Poraďte jaký motor 2,5 HP

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Poraďte jaký motor 2,5 HP

Příspěvekod Piwas » ned dub 05, 2015 12:49 pm

Zdravím všechny, rozhodl jsem se na tuto sezonu pořídit benzínový motor 2,5 HP pro moji mini plachetničku. Prosím vás o radu jaký motor mám vzít.
Chtěl bych určitě pořídit nový motor se zárukou. Jde mě více o spolehlivost, kultivovanost chodu a váhu než o cenu. S benzínovým motorem ještě zkušenosti nemám, používal jsem do teď elektromotor, kde mě ale vadí nízký dojezd. Děkuji za rady.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: Poraďte jaký motor 2,5 HP

Příspěvekod bomba » ned dub 05, 2015 1:02 pm

Piwas píše:Zdravím všechny, rozhodl jsem se na tuto sezonu pořídit benzínový motor 2,5 HP pro moji mini plachetničku. Prosím vás o radu jaký motor mám vzít.
Chtěl bych určitě pořídit nový motor se zárukou. Jde mě více o spolehlivost, kultivovanost chodu a váhu než o cenu. S benzínovým motorem ještě zkušenosti nemám, používal jsem do teď elektromotor, kde mě ale vadí nízký dojezd. Děkuji za rady.

Než se žačneme zabývat výběrem motoru 2,5 HP(a troufnu si tvrdir,že ten výčet nebude velký),si dovolím podotknout že i miniplachetnička má miniplachty a na ty je dojezd prakticky neomezený :crazy: :crazy:
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » ned dub 05, 2015 1:12 pm

:good: To je sice pravda, ale motor bych chtěl užívat na Vltavě, konkrétně soutok Vltavy a Lužnice kam velmi rád jezdím, když mám volné odpoledne. Na plachtění to tam zrovna není a taky jsem popravdě línej strojit takeláž kvůli pár hodinám. Takže motor. Něco jiného je celý den na orlíku, tam už to frčí na plachty.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » ned dub 05, 2015 3:03 pm

Ahoj, odpoved na tvoju otazku tu uz je. O malych motoroch sa tu toho popisalo mraky. V skratke. Honda nesplnuje tvoju poziadavku na kultivovanost. Suzuki splnuje asi vsetko, ale ma karburator a nie vstrekovanie. Osobne by som isiel do Yamahy. Je sice trochu tazsia cca 17 kg, ale je ticha a velmi kvalitne prevedena. Ma aj vstrekovanie. To je moj nazor a skusenosti. Mozno ti niekto doporuci nieci ine.
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » ned dub 05, 2015 3:09 pm

Děkuji za odpověď. Vím, že už se tu o motorech 2,5 hp diskutovalo, četl jsem to, ale jsou to již starší příspěvky a výrobci se chlubí, že jejich modely jsou inovované
atd. Proto se ptám na aktuální stav. Asi vylučuji Hondu, kvůli hluku a vibracím. Ta Yamaha papírově nevypadá zle, máte ji někdo ?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned dub 05, 2015 3:15 pm

Kde jsi vzal to vstrikovani paliva??? U ty yamahy :mad:
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » ned dub 05, 2015 3:48 pm

Ospravednujem sa. Geus ma pravdu. Zmiatlo ma to CDI/TCI zapalovanie. :)
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned dub 05, 2015 4:06 pm

Motory do výkonu 6 HP Yamaha kupuje od Suzuki ;)
To Piwas: prečo len 2,5? Ten motor nebudeš používať iba na výjazd z maríny. Zíde sa Ti viac kraftu. Ja by som tam dal 5HP.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » ned dub 05, 2015 4:24 pm

Ozzie to fakt? Myslim to, ze Yamaha kupuje od Suzuki? Nemal som ich otvorene, takze neviem to posudit, ale u nas v klube je Yamaha 2,5 a ked to porovnam s tym Suzuki, tak je to ,,kus" materialu. Je neporovnatelne robusnejsia. Rozdiel je 17,5 kg vs 13 kg a je to poznat. Aj Suzuki ma to elektronicke zapalovanie?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » ned dub 05, 2015 4:41 pm

