Hodinky

Oblečení a obutí vhodné pro jachting, pro pobyt a plavbu, nákup, zkušenosti, doporučení atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Skof_ACE
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Hodinky

Příspěvekod Skof_ACE » pát led 01, 2016 3:28 pm

Ahoj všichni,

Nenapadá mě, kam jinam to umístit:)

Přemýšlím o "náramkových" hodinkách na loď - a možná už někdo něco podobného řešil a poradí.
Resp. normálně hodinky nenosím vůbec, ale ať už na řece, nebo na moři u sebe nemívám mobil, takže s tím časem pak trochu tápu.

Co od nich chci:
-přehledný display - informace o času je priorita
- nějaký způsob luminiscence, nebo podsvícení
- orientační kompas (třeba na gumák)
- orientační barometr (ideálně s alarmem pro náhlou změnu tlaku)
- vodotěsnost aspoň do 10ti metrů hloubky
- čas pro východ/západ slunce by byl taky fajn

Regaty nejezdím, takže spec. hodinky na yachting s odpočty pro mě mají spíš handicap v nižší přehlednosti displaye.

Po velkém pátrání jsem našel tyhle tři kandidáty - nemáte někdo osobní zkušenost? Nebo ještě nějakou jinou alternativu?

Casio Pro Trek PRW-3100-1
Suunto Core Light Black
SECTOR Expander Outdoor R3251174025
Skof_ACE
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Hodinky

Příspěvekod Skof_ACE » pát led 01, 2016 3:47 pm

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát led 01, 2016 5:02 pm

Já hodinky už léta také nenosím. Jenom pro mořské aktivity jsem si jedny pořídil.
Osobní zkušenost mám ze SUUNTO D6i , jenom že v provedení black. V podstatě jsou vidět na fotkách ve vlákně Jachting na Sečské přehradě.

Na lodi je mám na měření hloubky a tím kontroly palubního logu. Další vlastnost kterou jsem požadoval je náměrový kompas. Využití jasně při kontrole možných kolizních kurzů okolních lodí. Funguje spolehlivě.
Při šnorchlování se autoamticky přepínají do freediving módu, měří okamžitou hloubky, maximální i doby pod vodou. Přes USB lze všechny hodnoty nahrát do programu v PC.
Skof_ACE
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Skof_ACE » pát led 01, 2016 5:31 pm

Jsem na tom podobně. Normálně hodinky už taky pár let nenosím. Ale na moři i na řece - když u sebe nemám mobil, tak je to docela handicap.

Ty potápěčský Suunta jsou pěkný, ale chtěl bych se pohybovat kolem 10tis plus/mínus. Jak dlouho vydrží baterka?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát led 01, 2016 5:56 pm

No je pravda že to je trochu vyšší střední třída, ale raději si vždy trochu počkám a připlatím si za kvalitu.

O baterii nějak moc nevím, mám je myslím dva roky a vše v pořádku. Jen vždy při přepínání funkcí mě to napíše "Baterie OK".
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát led 01, 2016 7:30 pm

Co takhle teplota.
Měří teplotu povrchu ruky nebo skutečně teplotu okolí?
Ty, co jsem koupil já, měří teplotu povrchu ruky, bohužel. :cry:
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod ballo » pát led 01, 2016 8:04 pm

Pouzivam tieto:
http://www.casio-europe.com/euro/watch/ ... -2500-1er/

Zatial po 2 rokoch spokojnost. Vadia mi na nich iba dve veci:
1) Meraju teplotu ruky a nie okolia. Takze ak chces zmerat realnu teplotu musis si ich dat na par min. Dolu.
2) maju iba graficky alarm zmeny atmosferickeho tlaku. Chyba mi akusticky.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát led 01, 2016 8:27 pm

Jarda885 píše:...měří teplotu povrchu ruky, bohužel.
Asi to bude trochu jinak. Ono to měří teplotu na kterou to "dosáhne". Pokud je obal hodinek zahřátý na teplotu těla, není jiná možnost než že to měří teplotu toho obalu. Jakmile skočím do vody, během několika vteřin je hodnota ustálena na teplotu vody. Pokud chci znát teplotu ovzduší, musím hodinky na chvíli odložit někam do stínu.

