Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Pavel63: aby to neměl tak jednoduché, tak na serveru MD jsou ty předpisy v neaktuálním znění, navíc vyhlášky právě vycházejí nové. Najdi si 114/1995 Sb. někde, kde je aktuální konsolidované znění, třeba zakonyprolidi.cz, a tam najdeš v "souvislostech" i aktuální vyhlášky - ty se ovšem během cca dvou týdnů změní za nejnovější.
Sice je to trochu mimo ... ale
ze zvědavosti jsem kouknul na web ohledně kotvení na Slapech, sice tamní ceny neznám, ale koukněte zde:
http://www.resort-beach-novazivohost.co ... staviste/# , předpokládám že cena za den bude stejná jako za noc.
A nebo tady : http://www.river-marina.cz/kotveni-lodi/ , zajímavá je ta druhá polovina poslední zvýrazněné věty, docela rychlost
ze zvědavosti jsem kouknul na web ohledně kotvení na Slapech, sice tamní ceny neznám, ale koukněte zde:
http://www.resort-beach-novazivohost.co ... staviste/# , předpokládám že cena za den bude stejná jako za noc.
A nebo tady : http://www.river-marina.cz/kotveni-lodi/ , zajímavá je ta druhá polovina poslední zvýrazněné věty, docela rychlost
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
-
- moderátor
- Reputace: 234
mirzik píše:Sice je to trochu mimo ... ale
Mimo to není vůbec a ať jdou do pr-dele. V Německu říční/jezerní marina je za 1,00 - 1,5 Euro/přes noc. Přes den se neplatí nic. V loděnicích typu našeho ČSTV jsou ceny cca poloviční. Tedy v marině platím v Německu o 200 Kč/24hod a v klubu o 500 Kč/24hod za svou loď míň než u nás. K blití.
I tak naprostá většina vlastnických lodí kotví někde na rybníku a do mariny, nebo klubu, připlave jen pro vodu, vyhodit fekál a příp. dobít baterky. Mariny žijou převážněz čártařů. ( bojej se kotvit)
Hlavně je důležitý udělat u nás každejch 500m jednu marinu, servis typu "český služby"

Zato jezu pod Ústím se nedočkáme, asi proto, aby se v létě nedalo odplavat, ani z venku připlavat, o problému šífortu nemluvě. Někdo si tu z nás dělá

- Jarek02
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
topper píše:Pavel63 píše:: napsal
Felixi, prosím, ty jsi znám jako mnohem znalejší právních věcí, co se rozumí "vodním tokem Vltavy" - konkrétně viz můj příspěvek o něco výš - je to celá přehrada Orlík, nebo tam Otava (od Zvíkova výš) nepatří? Jestli je Otava kilometrována (škaredé slovo, ale asi si rozumíme) od soutoku s Vltavou, tedy od Zvíkova, pak je podle mne jako laika vodním tokem Otavy celá řeka od pramene až po Zvíkov. Tudíž tento nesmysl s kotvením se na ni nevztahuje.
S pozdravem
Pavel.
Dotaz zněl sice na Felixe, tímto mu nechci lézt do zelí, ale odpověď na tvou otázku mi (laikovi) připadá jednoduchá. Pokud Otava a jakákoli jiná řeka nebude jak píšeš kilometrována, pak by se mělo jednat o nesledovanou vodní cestu, na kterou se zákaz volného nočního kotvení bude vztahovat podle písmena a) stejného paragrafu stejné vyhlášky. (Samozřejmě tam, kde bude alespoň jedno místo pro dlouhodobé stání plavidel, a to na otavském rameni Orlíku určitě zanedlouho bude)
Drobná oprava: když na dané "povrchové vodě" (pořád nevím, co je to ještě ta samá voda...ad absurdum je přes moře spojeno všechno, takže je jen jedna povrchová voda, ne?) vyznačí právě jedno místo k dlouhobému stání (hm...a to je tedy přesně co?), tak je tam stále volné kotvení povolené, protože vyhláška říká "..jsou vyznačena místa..". Tj. musí být minimálně dvě!

- topper
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Jarek02 píše:: napsal
Drobná oprava: když na dané "povrchové vodě" (pořád nevím, co je to ještě ta samá voda...ad absurdum je přes moře spojeno všechno, takže je jen jedna povrchová voda, ne?) vyznačí právě jedno místo k dlouhobému stání (hm...a to je tedy přesně co?), tak je tam stále volné kotvení povolené, protože vyhláška říká "..jsou vyznačena místa..". Tj. musí být minimálně dvě!

