kajutová plachetnica - bez registrácie
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
kajutová plachetnica - bez registrácie
Dobrý večer spoločenstvo.
Zaoberám sa myšlienkou presedlať od modelov na skutočnú loď, plachetnicu kajutového typu, nakoľko predpokladám jazdenie na jazerách príbrežná plavba po mori v osadení max 4 ludia. Keďže nevlastním VMP tak sa musím zmestiť do určitých limitov hmotnosť vrátane užitočnej hmotnosti 1000kg oplachtenie max 12m2.
Hľadám plány na plachetnicu čo potiahnem za autom, ťahať môžem aj 3,5t ale potrebujem sa vtesnať do 750 kg kvoli našej vláde a strane.
čo by ste mi odporučili na amatersku stavbu.
Ďakujem
A.D.
Zaoberám sa myšlienkou presedlať od modelov na skutočnú loď, plachetnicu kajutového typu, nakoľko predpokladám jazdenie na jazerách príbrežná plavba po mori v osadení max 4 ludia. Keďže nevlastním VMP tak sa musím zmestiť do určitých limitov hmotnosť vrátane užitočnej hmotnosti 1000kg oplachtenie max 12m2.
Hľadám plány na plachetnicu čo potiahnem za autom, ťahať môžem aj 3,5t ale potrebujem sa vtesnať do 750 kg kvoli našej vláde a strane.
Ďakujem
A.D.
- bahno
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
Re: kajutová plachetnica - bez registrácie
Andrejjeep píše:Dobrý večer spoločenstvo.
Ďakujem
A.D.
Zpomalit a zastavit se. Pokud je cilem jezdit a ne stavet, tak prohlizet inzeraty. Za cenu rozumny lode i s vlekem nekoupis ani material na stavbu samotny lodi.
VMP je jednoduchy a levny, oproti stavbe lodi je to vlastne za hubicku. A stejne se to musis naucit.
A 4 lidi na bezpapirovou lod, pokud v tom nejsou lidi, je hodne na hrane. Jako na vikend se to da, ale tejden budete vsichni trpet.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
To Andrej: tak zmestiť sa musíš do 1000 kg a to nie z politických dôvodov, ale pre zákon. Zrozumiteľná definícia malého plavidla tu:
http://www.rybarcenie.sk/new/index.php? ... Itemid=221
technické podmienky ŠPS:
http://www.sps.sk/jweb/_files/dokumenty ... sti_MP.pdf
Ako modelár určite máš nutkanie niečo lepiť, ale výroba fungujúcej plachetnice sa dosť líší od modelovania. A keď si zoberiem, že málokto z nás si vybral hneď na prvý krát optimálnu loď, môžem povedať, že budeš pracovať a investovať zbytočne. Po krátkej dobe zistíš, že loď je malá, slabá, pomalá atď a budeš chcieť väčší.
Papiere si urob a navyše si sprav ešte kurz plachtenia. Neviem odkiaľ si a kde chceš plachtiť. Písal si, že na mori. To také jednoduché nie je. Ťahať malú plachetnicu k moru na týždeň nemá zmyseľ. Ja na Tvojom mieste by som najprv nadobudol nejaké vedomosti potom skúsenosti napr čarterom (na začiatku len ako posádka) a potom keď budeš vedieť čo potrebuješ, tak si tú loď kúp, alebo trebars aj postav, keď máš toľko času a zručnosti.
Mnoho zdaru.
http://www.rybarcenie.sk/new/index.php? ... Itemid=221
technické podmienky ŠPS:
http://www.sps.sk/jweb/_files/dokumenty ... sti_MP.pdf
Ako modelár určite máš nutkanie niečo lepiť, ale výroba fungujúcej plachetnice sa dosť líší od modelovania. A keď si zoberiem, že málokto z nás si vybral hneď na prvý krát optimálnu loď, môžem povedať, že budeš pracovať a investovať zbytočne. Po krátkej dobe zistíš, že loď je malá, slabá, pomalá atď a budeš chcieť väčší.