Nezapomenu jak jsem zhruba před rokem každé ráno po probuzení kouknul v kajutě na hodinky a bylo tam cca 30°C
Jó, kdeže ty loňské sněhy jsou.... :cry:
Lakomec

Příspěvekod Lakomec » pát led 01, 2016 11:08 pm

Mám tyto CASIO, od roku 2009. Je to asi předchůdce modelu co sem dal odkaz ballo. Solární nabíjení je super, ještě nikdy se mi nestalo že by baterie došla. I v zimě chvilku na sluníčko za oknem a je dobito. Samozřejmě nejlepší je dobíjet na jachtě :good: . Úplně nejlepší je funkce podsvícení displeje při pohybu ruky jako když se chceš kouknout kolik je hodin. Displej se rozsvítí na asi 3 vteřiny. Výškoměr ukazuje dobře, dá se nastavit sekundární časové pásmo, pro každé pásmo separátně zimní/letní čas atd. Kompas a barometru taky v pohodě. S teploměrem je to jak psal Baharis, měří dost přesně.
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg

image.jpeg
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 01, 2016 11:49 pm

Baharis píše:
Na lodi je mám na měření hloubky a tím kontroly palubního logu.

Myslíš Jirko log jako log, nebo jako log? Nějak mi to neštimuje s tou hloubkou, ale možná se pletu....

log = K měření rychlosti v uzlech sloužilo zařízení zvané log, které se spouštělo z paluby pohybující se lodi.
log = Log (též žurnál) je název pro záznam nebo soubor záznamů (často soubory s příponou .log), které si některé programy vytvářejí pro ukládání informací o své činnosti a běhu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob led 02, 2016 12:59 am

Myslím že myslím blbě.... :crazy:
Logem jsem vždy označoval sdružený přístroj který ukazuje rychlost, hloubku, případně teplotu moře. Mám to tak zaužívané a nikdy mě nenapadlo že by to tak nemělo být.
Vypadá to, že to tak asi není. No co už fčil. Mea culpa. :oops:
Skof_ACE
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Skof_ACE » sob led 02, 2016 10:51 am

ballo píše:Pouzivam tieto:
http://www.casio-europe.com/euro/watch/ ... -2500-1er/

Zatial po 2 rokoch spokojnost. Vadia mi na nich iba dve veci:
1) Meraju teplotu ruky a nie okolia. Takze ak chces zmerat realnu teplotu musis si ich dat na par min. Dolu.
2) maju iba graficky alarm zmeny atmosferickeho tlaku. Chyba mi akusticky.

Lakomec píše:Mám tyto CASIO, od roku 2009. Je to asi předchůdce modelu co sem dal odkaz ballo. Solární nabíjení je super, ještě nikdy se mi nestalo že by baterie došla. I v zimě chvilku na sluníčko za oknem a je dobito. Samozřejmě nejlepší je dobíjet na jachtě :good: . Úplně nejlepší je funkce podsvícení displeje při pohybu ruky jako když se chceš kouknout kolik je hodin. Displej se rozsvítí na asi 3 vteřiny. Výškoměr ukazuje dobře, dá se nastavit sekundární časové pásmo, pro každé pásmo separátně zimní/letní čas atd. Kompas a barometru taky v pohodě. S teploměrem je to jak psal Baharis, měří dost přesně.

Takže pokud to Casio solární dobíjení funguje a celkově jste s nima spokojení, tak už začíná být pomalu rozhodnuto.
Jinak na modelu Pro Trek PRW 3100-1 už CASIO uvádí ve specifikaci, že je i "beep allarm" při náhlé změně tlaku
- Barometric pressure tendency information alarm (beep and arrow indicate significant changes in pressure)
( zdroj: http://www.casio-intl.com/asia-mea/en/w ... RW-3100-1/ )
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ballo » sob led 02, 2016 8:27 pm

Ak by som sa aktulne rozhodoval pozrel by som urcite aj model:
http://www.g-shock.eu/euro/gulfmaster/

Ked som ja kupoval tento este nebol.
Skof_ACE
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Skof_ACE » ned led 03, 2016 1:52 pm

ballo píše:Ak by som sa aktulne rozhodoval pozrel by som urcite aj model:
http://www.g-shock.eu/euro/gulfmaster/

Ked som ja kupoval tento este nebol.

