3x v Chorvatsku, co dál?

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

PavelKralicek
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

3x v Chorvatsku, co dál?

Příspěvekod PavelKralicek » čtv srp 13, 2015 2:54 pm

Zdravím jachtaře!
Už třetí sezonu trávíme v létě týden v Chorvatsku na pronajaté plachetnici (okolo 35 stop). Většinou bývá pěkně, zastihlo nás jen pár bouřek, střídavě kotvíme v marině a v zátokách na kotvu. Jsem stále jen začátečník, ale chtěl bych se dál jako kapitán zlepšovat a určitě by to šlo rychleji než poměrně "rutinní" dovolenou.

Přemýšlel jsem o následujících věcech:
- pronajmout místo plachetnice katamarán (ale je dražší)
- pokusit se o noční plavbu
- zkusit jinou zemi než Chorvatsko (Řecko, Kanárské ostrovy)
- zúčastnit se náročnější plavby pod vedením zkušeného kapitána (někde jsem viděl podobné akce s názvy Malé a Velké peklo)

Co byste ze své zkušenosti doporučili?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv srp 13, 2015 3:20 pm

Ahoj Pavle,
Ty se nepotřbuješ ptát – odpověděl sis sám... a správně.
S katamaranem zkušenost nemám, ale ostatní možnosti doporučuji.
Zdokonalovací plavby nebo delší přeplavby nabízejí a organizují firmy i jednotlivci. Dost je jich zde zastoupených.
Noční plavby jsou logickým pokračováním v jachtařském vývoji. Pokud se nechceš jen plácat na dohled břehu, stejně Tě to nemine. A nic strašného na tom není. Stačí udělat pečlivou navigační přípravu a z více zdrojů si zjistit předpověď počasí.
No a Řecko, Turecko, případně další země Středomoří (nebo Balt :-) ) jsou s Chorvatskem srovnatelné a zárověň zajímavé svými odlišnostmi. Zase, nic, co by člověk nezvládl, když se předem připraví.
Hodně štěstí při dalších plavbách!
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » čtv srp 13, 2015 3:28 pm

Ahoj, ja si napríklad kvôli tomuto nechávam jeden týždeň v januári (leden) na "zimný jachting" . Minulý rok som bol na Kréte so skúseným kapitánom, tento rok uvažujem nad južným Jadranom. Ak chceš, napíš súkromnú správu a môžeme sa porozprávať.

Tomáš
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » čtv srp 13, 2015 3:30 pm

Do začátku by třeba stačilo jen změnit chorvatský termín z léta na jaro či podzim nebo vyplouvat se západem slunce.
A jestli jsi sám, tak se k nějaké posádce v pro Tebe zajímavé destinaci, v průběhu roku přidat.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » čtv srp 13, 2015 4:11 pm

Ahoj Pavle,
určitě neexistuje univerzální odpověď.
Lze postupovat dle Tvých bodů, pouze bych otočil pořadí (resp. noční plavba souvisí se zkušeným kapitánem a změnou revíru). Jsem téměř ortodoxní Chorvat, byť jsem zkoušel i jinde. Na vzdálenější teplé destinace nezbývá moc času a vzhledem k jiným aktivitám i prostředků. Nelákají mne studená moře a na plavby v přílivových vodách tady máme Lynxe a jeho reportáže (Lynxi děkuji). Ale viz první věta, najde se zde tisíc odpovědí a určitě si rozšíříš obzory na fóru a je tu dost zkušených, kteří popsali své plavby mimo HR rybník.
Hodně zdaru! MB
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Re: 3x v Chorvatsku, co dál?

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv srp 13, 2015 5:50 pm

PavelKralicek píše:- zúčastnit se náročnější plavby pod vedením zkušeného kapitána (někde jsem viděl podobné akce s názvy Malé a Velké peklo)

Dá se na Internetu najít spousta nabídek na volné místo v posádce při různých plavbách.
Jezdím takhle od roku 2011. Mám díky tomu za posledních pět sezón jako pomocný lodník napluto skoro 5 tisíc mil na Baltu a Severním moři a okolí od Polárního kruhu po Brest. Nestojí to žádnej velkej ranec, většinou platím 100-150€ na týden jako příspěvek na provoz lodi.
Podíval jsem se do nádherných míst, o kterých jsem vůbec netušil, že existují. Prakticky polovinu z toho jsem naplul na přílivových vodách a skoro polovinu v noci. Díky těm soukromým lodím jsem zjistil, co všechno na plachetnici není potřeba (televize, CD přehrávač, mikrovlnná trouba, záchod, tekoucí voda, osvětlení v kajutě, windmetr, mapový plotr, rolfok, lazy jack, lazy bag a podobně).
Naučil jsem se toho za těch pět sezón strašně moc. A napsal díky tomu spoustu článků do časopisu Yacht.
Akorát kapitánský průkaz, ten pořád ještě nemám.
PavelKralicek
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod PavelKralicek » sob srp 15, 2015 4:57 pm

Děkuji mockrát všem za odpovědi!

Mohli byste mě prosím popostrčit směrem k webům, kde se dá nejlépe hledat místo v posádce?

A trochu mimo dotaz: jaký je principiální rozdíl při plavbě v přílivových vodách?
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » sob srp 15, 2015 7:51 pm

Ahoj, myslím že na tom webu jsi a netřeba hledat jinde.
Jen si musíš sám stanovit limity a hranice. Uplul jsem jako člen posádky s kamosem Maltu 1500nm. Bez problémů pak Lipno fakt hnusný počasí, zas bez problemu.. A v HR lod menší 35stop a problem, necítil se bezpecne/komfortne. Takže si sám musíš říct co ti vyhovuje a věřím že tu najdeš fakt dost možnosti pro yachting.
Letos jsem byl s ženou u Standy na Kanálech, bylo za hubičku a bylo to paráda.
Toz tak:)
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » sob srp 15, 2015 8:49 pm

ZDE si muzes najit misto v posadce ve svete.

Cat...
ficzech
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficzech » úte srp 18, 2015 4:22 pm

Ahoj,

Premyslel jsi o regate? Za sebe muzu rict ze zkusenost vyborna.
At se ucastnis jako clen posadky anebo kapitan, je to neco daleko jinyho, nez bezna dovolena a clovek se hodne nauci.

Zpět na