burka pri Hvare

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod rogix » ned zář 28, 2014 7:54 am

jozin, wlady pise ze ak je stazen pred taziskom lateralu tak plachta bude pri bocnom poryve zvysovat tah na kotvu, to dava zmysel

mas nejaky protiargument? ono je pravda ze takto kotvit salupy bezne nevidno
jozinn74
Červená karta
Červená karta
Reputace: 0

Příspěvekod jozinn74 » ned zář 28, 2014 10:06 am

Nemusis tady moderovat rozhovor, jestli Ti neco neni jasne nebo mas pochybnosti, vyzkousej to. Fakt mne zarazi ze to tu nikdo nezna. Ale uz koncim, je zbytecne nevo dokola ppakovat. Stejne zase tady z toho udelate gulas
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rogix » ned zář 28, 2014 12:42 pm

OK, tak ja tu budem este chvilu teoretizovat :D

pride poryv z predobocneho smeru, plachta je v strede na krev, tak by to v podstate mohlo generovat dopredny pohyb a to by mi pomohlo
... teda, nie ze by som tomu nejak veril ... :oops:

tak, ale uz som sem napisal 2x, idem robit radsej nieco dolezite ... napriklad si idem dat 2 piva :D
Pema
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Re: burka pri Hvare

Příspěvekod Pema » ned zář 28, 2014 2:07 pm

tosotoso píše:Ahoj, neviete niekto zistit aku silu mala burka co sa prehnala okolo mesta Hvar dnes rano okolo 2 hod. rano? Nam windmeter ukazoval 199 kn, co vzhadom na to ze zijem pravda nebola a dost by ma to zaujimalo.

Zkusím se vrátit k tématu, v té bouřce jsem byl, na windmetru jsem viděl max 45kn, v chráněné zátoce. Na volném moři bylo určitě podstatně víc, předpověď hlásila nárazy 40-70kn.
Sidney
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Sidney » ned zář 28, 2014 4:54 pm

jozinn74 píše:
Wlady píše:Chlapi, samozřejmě má jít o způsob, jak omezit stranový pohyb lodě na kotvě (= expozici bočníhí plochy lodě větrem) a tím pádem i sílu působící na kotvu. Ale aby to skutečně fungovalo, musí být příslušná plachta umístěna co nejvíce vzadu (viz můj příspěvek výše). Ideální je bezan u jawlu, ale viděl jsem už i našponovaný "kapesník" na zadním stěhu šalupy.

Ale nevěřím, že by to šlo s hlavní plachtou u šalupy, pokud má stěžeň výrazněji před těžištěm laterálu, resp. možná to ten kývavý pohyb lodě omezí, ale dle mého naopak za cenu zvýšeného tahu za kotvu v té krajní poloze.

Wlady

Dle Tveho nazoru jsi uuuuuuuplne vedle.

No tak jozinn74 nebuď tajemnej jak hrad v Karpatech. No a když tedy máš tu hlavasky venku, jak máš kormidlo? Zaaretovaný na 0? A co zadní lík a outhaul dotažený nakrev? Poděl se s námi rád se přiučím.
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Re: burka pri Hvare

Příspěvekod tosotoso » ned zář 28, 2014 8:23 pm

Pema píše:
tosotoso píše:Ahoj, neviete niekto zistit aku silu mala burka co sa prehnala okolo mesta Hvar dnes rano okolo 2 hod. rano? Nam windmeter ukazoval 199 kn, co vzhadom na to ze zijem pravda nebola a dost by ma to zaujimalo.

Zkusím se vrátit k tématu, v té bouřce jsem byl, na windmetru jsem viděl max 45kn, v chráněné zátoce. Na volném moři bylo určitě podstatně víc, předpověď hlásila nárazy 40-70kn.

Ďakujem za odpoveď.
rydlas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod rydlas » pon zář 29, 2014 3:19 pm

Ahoj,
tuto bouři jsme si rovněž užili, na kotvě na Ščedru v "severní" zátoce Lovišče... kotvu nám sebral poryv kolem 02:00 a pomalu nás nafoukával na břeh, naštěstí jsme měli hlídky (skoro jako jediní), natočil jsem motor, vytáhli jsme kotvu (taky skoro jako jediní) a mazali pryč, protože se na nás neřiditelně valily další neosvětlené lodě... Ve 3:30 jsme pomalým tempem, přes asi 3-4m vlny dorazili k Zavale na Hvaru a tam jsem asi hodinu kroužil na místě a čekal... v 04:30 přestalo pršet, vítr foukal stále přes 40kts, ale stabilně, bez poryvů, vyrazili jsme do ACI Palmižana a tam kolem 06:30 se úspěšně vyvázali na první volné molo... Pár chyb jsme udělali, ale oproti ostatním lodím (jedna na břehu nasedlá zádí + nejspíš s ulomenym kormidlem, švýcarský holčičí loď přišla o kotvu, dinghyho a asi 3 fendry), jsme dopadli velmi dobře (škrábanec na přídi od prudce vytažené kotvy z vody...)

Bohužel, všechny moje předpovědi mi i ve 20:00 ukazovaly, že nejvyšší vítr bude max. 5m/s a že bude lehká přeháňka... varování před bouří žádné nebylo, kromě místního chorvata, který to tipnul velmi přesně...
Tož tak.

Zpět na