pokusím se stručně odpovědět všem.
- omlouvám se za narážku na politiku, to sem fakt nepatří a souhlasím s tím, že nikdo zatím nebyl dokonalý, ale je nedokonalý víc a někdo míň

- Objektivní srovnávání lodí podle nějaké metodiky je nereálné. Nedostaneme nikdy v jednu chvíli dvě podobné lodi do stejných podmínek. Takový test nedělá ani německý Yacht ani anglický Yachting Monthly. Turistické lodě moc nejde objektivně porovnávat. Pro závodní jsou porovnáním regaty.
- Jsem jednoznačně pro psaní také o malých jezerních lodích, ale prodejci tady žádné předváděčky nemají a všechny lodě jsou majitelské. Včera jsem dohodl testy polských plachetnic Phobos 21 a 25, až budou na vodě na Slapech. Chce se někdo (2-3 lidi) ke mně přidat a svézt se na těchto lodích společně a pak dát dohromady své dojmy? Pokud ano, tak piště na petr.laska@mymagazines.cz..
- Uvítám každý článek o vaší lodi (včetně fotek), včetně příběhu, proč jste si jí vybrali, popisu o jakou loď jde a sdělení zkušeností - co vám vyhovuje a co ne. Já to potom zpracuju, aby se to dalo číst, s tím nemám problém a vy si nemusíte lámat hlavu s tím, jak je to napsané.
- Uvítám každý článek o vaší plavbě, o vašich zkušenostech, aby jiní mohli zažít a nebo se vyhnout tomu, co jste zažili vy.
- Od dubnového čísla, které už je mimochodem hotové, se v zadní půlce začnou objevovat motoráky. Aniž by ubraly na obsahu plachetnicím. Sám mám rád výtlačnou plavbu po kanálech, řekách a jezerech a je tady na malém českém trhu také několik prodejců motorových lodí, a samozřejmě pro mě potenciálních inzerentů, o nichž by bylo dobré a spravedlivé také psát.
- A moc děkuju všem za slova chvály, která mě mimořádně těší. Vzal sem si před rokem do hlavy, že chci dělat magazín pro české jachtaře a nikoliv pro pár ekonomicky vyvolených, kteří loď používají pouze k exhibování. A podle vašich vyjádření možná jdu správnou cestou.