Papiere si urob a navyše si sprav ešte kurz plachtenia. Neviem odkiaľ si a kde chceš plachtiť. Písal si, že na mori. To také jednoduché nie je. Ťahať malú plachetnicu k moru na týždeň nemá zmyseľ. Ja na Tvojom mieste by som najprv nadobudol nejaké vedomosti potom skúsenosti napr čarterom (na začiatku len ako posádka) a potom keď budeš vedieť čo potrebuješ, tak si tú loď kúp, alebo trebars aj postav, keď máš toľko času a zručnosti.
Mnoho zdaru.
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Po 30 letech, jako 4. loď bych vybral tuto v ploutvové verzi s jolovým (kulatým) trupem. Poprosil bych konstruktéra o 12m plachty.
http://www.maderskiyachts.alpha.pl/regaty.htm
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
Bývam pri Žiline, občas sa pohybujem v BA odkiaľ pochádzam. Ako plochy pripadá žilinská priehrada, potom Liptovská Mara.
Viem že stavba nieje úplne modelárčenie, ale v práci prestavujeme vozidlá, a tiež svoje prvé auto som si prestaval k obrazu svojmu.
Stavbu preto lebo mám nejaký ten čas a možnosť stavať po práci v robote nakoľko máme slušnú halu.
A nejako nejde mi pod kožu keď si niečo len kúpim.
Ideálne by bolo možno zájsť k niekomu ktor má čosi podobné. 4 osoby som myslel dvaja dospelí dve odrastenejšie detváky. Čo sa týka komfortu niesom moc náročný.
Ozzie ano musím sa zmestiť podľa do toho čo nám tu určuje zákon. Len niekedy práve naši zakonodarci priťahujú všetko za uši na rozdiel od ostatných krajín.
Nad VMP rozmýšľam časom do budúcna. Možno to skončí oplachtením dinghy aby som mohol začať plachtiť.
Som proste snílek a toto je jeden z mojich deckých snov, iné som si už splnil
A.D.
Viem že stavba nieje úplne modelárčenie, ale v práci prestavujeme vozidlá, a tiež svoje prvé auto som si prestaval k obrazu svojmu.
Stavbu preto lebo mám nejaký ten čas a možnosť stavať po práci v robote nakoľko máme slušnú halu.
A nejako nejde mi pod kožu keď si niečo len kúpim.
Ideálne by bolo možno zájsť k niekomu ktor má čosi podobné. 4 osoby som myslel dvaja dospelí dve odrastenejšie detváky. Čo sa týka komfortu niesom moc náročný.
Ozzie ano musím sa zmestiť podľa do toho čo nám tu určuje zákon. Len niekedy práve naši zakonodarci priťahujú všetko za uši na rozdiel od ostatných krajín.
Nad VMP rozmýšľam časom do budúcna. Možno to skončí oplachtením dinghy aby som mohol začať plachtiť.
Som proste snílek a toto je jeden z mojich deckých snov, iné som si už splnil

A.D.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
kanic píše:Po 30 letech, jako 4. loď bych vybral tuto v ploutvové verzi s jolovým (kulatým) trupem. Poprosil bych konstruktéra o 12m plachty.
Hodne zaujímavé plachetnice.
A.D.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Já myslim, že jdeš i nejdeš správnym směrem.
Nenech se odradit radama o stavbě lodě od lidí, kteří možná sami ani nic nepostavili. Když si vybereš vhodný plány, máš prostory, stroje a dvě zdravý ruce, tak tu loď postavíš do jara.
Pravda ale je, co ti tu píšou, že 4 lidi na plachetnici do 1t na pobyt nenacpeš. I když počítám 2 + 2, jako je to u mě, tak to stejně neni dovolená. Já mam 7,2m plachetnici a je to na hraně. U mě teda hlavně proto, že nemam obytnej prostor pod kokpitem, ale i tak je to malý.
750kg jestli chápu správně, tak je to max. co můžeš táhnout za autem? Je to limit auta, nebo limit řidičáku? Jestli to je o řidičáku, tak máš nejspíš jen špatnej výklad vyhlášky.
