Poraďte jaký motor 2,5 HP
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Piwas
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Poraďte jaký motor 2,5 HP
Zdravím všechny, rozhodl jsem se na tuto sezonu pořídit benzínový motor 2,5 HP pro moji mini plachetničku. Prosím vás o radu jaký motor mám vzít.
Chtěl bych určitě pořídit nový motor se zárukou. Jde mě více o spolehlivost, kultivovanost chodu a váhu než o cenu. S benzínovým motorem ještě zkušenosti nemám, používal jsem do teď elektromotor, kde mě ale vadí nízký dojezd. Děkuji za rady.
Chtěl bych určitě pořídit nový motor se zárukou. Jde mě více o spolehlivost, kultivovanost chodu a váhu než o cenu. S benzínovým motorem ještě zkušenosti nemám, používal jsem do teď elektromotor, kde mě ale vadí nízký dojezd. Děkuji za rady.
Re: Poraďte jaký motor 2,5 HP
Piwas píše:Zdravím všechny, rozhodl jsem se na tuto sezonu pořídit benzínový motor 2,5 HP pro moji mini plachetničku. Prosím vás o radu jaký motor mám vzít.
Než se žačneme zabývat výběrem motoru 2,5 HP(a troufnu si tvrdir,že ten výčet nebude velký),si dovolím podotknout že i miniplachetnička má miniplachty a na ty je dojezd prakticky neomezený

- Piwas
- návštěvník fóra

- indianajones
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 7
Ahoj, odpoved na tvoju otazku tu uz je. O malych motoroch sa tu toho popisalo mraky. V skratke. Honda nesplnuje tvoju poziadavku na kultivovanost. Suzuki splnuje asi vsetko, ale ma karburator a nie vstrekovanie. Osobne by som isiel do Yamahy. Je sice trochu tazsia cca 17 kg, ale je ticha a velmi kvalitne prevedena. Ma aj vstrekovanie. To je moj nazor a skusenosti. Mozno ti niekto doporuci nieci ine.
- indianajones
- pravidelný návštěvník
- indianajones
- pravidelný návštěvník
Ozzie to fakt? Myslim to, ze Yamaha kupuje od Suzuki? Nemal som ich otvorene, takze neviem to posudit, ale u nas v klube je Yamaha 2,5 a ked to porovnam s tym Suzuki, tak je to ,,kus" materialu. Je neporovnatelne robusnejsia. Rozdiel je 17,5 kg vs 13 kg a je to poznat. Aj Suzuki ma to elektronicke zapalovanie?
- Piwas
- návštěvník fóra
Děkuji za info, ta Yamaha mě zajímá. Zjišťoval jsem o ní oficiální info, ale jak už to bývá, výrobce i prodejce motor vychvaluje, no to nepřekvapí.
Ale o chování motoru toho moc není - videí na you tubu jako šafránu proti Hondě nebo Suzuce, těch tam je.
Ta tvoje Yamaha 2009 je totožná se současným modelem ?
Ale o chování motoru toho moc není - videí na you tubu jako šafránu proti Hondě nebo Suzuce, těch tam je.
Ta tvoje Yamaha 2009 je totožná se současným modelem ?
Nahlíd jsem do papírů od koupě je to Yamaha F2,5AMHS.To samé označení mají i nově nabízené motory od prodejců tak to nejspíš bude stejný i vzhedově.Rozhodoval jsem se Yamaha nebo Suzuki u té mi připadala forovější ovládací páka možná jen subjektivní dojem.Natu plachetničku bude asi potřeba s dlouhou nohou.
- adrian
- návštěvník fóra
Este nezabudnu na jednu dolezitu vec a to ze tento motor nema spiatocku, t.j motor sa otaca o 360 stupnov. Tam moze nastat problem stretu spodku zrkadla s nohou v oblasti prevodovky nad vrtulou, prevodovka nie je symetricka. Spodna hrana zrkadla by mal byt nad vykrojom prevodovky alebo ak to nieje mozne zeveseny na drziaku, pantografe, ktory motor oddiali od zrkadla. Samozrejme pokial nechces jazdit iba vpred.
Servus, Adrian.
Servus, Adrian.
- Josef
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
To je správná a důležitá připomínka. K tomu bych dodal, že mnohem lepší řešení, než vyndavat kormidlo a nandavat motor, což ve vlnách může být dost obtížný manévr, při kterém hrozí i utopení motoru, by bylo použití pantografu na zadní zrcadlo. Motor by mohl být přidělaný a vytažený z vody na jízdu na plachty a zároveň stále připravený k okamžitému provozu. Po spuštění do vody je dále od zrcadla a nehrozí při otočení motoru na zpětný chod poškození lodě ani motoru. Pokud nechceš zatěžovat zrcadlo velkou hmotností, tak máš na výběr jen dva motory a to tižší suzuky 2,5HP, který má řazení vpřed a neutrál, ale nedělá se s dlouhou nohou nebo Hondu 2,3HP která má odstředivou spojku (výborná věc pro manevrování v přeplněném přístavu), ale je hlučnější a dělají ho i s dlouhou nohou. Hmotnost mají oba 13kg. S tou hlučností to není zase tak tragický. Stejně nakonec zjistíš, že největší kravál bude přenos vibrací z motoru na trup lodě a ten bude zvuk zesilovat jako housle. 

- JPfish
- návštěvník fóra
Josef píše:To je správná a důležitá připomínka. K tomu bych dodal, že mnohem lepší řešení, než vyndavat kormidlo a nandavat motor, což ve vlnách může být dost obtížný manévr, při kterém hrozí i utopení motoru, by bylo použití pantografu na zadní zrcadlo. Motor by mohl být přidělaný a vytažený z vody na jízdu na plachty a zároveň stále připravený k okamžitému provozu. Po spuštění do vody je dále od zrcadla a nehrozí při otočení motoru na zpětný chod poškození lodě ani motoru. Pokud nechceš zatěžovat zrcadlo velkou hmotností, tak máš na výběr jen dva motory a to tižší suzuky 2,5HP, který má řazení vpřed a neutrál, ale nedělá se s dlouhou nohou nebo Hondu 2,3HP která má odstředivou spojku (výborná věc pro manevrování v přeplněném přístavu), ale je hlučnější a dělají ho i s dlouhou nohou. Hmotnost mají oba 13kg. S tou hlučností to není zase tak tragický. Stejně nakonec zjistíš, že největší kravál bude přenos vibrací z motoru na trup lodě a ten bude zvuk zesilovat jako housle.
Josef,pleteš se, ta Suzuki 2,5HP se dělá s dlouhou nohou L,sám ji chci dát na svou loď a hledal jsem zde informace viz.můj dotaz ohledně délky nohy,ale asi ji zde nikdo nevlastní, protože jak to není min. mašina Mercruiser 5 l,tak nikdo neporadí

- Piwas
- návštěvník fóra
Velice děkuji všem za užitečné rady. Ptal jsem se dovozce mé lodě a ten tvrdí, že se tam dává motor s krátkou nohou. No a pantograf by byl sice parádní pomocník, ale zrcadlo ho s motorem neunese, je zesílený pouze v místě uchycení kormidla. Takže mě nezbývá nic jiného než to vyměňovat. Hold výrobce jasně signalizuje, buď vyjet na plachty nebo na motor a podle toho nastrojit loď.
- indianajones
- pravidelný návštěvník