Loď ze dřeva

Patří sem různé tipy a témata zatím nezařazená, nemající dosud samostatnou sekci kdekoli ve foru, v případě nahromadění určitého tématu bude sekce zřízena.
Pokud nevíte kam s novým tématem, vložte sem.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Loď ze dřeva

Příspěvekod LiJ » ned srp 23, 2015 9:42 pm

Je zcela normální, že do dřevěné lodi teče do podpalubí přímo na lůžka?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned srp 23, 2015 9:46 pm

Áno ak je loď z dosiek /prken/ a nie sú dostatočne vlhké, teda sú rozsušené. Treba pravidelne "umývať" podlahu, teda sústavne ju vlhčiť, aby sa škáry zatiahli. Ak je vlhká dosť, tak lodný tesár by mal nabehnúť s kladivom a s konope a zatemovať diery.
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Denisovi

Příspěvekod LiJ » ned srp 23, 2015 9:55 pm

Děkuji za vysvětlení, do lodi, na které jsem nedávno plula, teklo i z bočních dřevěných stran.
Fum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Fum » pon srp 24, 2015 10:42 am

Normální to není, ale může se to přihodit, z důvodů, které výše popisuje Denis.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » pon srp 24, 2015 11:45 am

Mám O-jolu rok výroby 1955, klasiku mahagonovou. Když je normálně zatažená jako teď, je v ní téměř sucho. Pouze v náklonech se občas objeví místy drobný čůrek z míst, kde tak dokonale zatažená není. Považuju to za normální v přiměřené míře.(Samozřejmě tam voda nesmí valit a nemá tam foukat ;))
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Díky za odpovědi

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 12:21 pm

smazáno
Naposledy upravil(a) LiJ dne úte srp 25, 2015 3:38 pm, celkem upraveno 1 x.
Francis
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Francis » pon srp 24, 2015 2:50 pm

Před pár lety jsem převážel zcela novou Beneteaou 411 přímo z fabriky prvnímu majiteli. Přední luknou tam lilo, ale během plavby jsme nikde nenašli závadu.
Do dřevěné lodi stavěné z prken poteče ještě víc. Po dlouhém hledání jsem na anglickém fóru našel jediné zaručené řešení proti vodě zatékající prkenou palubou - kelímek přitlučený k palubě zespodu v místě kde kape...
Na Viktorce si v podpalubí stavěli stany...
Jediná loď do které neteče je ta v garáži.
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

...

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 3:23 pm

Zatékání a kapání lze pochopit, ovšem nacucané matračky a ledové sprchy už nikoliv. V návodu na plavbu žádné podobné varování nebylo, třeba by to i klienty odradilo. Kdo si nevzal prozřetelně karimatku, měl to tvrdší. A paluba se nenamáčela vůbec.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Díky za odpovědi

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 24, 2015 4:48 pm

LiJ píše:Byla jsem 14 dní na replice lodi z 18. století a dva dny z toho jsem strávila v nemocnici, jelikož na mne jediné si pochutnala štěnice a alergie byla krutá. Ty dva dny byla příďová kajuta kompletně promočená při nepravidelných vlnách v deštivém chladném počasí. Z horního zajištěného světlíku tekla voda na postele proudem, do bočních postelí teklo porůznu bokem, kmen stěžně prosakoval také mohutně. Malým skleněným světlíkům stačil jemný deštík, aby kapal. Tato loď už byla jednou utopena a bylo ji asi lépe odepsat.

Replika lodi z 18tého století se bude chovat stejně jako loď 18tém století, a proto si to asi lidé chtějí vyzkoušet, také mohl být k večeři plesnivý chleba s červavým masem, tenkrát běžná záležitost. Kloci na replikách vikingských lodí jsou na to myslím hůř. Takováhle zážitková dovolená, to si člověk pořizuje právě kvůli autenticitě ne? :? Krysy přes obličej v noci asi neběhaly.... bych to reklamoval :roll:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Re: ...

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 24, 2015 4:52 pm

LiJ píše:Zatékání a kapání lze pochopit, ovšem nacucané matračky a ledové sprchy už nikoliv. V návodu na plavbu žádné podobné varování nebylo, třeba by to i klienty odradilo. Kdo si nevzal prozřetelně karimatku, měl to tvrdší. A paluba se nenamáčela vůbec.

