Zesilovac pro wifi

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Zesilovac pro wifi

Příspěvekod Beda » úte kvě 03, 2011 1:56 pm

V prazske prodejne
http://www.i4wifi.cz/
maji krabicku na WIFI ktera se da na vrchol stezne a bere to v marine i WIFI treba z kavarny.
info je od Pavla OK1BD ktery to pouziva a chodi mu bez problemu i SKYPE . Dosah lze jeste zvetsit smerovou antenou.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte kvě 03, 2011 8:42 pm

Předpokládám, že máš na mysli venkovní jednotku s RB411. Ať koukám jak chci, tak u toho nevidím možnost připojení nějaké další antény. A pokud se připojí, tak se potom otáčí lodí s hledáním nejlepšího signálu, nebo k tomu musí být nějaký rotátor. To napětí 15V není moc praktické na lodi. Nejvíce by mě ale zajímalo, jak se to připojí k NTB s wi-fi dílem.
To by asi bylo vhodné pouze pro NTB se zásuvkou pro přídavné karty?
Když již jsem v těch úvahách, je možné k usb connectu se sim kartou připojit (třeba indukční smyčkou) nějakou (třeba směrovou cca 1800Mhz) anténu pro zlepšení příjmu?
Není to můj obor. Já tak akorát dělám přenos AV (video) signálu z kravína do pokoje na wi-fi 2,4Ghz pomocí směrových antén 12db na vzdálenost cca 250m a tak vím, že dosti
záleží na stabilním směrovém nastavení, které si neumím představit na houpající se lodi se směrovou anténou. A tyčová všesměrová 1,5m dlouhá na vrcholu stožáru by i
přes protibleskovou ochranu asi dobře přitahovala blesky. A na tak dlouhém svodu by docházelo k dosti výrazným ztrátám zisku signálu. Také by bylo zajímavé znát, na jakou vzdálenost od konobi ta věc funguje. Budu rád pokud se ti podaří alespoň něco mě objasnit. I tak ti děkuji tataS.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte kvě 03, 2011 9:15 pm

Moc toho nevim. Pavel rikal ze do te firmy zasel a sami mu to navrhli. Ta smerova atena je mozna do WIFI USB. Ted jdu na par dni do nemcnce, jak se vratim, vyzpovidam ho.
Rikal ze to chodi az na 5 km.
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

router? klient?

Příspěvekod prcekee » pon čer 11, 2012 4:10 pm

kdo tomu rozumíte co tohle

WNAP-6306 venkovní router + AP/klient(WISP)/WDS, 150Mbps, 802.11b/g/n, N-konektor, pasivní PoE, DHCP

přijde mi to šikovné vytahnout na stožar s všesměrovou antenou jen TP kabel dolu, nehovim tomu tak jestli to někdo mate nastudovane mužete mne zasvětit zda to může fungovat? byt třeba cca 5m délka TP nebo i déle?Obrázek
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » pon čer 11, 2012 4:49 pm

Ahoj...
Je to levnejsi kopie UBNT Bullet, coz je de-facto standradni wi-fi klient, co se na lodich pouziva, pokud nejsi absolutni kolenovrt. Fungovat to v tvem pripade pouziti urcite bude - PoE standard podporuje delku kabelu do 100 metru, TP Ethernet segment po Cat5e kabelu totez.
Mimochodem, ted zrovna mam Bullet za zady na radarovem ramu s antenou AirLive WAE-005AG asi tri metry nad hladinou, AP je cca 500 metru daleko, viditelnost v podstate prima a signal je 10/10. Kdyz ma poradnou antenu a dost vykonu i pristupovy bod, i s touhle miniantenkou je pouzitelny dosah kilometry.

Pavel
dako
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod dako » stř čer 13, 2012 11:14 am

Taky bych to spis videl na pouziti ubq nanostation2 na stezni nez pouziti mikrotiku (RB4xx). Dnes uz vsechny ty wifiny maji vystup i na ext. anteny, takze se to da "posilit" jakoukoliv, treba i smerovou antenou.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » sob čer 16, 2012 10:05 am

dako píše:Taky bych to spis videl na pouziti ubq nanostation2 na stezni nez pouziti mikrotiku (RB4xx). Dnes uz vsechny ty wifiny maji vystup i na ext. anteny, takze se to da "posilit" jakoukoliv, treba i smerovou antenou.

Ahoj, určitě doporučuji RBG2HN GROOVEnebo NanoStation2.

Akorát u toho nanostation jesměrová anténa, což není moc šikovné,proto bych doporučil ten první s tím, že bych dokoupil pořádnou anténu, třeba OMNI.

