Liehový varič ORIGO.
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- tkruska
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Re: Liehový varič ORIGO.
Me se osvedcilo pouzvat kvalitni, resp. co nejcisci lih. Nejlepe oznaceny jako 99% bioethanol pro krby. Ja kupoval zde http://www.profienergie.cz/?sidx=0&br=&catg=25&sort=
Ten technicky lih prodavany v drogerii fakt smrdi.
-
- moderátor
- Reputace: 234
kapo píše:nebo 3. původní vařič přetryskovat a krátkou pancéřovou hadicí spojit malou bombu s původním vařičem -vešla by se do stolku pod dřezem. vařič na lodi musíme mít,kosatnice (proti své vůli) ráda a dobře vaří....
tak to zrovna nejde. stejně bys musel mít regulátor tlaku
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Takto to mam na sve prvni lodim. Original z Polska.
Koupil jsem z Mevy komplet prefabrikovanou hadici i s regulatorem.
Je to v pohode.Po kazdem vareni zavirame ventil na bombe.
Hadice ma cca 0,5m a je na ni uvedeno neco jako zivotnost...ci co.
Proste co 4 roky vymenit.Stoji to par kacek.No problem.
Koupil jsem z Mevy komplet prefabrikovanou hadici i s regulatorem.
Je to v pohode.Po kazdem vareni zavirame ventil na bombe.
Hadice ma cca 0,5m a je na ni uvedeno neco jako zivotnost...ci co.
Proste co 4 roky vymenit.Stoji to par kacek.No problem.
kapo píše:...a krátkou pancéřovou hadicí spojit malou bombu s původním vařičem -vešla by se do stolku pod dřezem...
Svou náklonnost k PB a nesmyslnost obavy z něj jsem presentoval dostatečně. Nebudu se opakovat. Ale toto prosím NÉÉÉ.
Vocať pocať. Dolů do salonu určitě ne. Jenom ji pěkně nechej venku, ať se větrá. Nevím proč, ale mám důvěru v měděné vedení tenkou trubičkou, na koncích cínem přiletované koncovky a pokud možno bez těsnění do kónusu.
Ale proč píšu. Nevím co tam máš za výbavu, vzpomněl jsem si na náš zánovní vařič SMEV 2232, který zatím nemá využití. Byl asi dva roky v sezónním provozu, je na zabudování do linky, má piezo i hlídání zhaslého plamene. Po zbourání chaty a postavení domečku leží na půdě pro strýčka Příhodu, člověk nikdy neví. Kdyby ti to mělo pomoci, jsem schopen jej oželet a darovat ti ho.
Třeba bych si to někdy odplul na Vranově.....

A co ruka, lepší se?

- andrej
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Origo nemá chybu, varíme na ňom všetko . Smrdí podľa toho aký dáš lieh. AJ PB smrdí. Origo je podľa mňa veľmi bezpečný varič.
Taký čo je vyšie na obrázku , nie je absorbčný , mal som taký v lodi ked som ju kúpil. Skúšal som ho zapáliť a ked som videl ako horí bolo mi jasné prečo je nábytok v lodke obhorený. Daroval som ho kamarátovi zo slovami , aby si zohnal hasičák.
Ked varič tak jedine ORIGO , cena je síce vyšia - ale lodka je drahšia
S pozdravom Andrej
Taký čo je vyšie na obrázku , nie je absorbčný , mal som taký v lodi ked som ju kúpil. Skúšal som ho zapáliť a ked som videl ako horí bolo mi jasné prečo je nábytok v lodke obhorený. Daroval som ho kamarátovi zo slovami , aby si zohnal hasičák.
Ked varič tak jedine ORIGO , cena je síce vyšia - ale lodka je drahšia

S pozdravom Andrej
Už jsem to psal. Mam Origo a jsem spokojený. Je pravda, že si na gulášek trošku dýl počkám, ale co už. Na lodi pokudmožno nespěchám v zásadě na nic a nikam.
- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
s regulátorem tlaku počítám,jinak kamarádi dík,už mám dva vařiče
Jirko ,kdybys chtěl strávit pár dní na Vranově tak stačí říct,pošlu ti sz,zaujal mě ten kurz,,jachting v 84 kn"
jak už jsem psal,nynější plyn.vedení -vede zezadu ve společné silnější trubce společně s rozvodem vody a 12V pod zadní ložnicí a podlážkou v salonu ,z toho mám obavy a nechci to používat.Nemůžu nijak zkontrolovat stav hadice snad kromě zkoušky těsnosti jak popisuje david. takže v případě plynu s bombou umístěnou mimo kajutu bych musel oželet prostor pravé bakysty(v levé je baterka,přívod 230V,jističe atd),udělat tam nádobu na bombu s odvodem uniklého plynu mimo loď a protože kuchynka je vlevo tak přes celou lod vest měděnou trubičku + revize od sps
mám plyn taky rád ale zkusím asi ten líh...jen doufám že to ORIGO je tak dobrý jak píšete 

