Vranovská přehrada

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Piwas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Piwas » pát kvě 22, 2015 8:59 pm

Jak to tak čtu tak asi bude těžké přesvědčit některé lidi o tom, že spalovací motory na našich vodách nejsou žádné zlo. Pořád se argumentuje znečištěním a hlukem, ale to je přece nesmysl. Z moderních lodních motorů neunikají žádné provozní kapaliny a emise nejsou o nic větší než vychrlí sekačky chatařů kolem vody a o hluku těchto požíračů trávy ani nemluvě. A to nevadí. Pro mě je tedy úsměvné, že chataři vyčítají, že lodní motory přinesou emise a hluk a přitom vesele drží svojí sekačku, která právě tohle všechno taky produkuje. Respektuji, že někdo má jiný názor a nechce na přehradách hluk a emise navíc. Proto se snažím jezdit takovou rychlostí, abych neprodukoval zbytečný hluk a emise nepřiměřenýma otáčkama motoru. Snažím se tedy respektovat požadavek klidu jiných lidí. Zároveň, ale požaduji respekt od těchto lidí provozovat mou plavbu. Myslím, že vzájemný respekt pomůže si užít volno na našich přehradách ať chatařům tak loďařům. Pokud některá ze stran bude prosazovat, že ta přehrada je tady jen pro ně, tak je to špatně. Takže na závěr, chataři, nechte nás vrčet lodníma motorama a my vás necháme vrčet sekačkama, takže rachot u vody děláme stejnej, respektujme se !
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » ned kvě 24, 2015 2:47 pm

Piwas píše:Jak to tak čtu tak asi bude těžké přesvědčit některé lidi o tom, že spalovací motory na našich vodách nejsou žádné zlo. Pořád se argumentuje znečištěním a hlukem, ale to je přece nesmysl. Z moderních lodních motorů neunikají žádné provozní kapaliny a emise nejsou o nic větší než vychrlí sekačky chatařů kolem vody a o hluku těchto požíračů trávy ani nemluvě. A to nevadí. Pro mě je tedy úsměvné, že chataři vyčítají, že lodní motory přinesou emise a hluk a přitom vesele drží svojí sekačku, která právě tohle všechno taky produkuje. Respektuji, že někdo má jiný názor a nechce na přehradách hluk a emise navíc. Proto se snažím jezdit takovou rychlostí, abych neprodukoval zbytečný hluk a emise nepřiměřenýma otáčkama motoru. Snažím se tedy respektovat požadavek klidu jiných lidí. Zároveň, ale požaduji respekt od těchto lidí provozovat mou plavbu. Myslím, že vzájemný respekt pomůže si užít volno na našich přehradách ať chatařům tak loďařům. Pokud některá ze stran bude prosazovat, že ta přehrada je tady jen pro ně, tak je to špatně. Takže na závěr, chataři, nechte nás vrčet lodníma motorama a my vás necháme vrčet sekačkama, takže rachot u vody děláme stejnej, respektujme se !

Nevím kde jsi vzal že tam vrčí sekačky?? V mém okolí neznám nikoho kdo by si tam pěstoval anglickej trávník. Tráva se poseká na jaře (někdo srpem, někdo křovinákem) a to je vše (samozřejmě uznávám, že jiná situace je ve Švýcaráku apod)
To je totiž přesně problém této vyhlášky a nikoliv jen této: Rozhodutí úředníka od stolu, bez toho aby se seznámil se situací v terénu... Ono totiž proti spalovákům na Vranově není jen pár chatařů (kteří jak vidím jsou zde nepřítel č. 1), ale i starostové okolních obcí, provozovatelé kempu, povodí Moravy, Vodárenská as. . (stačí zagooglit)... Jak jsem řekl nemám nic proti moderním spalovákům, ale určitě je situace jiná na Orlické přehradě (se svou rozlohou, hosp. využitím a koneckonců i hustotou chat) a Vranovem.
Tato debata ale stejně začíná postrádat smysl. Dle posledních informací z VAS by měla tato nejasná situace (vodarenská tvrdí že spalováky na Vranov nemůžou, MD že ano) a MD připravuje novelizaci, kde by měly být spalováky výslovně zakázány...
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » ned kvě 24, 2015 9:48 pm

ferdas píše:Na Vranovskou přehradu se vztahuje jednak zákon 254/2001 Sb (vodní zákon). Hlava 2, díl 2 paragraf 7 odstavec 5 říká, že v ochranném pásmu vodního zdroje 1. stupně je plavba se spalovacím motorem zakázána.

Vztahuje se na ni také zde hojně zmiňovaná vyhláška 46/2015 Sb, která to umožňuje - tato nádrž je zde explicitně vyjmenovaná.