Na ethernet kabel bych pro jistotu dal přepěťovou ochranu DOCHRANA

D
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » ned čer 17, 2012 8:06 pm

Já používám na lodi Mikrotik a zatím s ním trošku bojuju. Hlavním důvodem volby Mikrotiku byla možnost použít USB GSM modem s normální SIM kartou: poblíž taverny jedu přes Wifi, v zátoce na kotvě pak přes GSM. V Mikrotiku mám dva Wifi moduly - jeden (připojený k venkovní všesměrové anténě na radarovém oblouku) přijímá signál z venku, druhý s malou anténkou vytváří vnitřní lodní wifi. V USB portu je zastrčený dongle řeckého Vodafonu.

Vše funguje skvěle, hosté si se svými ajfouny libují, ale nefunguje mi automatické připojování k již známým sítím. Jsem-li někde podruhé, musím se připojit k administraci Mikrotiku a ručně zvolit síť. Domnívám se, že chyba se nachází mezi klávesnicí a opěradlem židle, ale už jsem tomu věnoval docela hodně času a furt ne a ne. Kdyby někdo věděl...

Jiné problémy s tímto řešením zatím nemám, nicméně vše jsem instaloval teprve na začátku této sezóny, tedy cca před dvěma měsíci.

Doplněno: Mikrotik mám uvnitř lodi, takže k anténě vede cca 10m dlouhý koax. kabel, což jistě není to pravé ořechové. Anténa je navíc jen asi 5m nad hladinou a les stěžňů okolních plachetnic signál docela hodně rozseká.
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » sob srp 09, 2014 3:27 am

nohal píše:Ahoj...
Je to levnejsi kopie UBNT Bullet, coz je de-facto standradni wi-fi klient, co se na lodich pouziva, pokud nejsi absolutni kolenovrt. Fungovat to v tvem pripade pouziti urcite bude - PoE standard podporuje delku kabelu do 100 metru, TP Ethernet segment po Cat5e kabelu totez.

...no jo, jenomže tam je psaný, že je to pasivní PoE, takže standardy nee...
Na 5 metrů to bude fungovat určitě. Pasivní PoE je tupá záležitost, pro napájení využíváš dvě kroucený dvoulinky, které nejsou využívány. Jediný zádrhel, který může nastat, je pokles napětí, pokud má zařízení vetší odběr a je to vedeno na delší vzdálenost. Pak se musí zvednout napětí přivedené do PoE tak, aby na vzdáleném zařízení bylo požadované napětí. Nejsem si naprosto jistý, ale aktivní PoE, tedy standard 802.3 af používá 48 V, což má drobnou výhodu v tom, že tam teče menší proud, potažmo menší vliv na přenášená data. Jenže na lodi máme 12v. Na to byly dobré AP od Cisca, ty byly na 12V.
Myšák
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » sob srp 09, 2014 4:35 am

Ze všech vláken o WiFi zde mi toto příjde jako nejblížetomu co hledám....
Pro rozpoutání debaty.... Jsem strojař, takže berte s rezervou.
WiFi je elektromagnetické vlnění, které anténa převede na elektrický signál. Zvýšení dosahu WiFi je možné v zásadě dvema způsoby.
1. zesilovač - vzesílí v podstatě elektrický signál přijatý z antény.
2 směrová anténa - laicky řečeno, ze stejného elektromagnetického pole generuje větší elektrický signál.

Takže mám dvě možnosti... Zesilovač s všesměrovou anténou se hodí všude, kde se vrtím na kotvě a nechce se mi neustále vrtět anténou, popřípadě dráždit baterky rotátorem. Což je sice fajn, na druhou stranu dělám docela binec po okolí, protože to co vysílá moje AP možná chytají i na sousedním ostrově.
Směrová anténa je super, pokud člověk sedí v maríně a je chycenej na své oblíbené hospůdce, popřípadě prolomil heslo nešťastnému zákazníku digicel (dosaď co chceš).

Použití směrové antény a zesilovače je asi vošajstlich, protože tím prostě zvedám napětí, které jde do AP a to by zřejmě mohlo AP trošku upéct, i když to nemusí být pravda, protože hlídání výkonu na vstupu by asi nemusel být problém.

Jenže co dělat, když jsem jednou maríně a jednou na kotvě?

Je tu na tuty kupa elektrikářů IT nadšenců a bastlířů, třeba se podaří najít zajímavé řešení, nebo tady určitě padne řada motivujících nápadů.

Myšák

Zpět na