Ten vyšší model GWN-1000B mi nekdo doporučoval i na chronomag fóru.
Jediný plus pro mě (když nepočítám odolnost) - oproti těm už "předvybraným Protrekům":) jsou ručičky s luminiscencí - takže v noci není třeba rozsvítit display.
Ale jinak jsou na mě asi moc velký a o něco hůře přehledný.....
ballo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ballo » ned led 03, 2016 4:36 pm

Na rozdiel od tych mojich maju hlavne akusticku signalizaciu poklesu tlaku.
Samozrejme ak neratam o hodne lepsi design atd.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon led 04, 2016 10:44 am

Baharis píše:Myslím že myslím blbě.... :crazy:
Logem jsem vždy označoval sdružený přístroj který ukazuje rychlost, hloubku, případně teplotu moře. Mám to tak zaužívané a nikdy mě nenapadlo že by to tak nemělo být.
Vypadá to, že to tak asi není. No co už fčil. Mea culpa. :oops:

Kdyby sis chtěl doplnit vzdělání, máme tady docela slušnou encyklopedii.
http://web.jachting.info/dictionary/detail?id=101
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Re: počasí

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát pro 02, 2016 10:37 am

Nové hodinky pro záchranáře na moři
G-SHOCK a Královská Nederlendská Námořní Záchranná Společnost (KNRM)společně uvedly na trh nový Gulfmaster GVN-Q1000. Je vybaven Qad Sensorem, který analyzuje aktuální počasí na moři, digitální kompas, hloubkoměr, barometr/výškoměr a teploměr. Napájí solární článek.
http://www.gshock.com/watches/Master_of_G/GWNQ1000-1A
Casio 2.jpg
Casio 2.jpg (49.47 KiB) Zobrazeno 14349 x
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Re: počasí

Příspěvekod Clouseau » pát pro 02, 2016 6:32 pm

Pavel-Sulc píše:Nové hodinky pro záchranáře na moři
G-SHOCK a Královská Nederlendská Námořní Záchranná Společnost (KNRM)společně uvedly na trh nový Gulfmaster GVN-Q1000. Je vybaven Qad Sensorem, který analyzuje aktuální počasí na moři, digitální kompas, hloubkoměr, barometr/výškoměr a teploměr. Napájí solární článek.
http://www.gshock.com/watches/Master_of_G/GWNQ1000-1A
Casio 2.jpg

Tak takhle drahej dárek mi Ježíšek asi nepřinese :-(
Ale je to nádhera !
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát pro 02, 2016 7:02 pm

Ty jsou super a po půl roce je začali prodávat i v ČR. Oproti předchozím Gulfmasterům jsou o dost přehlednější. Ale také mají o senzor navíc a safírové sklíčko, takže už nestojí 13 ale 20 :-) Také pořád váhám kvůli té velikosti. Třeba ProTreky PRW 6100Y-1A jsou podobně velké ale nižší a lehčí a se stejnými funkcemi (jako předchozí GM). Ale zase to nejsou jachtařské hodinky :mad:
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » sob pro 03, 2016 10:57 am

Hezké. Místo výškoměru by se hodil spíš VMG, odchylka od kursu, ortodroma. Když spadnete do moře za bouře, ukáže vám to hloubku, ale nevyšle to nikam signál o vaší poloze. Neměří teplotu pod 10 stupňu C, rosný bod. Za ty peníze bych si to tak představoval.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » sob pro 03, 2016 11:59 am

Lachtane - je to lifestylový doplněk, ne náhrada navigačních palubních přístrojů nebo bezpečnostních pomůcek. :) Ale, i kdyby to tak bylo, ta cena by také byla jiná (a to pomíjím miniaturizaci). Navíc některé z těch veličin ani nejsou ze zápěstí relevantně měřitelné.
Některé funkce použitelné jsou, třeba odolnost se na lodi může hodit, nemuset nic seřizovat nebo měnit baterku je pohodlné a orientační přehled o lecsčem někoho třeba baví. Jestli to stojí za ty prachy vnímá každý člověk různě.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » sob pro 03, 2016 3:40 pm

Tedy to nemá GPS, který dnes má každý foťáček, placička, mobil za 2 tisíce. U jachtařských hodinek bych vyžadoval i delší interval pro měření tlaku. Mám Suunto Jachtsman, kde interval pro historii je 4 dny. Bohužel bez GPS, ale také se prodávají s GPS. Vypočíst cosinus by pro jakékoli zařízení neměl být problém. Rovněž tak vyslat jednorázově signál stejným hodinkám při pádu do vody, Ty by zabzučely a ukázaly souřadnice. /Prodalo by se jich tak víc/. Dnes mají spíše úspěch hodinky s grafy, indexem žízně, hubnutí, pocitové teploty nebo jako doplněk outfitu pro metrosexuály.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » stř pro 21, 2016 3:24 pm

Chci se také zeptat na pár věcí ohledně výběru hodinek, především co se týče využitelnosti jednotlivých funkcí.

Obecně mám rád hodinařinu jako takovou, takže mechanické hodinky, ať už natahovací nebo s automatickým kalibrem. Stejně tak jako používám filmový fotoaparát kde si užívám absenci nabíječky a věčného hledání sítě.
Při výběru mě to ale občas zláká hledat v hodinářských vodách kde naleznu barometr, kompas, různé hloubkoměry, gps atp... Protože si říkám, že se to při té plavbě může přece hodit.

Je tomu ale tak? Opravdu mi ty digitální barometry na hodinkách předpoví špatné počasí? Nebo měří v takových časových intervalech na tak cejchované stupnici že to, že se blíží bouřka už jsem dávno zaznamenal protože mám plné ruce práce? Ano , samozřejmě - č.1 je sledovat nebe a ne spoléhat na hodinky. Pak by to ale pro mě byla naprosto zbytečná fce a asi by lépe posloužil barometr klasický se zápisy v deníku.

Co třeba kompas? Dá se to použít jako náměrový kompas? To už bych asi ocenil, ale nikdy jsem to nezkoušel hodinkama. Je to v praxi použitelné?

GPS poloha? Možná bych ocenil zjistit si polohu rovnou na hodinkách a zakreslovat si jí rovnou do mapy. V případě že by odešel plotr nebo byla z nějakého důvodu vybitá baterka pro něj. NA staré VHF polohu nemám. Pak ale ta nutnost i ty hodinky dobíjet, přijde mi to na obtíž.

Nevím, zda pak raději od hodinek raději nechtít to že se o ně nemusím vubec starat, měnit baterky a podobné věci jako třeba u solárních hodinek nebo právě mechanických.

díky za názory.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř pro 21, 2016 5:25 pm

Ahoj syn od nás dostal TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR NBA SPECIAL EDITION.
Má to kompas, barometr, hloubkoměr a jasně čas datum stopky a nevím co ještě.
Překvapení nastalo když potřeboval vyměnit baterii, hodinky se musely poslat tuším do Belgie k Tissot, kde po výměně baterie musí udělat nastavení mnoha funkcí. Bylo to relativně levný za vše, co museli dělat a dopravu, 800 SEK = 2400 kč.
Myslím, že od hodinek je rozumné požadovat přesný čas tedy quartz, , datum a ev. Stopky, vodotěsnost 100 m.
Na ostatní jsou jiné přístroje.
Toť můj názor.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv pro 22, 2016 10:32 am

Pevle, po jaké době jste museli u těch Tissotů měnit baterku? Čekal bych, že u hodinek se solárem to bude navěky, nebo třeba jednou za životnost. Alespoň ty Casia (obecně) to tak mají.
Jinak některé Tissoty z této řady mají i režim Regatta - zřejmě se bude jednat o odpočet do startu.
Všechno je to ale kompromis mezi opravdovými hodinkami a jachtařským (nebo jiným specializovaným) počítačem na ruku. Já po vyzkoušení pár kousků z této kategorie stejně asi skončím u nějakých automatů :-)
Pokud ale někdo chce jenom jedno zařízení na běžné nošení a jezdí třeba po charterech, kde není jistota, že náměrový kompas, barometr, nebo teploměr budou funkční, může to být řešení.

Zpět na