Zdravím jachtaře!
Už třetí sezonu trávíme v létě týden v Chorvatsku na pronajaté plachetnici (okolo 35 stop). Většinou bývá pěkně, zastihlo nás jen pár bouřek, střídavě kotvíme v marině a v zátokách na kotvu. Jsem stále jen začátečník, ale chtěl bych se dál jako kapitán zlepšovat a určitě by to šlo rychleji než poměrně "rutinní" dovolenou.
Přemýšlel jsem o následujících věcech:
- pronajmout místo plachetnice katamarán (ale je dražší)
- pokusit se o noční plavbu
- zkusit jinou zemi než Chorvatsko (Řecko, Kanárské ostrovy)
- zúčastnit se náročnější plavby pod vedením zkušeného kapitána (někde jsem viděl podobné akce s názvy Malé a Velké peklo)
Co byste ze své zkušenosti doporučili?
3x v Chorvatsku, co dál?
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- PavelKralicek
- nováček na fóru
- Reputace: 0
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Ahoj Pavle,
Ty se nepotřbuješ ptát – odpověděl sis sám... a správně.
S katamaranem zkušenost nemám, ale ostatní možnosti doporučuji.
Zdokonalovací plavby nebo delší přeplavby nabízejí a organizují firmy i jednotlivci. Dost je jich zde zastoupených.
Noční plavby jsou logickým pokračováním v jachtařském vývoji. Pokud se nechceš jen plácat na dohled břehu, stejně Tě to nemine. A nic strašného na tom není. Stačí udělat pečlivou navigační přípravu a z více zdrojů si zjistit předpověď počasí.
No a Řecko, Turecko, případně další země Středomoří (nebo Balt
) jsou s Chorvatskem srovnatelné a zárověň zajímavé svými odlišnostmi. Zase, nic, co by člověk nezvládl, když se předem připraví.
Hodně štěstí při dalších plavbách!
Ty se nepotřbuješ ptát – odpověděl sis sám... a správně.
S katamaranem zkušenost nemám, ale ostatní možnosti doporučuji.
Zdokonalovací plavby nebo delší přeplavby nabízejí a organizují firmy i jednotlivci. Dost je jich zde zastoupených.
Noční plavby jsou logickým pokračováním v jachtařském vývoji. Pokud se nechceš jen plácat na dohled břehu, stejně Tě to nemine. A nic strašného na tom není. Stačí udělat pečlivou navigační přípravu a z více zdrojů si zjistit předpověď počasí.
No a Řecko, Turecko, případně další země Středomoří (nebo Balt

Hodně štěstí při dalších plavbách!
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Ahoj Pavle,
určitě neexistuje univerzální odpověď.
Lze postupovat dle Tvých bodů, pouze bych otočil pořadí (resp. noční plavba souvisí se zkušeným kapitánem a změnou revíru). Jsem téměř ortodoxní Chorvat, byť jsem zkoušel i jinde. Na vzdálenější teplé destinace nezbývá moc času a vzhledem k jiným aktivitám i prostředků. Nelákají mne studená moře a na plavby v přílivových vodách tady máme Lynxe a jeho reportáže (Lynxi děkuji). Ale viz první věta, najde se zde tisíc odpovědí a určitě si rozšíříš obzory na fóru a je tu dost zkušených, kteří popsali své plavby mimo HR rybník.
Hodně zdaru! MB
určitě neexistuje univerzální odpověď.
Lze postupovat dle Tvých bodů, pouze bych otočil pořadí (resp. noční plavba souvisí se zkušeným kapitánem a změnou revíru). Jsem téměř ortodoxní Chorvat, byť jsem zkoušel i jinde. Na vzdálenější teplé destinace nezbývá moc času a vzhledem k jiným aktivitám i prostředků. Nelákají mne studená moře a na plavby v přílivových vodách tady máme Lynxe a jeho reportáže (Lynxi děkuji). Ale viz první věta, najde se zde tisíc odpovědí a určitě si rozšíříš obzory na fóru a je tu dost zkušených, kteří popsali své plavby mimo HR rybník.
Hodně zdaru! MB
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Re: 3x v Chorvatsku, co dál?
PavelKralicek píše:- zúčastnit se náročnější plavby pod vedením zkušeného kapitána (někde jsem viděl podobné akce s názvy Malé a Velké peklo)
Dá se na Internetu najít spousta nabídek na volné místo v posádce při různých plavbách.
Jezdím takhle od roku 2011. Mám díky tomu za posledních pět sezón jako pomocný lodník napluto skoro 5 tisíc mil na Baltu a Severním moři a okolí od Polárního kruhu po Brest. Nestojí to žádnej velkej ranec, většinou platím 100-150€ na týden jako příspěvek na provoz lodi.
Podíval jsem se do nádherných míst, o kterých jsem vůbec netušil, že existují. Prakticky polovinu z toho jsem naplul na přílivových vodách a skoro polovinu v noci. Díky těm soukromým lodím jsem zjistil, co všechno na plachetnici není potřeba (televize, CD přehrávač, mikrovlnná trouba, záchod, tekoucí voda, osvětlení v kajutě, windmetr, mapový plotr, rolfok, lazy jack, lazy bag a podobně).
Naučil jsem se toho za těch pět sezón strašně moc. A napsal díky tomu spoustu článků do časopisu Yacht.
Akorát kapitánský průkaz, ten pořád ještě nemám.
- PavelKralicek
- nováček na fóru
- heavy
- pravidelný návštěvník
Ahoj, myslím že na tom webu jsi a netřeba hledat jinde.
Jen si musíš sám stanovit limity a hranice. Uplul jsem jako člen posádky s kamosem Maltu 1500nm. Bez problémů pak Lipno fakt hnusný počasí, zas bez problemu.. A v HR lod menší 35stop a problem, necítil se bezpecne/komfortne. Takže si sám musíš říct co ti vyhovuje a věřím že tu najdeš fakt dost možnosti pro yachting.
Letos jsem byl s ženou u Standy na Kanálech, bylo za hubičku a bylo to paráda.
Toz tak:)
Jen si musíš sám stanovit limity a hranice. Uplul jsem jako člen posádky s kamosem Maltu 1500nm. Bez problémů pak Lipno fakt hnusný počasí, zas bez problemu.. A v HR lod menší 35stop a problem, necítil se bezpecne/komfortne. Takže si sám musíš říct co ti vyhovuje a věřím že tu najdeš fakt dost možnosti pro yachting.
Letos jsem byl s ženou u Standy na Kanálech, bylo za hubičku a bylo to paráda.
Toz tak:)