Váha závaží na bóji

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Váha závaží na bóji

Příspěvekod cz_pipa » pát pro 13, 2013 10:06 pm

Ahoj. Měl bych dotaz, jestli někdo nevíte, jakou musí mít hmotnost závaží, kte kterému bude přivázaná bóje. Plánuji si udělat vlastní bóji, ale nevím jak težké závaží. Jedná se o loď Phobos 24 - tedy hmotnost okolo 1500 Kg. Existuje například nějaký vzorec na výpočet?

Děkuji za rady
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Váha závaží na bóji

Příspěvekod david » pát pro 13, 2013 10:39 pm

hodně záleží, z čeho to závaží bude. jestli z olova, nebo lehčenýho betonu. :lol:

na bezpečný kotvení bych viděl váhu závaží pod vodou , ne na suchu, od 80kg vejš
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pát pro 13, 2013 10:53 pm

Mám na méně než tunové lodi závaží 150 kg "morké" váhy, 8mm nerez řetěz a spím klidně.
ZofMart
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ZofMart » sob pro 14, 2013 11:58 am

Já mám ocelový "kruhy" tl. asi 50 mm prům. asi 300 mm jeden a druhý asi 450 mm. Ze spoda křížem V profil dl. cca 60 - 70 cm. Všechno svařené k sobě. Vloni jsem to dostal z vody navijákem, letos naviják nebyl a ručně ani prd. Na břehu to dva chlapy unesou, po zemi s tím smýkám sám ( dá se to i "kutálet" v jednom :) ), ale přesnou váhu neznám. Loď 1500 kg a ještě se mi to nehlo.
Celé na Nechranicích ( Monta ).
Martin
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob pro 14, 2013 1:57 pm

Já mám na 4,5t lodi na jednom mooringu cca tunu na druhým taky Lana mám zdvojený, na zádi 4 vazáky, tak je aspoň využiju. Když jsem to posunoval po dně tak jsem to vinčnama skoro nezvedl ode dna. A taky spím klidně.

Pár prken a je závaží odlitý. Kulatý bych to nedělal, aby se to nedejbože pod vodou nepostavilo a neodkutálelo někam. Normální kostku. nejhorší je to dostat do vody. Pak to co nejvic na krátko uvážeš za přední vazáky. dalším párem lanem za vinčny a třetím párem za vinčny pro výtahy a postupným napínáním vinčen to dostaneš ze dna jak nic. Když nemáš vinčny, tak použiješ ráčny na panty z bauhausu. Nebo vlastně jak je libo,
cz_pipa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cz_pipa » sob pro 14, 2013 3:42 pm

ZofMart píše:Já mám ocelový "kruhy" tl. asi 50 mm prům. asi 300 mm jeden a druhý asi 450 mm. Ze spoda křížem V profil dl. cca 60 - 70 cm. Všechno svařené k sobě. Vloni jsem to dostal z vody navijákem, letos naviják nebyl a ručně ani prd. Na břehu to dva chlapy unesou, po zemi s tím smýkám sám ( dá se to i "kutálet" v jednom :) ), ale přesnou váhu neznám. Loď 1500 kg a ještě se mi to nehlo.
Martin

Taky to právě chci na Nechranice. Stojím v yc ale potřebuju ještě jednu před chatku :)
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob pro 14, 2013 5:44 pm

ZofMart píše:Já mám ocelový "kruhy" tl. asi 50 mm prům. asi 300 mm jeden a druhý asi 450 mm. Ze spoda křížem V profil dl. cca 60 - 70 cm. Všechno svařené k sobě. Vloni jsem to dostal z vody navijákem, letos naviják nebyl a ručně ani prd. Na břehu to dva chlapy unesou, po zemi s tím smýkám sám ( dá se to i "kutálet" v jednom :) ), ale přesnou váhu neznám. Loď 1500 kg a ještě se mi to nehlo.
Martin

91 na břehu
80 ve vodě

Vedle vlastní hmotnosti závaží ve vodě, hraje nemalou roli i jeho tvar.
Například tento nízký kruhovitý tvar se velmi dobře zařízne do dna a dle materiálu dna bude vykazovat
slušný sací efekt. Daleko mneší zadržovací schopnost zaříznutím do dna a spíše nulový sací efekt
bude vykazovat např. kostka 20x20x20 cm, odlitá z olova, přesto, že pod vodou bude mít stejnu hmotnost.
Pepa
ZofMart
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ZofMart » sob pro 14, 2013 6:16 pm

Musím potvrdit, že saje jako blázen. Když to utrhnu ode dna, tak už je to brnkačka vytáhnout nahoru. Uprostřed je ještě oko, a tam je uvázaný lano, takže to nejde urvat ani z kraje. Prostě drží :good: .
Bojku mám taky pod chatou.
Martin
mitous6
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod mitous6 » čtv kvě 14, 2015 11:30 pm

Ahoj. Marně to tady hledám. Potřebuji poradit jak velkou betonovou zátěž na bojku pro motorovou loď o váze cca 2200kg. Moře v Chorvatsku, hloubka cca 5m. Díky.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pon kvě 18, 2015 3:26 pm

mitous6 píše:Ahoj. Marně to tady hledám. Potřebuji poradit jak velkou betonovou zátěž na bojku pro motorovou loď o váze cca 2200kg. Moře v Chorvatsku, hloubka cca 5m. Díky.

V prvom rade si prever ci mozes umiestnit kotevnu boju len tak niekde v chorvatsku, tazko. Za dalsie pokial viem v chorvatsku je na to norma alb. predpis betonove bloky maju rozmer 50*50*80 co je cca 750kg co je asi minimum co mozes dat podla normy. 2200kg lod na menej ako 750kg betonu, ktory ma pod vodou polovicnu hmotnost je hazardovanie a v konecnom dolsedku problem pri plneni z poistnej zmluvy. Pri poriadnom vetre a vlnach ti lod mensi betonovy blok zodvihne a presunie sa o kusok dalej a dalej. Tazko ti tu niekto da priamu radu a nasledne zodpovedat za pripadnu skodu. Riad sa heslom cim tahsie to bude tym budes lepsie spat, pod 1000kg by som vsak ja osobne nesiel. Nikto nevie lepsie ako ty ake podmienky vladnu v tej zatoke kam chces umiestnit boju a ako sa správa tvoja lod na boji. Porad sa s miestnymi ti to budu vediet najlepsie.
mitous6
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod mitous6 » pon kvě 18, 2015 6:04 pm

Díky moc za cenné informace. Řešil jsem to dnes s majitelem apartmánu má tam kvádr 1,2x1,2x1m, dle jeho názoru na mou loď dostatečný. Mám ho k dispozici

Zpět na