A jinak je to skoro uplne nedno jaky znackovy motor koupi ani jeden neni 100% a ani jeden neni spatny navic si to ty znamy firmy mezi sebou čenžujou.
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » ned dub 05, 2015 4:43 pm

Proč jen 2,5 hp. Za prvé kvůli provedení zrcadla, které je primárně určené pro zasazení kormidla a nevěřím v jeho vysokou nosnost, i když výrobce udává max 3,5 kw. A za druhé potřebuji snadnou možnost přestavby - vyndat kormidlo a dát motor, což zaručí jen nízká váha motoru.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned dub 05, 2015 5:17 pm

Tak ako píše Geus. Elektronické zapalovanie bolo vymyslené ku koncu 70. rokov. My sme samozrejme vtedy mali iné priority a teraz sa čudujeme... :lol:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » ned dub 05, 2015 5:28 pm

Jinak vsechny ty zname znacky sinto mezi sebou nejak cachrujou. Ale Honda snad ne nebo o tom nevim mozna to nekdo doplni. Nekdo rekne ale oni jeden model delaj v zakladu treba 20 let asi to ale fakt nevadi kdyz je dobrej a spolehlivej.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » ned dub 05, 2015 7:51 pm

Pokud chceš ten motor co nejlehčí tak určitě Suzuki. Pokud na váze zase tolik nezáleží, tak bych šel do Mercury/Tohatsu/Evinrude (všechny se vyrábí se ve stejné továrně v Japonsku). Mají větší obsah než Suzuki, na druhou stranu jsou o něco těžší....
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » ned dub 05, 2015 10:25 pm

Od 2009 mám Yamahu 2,5 zatím bez závad a údržbu teda výměnu ollejů motor+noha dělám sám.Minulý rok jsem měnil vrtulku vodní pumpy.Jinak dolévám benzín a pluji. :mad:
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » ned dub 05, 2015 10:43 pm

Děkuji za info, ta Yamaha mě zajímá. Zjišťoval jsem o ní oficiální info, ale jak už to bývá, výrobce i prodejce motor vychvaluje, no to nepřekvapí.
Ale o chování motoru toho moc není - videí na you tubu jako šafránu proti Hondě nebo Suzuce, těch tam je.
Ta tvoje Yamaha 2009 je totožná se současným modelem ?
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » pon dub 06, 2015 11:15 am

Nahlíd jsem do papírů od koupě je to Yamaha F2,5AMHS.To samé označení mají i nově nabízené motory od prodejců tak to nejspíš bude stejný i vzhedově.Rozhodoval jsem se Yamaha nebo Suzuki u té mi připadala forovější ovládací páka možná jen subjektivní dojem.Natu plachetničku bude asi potřeba s dlouhou nohou.
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » pon dub 06, 2015 4:50 pm

Ještě bych se zeptal k tý Yamaze, lze ji položit podélně do přídě lodě, je na to konstrukčně stavěná, aby mohla ležet na boku ? Potřeboval bych tuto vlastnost, abych mohl vzít sebou motor do lodě, když pojedu na plachty a v případě potřeby ho prohodit na zrcadlo za kormidlo.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » pon dub 06, 2015 6:03 pm

Snad každý motor se dá položit na bok. Jen u čtyřtaktních motorů lze položit jen na jeden bok, aby nevytekl olej.
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » úte dub 07, 2015 12:05 pm

Jak se může položit je v návodu k motoru.Položený může být držadlem na přenášení nahoru nebo na boku ovládací pákou dolu.
adrian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod adrian » úte dub 07, 2015 5:46 pm