Jestli je to o autu, tak si z těch 750 kg odečti 200 kg vlek (možná speciální na tu loď jen 150kg) a zbyde ti 500 resp. 550 kg na loď. To už je opravdu docela málo. Odečti si balast, motor, stěžeň, a další cajky a zbyde ti natrup tak málo, že to zlomí první vlna.
Na tvém místě bych si udělal VMP (netušim kolik to stojí na Slovensku). Jestli jsi to ještě neudělal, tak bych si půjčil nějakou loď a osahal si to. Pak bych koupil nějakou ojetinu, abys zjistil jaký jsou tvoje specifický požadavky na loď a pak bych začal přemýšlet o stavbě.
Nebo to udělej jako já. Já jsem koupil loď, po několika černých plavbách jsem si za 500,- dodělal VMP a učím se sám.
Nenech se odradit radama o stavbě lodě od lidí, kteří možná sami ani nic nepostavili. Když si vybereš vhodný plány, máš prostory, stroje a dvě zdravý ruce, tak tu loď postavíš do jara.
Pravda ale je, co ti tu píšou, že 4 lidi na plachetnici do 1t na pobyt nenacpeš. I když počítám 2 + 2, jako je to u mě, tak to stejně neni dovolená. Já mam 7,2m plachetnici a je to na hraně. U mě teda hlavně proto, že nemam obytnej prostor pod kokpitem, ale i tak je to malý.
750kg jestli chápu správně, tak je to max. co můžeš táhnout za autem? Je to limit auta, nebo limit řidičáku? Jestli to je o řidičáku, tak máš nejspíš jen špatnej výklad vyhlášky.
Jestli je to o autu, tak si z těch 750 kg odečti 200 kg vlek (možná speciální na tu loď jen 150kg) a zbyde ti 500 resp. 550 kg na loď. To už je opravdu docela málo. Odečti si balast, motor, stěžeň, a další cajky a zbyde ti natrup tak málo, že to zlomí první vlna.
Na tvém místě bych si udělal VMP (netušim kolik to stojí na Slovensku). Jestli jsi to ještě neudělal, tak bych si půjčil nějakou loď a osahal si to. Pak bych koupil nějakou ojetinu, abys zjistil jaký jsou tvoje specifický požadavky na loď a pak bych začal přemýšlet o stavbě.
Nebo to udělej jako já. Já jsem koupil loď, po několika černých plavbách jsem si za 500,- dodělal VMP a učím se sám.

- Andrejjeep
- aktívní jachtař
Zdenda12345 píše:Já myslim, že jdeš i nejdeš správnym směrem.
Ahoj,
naprosto Tě chápu. Vycházíš ze stejných úvah, jako jsem vycházel já. Proto jsem zvolil pro dva lidi lodičku v podstatě 4,5m a pro omezení hmotnosti balastu a vynesení kýlu, respektive vynesení ploutve z lodi, mám místo nich boční plováky.
Pro dva lidi se dá na lodi realizovat i docela dlouhá dovolená (viz modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=150035 ), nedovedu si ale představit, jak bychom se tam vešli ve čtyřech.
Ta Setka se mi ale moc líbí, pro dva paráda - jediné, co mi tak trochu vadí je to, že lůžko není "letiště" a má uprostřed bednu na ploutev a stěžeň. Možná by stálo za úvahu udělat ploutve "po holandsku" - jako boční ploutve. Nevím ale, co by na to říkal konstruktér.
Pro malou loď s malým ponorem také hovoří fakt, že tvým "kokpitem a životním prostorem" je i břeh, na kterém můžeš vegetovat a snadno přistát. S velkou lodí s pevným kýlem můžeš suchou nohou vystoupit jen někde u mola a jinak trávíš celou dobu pobytu na malém prostoru lodi, s malou lodí trávíš na lodi jenom dobu vlastní jízdy a zbytek někde na břehu. Je to tak pohodlnější a svobodnější.
Pak je zde ale třeba zvážit, zda má být loď s pevným kýlem, nebo ploutví, či nějakou kombinací ploutvokýlu. To výrazně omezí možnosti přistání u břehu a vlastního transportu. Ta kombinace balast a boční ploutve holandského typu by mohla řešit dost kompromisů.
