Dřevěný pirát - tmelení spár.
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- avalon
- aktívní jachtař
- Reputace: 10
"neboj se použít FC11 černý - ELAN 3"
caute, chapem to tak ze Elan ma s FC11 skusenosti, zaujimalo by ma preco to treba lakovat kedze ako som sa docital z tech listu sa FC111 pouziva na tmelenie spar ve zdech atd. ...
nahradim tym funkciu originalneho primeru? Dalej by ma zaujimalo ci sa da pretierat farbou pripadne lakom a hlavne ci je UV stabilny???
dik
Avalon
caute, chapem to tak ze Elan ma s FC11 skusenosti, zaujimalo by ma preco to treba lakovat kedze ako som sa docital z tech listu sa FC111 pouziva na tmelenie spar ve zdech atd. ...
nahradim tym funkciu originalneho primeru? Dalej by ma zaujimalo ci sa da pretierat farbou pripadne lakom a hlavne ci je UV stabilny???
dik
Avalon
Takže pracovní víkend byl ve znamení obroušení tmelu, který byl po celé ploše lodi pod nátěrem (který vzal za své už dříve). Výsledek je tento. Musím říct, že jsem celkem spokojen co do míry hniloby. Obšívka vypadá poměrně zachovale. I záďový konec, kde navazuje na zrcadlo je dost obstojný. Jen přemýšlím, jestli to světlé dřevo je originál, nebo už byla loď opravovaná?

Shelby z mého pohledu taky nic moc, příď psal maxík, na zádi nějaký trouchnivění je, nejspíš uzavřená vlhkost (mrtvé dřevo). Něco by jsi vyměnit měl v každým případě a budeš stát před rozhodnutím jaký finální povrch, podle toho pak zvolit postup. Pro rozhodnutí jak k celé renovaci přistoupíš by jsi měl pokračovat s broušením podponorem, tam může být hůř a časem tomu neunikneš. Je to jen můj názor, záleží na tobě zda zvolíš nyní opravu dočasnou a po sezóně uvidíš, ale obávám se že kompletní renovaci do jara nestihneš.
Tak já určitě s kompletní renovací do jara počítám, ale 2014
Když to bude dříve, jen líp, ale jsem realista, jelikož času mám málo.
Plán je takový, že teď by se to mělo obrousit komplet, část boku ještě chybí. + pak samozřejmě vnitřek, ten půjde horkovzdušnou pistolí, ale kvůli těm žebrům to půjde taky asi dost pomalu. pak ještě vnější část dna, na což bude třeba loď otočit.
Až bude obroušeno tak počítám s výměnou ohnilých částí. Spodní část zrcadla je vyhnilá komplet - asi 10 cm. Dnes ještě nafotím. Tak k tomu bychom asi použili Maxikův mahagon. Na ostatní části taky. Pak vytmelit jemné spáry a vyšpánovat velké spáry. Takto to asi vidím.
Nějaké doporučení-dopřesnění ideálního postupu? Nijak na to extra nespěcháme. Vzhledem k tomu, že jsem v Ostravě tak 1x za měsíc a mám fungující plavbyschopnou 420, tak Piráta nepotřebuju a nehodlám uspěchat.

Plán je takový, že teď by se to mělo obrousit komplet, část boku ještě chybí. + pak samozřejmě vnitřek, ten půjde horkovzdušnou pistolí, ale kvůli těm žebrům to půjde taky asi dost pomalu. pak ještě vnější část dna, na což bude třeba loď otočit.
Až bude obroušeno tak počítám s výměnou ohnilých částí. Spodní část zrcadla je vyhnilá komplet - asi 10 cm. Dnes ještě nafotím. Tak k tomu bychom asi použili Maxikův mahagon. Na ostatní části taky. Pak vytmelit jemné spáry a vyšpánovat velké spáry. Takto to asi vidím.
Nějaké doporučení-dopřesnění ideálního postupu? Nijak na to extra nespěcháme. Vzhledem k tomu, že jsem v Ostravě tak 1x za měsíc a mám fungující plavbyschopnou 420, tak Piráta nepotřebuju a nehodlám uspěchat.
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem že je řeč o spárách na bocích, což je nejčastější záležitost , a je potřeba to vyšpánovat. To mám na tom mém už za sebou. Tohle je potřeba zalepit, stáhnout, a přidat vrut, který pak zadýnkovat, aby nebyl vidět. Spousta moudra z oprav Pirátů je tady: http://www.starelode.cz/index.php/forum ... mitstart=0
Zdravím všechny a také Maxika
Dlouho jsem nebyl aktivní tady na foru. Koukám že Crazymenův pirát je v podobném stavu, jako ten můj. Já bych se na toho svého chtěl během letoška vrhnout.
Dotaz na Maxika - dá se sehnat vyzrálý mahagon? Od tebe mám přední palubu, kterou jsem plánoval rozřezat na špány, ale bude potřeba více materiálu, paluba bude muset být komplet nová.

Dotaz na Maxika - dá se sehnat vyzrálý mahagon? Od tebe mám přední palubu, kterou jsem plánoval rozřezat na špány, ale bude potřeba více materiálu, paluba bude muset být komplet nová.
Mahagon mám jedno prkno asi 2,5m dlouhý. Pak mám Gabon toho je víc. Všechno to jsou zbytky z dýhárny, co se už nedalo hoblovat. Silný to je od 3 do 10cm. Leží mi to tu asi 20 let. Kdyby se to někomu hodilo, mám to v Líbeznicích 602651765
Edit:
Tak už je to všechno pryč. Omlouvám se, že jsem tu z toho udělal burzu
Edit:
Tak už je to všechno pryč. Omlouvám se, že jsem tu z toho udělal burzu