- JPfish
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
david píše:mirzik píše:Sice je to trochu mimo ... ale
Mimo to není vůbec a ať jdou do pr-dele. V Německu říční/jezerní marina je za 1,00 - 1,5 Euro/přes noc. Přes den se neplatí nic. V loděnicích typu našeho ČSTV jsou ceny cca poloviční. Tedy v marině platím v Německu o 200 Kč/24hod a v klubu o 500 Kč/24hod za svou loď míň než u nás. K blití.
I tak naprostá většina vlastnických lodí kotví někde na rybníku a do mariny, nebo klubu, připlave jen pro vodu, vyhodit fekál a příp. dobít baterky. Mariny žijou převážněz čártařů. ( bojej se kotvit)
Hlavně je důležitý udělat u nás každejch 500m jednu marinu, servis typu "český služby", ceny řádně nabroušený, a pak budou zase všichni brečet, stejně jako přehršel prodejců lodního vercajku a servisů, že si nevydělaj.
Zato jezu pod Ústím se nedočkáme, asi proto, aby se v létě nedalo odplavat, ani z venku připlavat, o problému šífortu nemluvě. Někdo si tu z nás dělá
A stejně se najdou jedinci,který jim kšeft udělaj a bude plno,ale já to rozhodně nebudu.
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Felixi,rozumím tomu dobře v seznamu vodních cest,že kromě vyjmenovaných "sledovaných vodních cest" jsou všechny ostatní nesledované a "vodní cesta" je všechen vodní tok kde lze provozovat "plavidlo"( mimo jiné i vor)? Protože pokud to platí, je v podstatě bez souhlasu správce zakázáno sjíždění jakéhokoliv jezu kdekoliv v ČR... Opravte mne jestli to vykladam správně.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
To Piwas:
Já jsem měl stejnou myšlenku, proto jsem potřeboval vědět, zda je za "vodní tok Vltavy" (citaze kritizovaného paragrafu nové vyhlášky) považování celá plocha vodního díla Orlík, nebo se bere opravdu jen tok Vltavy, což by znamenalo, že na Otavě od Zvíkova nahoru by tento odstavec nepatil. Ale údajně to pak padá pod bod a) zmíněného paragrafu, tj. "nesledovaná vodní cesta".
Jelikož tyto pojmy neznám, chci si v tom udělat jasno. Už tady byl odkaz i na Vikipedii, já myslel, že nejsprávnější bude čerpat ze stránek MDČR - vodní doprava, ale Felix (tímto znovu díky) mne upozornil, že během 14-ti dnů tam budou nová znění vyhlášek (nebo vyhlášky).
Tak kdybys něco objevil, dej vědět.
Pavel.
Já jsem měl stejnou myšlenku, proto jsem potřeboval vědět, zda je za "vodní tok Vltavy" (citaze kritizovaného paragrafu nové vyhlášky) považování celá plocha vodního díla Orlík, nebo se bere opravdu jen tok Vltavy, což by znamenalo, že na Otavě od Zvíkova nahoru by tento odstavec nepatil. Ale údajně to pak padá pod bod a) zmíněného paragrafu, tj. "nesledovaná vodní cesta".
Jelikož tyto pojmy neznám, chci si v tom udělat jasno. Už tady byl odkaz i na Vikipedii, já myslel, že nejsprávnější bude čerpat ze stránek MDČR - vodní doprava, ale Felix (tímto znovu díky) mne upozornil, že během 14-ti dnů tam budou nová znění vyhlášek (nebo vyhlášky).
Tak kdybys něco objevil, dej vědět.
Pavel.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Nezjišťoval jsem to, ale je snad na nesledované vodní cestě Otava někde vyznačeno místo pro dlouhodobé stání plavidel? Jestli není, tak bys tam podle mě mohl kotvit kde chceš.
Naposledy upravil(a) Zdenda12345 dne ned dub 12, 2015 1:16 pm, celkem upraveno 1 x.
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
To Piwas : u sledovaných atd. jsou signální znaky jasný a vždycky to tam (rozumně) bylo,jenže teď je to plošně a správa, tak jak nestíhá opravy a značení splavnych jezů, tak teď se během týdne neurve se značením všech ostatních. A tady vidím jádro pudla.doteď byly povoleny ty co nebyly zakázány,teď jsou zakázány ty co nejsou povoleny. A postup povolování, včetně parametrů... známe to. Takže pro mne = regulace a zrušení priority splavnosti oproti malým vlivovym skupinám.