Ptám se znalců, máte někdo zkušenosti s plavebními vlastnostmi lodí s bočními ploutvemi a jejich porovnáním s klasikou? Nefungují boční ploutve i jako balast?
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Je to o myšlení a nárocích.
Pokud chci loď do 12 m2, do 40 tis., musím počítat s tím, že se uvnitř 4 maximálně vyspíme, zahrajeme karty, jako ve stanu.
Panu Maderskému se to povedlo. Dal jí "raised" nástavbu, aby maximalizoval vnitřní prostor,
můžou na ní ležet 2 lidi. Trup je na moře, základní ploutev se dá vyměnit za těžší. Stavba z latěk je lákavá.
Jelikož jsi omezen plachtami, je třeba vybrat vhodný - prostorný a stabilní trup, abys neinvestoval peníze a práci do lodě, kterou pro rodinu nepoužiješ.
Zvlášť, když jste 4 .
Zapomeň na modely, ber lehkou, ale min. 5 metrovou. Je tady zkušený harcovník, který postavil 16´ a potom mi psal, že s ním nechce manželka do HR na loď, protože má nízký volný bok, který jde i pod vodu a ona se bojí. Špatně vybral - závodní loď.
Když chci záchod, kuchyňku, prostor, je to úplně jiná písnička.
Pokud chci loď do 12 m2, do 40 tis., musím počítat s tím, že se uvnitř 4 maximálně vyspíme, zahrajeme karty, jako ve stanu.
Panu Maderskému se to povedlo. Dal jí "raised" nástavbu, aby maximalizoval vnitřní prostor,
můžou na ní ležet 2 lidi. Trup je na moře, základní ploutev se dá vyměnit za těžší. Stavba z latěk je lákavá.
Jelikož jsi omezen plachtami, je třeba vybrat vhodný - prostorný a stabilní trup, abys neinvestoval peníze a práci do lodě, kterou pro rodinu nepoužiješ.
Zvlášť, když jste 4 .
Zapomeň na modely, ber lehkou, ale min. 5 metrovou. Je tady zkušený harcovník, který postavil 16´ a potom mi psal, že s ním nechce manželka do HR na loď, protože má nízký volný bok, který jde i pod vodu a ona se bojí. Špatně vybral - závodní loď.
Když chci záchod, kuchyňku, prostor, je to úplně jiná písnička.
Naposledy upravil(a) kanic dne ned lis 09, 2014 2:30 pm, celkem upraveno 1 x.
- ferodedek
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: kajutová plachetnica - bez registrácie
Andrejjeep píše:Dobrý večer spoločenstvo.
Ďakujem
A.D.
Podívej se sem:Název stránky
Je podobných na netu více. Když narazím tak pošlu odkaz.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- MaM32
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 24
Ahoj....chtěl jsem to taky tak udělat,postavit si lodičku a plachtit,ale ten názor jsem trochu poobmněnil.Lodičku jsem koupil,šestimetrového Oriona tak akorát pro dva lidi,teť přes zimu ji dám dohromady a myšlenky na svou loďku jsem se stejně nezbavil...je to prostě asi srdeční záležitost a ti z Vás co si ji postavily mi jistě dají za pravdu 

- ferodedek
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Andrejjeep píše:to: FERODEDEK
to je presne to čo hľadám, niečo také akurát aby človek zrelaxoval.
Kanic:
presne ako píšeš každý ma iné nároky, a zataľ som v tom docela skromný, čas ukáže ktorým smerom to pôjde.
A.D.
Tady jiný způsob:
stavba
Podobně jsem stavěl svoji "jednomužnou" 220x90 cm.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
ferodedek píše:Tady jiný způsob:
stavba
Tento spôsob stavby je hodne rozšírený medzi modelármi, takto sme s kamarátom postavili niekoľko 1 až 1,5m palcetníc a iných lodí, vrátane lietadiel.
A.D.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Treba si zvážiť, či chceš naozaj kajutovú plachetnicu. Ak sa chceš len povoziť na pár hodín pri pobreží, alebo na jazere, tak ti bohato stačí otvorená loď. Je lahšia, lacnejšia na výrobu a výrobne samozrejme podstatne jednoduchšia. Ak chceš funkčnú kajutovku pre 2+2, tak dĺžka bude min 5m a skôr 5,5m a to bude 12 m2 plachiet ozaj minimum, ale na zábavu dostatočné. Lepšie raz vidieť na živo, ako 3x na internete
Ak pôjdeš do BA, tak si nájdi čas, zavolaj mi. Mám 5m kajutovečku, ošaháš posedíš, pokecáme, uvidíš.

- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
Však toto, čo našiel kurz na VMP tak bol okolo 380Eur 3dňový, ked prirátam cestu tam spať + že potom pôjdem k rodičom v Ba spať a druhá cesta skúšky tak to už nieje až také ružové nakoľko sa blížim k čiastke 600Eur, takže lacné to nieje hold doba lacných socíkových vecí je dávno za nami. Mám rozhodené nejaké kontakty v okolí uvidíme o z toho vzíde.
Preto zatiaľ hľadám to čo hľadám, aj keď viem že to nieje ideál, možno to nakoniec dopadne tak, že popri stavbe si urobím VMP.
Zatiaľ som rozhodnutý pre kajutovku setka plutvovka od p. Maderskeho, s tým , že sa upraví plachovie, na to takzvané víkendové jazdenie to asi bude stačiť. Ešte je zaujímavý Sztrandek od Ksprzaka, len sa mi neľúbi moc úzka korma, keby to bolo bolo užšie len o kúsok od celkovej šírky by bolo vhodnejšie aj na povesenie prívesného motora, aj pre vstup/výstup do vody. Oplachtenie má rôznorodé.
Otázne je ked plachetnica nieje registrovaná, či treba predkladať plány k schváleniu, zrejme nie, zatiaľ nemám prečítané všetko o legislatíve.
Otázka na Vás čo je lepšie stavať oblý trup alebo šarpiu, pri stavbe má každé svoje pre a proti, ide mi skôr o plavebné vlastnosti.
A.D.
Preto zatiaľ hľadám to čo hľadám, aj keď viem že to nieje ideál, možno to nakoniec dopadne tak, že popri stavbe si urobím VMP.
Zatiaľ som rozhodnutý pre kajutovku setka plutvovka od p. Maderskeho, s tým , že sa upraví plachovie, na to takzvané víkendové jazdenie to asi bude stačiť. Ešte je zaujímavý Sztrandek od Ksprzaka, len sa mi neľúbi moc úzka korma, keby to bolo bolo užšie len o kúsok od celkovej šírky by bolo vhodnejšie aj na povesenie prívesného motora, aj pre vstup/výstup do vody. Oplachtenie má rôznorodé.
Otázne je ked plachetnica nieje registrovaná, či treba predkladať plány k schváleniu, zrejme nie, zatiaľ nemám prečítané všetko o legislatíve.
Otázka na Vás čo je lepšie stavať oblý trup alebo šarpiu, pri stavbe má každé svoje pre a proti, ide mi skôr o plavebné vlastnosti.
A.D.
- Corwin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Tak v tomhle zalaté Čechy....
Za kurz jsem dal ca 1000Kč (ca 37€) a to ještě většinu za studijní materiály. Kdybych se to "naučil" z netu, tak samotná zkouška stojí 450Kč. Byla to zkouška na motor do 100kW, plachty do 80m2 a příbřežní mořskou plavbu.
Jo a ještě 300Kč za zdravotní prohlídku. Celkové náklady: do 50€
Za kurz jsem dal ca 1000Kč (ca 37€) a to ještě většinu za studijní materiály. Kdybych se to "naučil" z netu, tak samotná zkouška stojí 450Kč. Byla to zkouška na motor do 100kW, plachty do 80m2 a příbřežní mořskou plavbu.
Jo a ještě 300Kč za zdravotní prohlídku. Celkové náklady: do 50€