Pokud existuje speciální právní úprava, má mít přednost před úpravou všeobecnou. Ovšem zákon má zase větší právní sílu, než vyhláška. Momentálně asi nikdo neví na čem je..

...........?

Nesouhlasím s tvrzením, že zákon má větší právní sílu než vyhláška.

Vždy se musí posuzovat, který předpis obsahuje speciální úpravu a který předpis obsahuje obecnější úpravu.

Je-li ve vyhlášce 46/2015 jmenovaná konkrétní přehrada, pak by musela v uvedeném vodním zákoně být taky jmenovaná ta samá přehrada. Což (asi) není. Nemusí být celá přehrada ochranné pásmo 1. stupně.
Takže dnes je na vranovské přehradě povoleno používání motorů. Podle mého názoru.

Chataři, ochranáři a jiní jsou v podobné pozici, jako jachtaři bouřící se proti zákazu nočního kotvení. Viz příslušné vlákno.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pon kvě 25, 2015 9:31 am

Však už taky lodičky s motory na Vranově jezdí,co se týče ekologie apod.motory do 5 kw nepodléhají registraci,takže se kupují starší motory z Polska ,problém asi není v používání motorů ale v lidech.V sezoně je jezero přehrady plné šlapadel,elektrolodí,plavců,plachetnic,občas to prohrne osobní loď a do toho se budou prohánět ne vždy střízlivý rekreanti na motorácích a 10 kw motor s lehkou lodí pojede ve skluzu,poříční oddíl policie zrušený,SPS daleko,no bude to zajímavy...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon kvě 25, 2015 9:45 am

Ivíku, odkud máš informaci, že MD připravuje novelizici?
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » stř črc 01, 2015 12:50 pm

Níže info z jiného webu:

Podle tvrzení vedoucí Odboru životního prostředí Městského Úřadu ve Znojmě Ing.Staré-- část Vyhlášky 46 /2015,která povoluje motory na Vranově,neplatí. Podle jejího stanoviska existuje opatření na ochranu vod a to je nadřazeno této vyhlášce. Asi vychází z Üstavy ČR,podle které má každý občan právo na ochranu zdraví.
A podle toho dopisu,který jsem dostal z Ministerstva dopravy (viz můj dřívější příspěvek) dává od toho Ministerstvo dopravy ruce pryč a nechává to na Městském úřadu Znojmo a Policii ČR.

Dle mého názoru VÝBORNÁ ZPRÁVA!!
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » stř črc 01, 2015 1:07 pm

"výborná zpráva" - pro jachtaře a milovníky lodiček taky? :mad:

celá záležitost je právně zmatená a názor paní inženýrky je opravdu jen její názor. To by musel někdo být pokutován, přes správní řízení dojít až k soudu. Tam by to už vypadalo jinak.

VAS va svých stránkách prostřednictvím své mluvčí pochopitelně chrání svoje zájmy a rovnou píše, že zákaz nadále platí. Férové by ale bylo, kdyby místo výhružek napsali například:

" ano víme, že se stala chyba a nyní můžete plout se spalovacím motorem, budeme se snažit změnit vyhlášku a zatím vás PROSÍME aby jste s motory nejezdili."

Ono by to přece jen vypadalo líp..
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » stř črc 01, 2015 1:25 pm

Tak pokud je jachtař opravdový jachtař, tak motor snad používá minimálně - což je pravda že na Vranově je spousta "takyjachtařů" kteří téměř za celou sezonu nevytáhnou plachty a vesele jezdí na motor :(
Souhlasím určitě s tím, že celá záležitost je právně naprosto zmatená - další paskvil z dílny MD, které dle výše uvedeného dává ruce od problému pryč a přehazuje ho na odbor ŽP MěU Zn.

dále z toho stejného webu překopírovaná odpověď z referátu ŽP Znojmo
Spalovací motory jsou zakázány a budou se dost tvrdě postihovat.
Policie ČR bude zjišťovat provinilce, pokutovat nebude. Bude ale předávat údaje Životnímu prostředí a to bude vést správní řízení s provinilci a vynášet verdikt.
Přikládám Opatření OP 2, ze kterého jasně vyplývá (bod 3.4. m) ), že spalovací motory jsou zakázány.

referát životního prostředí

nám. Armády 8, 670 39 Znojmo

Ano je také pravda, že pokud někdo stejně bude jezdit a dostane pokutu a rozhodne se to hnát k soudu - tak to bude zajímavé??