A bylas jako pasažér, nebo kadet?
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

jakože replika

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 4:52 pm

Replika to je jen z části, podpalubí se tváří civilizovaně, nic co by na první pohled 18. století připomínalo. Také zážitky s hlodavci, červy a hmyzem majitelé lodi nenabízí, zřejmě by nebylo dost sadomasochistů. Ostatně tehdejší potraviny obsahovaly mnohem méně jedů než dnes, zvláště při jejich skladování ve vlhkém teplu. Jestli jsem byla pouze kadet nebo pasažér není rozhodující.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 24, 2015 7:06 pm

Jako kadet jsi mohla drhnout tu palubu...... ;) Ne vážně, s těmito věcmi se na takové dovolené musí počítat ( nemyslím tu štěnici) Co na Tvou stížnost řekl stevard, nebo kapitán...
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 7:29 pm

maxik1958 píše:Jako kadet jsi mohla drhnout tu palubu...... ;) Ne vážně, s těmito věcmi se na takové dovolené musí počítat ( nemyslím tu štěnici) Co na Tvou stížnost řekl stevard, nebo kapitán...

Palubu jsem drhla jednou dobrovolně s kolegou, ale příkaz jsme nikdy nedostali. S vlhkostí na lodi se samozřejmě počítá, se sprchou na lůžku a štěnicemi už ale opravdu ne. Že jde skutečně o štěnice jsem si potvrdila až u mé lékařky, na řešení takových "prkotin" přece při plavbě není vůbec čas.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » pon srp 24, 2015 7:57 pm

18 tý století.
Píšeš o La Grace?
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon srp 24, 2015 8:12 pm

V červnu kolem světlíků v palubě kapalo, protože jsou utěsněné prý špatným sikaflexem, ale v přední kajutě kapalo na podlahu, takže stačilo dát si pozor, abych si postavil boty jinam než pod světlík.
Kolem předního stěžně teče prý už od začátku, to je bohužel taková historická přesnost, tak jsem nacpal mezi stěžeň a matraci igelitovou tašku, aby mi tolik nevlhla matrace, a dával si pozor, abych se netulil ke stěžni, a odjížděl jsem po dvou týdnech s mnohem sušším spacákem než před časem z blbě tepelně odizolované ocelové plachetnice, kam sice neteklo, ale neustále intenzivně pršelo ze stropu kvůli zkondenzované vodě.
A jediné, co mě na ní pokousalo, byly muchničky ve Skotsku. Ty pokoušou každého a byl jsem sám překvapený, jak málo jsem jim chutnal. Pokud se tam za těch šest neděl nastěhovaly štěnice, tak je to fakt smůla.
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 8:18 pm

Strycek_Bidlo píše:V červnu kolem světlíků v palubě kapalo, protože jsou utěsněné prý špatným sikaflexem, ale v přední kajutě kapalo na podlahu, takže stačilo dát si pozor, abych si postavil boty jinam než pod světlík.
Kolem předního stěžně teče prý už od začátku, to je bohužel taková historická přesnost, tak jsem nacpal mezi stěžeň a matraci igelitovou tašku, aby mi tolik nevlhla matrace, a dával si pozor, abych se netulil ke stěžni, a odjížděl jsem po dvou týdnech s mnohem sušším spacákem než před časem z blbě tepelně odizolované ocelové plachetnice, kam sice neteklo, ale neustále intenzivně pršelo ze stropu kvůli zkondenzované vodě.
A jediné, co mě na ní pokousalo, byly muchničky ve Skotsku. Ty pokoušou každého a byl jsem sám překvapený, jak málo jsem jim chutnal. Pokud se tam za těch šest neděl nastěhovaly štěnice, tak je to fakt smůla.