Este nezabudnu na jednu dolezitu vec a to ze tento motor nema spiatocku, t.j motor sa otaca o 360 stupnov. Tam moze nastat problem stretu spodku zrkadla s nohou v oblasti prevodovky nad vrtulou, prevodovka nie je symetricka. Spodna hrana zrkadla by mal byt nad vykrojom prevodovky alebo ak to nieje mozne zeveseny na drziaku, pantografe, ktory motor oddiali od zrkadla. Samozrejme pokial nechces jazdit iba vpred.
Servus, Adrian.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » úte dub 07, 2015 6:07 pm

To je správná a důležitá připomínka. K tomu bych dodal, že mnohem lepší řešení, než vyndavat kormidlo a nandavat motor, což ve vlnách může být dost obtížný manévr, při kterém hrozí i utopení motoru, by bylo použití pantografu na zadní zrcadlo. Motor by mohl být přidělaný a vytažený z vody na jízdu na plachty a zároveň stále připravený k okamžitému provozu. Po spuštění do vody je dále od zrcadla a nehrozí při otočení motoru na zpětný chod poškození lodě ani motoru. Pokud nechceš zatěžovat zrcadlo velkou hmotností, tak máš na výběr jen dva motory a to tižší suzuky 2,5HP, který má řazení vpřed a neutrál, ale nedělá se s dlouhou nohou nebo Hondu 2,3HP která má odstředivou spojku (výborná věc pro manevrování v přeplněném přístavu), ale je hlučnější a dělají ho i s dlouhou nohou. Hmotnost mají oba 13kg. S tou hlučností to není zase tak tragický. Stejně nakonec zjistíš, že největší kravál bude přenos vibrací z motoru na trup lodě a ten bude zvuk zesilovat jako housle. :D
JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JPfish » úte dub 07, 2015 8:33 pm

Josef píše:To je správná a důležitá připomínka. K tomu bych dodal, že mnohem lepší řešení, než vyndavat kormidlo a nandavat motor, což ve vlnách může být dost obtížný manévr, při kterém hrozí i utopení motoru, by bylo použití pantografu na zadní zrcadlo. Motor by mohl být přidělaný a vytažený z vody na jízdu na plachty a zároveň stále připravený k okamžitému provozu. Po spuštění do vody je dále od zrcadla a nehrozí při otočení motoru na zpětný chod poškození lodě ani motoru. Pokud nechceš zatěžovat zrcadlo velkou hmotností, tak máš na výběr jen dva motory a to tižší suzuky 2,5HP, který má řazení vpřed a neutrál, ale nedělá se s dlouhou nohou nebo Hondu 2,3HP která má odstředivou spojku (výborná věc pro manevrování v přeplněném přístavu), ale je hlučnější a dělají ho i s dlouhou nohou. Hmotnost mají oba 13kg. S tou hlučností to není zase tak tragický. Stejně nakonec zjistíš, že největší kravál bude přenos vibrací z motoru na trup lodě a ten bude zvuk zesilovat jako housle. :D

Josef,pleteš se, ta Suzuki 2,5HP se dělá s dlouhou nohou L,sám ji chci dát na svou loď a hledal jsem zde informace viz.můj dotaz ohledně délky nohy,ale asi ji zde nikdo nevlastní, protože jak to není min. mašina Mercruiser 5 l,tak nikdo neporadí :-))
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » úte dub 07, 2015 9:10 pm

Velice děkuji všem za užitečné rady. Ptal jsem se dovozce mé lodě a ten tvrdí, že se tam dává motor s krátkou nohou. No a pantograf by byl sice parádní pomocník, ale zrcadlo ho s motorem neunese, je zesílený pouze v místě uchycení kormidla. Takže mě nezbývá nic jiného než to vyměňovat. Hold výrobce jasně signalizuje, buď vyjet na plachty nebo na motor a podle toho nastrojit loď.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » stř dub 08, 2015 8:53 am

Ta Yamaha sa do polozit bud na bok, alebo aj na ,,kant" Su na nej na to odliate plochy.

Zpět na