Já jsem také milovník lodiček, vodních sportů, jachet - stejně si ale nemohou pomoci pro mě je to dobrá zpráva (z mnoha důvodů, kterými tě nebudu nudit)
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » čtv črc 23, 2015 6:34 pm

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... adu-nesmi/

Myslím že pro většinu lidí dobrá zpráva (mluvil jsem čirou náhodou na toto téma s majiteli kempu VP, podnikateli na pláži i několika známými a opravdu jsem nenašel nikoho, kdo by motoráky na Vranově přivítal (samozřejmě uznávám, že toto není vypovídající)). Jak jsem říkal již minule, jsem fanda lodí, lodiček, plachetnic apod, ale stejně se domnívám, že některé lokality si zaslouží zůstat bez motoráků.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv črc 23, 2015 8:19 pm

Genau so. A potom prídú plachetnice s pomocnými motormi. A samozrejme tie môžu (dnes sú plachetnice, kde pomocný motor môže mať kľudne 60 HP). :lol: Je to poriadná hlúposť. Riešenie by malo byť ako napr. na Bodensee. T.j. špeciálný certifikát na motor pre danú lokalitu a nie obmezovanie. Ja môžem, ty nemôžeš :P Niečo mi to pripomína :gun:
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » pát črc 24, 2015 6:46 am

Ozzie: Dobrý no, akorát porovnávat Boddensee a Vranov je taky dobrý (už jenom rozlohou)... Co takhle rakouská alpská jezera? Attersee, Traunsee apod. Tam si s motorákem ani neškrtneš...
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pát črc 24, 2015 7:28 am

Ozzie píše:Genau so. A potom prídú plachetnice s pomocnými motormi. A samozrejme tie môžu (dnes sú plachetnice, kde pomocný motor môže mať kľudne 60 HP). :lol: Je to poriadná hlúposť. Riešenie by malo byť ako napr. na Bodensee. T.j. špeciálný certifikát na motor pre danú lokalitu a nie obmezovanie. Ja môžem, ty nemôžeš :P Niečo mi to pripomína :gun:

A čo to je hen také oné .... "špeciálný certifikát" ???
A co se před jeho vydáním posuzuje? Že seriově vyráběný a uváděný na trh motor byl vyroben seriově a dodán na trh v souladu s předpisy???
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pát črc 24, 2015 7:52 am

Hen oný špeciálny certifikát není nic jiného než Bodenseezulassung - povolení plavby s motorem splňujícím ekologické požadavky.

více info např, tady: http://www.hilfreich.de/bodenseezulassu ... sten_16719
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pát črc 24, 2015 9:05 am

Pořád ještě trpíme Rakousko-Uherskou byrokracií .... :hmm:

Ta certifikační autorita neudělá nic jiného, než že se moudře podívá na štítek motoru, odečte rok výroby, (výkon) a úroveň ekologické normy a napíše o tom lejstro, které zaplatíme.
A pak bude jezdit po vodě nebo v přístavech policie, která nebude dělat nic jiného, než že moudře zkontroluje, zda ten motor, co visí na pantografu, odpovídá tomu lejstru.

To přece jde řešit místní vyhláškou (obce, vodoprávního úřadu, ochrany krajiny, ...) která ty ekologické normy motorů stanoví obecně, aniž by každý jeden motor musel mít své lejstro.

Mě by třeba zajímalo (ale na to neumím dost německy), jak to řeší Švýcaři, kteří chrání stejné hodnoty, ale nejsou historicky postiženi RU policejně papírovou byrokracií.
Lakomec

Rakousko-Uhersko/Bodensee

Příspěvekod Lakomec » pát črc 24, 2015 11:14 am

Omen píše:Pořád ještě trpíme Rakousko-Uherskou byrokracií .... :hmm:

To myslíš fakt že Německo a Švýcarsko bylo součástí Rakousko-Uherska? :? pokud teda pominu těch asi 10% plochy co je v Rakousku.
Anebo jsi nereagoval na to přihlášení lodě na Bodensee? Bodensee-Schffsfahrts-Ordnung platí pro území Německa/Švýcarska - Region Bodensee. Podmínky přihlášení lodě ve Švýcarské části Bodensee jsou tady, bohužel v němčině, takže si nepočteš. Je to to samé jako v Německu. Ale kdyby Tě to zajímalo, tak jen tak zběžně jsem to prolítl: mají svoje značky, kterou dostaneš, abys mohl plout. Platí tři roky. Kontrolu technického stavu dělá úřad (Landratsamt je něco jako krajský úřad), kontrola je na vodě, popřípadě se můžou s lodí i projet, atd. atd. Nemyslím, že mají policejně papírovou byrokracii, jen zavedli pořádek a důsledně ho po návštěvnících vyžadují. V celém materiálu není o policii ani zmínka.
Nehledal jsem to na další jezera, předpokládám, že to bude velmi podobné.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát črc 24, 2015 12:03 pm

Toto vlákno se jmenuje "Vranovská přehrada".
Omen
vytrvalý návštěvník

Re: Rakousko-Uhersko/Bodensee

Příspěvekod Omen » pát črc 24, 2015 12:04 pm

Lakomec píše: ....Nehledal jsem to na další jezera, předpokládám, že to bude velmi podobné.

