Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte bře 24, 2015 12:23 pm

K prvnímu bodu jsem se zhruba zeptal - sice ne přesně takto, ale zapamatuji si připomínku pro další e-mail ;-)

K druhému bodu - viz text Předpisu, o sledovaných vodních cestách se tam nemluví (ve vztahu k stání).

P.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » úte bře 24, 2015 12:32 pm

Ja jeste odpoved na muj dotaz z patku nedostal... tak cekam.

Pavlii, muzes se zpetne zeptat, kde na Lipne, Orliku atd tedy muzes stat, pokud nejses clenem zadneho klubu obvzlasne v sezone, kdy je vsude plno?
Jak se pozna misto pro dlouhodobe stani?
Jaka je sankce za poruseni tohoto ustanoveni?

Je plavidlo registrovane mimo CR povazovano za registrovane touto vyhlaskou?

Ministerstvo zemedelstvi = rybari... jasna vec.... sekat je do hlavy prutem a narvat do podberaku :gun:
Nechapu jak v tomto pripade muze mit navrh Min. zemedelstvi vyssi vahu pred Min. dopravy, ktera spravu vodnich cest zastresuje?

PS: Neni tu nejaky pravnik, ktery by byl ochoten toto nejak napadnou jako diskriminaci ci neco podobneho?
Myslim, ze bychom se na nej mohli slozit.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte bře 24, 2015 12:35 pm

Dekuji.

Jeste mne napadla zajimava otazka (logicky zcela irelevantni): O co nebezpecnejsi jsou z hlediska ochrany povrchovych vod registrovane lode oproti neregistrovanym?

(Zrejme o to, ze majitel registovane lode je nechutne bohaty. Protoze jinak jejich technicke prohlidky a povinne proskoleny vudce plavidla spis naopak setrnost vuci prirode spise podporuji, ale to ze jsou neregistrovane lode vyjmute jednoznacne nahrava rybarum... a mne taky.)

Ovsem co dost lidi nase*e... Sandberk je ucelova vodni cesta, ze?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte bře 24, 2015 12:45 pm

To je jednoduché, úředník z SPS potají v noci připluje do zátoky, vyfotí Tě tak, aby bylo vidět evidenční číslo a za 14 dní Ti přijde výhružný dopis s pruhem a složenkou...
kdyby měl kontrolovat každou pramici, musí se ptát a vystavuje se konfrontaci a problémům... :whist:
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » úte bře 24, 2015 1:03 pm

Odeslan dalsi dotaz na podatelna@mze.cz, prosím přidejte se... ať jsme alespoň slyšet, nic vás to nestojí.
-----------

Dobrý den,

Zanedlouho nabude účinnost nová vyhláška č. 46/2015 Sb., ve které se píše v § 2 odst. 5, že plavidlo podléhající evidenci nemůže stát od západu do východu slunce mimo vyznačená místa pro dlouhodobé stání na nesledované vodní cestě, vodní cestě účelové (např. Lipno, Orlík atd) nebo vodním toku Vltavy od Českých Budějovic po Třebenice.

Přitom v původní vyhlášce č. 241/2002 Sb., bylo v § 5 uvedeno, že na všech vodních cestách, na kterých není zakázána plavba plavidel se spalovacím motorem mohou malá plavidla podléhající evidenci stát mimo vyznačená vývaziště a kotviště, pokud je plavidlo pod trvalým dohledem, nejvýše však 24 hodin vcelku.

Dle Plavebního úřadu byl toto váš požadavek Ministerstva zemědělství a proto jsem se chtěl zeptat, z jakého logického důvodu toto nové opatření vzniklo?

O co je z hlediska ochrany povrchových vod nebezpečnějsí registrované malé plavidlo oproti neregistrovanému (připomínám že malé plavidlo nepodléhá registraci pokud je do 1t a s 4kw spalovacím motorem)?
Domnívám se, že povinné technické prohlídky plavidla a povinné proškolení vůdce plavidla naopak šetrnost vůči přírodě podporují.

Děkuji s pozdravem

PS: Zalozil bych facebookovou skupinu na toto tema, myslíte ze vetsina vudci malych plavidel toto muze sledovat?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte bře 24, 2015 1:09 pm

Viky_CZ píše:Dekuji.

Jeste mne napadla zajimava otazka (logicky zcela irelevantni): O co nebezpecnejsi jsou z hlediska ochrany povrchovych vod registrovane lode oproti neregistrovanym?

(Zrejme o to, ze majitel registovane lode je nechutne bohaty. Protoze jinak jejich technicke prohlidky a povinne proskoleny vudce plavidla spis naopak setrnost vuci prirode spise podporuji, ale to ze jsou neregistrovane lode vyjmute jednoznacne nahrava rybarum... a mne taky.)

Ovsem co dost lidi nase*e... Sandberk je ucelova vodni cesta, ze?

Sandberk?-tam to asi bude jinak-ačkoliv tam jsou pl.znaky a je spojeny s Labem je to soukroma piskovna-takže co pan majitel povolí..........ale mužem tam po velikonocích zaplout a zeptat se v klubu
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte bře 24, 2015 1:18 pm

geronimo píše:To je jednoduché, úředník z SPS potají v noci připluje do zátoky, vyfotí Tě tak, aby bylo vidět evidenční číslo a za 14 dní Ti přijde výhružný dopis s pruhem a složenkou...
kdyby měl kontrolovat každou pramici, musí se ptát a vystavuje se konfrontaci a problémům... :whist:

presne tak-parkrat jsem zazil jaky to je problem ve vecernich hodinach vymamit z ,,unavenych ,,rybaru povolenku
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 24, 2015 1:32 pm

Geronimo nemusí to být ani úředník, vyfotit a nahlásit tě může kdokoliv.

No jestli to pánové nahoře takhle chtějí vézt i nadále, tak já na to kašlu a buď loď prodám a budu si na orlíku užívat karavanu, kde mi můžou všichni políbit pozadí a nebo ji přestěhuju pryč z ČR. Tahle buzerace vážně nezná mezí.

Zajímal by mě skutečný důvod proč jsou diskryminována registrovaná plavidla.

Pokud budu na malé neregistrované kocábce tak večer obsadím břeh, páč v lodi nebude pořádné zázemí.

Na registrované lodi (už z principu větší a i líp vybavené) mám své zázemí a na břeh nemám potřebu moc chodit, jen se vyvázat, abych v noci klidně spal.

Leda že večer do písčitého dna píchnu své dva kýly a nebudu se vyvazovat.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte bře 24, 2015 1:36 pm

Co bude nadále s povolenými kotevními lávkami a plovoucími moly,
složící dosud za nemalé peníze k legálnímu vyvázání (kotvení) oprávněného plavidla?
Budou mít vyjímku, či dostanou statut dlouhodobého stání?
Jak to budou řešit majitelé Houseboatů ? Za pár dní vyráží ze zimovišť.
Zátoky pronajaté klubům jako kotviště, zřejmě tento statut obdrží.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Martin88 » úte bře 24, 2015 1:45 pm

tkruskovo vzor jsem mírně upravený odeslal
jinak předpokládám v dotčených úsecích časté zdravotní a technické potíže, které plavbu v dané chvíli znemožňují
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » úte bře 24, 2015 1:51 pm

Nejlepší řešení je držet hubu a krok,a učenně kydyt kraviny na netu a vymýšlet jak jsem chytrý a vyj....ebal jsem s nima.To je jeden z důvodů proč já od přirozeni srab jsem se s českými vodami rozloučil na furt obzvlášť na dostřel od Prahy.( Vždyť tam ani pořádná cesta nevede )
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte bře 24, 2015 2:15 pm

Odpověď z Plavebního úřadu II:

Místa pro dlouhodobá stání jsou označena, jak uvádíte plavebním značením E5, E6, E7.
Ráda bych Vám poskytla relevantnější důvody požadavku Ministerstva zemědělství, ale obávám se, že bude nutné obrátit se v této věci na příslušný odbor tohoto ministerstva.
Mrzí mě, že Vám nemohu více vyhovět, ale Státní plavební správa není autorem tohoto předpisu a legislativního procesu se účastní pouze jako určitý vedlejší subjekt.
Máte pravdu, že kompromis se v tomto případě se nezdá být výhodný pro plavbu, ale věřte, že ze strany zmíněných dvou rezortů byly vzneseny i jiné požadavky, které by znamenaly pro rekreační plavbu ještě větší omezení, a ta se po řadě jednání, které vedlo Ministerstvo dopravy do právního předpisu nedostala.
Jsem s kolegy připravena, pokud to bude v našich silách, Vám zodpovědět veškeré další dotazy, které Vám při studiu nových předpisů vyplynou.
Mohu Vás informovat, že včera byl Legislativní radou vlády schválen návrh vyhlášky o pravidlech plavebního provozu, která nahradí dosud platný Řád plavební bezpečnosti. Předpokládám, že k publikaci vyhlášky dojde v polovině dubna.

S pozdravem...

Ve svém druhém dotazy jsem nadhodil dotaz, jakými plavebními znaky jsou definovaná místa pro dlouhodobé stání.

Evidentně je potřeba zacílit jinam - na MZ :? Jinak ještě sesumíruju těch pár dotazů, které zde padly (až po odeslání mého druhého dotazu) a jež jsou asi relevantní pro PÚ (viz tkruska) a zase sem pástnu odpověď.

Na MZ nějaký kontakt nemáte? My (ŘLP ČR, s.p.) s ním myslím nijak nejednáme, pouze s MD, takže tady už asi moc nepomůžu (leda dotazem na obecný kontakt MZ, ale to napíše asi každý a bůhví, jestli se s tím budou nějak zabývat...).

P.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » úte bře 24, 2015 2:21 pm

Diky Pavlii, dostal jsem stejnou odpověd od SPS jako ty tu prvni. Zahrnul jsem je zpet temito dotazy:

Rád bych se Váš však ještě zeptal na několik bodů:

1) Jak přesně poznám místo vyznačené pro dlouhodobé stání a co vše do tohoto termínu spadá?
2) Spadá do tohoto pravidla i plavidlo registrované v jiném státě EU či mimo něj?
3) Jaká je sankce v případě nedodržení tohoto opatření?
4) Jak budu moci v sezóně zakotvit jako návštěvník účelové vodní plochy, pokud budou všechna stání/mariny obsazena stálými členy příslušných klubů (Lipno, Orlík, atd)?
5) Je možno požádat o výjimku ke stání mimo vyznačená místa?
6) Budete jako příslušný orgán v této věci ještě podnikat nějaké kroky ke sjednání nápravy nebo alespoň k návratu viz. původní vyhláška? Pomohla by nějaká petice?

Je sice pekny, se dotazovat na MZE, ale obavam se, ze partrner pro upravu legislativy bude MD. Vyhlášku podpesal Ťok.
Kazdopadne hazejte na ne dotazy, at se trochu rozviri prislusne vody. Stale cekam na odpoved od MD.
No zda se, ze muzeme ocekavat dalsi pekne veci :-( Da se dostat k tomu navrhu te nove veci?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte bře 24, 2015 2:36 pm

aby jsme nemeli pristi rok lode jen na brehu vlastne spis daleko od vody jak je asi jejich zamer :gun:
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » úte bře 24, 2015 2:43 pm

Koukam na mapu Praha - Stechovice a znaku s Peckem, kotvou a pacholetem tak teda fakt moc neni:) a kdyz, tak je to pod/nad komorou, takze zadna romantika:((
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte bře 24, 2015 2:43 pm

Viky_CZ píše:Dekuji.

nejspíš proto, že rybáři patří pod MZ, maj loďky neregistrovaný, tudíž neomezený a navíc se-rou na břehu
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ante » úte bře 24, 2015 2:48 pm

Brubbel píše:Koukam na mapu Praha - Stechovice a znaku s Peckem, kotvou a pacholetem tak teda fakt moc neni:) a kdyz, tak je to pod/nad komorou, takze zadna romantika:((

toho úseku se to netýká až od Slap nahoru
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » úte bře 24, 2015 2:59 pm