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
S plynem si nezahravej. Bud to udelat poradne a podle norem i s revizi, nebo nic.
Ja jsem sel cestou kufrikovych plynovach varicu s malou kartusi. Za dovolenou spotrebujeme cca 6 kartusi, takze asi stovka. Varime (ohrivame) vetsinou venku v kokpitu. Varic se da postavit kamkoliv. Dolu to nehreje. Je to rychly a pohodlny vareni. Zapalovani piezo.
Ja jsem sel cestou kufrikovych plynovach varicu s malou kartusi. Za dovolenou spotrebujeme cca 6 kartusi, takze asi stovka. Varime (ohrivame) vetsinou venku v kokpitu. Varic se da postavit kamkoliv. Dolu to nehreje. Je to rychly a pohodlny vareni. Zapalovani piezo.
- kapo
- aktívní jachtař
z mých příspěvků nějak plyne že si s plynem míním zahrávat ? 

- mkovi
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
tkruska píše:Me se osvedcilo pouzvat kvalitni, resp. co nejcisci lih. Nejlepe oznaceny jako 99% bioethanol pro krby. Ja kupoval zde http://www.profienergie.cz/?sidx=0&br=&catg=25&sort=
Koukám na to a mají 96%, nebo 100%. Cena se až tak neliší. Jak je to s výhřevností? Není to horší než technický líh? Manželka už u technického líhu nadává, jak to nevaří. Zvažovali jsme přechod na vařič s malými plynovými kartušemi, ale možná ještě zkusíme bioethanol, když už to origo máme.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Já mám v lodi plyn a nebezpečí v tom nevidím žádný.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
kapo píše:z mých příspěvků nějak plyne že si s plynem míním zahrávat ?
Zaznamenal jsem něco o dávání lahve do kajuty. Jestli jsi to psal ty, nebo někdo že to tak má nevim a neřešim. Není to podstatný. Podstatný je nevymýšlet, ale udělat to tak jak se má, bez kompromisů.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
martinptacek píše:Já mám v lodi plyn a nebezpečí v tom nevidím žádný.
Já mám podobný pocit a řek bych, že hodně záleží, jestli je v lodi zabudovaný motor nebo ne.
Já mám 2kg bombu v kajutě a za nebezpečí to nepovažuju, protože tam není zdroj zapálení (nemám zabudovaný motor).
Jak známe z gympácké fyziky, oheň potřebuje 3 součásti: zápalnou teplotu, hořlavou látku + kyslík.
Nebo jsem neopatrný?
-
- moderátor
- Reputace: 234
jsi optimista. k odpálení vhodně koncentrované směsi stačí jiskra od statické elektriky, třeba při svlíkání svetru
-
- aktívní jachtař
Omen píše: Jak známe z gympácké fyziky, oheň potřebuje 3 součásti: zápalnou teplotu, hořlavou látku + kyslík.
Nebo jsem neopatrný?
Nepatrí to sem, je to vlákno o Liehovom varič ORIGO.
Ale... Omene, čo je to zápalná teplota ?
Dávid ma predbehol

Mi sme robili ako hasiči pokus s statickým elektrickým výbojom. Je to tak ako David píše ! Stačí si vyzliecť sveter a ono to buchne !
Máš pravdu že nepatří.
No ale když už tak pěkně kecáme
, tak zápalná teplota je teplota při které se ta či ona látka vznítí. U PB to bude někde kolem 400°C
Ovšem nás asi bude více zajímat výbušnost, resp. meze výbušnosti. Podle toho jak je PB namíchán, bude spodní mez výbušnosti 2% a horní mez 9,5%