Bereš mě za příliš za slovo Lakomče. Německá a RU pyntlich byrokracie mají velmi blízko.
A nenapsal jsem, že Švýcarsko bylo součástí RU.

Ale teď zkusme dál .... Bodamské jezero není možná typický příklad, protože náleří 3 státům. Možná Švýcaři podlehli v tomto (byrokratickém) směru Německému a Rakouskému vlivu (přístupu).
Skutečně by mě zajímalo, jestli totéž platí třeba na Ženevském jezeře. Možná ano a pak se mýlím.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát črc 24, 2015 12:20 pm

Na Ženevském jezeře žádná zvláštní ustanovení neplatí
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pát črc 24, 2015 1:17 pm

Jardo - ono to docela souvisí. Protože se zas ozve nějakej dobrák, co nemá rád motory a bude argumentovat těma jezerama v Alpách.

Dal jsem si chvilku a prohlídl několik jezer okolo Ženevského, menších, nebo srovnatelných s Vranovem. Motoráky byly všude.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát črc 24, 2015 1:40 pm

Kámoška tam bydlí, loď donedávna měli, proto vím že bez problémů.....
ivik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ivik » pát črc 24, 2015 10:00 pm

Ferdas: nechci se hádat, nemám to zapotřebí, navíc jak zde bylo správně řečeno, zaplevelujeme zde vlákno o Vranově, ale - neznáš mě, přesto mě nazýváš chytrákem.
- neřekl jsem že nemám rád motoráky, pouze konstatuji že některé lokality by měly zůstat bez motoráků včetně Vranova. Dle mého například na Orlíku je situace jiná (nesrovnatelná velikost, návštěvnost hustota koupajících, žádný vodárenský odběr apod. - můj názor
- co se týče alpskývh jezer, já mluvil z konkrétní zkušenosti např: Attersee - tam je situace následující: prázdniny provoz motoráků z..kázán. Po celý rok zakázán noční provoz... Je pravda že tady jsem ustřelil, protože jsem bral osobní zkušenost - nenapadlo mě, že to platí pouze o prázdninách - za to se omlouvám...

více se tím nehodlám zaobírat ;)
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » sob črc 25, 2015 1:45 pm

Včera som bol v Unterach am Attersee a po hladine sa premával motorák s lyžiarom. Pravda, nie súkromný, ale z firmy, ktorá tam prevádzkuje vodné lyžovanie. Takže výnimky zrejme existujú aj tam.
Lakomec

Něco jako Vranovská přehrada ale v kantonu Zug, Švýcarsko

Příspěvekod Lakomec » ned črc 26, 2015 12:26 am

Tak první odpověď je na světě, pro různé lodě platí různá pravidla, pokud chtějí plout na Zugersee:

Guten Tag Petr

Besten Dank für deine Anfrage. Je nach Boot gelten andere Regeln. Die Informationen für den Zugersee findest du unter folgendem Link:

http://www.zg.ch/behoerden/sicherheitsd ... hifffahrt/

Beste Grüsse

Stephan Rogger
YCI – Kommunikation

tel. +41 79 616 86 62
web: www.yci.ch
Lakomec

Ženevské jezero

Příspěvekod Lakomec » pon črc 27, 2015 12:26 pm

Tak i na ženevském jezeře platí pro provoz lodí speciální povolení
Obrázek
Lakomec

Zürich

Příspěvekod Lakomec » pon črc 27, 2015 3:11 pm

Přišla odpověď i z Zürichu, taky je potřeba mít povolení. Jak moc to je náročné získat nevím. Tímto bych Švýcarsko ukončil.

Guten Tag,

Vielen Dank für Ihre Anfrage. Am Besten melden Sie sich beim Schifffahrtsamt in Zürich. Siehe Link, rechts oben die Kontaktdaten.

http://www.stva.zh.ch/internet/sicherhe ... tVAsf.html

Im Anhang senden wir Ihnen noch ein Merkblatt, für den Import von ausländischen Booten.

Wir hoffen Ihnen mit diesen Angaben gedient zu haben.

Freundliche Grüsse

Michelle Noser
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
VERKEHRSVEREIN RAPPERSWIL-JONA
Tourist Information
Fischmarktplatz 1, Postfach 1006, CH-8640 Rapperswil
Tel. +41 55 220 57 57, Fax. +41 55 220 57 50
info@vvrj.ch
www.vvrj.ch / www.vvrj-events.ch
www.facebook.com/rosenstadt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sommer in Zürich und der Region: