Lodní hodiny

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Lodní hodiny

Příspěvekod err_ » stř led 06, 2016 9:05 pm

Ahoj,
dnes jsem si při procvičování hrátek s časem připomněl, že kdysi v minulosti jsem četl pojednání o lodních hodinách. Nejvíce zajímavé na tom bylo to, že až celkem donedávna, řekněme sto let, bylo určování času na lodi problematické. Lodní hodiny se často zastavovaly a všeobecne byly velmi nepřesné. Bylo i zmíněno proč, na což jsem samozřejmě zvládl již zapomenout, ale přesto bych si rád informaci osvěžil.

Nevíte prosím někdo proč tomu tak bylo, případně kdo přišel s hodinami konstruovanými přimo pro loď? Byla tam i nějaká sázka anglického lordstva co do doby běhu a přesnosti.

Díky za oživení.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Re: Lodní hodiny

Příspěvekod JaOCZ » stř led 06, 2016 9:18 pm

Vcera jsem daval na toto tema dokument: viewtopic.php?f=29&t=9711

H.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř led 06, 2016 9:19 pm

Víc ti o tom asi řeknou lidé co vládnou sextantem. Tuším (matně) že se to měří v poledne a musí to být přesně.

Proto to souvisí s navigací a první námořní chronometr byl zkonstruován v roce 1715 a vážil 250 kg. První použitelné hodiny pak v r. 1759. Konstruktér John Harrison, odměna byla 20K liber
Jsem se dočetl a mnohé jiné.... :oops:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř led 06, 2016 9:22 pm

Dekuji moc. Ten dokument mi nějak utekl. Díky moc. Býval bych hledal do úmoru ... :-)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř led 06, 2016 9:25 pm

Vic o nem na tete wiki: https://en.m.wikipedia.org/wiki/John_Harrison

Jak pise Baharis, kdo vladne sextantem rekne vic. Princip je ale takovy, ze kdyz vis rozdil mezi polednem na nultem poledniku (Greenwich - ale ne jenom ten, minulosti bylo nekolik jinych ňultych poledniku, namatkou treba Cadiz) a polednem na tve aktualni pozici, jsi schopen vypocitat rozdil.

H.
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » stř led 06, 2016 9:26 pm

V roce 1714 vypsala anglická vláda ohromnou odměnu, 20 tisíc tehdejších liber, za zhotovení lodního chronometru, který by během plavby neudělal větší chybu než dvě minuty, tedy půl stupně zemské délky v určení polohy lodi. Pro srovnání: roční plat kapitána obchodního loďstva byl asi 120 liber, zkušeného námořníka 24 liber. Roku 1761 vyrobil anglický hodinář John Harrison chronometr, který během plavby na Jamaiku po 161 dnech vykázal odchylku pouhých 5 sekund. Lodě dostaly přesný čas a možnost určení polohy v zeměpisné délce.
Jak se však měřil čas do vynalezení chronometru? Každé půl hodiny námořník ve službě obracel přesýpací hodiny a odbíjel "zvon" hlídky. První půlhodina - jeden, druhá - dva údery, až do konce hlídky - osm "zvonů". Dodnes se během dne odbíjejí zvony hlídek na válečných lodích a na některých obchodních. Udávají čas pracujícím na palubě a jsou signálem pozornosti a připravenosti námořníků, kteří mají službu na můstku.

TO je citát ze článku od Libora
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř led 06, 2016 9:33 pm

Děkuji. Ještě ten odkaz na ten článek, pokud by to šlo a je to super. Zbytek si již rád shlédnu a dočtu.

JInak ještě jednou díky všem. To mi byla rychlá přesná reakce. Super. Ani jsem nedoufal ...
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř led 06, 2016 9:34 pm

O ruznych objevech, mimo jine o objevovani mori, variantach urcovani polohy, hledani spravneho casu, atd., je vyborna kniha Clovek objevitel od Daniel Boorstin - http://www.databazeknih.cz/knihy/clovek-objevitel-83988

H.
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » stř led 06, 2016 9:42 pm

err_ píše:Děkuji. Ještě ten odkaz na ten článek, pokud by to šlo a je to super. Zbytek si již rád shlédnu a dočtu.

JInak ještě jednou díky všem. To mi byla rychlá přesná reakce. Super. Ani jsem nedoufal ...

Nahoře na liště-články- dále- Něco z historie (9/9) - Námořní tradice a zvyky - Můj život podle lodních řádů běží…….

Lodní zvon
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř led 06, 2016 9:45 pm

Dobrá, mnohé jiné je zde: http://www.lode.cz/re.php?rub=5&ID=1950
Snad nikoho nenazlobím.... :hmm:
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ante » čtv led 07, 2016 4:39 pm

Hlavním přínosem lodního chronometru je, že můžeš měřit polohu i jindy než v poledne. Když víš kolik je přesně hodin tak i víš jak je slunce vysoko. Bez přesných hodin jsi mohl měřit jen při kulminaci slunce v poledne.

Zpět na