Upraveno o hodinu později:
to je gól, tak při představování a vysvětlování schválené vyhlášky dotčeným orgánům (např. Povodí), paní právnička prohlásila, že to v zákoně přece bylo vždycky, jen se to teď vytáhlo dopředu
Možná jsem slepej, ale našel jsem jen v r. 95 zákaz splouvání jezů na -sledovaných- trasách, jinak nic. takže dle neofiko konzultace platí a priori zákaz splutí všech jezů v ČR, pokud to není povoleno od správce.
Upraveno o hodinu později:
to je gól, tak při představování a vysvětlování schválené vyhlášky dotčeným orgánům (např. Povodí), paní právnička prohlásila, že to v zákoně přece bylo vždycky, jen se to teď vytáhlo dopředu

- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
proč na jacht-foru se řeší splouvaní jezů a například na www.hydromagazin.cz o tom není ani zmínka?-že by to vodaky nezajímalo?a hned by pribylo hezkych par stovek nespokojenych
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Tak jsem hledal a četl a v seznamu legislativy pro vodní dopravu v ČR jsem našel, že platí vyhláška MD č. 222/1995 o vodních cestách, plavebním provozu v přístavech ...
Tato vyhlášak však hovoří o:
- dopravně významných využívaných vodních cestách
- vodních cestách účelových
Je zde zmínka o klasifikaci vnitrozemských vodních cest v příloze 3, zde se však hovoří jen o třídách I. - VII., které udávají v podstatě velikost lodí, které po které vodní cestě mohou plout.
Nikde jsem neobjevil (zatím) pojmy "sledovaná" či "nesledovaná vodní cesta", použité v nové vyhlášce.
Pavel.
Edit: Zákaldní pojmy jsou obsaženy v §2 a §3 Zákona 114/1995, kde se uvádí pojmy:
"vnitrozemské vodní cesty"
§3 pak vodní cesty dělí na:
- "Sledované vodní cesty"
- "ostatní vodní cesty"
Sledované vodní cesty se pak dělí dále na:
- "vodní cesty dopravně významné"
- "vodní cesty účelové" - jejich seznam stanovuje provozní předpis, vodní cesty účelové jsou vodní cesty, na nichž je provozována pouze rekreační plavba a vodní doprava místního významu.
Až se prokoušu dál, tak to zkusím rozšířit.
Pavel.
Tato vyhlášak však hovoří o:
- dopravně významných využívaných vodních cestách
- vodních cestách účelových
Je zde zmínka o klasifikaci vnitrozemských vodních cest v příloze 3, zde se však hovoří jen o třídách I. - VII., které udávají v podstatě velikost lodí, které po které vodní cestě mohou plout.
Nikde jsem neobjevil (zatím) pojmy "sledovaná" či "nesledovaná vodní cesta", použité v nové vyhlášce.
Pavel.
Edit: Zákaldní pojmy jsou obsaženy v §2 a §3 Zákona 114/1995, kde se uvádí pojmy:
"vnitrozemské vodní cesty"
§3 pak vodní cesty dělí na:
- "Sledované vodní cesty"
- "ostatní vodní cesty"
Sledované vodní cesty se pak dělí dále na:
- "vodní cesty dopravně významné"
- "vodní cesty účelové" - jejich seznam stanovuje provozní předpis, vodní cesty účelové jsou vodní cesty, na nichž je provozována pouze rekreační plavba a vodní doprava místního významu.
Až se prokoušu dál, tak to zkusím rozšířit.
Pavel.
- Crazymen
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
I kanoe může být oplachtěná....
To byla trocha odlehčení do vážného tématu.
Souhlasím, že spojitost není až tak přímá (zatím se to pomalu rozbíhá interní komunikací), nicméně je to ve stejné vyhlášce a tudíž si myslím, že by bylo dobré koordinovat případné další kroky. Mojí snahou je postupné naskládání odkazů, aby se kanoisti mohli kouknout na web JI a případně se přidat k petici atd.. A pokud vznikne snaha i od ne-plachetních vodáků, tak naopak o informovanost tady. Samozřejmě, jestli moderátoři příjdou k závěru, že jsem úplně OT, tak chápu, že zasáhnou.

