Poraďte jaký motor 2,5 HP

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Piwas » ned dub 12, 2015 11:57 am

Ještě mě zaujal k porovnání motor Mercury 3,5. Má stejnou váhu jako Yamaha a podobnou cenu. Nemáte někdo s tímto motorem zkušenost ?
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned dub 12, 2015 12:44 pm

Když čtu, jak křečovitě jsi nucen řešit používání motoru, nestálo by za to, zamyslet se, jak zrcadlo vyztužit, aby na něm mohlo být kormidlo i motor.
Vysazovat za plavby motor a nasazovat kormidlo je, jak zde již bylo řečeno, přinejmenším zoufalství. Utopení jednoho či druhého je jen otázkou času.
To nehovořím o tom, že ti za plavby a kotvení bude neustále na lodi překážet pohozený, v náklonech mlátící se motor.
Vyztužení zracdla není věc až tak složitá, rozhodně ne nemožná.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » ned dub 12, 2015 12:57 pm

Piwas píše:Ještě mě zaujal k porovnání motor Mercury 3,5. Má stejnou váhu jako Yamaha a podobnou cenu. Nemáte někdo s tímto motorem zkušenost ?

Tyto malé motory Mercury se vyrábí, stejně jako Nisan nebo Evinrude v závodě Tohatsu v Japonsku. Už jsem o tom psal o pár příspěvků výše.
Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Piwas » ned dub 12, 2015 5:41 pm

Souhlasím s tím, že vysazování kormidla a nandavání motoru za plavby je zoufalství a hlavně nebezpečný, protože v tu chvíli loď neovládám. V reálu to spíš dopadne tak, že se dopředu rozhodnu jestli plachty nebo motor. Motor plánuji dát do přídě jen v situaci, že pojedu na plachty dál s rizikem, že chcípne vítr, pak u břehu v klidu pohon přehodím. Zrcadlo by určitě vyztužit šlo, už jsem o tom přemýšlel, ale asi by to nedělalo dobrotu na tak malé lodi mít váhu motoru na jedné straně kvůli vyvážení.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned dub 12, 2015 6:02 pm

Vyvazeni ti to nenarusi nic noveho nevymejslel uz je to vymysleny ma to kezdej druhej a je spokojenej. Normalne tam dej pantograf a trochu to teda vyztuz to zrcadlo na 2,5hp to muze bejt i z alobalu :mad:
JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JPfish » ned dub 12, 2015 6:04 pm

Když jsem poptával tu Suzuki 2,5HP u jednoho prodejce dostal jsem tuto odpoveď.

Bohužel tento motor nemáme skladem a ani ho žádnému klientovy nenabízíme, jelikož jde o motor ne valné kvalitu vyrobený v Thajsku.

Tento motor nebyl ani ve fabrice nikdy nastartován a musí se teprve sladit karburátor s motorem. Pokud budete mít zájem, o kvalitní motor nabídnu Vám

A následuje odkaz na tu Yamahu 2,5HP.Tak nevím,jestli ten motor Suzuki 2,5HP je tak hodně špatný a ta Yamaha o hodně lepší.Ta váha Suzuki rozhodně je zajímavá,ale jestli je to na úkor kvality to netuším,jen jsem zkopíroval obsah emailu na můj poptávaný motor.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » ned dub 12, 2015 6:59 pm

Piwas píše:Souhlasím s tím, že vysazování kormidla a nandavání motoru za plavby je zoufalství a hlavně nebezpečný, protože v tu chvíli loď neovládám. V reálu to spíš dopadne tak, že se dopředu rozhodnu jestli plachty nebo motor. Motor plánuji dát do přídě jen v situaci, že pojedu na plachty dál s rizikem, že chcípne vítr, pak u břehu v klidu pohon přehodím. Zrcadlo by určitě vyztužit šlo, už jsem o tom přemýšlel, ale asi by to nedělalo dobrotu na tak malé lodi mít váhu motoru na jedné straně kvůli vyvážení.

Ahoj Piwasi,
dovol několik praktických zkušeností. Na Finnovi, který teď předělávám na nový trimaránek, jsem měl zavěšenou Yamahu 2,5 HP s krátkou nohou, s Finnem to utíká jenom na volnoběh.

1/ Vřele nedoporučuji dát na vyztužení 18mm bukovou překližku (to je ta zdrsněná na podlahy vozíků, nedrží na ní barva a šrouby v ní shnijou - zjistil jsem včera). Normální borová vodovzdorná překližka by měla být v pohodě. Motor visel cca 8 cm nad hranou zrcadla.
2/ mít motor připravený k okamžitému nastartování je k nezaplacení, zase konkrétně, jak jsem byl ve Švédsku rád, když Yamaha chytla na první škubnutí, když nás vlny tlačily na skálu. Představa, že bych měl někam lézt a nasazovat motor, mne děsí ze sna, stejně by motor skončil na dně, jak napsal Pepa.
3/ Vyvážení lodě, nevím kolik vážíš, ale pokud jezdíte ve dvou a s bagáží, tak těch 18 kg motoru je o ničem a pro závodění asi motor nebudeš používat.

Zpět na