Akoto už býva cesta bola kadejaká. Túto loď som objavil úplne náhodou keď som sa ozval na vyše roka starý inzerát. Po obhliadke, dotazovaní a zvážení pre a proti som sa rozhodol a z teraz už bývalou majiteľkou som si placol ako sa hovorí. A dňa 14 tohto mesiaca mi ju doviezli.
Niečo málo k plachetnici.
Takže ide o amatersky plachetnicu z 90rokov minulého storočia

Stavba bola urobená kvalitne takže loď prečkala do dnešných dní, aj keď pred rokom dostala zvonka kompletnú opravu (oprava laminátu na poškodených miestach, nový PU náter komplet celej lodi). Vnútro lode aj napriek tomu že dlho stála na vetre a daždi, jedne čas do nej tuším aj zatieklo, tak je v poriadku. Chce to trocha obrúsiť a znova vnútro natrieť. Oproti orginálnemu plánu od Herbulota je trochu upravená. Spanie je v hund kojach smerom dozadu. V predu vzniklo tak lôžko pre niekoho menšieho, ale ja som sa dokázal tam vystrieť. Je upravená kajuta ktorá nieje pretiahnutá až na boky trupu ako je originálny plán. Pri obnove zvonka, majstri vyhodili zatekajúcu plutvovú skriňu, trup zavreli a kýl sa montuje na masívny vinkel na spodnom kýle. Keďže im moc nehovorilo ťažisko plachiet laterálu tak pôvodnú platňu urezali a navrtali otvory pre spojenie. tým pádom je síce nižší ponor ale celkové ťažisko ponorenej časti posunuly dosť dozadu.
Technické údaje
Dlžka 5000mm
šírka 2220mm
ponor 1000mm
Výtlak 930kg
Hmotnosť cca 550kg
Oplachtenie - musím porátať plachty (mám 6ks plachiet + spinaker)
Pár fotografií:

Práce započali

Keby niekto chcel ako historickú relikviu Yugoplast Split:

Postupne budú ďalšie info.
A.