Souhlasím, že spojitost není až tak přímá (zatím se to pomalu rozbíhá interní komunikací), nicméně je to ve stejné vyhlášce a tudíž si myslím, že by bylo dobré koordinovat případné další kroky. Mojí snahou je postupné naskládání odkazů, aby se kanoisti mohli kouknout na web JI a případně se přidat k petici atd.. A pokud vznikne snaha i od ne-plachetních vodáků, tak naopak o informovanost tady. Samozřejmě, jestli moderátoři příjdou k závěru, že jsem úplně OT, tak chápu, že zasáhnou.
Protože jsme se dostali do hnusné situace, kdy vyšla vyhláška zakazující kotvení a zatím jsme nedostali jednoznačnou, pravdivou , nespochybnitelnou odpověď proč, odeslal jsem následující na MD .
Dobrý den,
na základě zákona 106/1999 Sb. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím, prosím o následující informace k vyhlášce 46 ze dne 12. března 2015 konkrétně § 2 odstavec (5) ...může plavidlo podléhající evidenci stát přímo či nepřímo vyvázáno ke břehu nebo zakotveno mimo tato vyznačená místa pouze v době od východu do západu slunce .....
Popis požadavaných informací :
Dle § 3 Základní pojmy odstavec (3) prosím o informaci, respektivě o podklady z jednání odboru plavby, ze kterých bude zřejmé, proč MD rozhodlo o zákazu nočního kotvení .
Dále dle § 3 Základní pojmy odstavec (6) prosím o doprovodnou informaci o existenci, původu a datumu vzniku všech podnětů relevantních pro zákaz nočního kotvení od jiných státních organizací, státních orgánů, fyzických či právnických osob, spolků atd.. , které MD vzalo v potaz pro vyslovení zákazu nočního kotvení.
Upřesnění:
Jedná se mi pouze o informace, které vedly ke zrušení dříve platného povolení nočního kotvení po dobu max 24 hod.za trvalé přítomnosti vůdce plavidla. Dále upřesňuji , že se mi jedná o informace k stání za běžných klimatických a hydrologických podmínek. Prosím nezdržujte se informacemi o předpisech k stání lodí za povodních , vypuštěných přehradách, zamrzlých hladinách a pod.
Závěr :
Nad rámec poviností žadalele stanovených zákonem 106/1999 Sb. Vám níže sděluji důvod mé žádosti .
Tyto informace požaduji z důvodů naprosté rozporuplnosti vyjádření Ministerstva dopravy , zemědělství , životního prostředí na mé dotazy pro důvod zákazu.
Se srdečným pozdravem
Dobrý den,
na základě zákona 106/1999 Sb. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím, prosím o následující informace k vyhlášce 46 ze dne 12. března 2015 konkrétně § 2 odstavec (5) ...může plavidlo podléhající evidenci stát přímo či nepřímo vyvázáno ke břehu nebo zakotveno mimo tato vyznačená místa pouze v době od východu do západu slunce .....
Popis požadavaných informací :
Dle § 3 Základní pojmy odstavec (3) prosím o informaci, respektivě o podklady z jednání odboru plavby, ze kterých bude zřejmé, proč MD rozhodlo o zákazu nočního kotvení .
Dále dle § 3 Základní pojmy odstavec (6) prosím o doprovodnou informaci o existenci, původu a datumu vzniku všech podnětů relevantních pro zákaz nočního kotvení od jiných státních organizací, státních orgánů, fyzických či právnických osob, spolků atd.. , které MD vzalo v potaz pro vyslovení zákazu nočního kotvení.
Upřesnění:
Jedná se mi pouze o informace, které vedly ke zrušení dříve platného povolení nočního kotvení po dobu max 24 hod.za trvalé přítomnosti vůdce plavidla. Dále upřesňuji , že se mi jedná o informace k stání za běžných klimatických a hydrologických podmínek. Prosím nezdržujte se informacemi o předpisech k stání lodí za povodních , vypuštěných přehradách, zamrzlých hladinách a pod.
Závěr :
Nad rámec poviností žadalele stanovených zákonem 106/1999 Sb. Vám níže sděluji důvod mé žádosti .
Tyto informace požaduji z důvodů naprosté rozporuplnosti vyjádření Ministerstva dopravy , zemědělství , životního prostředí na mé dotazy pro důvod zákazu.
Se srdečným pozdravem