Někdo měl štěstí na počasí, hmyz i na vlny. V příďové kajutě se mohly všechny matrace ždímat krom jediného lůžka (to je celkem sedm), kde sídlily ony štěnice. Nešlo pouze o světlíky a o stěžeň, teklo a zatékalo na více místech.
Na ocelových i laminátových plachetnicích jsem byla několikrát a oproti této zkušenosti, to byl pětihvězdičkový zážitek (typickou lehkou vlhkost a zápach už ani nevnímám).
A ještě ke štěnicím - můžou být zalezlé bez potravy i rok. Vylezou až při teplejším počasí a nesají krev každého, ale jsou vybíravější. Reakce na kousnutí se mnohdy objeví až po deseti dnech. Horší je, když si je klient přiveze domů v zavazadle, to je pak na deratizaci odbornou firmou, domácí likvidace nebývají úspěšné.
Naposledy upravil(a) LiJ dne pon srp 24, 2015 8:47 pm, celkem upraveno 1 x.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 24, 2015 8:44 pm

No, myslím, že jsi to měla řešit na místě, a ne teď tady, tady to nevyřešíš, Měla jsi prostě jít za někým zodpovědným aby s tím něco udělali (hlavně tedy jde o ty štěnice, ale ty teď prožívají třeba v Praze zlatý časy. Kamarádka má zamořený nejen byt, ale i celý dům kde byt je) Protože teď je opravdu pozdě a myslím, že posádka by měla vědět že jsou nějaké problémy hned, a ne se o tom dozvědět někde na fóru....
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 8:51 pm

maxik1958 píše:No, myslím, že jsi to měla řešit na místě, a ne teď tady, tady to nevyřešíš, Měla jsi prostě jít za někým zodpovědným aby s tím něco udělali (hlavně tedy jde o ty štěnice, ale ty teď prožívají třeba v Praze zlatý časy. Kamarádka má zamořený nejen byt, ale i celý dům kde byt je) Protože teď je opravdu pozdě a myslím, že posádka by měla vědět že jsou nějaké problémy hned, a ne se o tom dozvědět někde na fóru....

A jak si přišel na to, že jsem to ihned neřešila na lodi? Samozřejmě řešila, také to nešlo přehlédnout jak jsem byla dokousaná. Zde jsem jen hodila dotaz zda je na lodích běžné, aby do nich teklo jak ze sprchy, nic víc tu neřeším. O vytrvalosti a nezničitelnosti štěnic si každý může načerpat info sám. O konečném verdiktu dermatoložky (která jen potvrdila závěr německých lékařů) jsem samozřejmě nejdříve informovala majitele lodi, jejíž jméno tu záměrně neuvádím. Než začneš na někoho plivat, zkus se zastavit a počítat aspoň do desíti. Otázka je, zda kamarádka si je z této lodi nepřivezla, ony totiž rády cestují v zavazadlech.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 24, 2015 10:02 pm

No napsala jsi ,že prkotiny nebyl čas řešit, tak jsem si to prostě myslel, no, Pak se tedy omlouvám :) Ale z Tvého příspěvku mi to tak nějak vyznělo. A kamarádka na této lodi zcela určitě nebyla :lol: A je jich (štěnic) plný panelák. Jo, a nijak jsem na Tebe neplival, byla to dobře míněná rada, neboť mi z toho opravdu vyznělo žes to neřešila
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LiJ » pon srp 24, 2015 10:08 pm

maxik1958 píše:No napsala jsi ,že prkotiny nebyl čas řešit, tak jsem si to prostě myslel, no, Pak se tedy omlovám :)

Ono to pro ně byla prkotina, stejně jako ta ledová sprcha kolegů. Stálá posádka řešila primárně plavbu a bude ji řešit asi až do konce sezóny pokud nenastane skutečná epidemie. Nicméně moji zprávu zodpovědné osoby mají nejčerstvější.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 24, 2015 10:10 pm

Myslím že štěnice asi řešit budou :?
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Smazání vlastního tématu ve fóru

Příspěvekod LiJ » úte srp 25, 2015 3:45 pm

Odpovědi mne uspokojily a ráda bych toto vlákno smazala. Jak je to možné?
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » úte srp 25, 2015 6:23 pm

Proc mazat? Takhle to muze pomoci nejenom tobe, ale i ostatnim.
LiJ
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod LiJ » úte srp 25, 2015 7:54 pm

martinptacek píše:Proc mazat? Takhle to muze pomoci nejenom tobe, ale i ostatnim.

Spíš mi to může uškodit.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte srp 25, 2015 9:28 pm

A čím by ti to mohlo uškodiť, že ťa druhý raz nevezmú? :lol: Jestli nelžeš, tak pravda zvítezí 8) sem nekde čet.

Zpět na