že Tě tam potkám.

Ahoj vovský
Budem na Dunaji (na priehrade s menšími prestávkami) až do vianoc.
Rád sa s Tebou stretnem, ale s každým kto( popluje) okolo :)
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř črc 23, 2014 8:37 am

:good:
... upratuj fotečky, upratuj ;)
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » čtv črc 24, 2014 9:57 pm

S rekonštrukciou som začal 8.1.2014
Zavolal som kamaráta, ktorý je odborník a celý život opravuje motory.
Motor trocha prepúšťal olej pri prednom prse.
Rozhodli sme sa že vymeníme tesnenie (gufero) či- čo tam nájdeme po rozobratí.
Po rozobratí sme zistili že tam žiadne gufero nie je. Namiesto tesnenia tam bol labirint !
Predné prso bolo z hliníkovej zliatiny, bolo trocha vymlátené a tam ten olej prepúšťal.
Preto som oslovil ďalšieho kamaráta ktorý má dielňu vybavenú sústruhom,frézkou a pod...
Po prezretí prsa sme zistili že nie je možná oprava, nakoľko tá časť bola veľmi tenká a keby sme tam vyrobili vložku, tak by to pravdepodobne nedržalo a vypadlo.
Odporučil mi navštíviť odborný servis v BA. Naložil som prso do auta a s malou dušičkou navštívil
Mercedes servis. V servise za pultom sedel chlapík, v mladšom veku. Po mojom dotaze či majú potrebnú súčiastku, sa ma spýtal na typ motora. Ja som mu nadiktoval typ, on to zadal do firemného počítača a mi oznámil že taký typ motora neexistuje. No chlapče to mi nehovor, lebo ten motor mám v lodi, tak musí existovať. Znova zadal typ motora klikal asi 20 minút na PC a jednoznačne mi znova odpovedal že taký typ nie je! Ja som bol neodbytný a vravím mu nech zadá v Google ten typ tam to určite nájde. V Google ho našiel, hneď napísal mail do Nemecka a odtiaľ mu do dvoch minút prišla odpoveď, aj katalógom ! ( Chapík bol veľmi prekvapený keď zbadal staré auto ktoré bolo na fotke, v ktorých tie motory boli montované) Jeho slová boli. Však na tom aute sa ešte vozil Adolf.
Obrázek

Veru, chlape, ten motor sa vyrábal za Hitlera !!!
Otvoril katalóg a všetko čo som potreboval sa objednalo.
Do dvoch dní ma cez mobil informoval že náhradné diely si môžem u nich vyzdvihnúť.
To mi vyrazil dych. Všetko objednané prišlo a všetko na motor aj pasovalo...
Ešte som doobjednal trysky, keďže tie moje boli rozoberateľné vlastne som objednal len špičky do trysiek,
ObrázekObrázekObrázek

Keď som mal všetko doma, tak sme sa pustili do opravy.
Na motore sme povymieňali tesnenia
Obrázek

ďalší kamarát nastavil na stroji trysky, vymenil som aj staré žhaviče za (rýchlo- žhaviče). Lenže tie rýchlo-žhaviče nefungovali, lebo nemali ukostrenie a tiež musíme prerobiť tlačítko na tie rýchlo-žhaviče..
.Nastavili sme na motore aj ventily.
Vymenil som aj alternátor, na ktorý sa môže konečne napojiť elektrický otáčkomer.
Na druhý deň sa motor naštartoval a všetko fungovalo ako fungovať má !
Motor sme spojazdnili a ďalšia práca ma čakal doma v garáži, na výrobe kotevnej skrini.
To vám popíšem zajtra, samozrejme len ak to bude niekoho zaujímať !

Ešte pre zaujímavosť... špičkly do trysiek sú z Indie, predné prso zo Španielska a tesnenia z Nemecka :?
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » čtv črc 24, 2014 11:01 pm

Dědku piš,foť a přeháněj,strašně dobře se to čte.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pát črc 25, 2014 7:17 am

dedko píše: ... špičkly do trysiek sú z Indie, predné prso zo Španielska a tesnenia z Nemecka :?

.... ta loď zo Šamorína je vlastně z Holandska, chlap co ju má je maďar a k doktorovi jezdí lodí do Německa - tomu se říká globalizace :mad:

Piš, piš :good:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pát črc 25, 2014 10:39 am

Dedko: "To vám popíšem zajtra, samozrejme len ak to bude niekoho zaujímať !"

To si piš, že to bude někoho zajímat, tak prosím piš :)
Poznám aj niekol'ko ďalšich dychtivých čitatel'ov !
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » sob črc 26, 2014 7:25 am

Začiatkom marca som na kotevnú skriňu nakúpil tabuľu nerezového plechu o hrúbke 2 mm, nerezový L- profil, šrauby na prichytenie skrine, vrtáky (samozrejme) do nerezu a ostatné hlúposti ....
Po dôkladnom premeraní miesta kde skriňa bude umiestnená, som 12- marca, doma v garáži začal s výrobou skrine. Vyrobil som s L profilu rám, ktorý po niekoľkých pokusoch sa mi podarilo osadiť na predok lode. Loď na prednej palube je ohnutá a preto som L profil musel na viacerých miestach narezať, ohnúť a prispôsobiť. Keď už L profil bol ako sa patrí, tak som narezané miesto znova zvaril a tak som pekne kopíroval celú palubu lode. Z tabule plechu som narezal potrebný kus a odniesol kamarátovi aby mi to ohol na vyznačených miestach. Kamarát mi oznámil že na jeho ohýbačke môže ohnúť len 0,8 milimetrový plech, ale nie nerezový a to ešte, dvojmilimetrový.
No, to ma trocha sklamalo a ja som ešte navštívil jednu firmu u nás, ale ma odmietli že majú moc práce !
Po trocha rozmýšľania, som sa rozhodol že ten plech ohnem sám (bez ohýbačky). Keď som minulí rok vyrábal kotvu, tak som dokázal ohnúť 5 mm nerezový plech. Za trocha trpezlivosti musím ohnúť aj ten 2 mm !
Za pomoci karbobrúsky sa mi to podarilo a kotevná skriňa dostavala už tú skutočnú podobu.
Obrázek

Ešte dorobiť chýbajúcu časť...
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Spravil som posledné úpravy a aj táto časť bola dokončená...
Obrázek

Ešte dôkladne vymerať a označiť otvor podľa výkresu pre motor kotevného vrátku i reťaz na
6 milimetrovom dekli... (túto časť roboty som si dal vyrezať vodným lúčom)
Obrázek

24 marca už hotová skrinka bola provizórne namontovaná na lodi.

Obrázek

Na druhý deň ma čakala robota, ktorej som sa trocha obával.
Potreboval som ešte vyrezať prednú palubu aby som tam mohol zapustiť nádobu do lode, kam má padať reťaz z kotevného vrátku.

Dôkladne som viac krát premeriaval na palube aj v lodi. Stále som mal obavu aby som vyrezal na správnom mieste. Preto som zvnútra lode, tenkým vrtákom prevŕtal palubu a som skontroloval zvonka, fixkou označené miesto kde sa malo uskutočniť vyrezanie...
Nakoniec som položil vyrobený rám...
Obrázek

Presne podlľa rámu, fixkou označil miesto na virezanie..

Obrázek
Vyrezanie sa podarilo za pomoci karbobrúsky, ale som mal obavy aby sa mi pod plubou niečo nechytilo. V pohotovosti som mal všetky hasiace prístroje ktoré som na lodi mal.
Obrázek
Rám po osadení do otvoru nepasoval (ohnutá paluba) preto som znova narezal rám prispôsobil k palube a zavaril.
Obrázek
Podľa osadeného rámu som si dal vyrobiť nádobu na reťaz (nádoba musí byť vodotesná aby nám nekapalo na hlavy) preto som to dal zvariť odborníkovi ktorý má zváračku s argónom

Večer alebo zajtra, popíšem a zavesím fotky s výrobu bádoplata...
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » ned črc 27, 2014 9:37 pm

Dědko si šikovnej a čučím jakej máš pořádek v dílně. To já tam mám v průběhu práce pěknej bordel.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned črc 27, 2014 9:43 pm

Já nejen v průběhu práce :oops:
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned črc 27, 2014 10:04 pm

dedko-jsi šikulka :) akorat bych prosil trochu popsat ten tvuj figl jak bez ohybacky ohnout ten 2mm nerez v tehle délce-ja s tim občas taky zapasim a to mam ,,skoroohybacku..
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned črc 27, 2014 10:11 pm

Dedko, ta vodotěsná nádoba má mít dole odtok mimo trup, aby se Ti neolnila :roll:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned črc 27, 2014 11:46 pm

Finn píše:Dědko si šikovnej a čučím jakej máš pořádek v dílně. To já tam mám v průběhu práce pěknej bordel.

Ahoj Fine
V dielni občas poupratujem, lebo keď babka zbadá neporiadok, tak mi to poupratuje ona a potom svoj vercaig hľadám pól dňa !
packa píše:dedko-jsi šikulka :) akorat bych prosil trochu popsat ten tvuj figl jak bez ohybacky ohnout ten 2mm nerez v tehle délce-ja s tim občas taky zapasim a to mam ,,skoroohybacku..

Packo ak potrebuješ ohnúť nerez 2mm, tak potrebuješ pevnú ruku, dobrý kotúč do karbobrúsky a veľmi veľa trpezlivosti...
Nerezový plech na danom mieste s karbobrúskou opatrne narežeš, použiješ najtenší kotúč (ja som mal kotúč 1mm)
ale pozor ! neprerež ale trpezlivo pomaly brúsiš do hĺbky 1 mm. Ak už to máš, tak vymeň kotúč za cca 2 mm a karboškou vybrúsiš taký uhol, že keď plech ohneš tak sa to zatvorí, a rez nie je vidieť.

Týmto spôsobom som ohol a vyrobil kotvu zo 6 milimetrového nerezu. Samozrejme som kotvu na narezanom mieste po zohnutí znova zvaril.

maxik1958 píše:Dedko, ta vodotěsná nádoba má mít dole odtok mimo trup, aby se Ti neolnila :roll:

Maxik, správny postreh, ale slovko neolnila nepoznám a prosím to slovko preložiť. :lol:
Na tej nádobe je na spodku navarená nerezová trubka, ale som nechcel vŕtať dalšiu dierku do trupu, tak som to spravil jednoducho.
Na trubku pod nádobou som nasadil hadicu, cca 2,5 metra a pekne za obkladom odviedol ku kuchynskému drezu. Pod drezom som rozobral hadicu ktorá bola napojená na trubku (tá trubka odvádza vodu z drezu z lode) vyrobil som te-kus a z kotevnej nádoby so tú hadicu napojil na drezový odtok.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pon črc 28, 2014 6:41 am

Tak ten odvod kondenzátu z nerez nádoby sem nepochyboval, že to máš vyřešený, ale s tím ohýbáním plechu si mě teda dostal, si ještě šikovnější, než jsem si včera myslel. Jinak moje baba si netroufne v dílně na něco sáhnout, natož aby ji napadl nějakej úklid, čemuž jsem ale rád.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon črc 28, 2014 7:57 am

Maxik, správny postreh, ale slovko neolnila nepoznám a prosím to slovko preložiť. Laughing
Na tej nádobe je na spodku navarená nerezová trubka, ale som nechcel vŕtať dalšiu dierku do trupu, tak som to spravil jednoducho.
Na trubku pod nádobou som nasadil hadicu, cca 2,5 metra a pekne za obkladom odviedol ku kuchynskému drezu. Pod drezom som rozobral hadicu ktorá bola napojená na trubku (tá trubka odvádza vodu z drezu z lode) vyrobil som te-kus a z kotevnej nádoby so tú hadicu napojil na drezový odtok.

:) No to víš, už nejsem nejmladší, a po celodenní práci na slunci jsem na to sotva viděl 8) A O je hned vedle P :oops: Jinak dobré řešení! :good:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » stř srp 13, 2014 3:21 pm

Trocha som bol zaneprázdnený... ale už nie som, tak pokračujem :)

Vyrobiť bádoplato, už bola jednoduchšia záležitosť Použil som nerezové jokle o rozmeroch 50x30 mm a hrúbka steny 3 mm. Plocháče na prichytenie rebríka, ktorý sa zasúva pod badoplato.

ObrázekObrázek
Nad drevom som uvažoval dlho, a nakoniec som nezvolil exotické drevo, ale na nete som sa dozvedel, že veľmi vhodné drevo je sibírsky smrekovec. Toto drevo rastie na Sibíry odoláva veľkým mrazom, rastie pomaly a obsahuje veľa živice a je voči vode veľmi odolná.
Na tomto dreve sú postavené dokonca celé Benátky !
Takže som zvolil toto drevo. Po dokončení bádoplata som drevo 2 x namoril a hotové badolato som doma odložil, lebo konečnú montáž na loď som robil až po natretí celej lode.
Celé badoplato má rozmery 2 x 1,10 metera.
Obrázek
Je tam dostatok miesta aj na ohnisko nad ktorým opekáme, grilujeme a v kotlíku a aj guláš uvaríme.
Obrázek
Obrázek

Po dokončení badoplata nasledovalo vyrezanie strechy. Po dôkladnom premeraní, som sa pustil do výroby rámu, (inšpiroval som sa predným poklopom) čo už bolo vymyslené a funkčné, teraz som nemusel vymýšľať.
Rám som zvaril zo železného ú profilu, rozmer 50x50x50 milimetrov. Pozváraný rám som položil na zadnú strechu lode,
Obrázek
vyznačil s fixkou a nasledovalo vyrezanie vnútorného obkladu a aj strechy.
Obrázek

Takýto kus som vyrezal zo strechy
Obrázek Obrázek
Synovec medzitým aj stihol dokončiť vnútorný obklad, ktorý som musel rozobrať na predku lode, kvôli osadeniu kotevnej nádoby.
Obrázek
Obrázek

Robotu som naplánoval tak, aby som loď nemal dlho otvorenú. Kamarát stolár vyrobil nové rámy na okná, ktoré sme po vybratí zadného skla, len osadili na miesto pôvodného skla.
Obrázek Obrázek
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » stř srp 13, 2014 4:55 pm

Paráda! :good:

P.
vasilacer
návštěvník fóra
návštěvník fóra