Ante píše:
Brubbel píše:Koukam na mapu Praha - Stechovice a znaku s Peckem, kotvou a pacholetem tak teda fakt moc neni:) a kdyz, tak je to pod/nad komorou, takze zadna romantika:((

toho úseku se to netýká až od Slap nahoru

Aha spatne jsem to pochopil, omlouvam se. Predpokladam teda, ze vsechny vhodny parcely na mariny od Slap nahoru jsou uz rozebrany developerama a muze se aplikovat, tahle, pro ne, vyhodna vyhlaska
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte bře 24, 2015 3:02 pm

Tak a třetí odpověď od Plavebního úřadu, kde jsem sesumíroval 3 dotazy. Pro lepší pochopení tentokrát dám i můj dotazovací e-mail:

Ještě bych tedy měl pár dotazů posbíraných v diskusi, které už asi budou relevantní pouze pro Plavební úřad:

- kde na Lipne, Orliku atd. se tedy muze stat, pokud clovek neni clenem zadneho klubu, obvzlaste v sezone, kdy je vsude plno?
- jaka je sankce za poruseni tohoto ustanoveni?
- je plavidlo registrovane mimo CR povazovano za registrovane touto vyhlaskou?

Zítra zde máme i k jiným otázkám širší jednání se zástupci MD, Vaše otázky proberu v plénu, protože např. otázka sankcí si to určitě zaslouží. Nicméně vyhláška je prováděcím předpisem k vodnímu zákonu, takže se jedná o sankce za porušení podmínek k užívání povrchových vod k plavbě v tomto zákonu obsažené.

Dovolím si napsat Vám nejpozději během dvou dnů.

Děkuji Vám za pochopení...

Tak a teď to na dva dny vemte za mě :-D nějak mi přijde, že jsem dneska víc majloval s PÚ než pracoval, haha!

P.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 24, 2015 3:10 pm

Plavební znak E5 který uvádějí že je pro dlouhodobé stání plavidel - ten je na orlíku skoro v každé zátoce, je tedy doplněn dodatkovou tabulkou jen se souhlasem správce toku, to bylo doteď omezení pouze pro dlouhodobé stání, pokud tady na tomto místě zakotvím přes noc (krátkodobě), neměl by tam být problém, né? Nebo se pletu?
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » úte bře 24, 2015 3:18 pm

"P" s dodatkovou tabulkou platí stejně, jako jakákoli jiná značka s dodatkovou tabulkou. Takže pokud nemáš souhlas správce vodního toku, tak v daném místě stát nesmíš (je jedno na jak dlouho dobu). Nebo alespoň takhle se na to koukám já (případně mě opravte) - tohle není nijak jiné vzhledem ke stavu "před Předpisem"). Ale dobrý podnět - ještě jsem na PÚ hodil doplňující dotaz na přístup ke znaku E5 s touto dodatkovou tabulkou.

Vy mě ale zásobujete...... :mad:

P.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 24, 2015 5:43 pm

Právě že doteď jsem tam krátkodobě stát mohl, jen na dlouhodobé kotvení bylo potřeba souhlas povodí (na těhle místech šli vyřídit bójky a mola).
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte bře 24, 2015 6:10 pm

Od PU je hezky ze komunikujou. Moc to asi nepomuze, ale aspon se treba dozvime, co autori zamysleli.
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » úte bře 24, 2015 6:20 pm

A co to napadnout z jiné strany. Na Vltavě je za peníze EU prováděno zesplavnění pro rekreační účely a tato vyhláška jde přesně proti tomu. Já se divím, že už jihočeský kraj, který je na tom zainteresován se nebouří, protože za těchto podmínek žádná plavba nebude a peníze jsou vyhozené. Aby ještě ty dotace nevraceli.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte bře 24, 2015 6:33 pm

Evropský orgány jsou dobrej nápad. Zkusim sehnat kontakt na orgán EU, kterej dozoruje čerpání dotací u nás (a tim nemyslim jen CERA). Měl jsem kdysi od nich nějakou zprávu, tak to zkusim pohledat..... Vznesl bych dotaz přímo u nich.
Přesně jak píšeš... EU podporuje rozvoj rekreačního jachtingu a tahle vyhláška ho omezuje

Zpět na