Představa, že když nesouhlasím se sankcí, tak mi hned na dveře zaklepe exekutor je naprosto nesmyslná.

Tuhle představu velice rády vzbuzujou všichni ubožáci, kteří potřebujou dělat nátlak. Uvětšiny důchodců (omlouvám se, ale obecně se míň orientují v právu) a u slabomyslných jedinců jim to dobře vychází.
Ve skutečnosti to chodí tak, že je mi udělena sankce..... Když s ní nesouhlasim, tak mam možnost řady opravných prostředků. Některé mají a některé nemají odkladný účinek.
Ovšem teprve když rozhodnutí nabyde právní moci, můžou sankci požadovat. Když jí nezaplatim, tak může (a bývá, je to jen formalita) být dalším soudem rozhodnuto o exekuci. Teprve až tady se toho může ujmout exekutor. Pak už je to případ od případu. Blokace účtu, blokace nemovitého majetku, srážky z příjmů, zabavení movitého majetku.
Zase taková zvůle úřadů tu teda nepanuje.
Na druhou stranu když se člověk brání, tak to stojí peníze, čas a energii. Spousta lidí si řekne, že jim to za to nestojí a raději zaplatí.

Já se bráním vždycky. Někdy úspěšně a někdy neúspěšně. Většinou ale úspěšně a většinou i dostanu uhrazený náklady. Celkově se mi obrana vyplácí i když mam dost drahý tým zástupců.