No ale když už tak pěkně kecáme

Ovšem nás asi bude více zajímat výbušnost, resp. meze výbušnosti. Podle toho jak je PB namíchán, bude spodní mez výbušnosti 2% a horní mez 9,5%
- tkruska
- aktívní jachtař
mkovi píše:Koukám na to a mají 96%, nebo 100%. Cena se až tak neliší. Jak je to s výhřevností? Není to horší než technický líh?
No technicky lih nepouzivam jiz dlouho, ale ten "bio"lih neni dvakrat vyhrevnejsi. Navic ten udaj 100% je marketingova blbost, protoze lih je extremne hydrofobni, takze v zasade nelze vytvorit 100% lih. Spis je v nem malo aditiv na cisteni atp (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturovan%C3%BD_ethanol) takze to do oci tolik nestipa a nesmrdi.
Vetrat ale stejne musis, at uz se jedna o plyn nebo lih.
Jinak co se tyce rychlosti, tak ja to v podstate nikdy nepoustim naplno, protoze plameny pak slehaji okolo hrnce a to uz nema smysl. Ale kzdy uz, treba s velkou panvickou, tak to jede jako blazen. Nikdy jsem nemel s rychlosti problem.
Jedine mensi negativum je to, ze to spini hrnce sazema. Jak jsem ale zjistil, tak to dela nekdy i mene kvalini propan-butan.
Jeste prozradim, ze jsem si na lod koupil detektor CO s displayem, a je zajimave jak rychle dokaze koncentrace CO stoupnout! Jeste me to nezapipalo, ale nebylo k tomu daleko, kdyz jsem byl v kajute zavreny.
Vetrat, vetrat a zas jen vetrat! Fakt bacha na to - https://cs.wikipedia.org/wiki/Otrava_oxidem_uhelnat%C3%BDm
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
dedko píše:... Je to tak ako David píše ! Stačí si vyzliecť sveter a ono to buchne !
KUA, tak na čem budu v nové sezóně kafe vařit?
Buď nebudu používat svetry, nebo je aspoň nebudu vysvlíkat vleže u podlahy

Nebo pořídím liehový varič Origo - a už jsem ontopic

PS: Jinak máte chlapci (David + Dedko) nejspíše pravdu

Ještě je nutné připomenout, že propan-butan jen tak nevyvětráš. Je těžší než vzduch a chová se jak voda. Proto se bomba umísťuje do kokpitu, s vývodem z nejnižšího místa těsné schránky ven z lodi.
- mkovi
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
tkruska píše:mkovi píše:Koukám na to a mají 96%, nebo 100%. Cena se až tak neliší. Jak je to s výhřevností? Není to horší než technický líh?
No technicky lih nepouzivam jiz dlouho, ale ten "bio"lih neni dvakrat vyhrevnejsi. Navic ten udaj 100% je marketingova blbost, protoze lih je extremne hydrofobni, takze v zasade nelze vytvorit 100% lih. Spis je v nem malo aditiv na cisteni atp (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturovan%C3%BD_ethanol) takze to do oci tolik nestipa a nesmrdi.
Vetrat ale stejne musis, at uz se jedna o plyn nebo lih.
Jinak co se tyce rychlosti, tak ja to v podstate nikdy nepoustim naplno, protoze plameny pak slehaji okolo hrnce a to uz nema smysl. Ale kzdy uz, treba s velkou panvickou, tak to jede jako blazen. Nikdy jsem nemel s rychlosti problem.
Jedine mensi negativum je to, ze to spini hrnce sazema. Jak jsem ale zjistil, tak to dela nekdy i mene kvalini propan-butan.
Jeste prozradim, ze jsem si na lod koupil detektor CO s displayem, a je zajimave jak rychle dokaze koncentrace CO stoupnout! Jeste me to nezapipalo, ale nebylo k tomu daleko, kdyz jsem byl v kajute zavreny.
Vetrat, vetrat a zas jen vetrat! Fakt bacha na to - https://cs.wikipedia.org/wiki/Otrava_oxidem_uhelnat%C3%BDm
Ze bude biolih vyhrevnejsi bych necekal, slo me spis o to, jestli nebude jeste horsi nez technicky? Jinak predpokladam, ze je lepsi kupovat ten "100%", protoze cim cistsi, tim min smradu?
- kapo
- aktívní jachtař
tak teď jsem z toho ,,volaaký zmeťený" ,někdo vychvaluje ORIGO jaku nejlepší vařič ,pak se tady objeví ,že jsou hrnce očouzený od sazí
,takže dotaz -když do Origa naleji to co tam má být-to zn. origo náplň -
jdou z toho saze nebo ne ????

Pokud nejsi skrblík a naliješ tam dostatek lihu, bude hořet jen on. Líh je čistý. Používá se i pro tváření skla a v laboratorních podmínkách.
Pokud šetříš tak, že ti pak odhořívá ta vata v kapsli, tak to asi začoudit může. Každopádně, není to asi nic, co by houbička nespravila.
Origo mám, jsem spokojeným uživatelem. Je pomalejší, ale kam na lodi spěchat?
Pokud šetříš tak, že ti pak odhořívá ta vata v kapsli, tak to asi začoudit může. Každopádně, není to asi nic, co by houbička nespravila.
Origo mám, jsem spokojeným uživatelem. Je pomalejší, ale kam na lodi spěchat?
- kapo
- aktívní jachtař
dík za odpověď,skrblík nejsem....
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Doporučená náplň do vařiče Origo je Origonol.
Složení je:
Složení je:
Ahoj, kolik tak je spotřeba u origa?
Dík
Míra
Dík
Míra