Androidní aplikace - přehled

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Androidní aplikace - přehled

Příspěvekod Michal123 » pát kvě 01, 2015 5:51 pm

Tak jsem přes zimu zkoušel spoustu aplikací na Android telefony. Výsledky jsou rozpačité, programátoři se zaměřují na sdílení fotek a informací (na to máme sociální sítě), ale navigační část softwaru moc neřeší. Chtěl bych do budoucna plně nahradit ruční navigaci Garmin, ale zatím je to bída.

1) Mapové aplikace
mapy.cz - to asi všichni znají. (Plná offline mapa Čr+Sk) Nemá žádnou podporu navigace.
Oruxmap - solidní správa map, ale zbytek není úplně nejlépe vyřešen. Například navigace k bodu. Vlastní mapy se dají vytvořit jen na PC po nainstalování zpomalovače Java.
maps.me - je hodně chválen, ale nedaří se mi nahrát offline mapy do paměti.

2) Navigační SW
Tady zatím vede AndroiTS GPS Test. Umí navigovat k bodu, má mapy, zobrazí základní info. Super je hlasové hlášení aktuálního času - například co půl hodiny Má mapy, ale nemá podporu pro jejich načtení do paměti telefonu. A taky chybí navigační počítač - čas k cíli, čas příjezdu a podobně.

3) Posíláni souřadnic GPS
Jednoduchá věc poslání aktuální pozice přes SMS. Tak na tohle výrobci úplně kašlou, maximálně umí poslat odkaz na mapu Googla. Běžně mi někdo volá že se neví kde je. Na horách, na kole a občas i na vodě. Požádat zkušené jachtaře o souřadnice je zbytečné. Jednodušší je pro ně vyrazít na Mars. Škoda že to není standardizované jako vizitka.

4) AIS radar - data z internetu
Find Ship 2.0 funguje pěkně, ale neumí kolize. Jsou jiné placené aplikace, ale za ty prachy si raději koupím USB AIS přijímač k notebooku.

5) Lodní deník
Taky zatím marný. Chci aplikaci která zapíše co půl hodiny azimut, rychlost, vítr, teplotu a směr větru. (Meteo data z lodní WiFi) Plus pár tlačítek na události plachty nahoru, motor start.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát kvě 01, 2015 9:11 pm

Nemám moc času, v podstatě už jen čekám až mě vyzvedne posádka.

1) a 2) - Nevím proč to je rozdělené. Mapy to je navigace a navigace to jsou mapy. Důležité je, kde chceš mapovat a navigovat. Vzpomínáš mapy.cz, takže v česku? Ať to je jakkoliv, myslím že není potřeba si stěžovat na nedostatek aplikací.
K zorientování na houbách v lese používám ty mapy.cz, na kole používám navigační SmartMaps, na silnici Sygic, na moři Navionics. Co více bych si mohl přát? Ovšem je potřeba říci že funkce námořní navigace Garmin, nic na světě (v mobilu) nenahradí.

3) Mě nezajímá, ale během 10ti sec. mě google našel jakýsi Here I Am 2. Píší většinou že funguje.
Já používám pro vlastní potřebu známý GPS Tracker, který "maluje" můj pohyb do mapy na stránkách. Pro informaci kde se mě zaběhl pes používám Geodog Mobile Full, do kterého jsou formou SMS posílané informace o poloze, které jsou generované do křivky vykreslované do mapy. Ovšem k tomu používám spešl monitorovací zařízení pro psa. Žena si dělá srandu, že náš pes je v širokém okolí jediný, který má své telefonní číslo. :lol:

4) Nezajímá, nehledám. Pokud bych se pohyboval v oblastech se silnou nákladní dopravou, jako je La Manche nebo Gibraltar, prosím. Ovšem pro Jadran, Egej či Tyrhénské moře to považuji za zbytečnost. Podíl lodí se kterými hrozí kolize a těch které vysílají AIS je tristní.

5) Pokud tě to baví, myslím že by to mohl dokázat nějaký jednoduchý tabulkový procesor, jako je Excel. Pro Android také k mání. Nebo oslovit nějakého programátora, jsem přesvědčen že by to mohl mít za jedno odpoledne hotové. ;)
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pát kvě 01, 2015 10:17 pm

3) Ale dotyčný musí mít shodnou aplikaci. Tohle mělo být systémová funkce, aby to fungovalo všem stejně,
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob čer 27, 2015 3:29 pm

5) Lodní deník

Zatim to nejlepsi co jsem nasel a testoval je LogBook ver 2.0 by labaduu
https://play.google.com/store/apps/deta ... uu.logbook

Data o vetru a stavu more si tam musis doplnit rucne.

Pokud to ma byt automatika a jeste pres wifi tak neznam nic jineho data logger od Calypso pres CUPS 4.0
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2432
Umi to meteo data a trasu, ale ne motor a plachty....

Nejaky track z testu od vyrobce

Obrázek

Obrázek
Toto kdyby nekdo umel propojit...... asi by neco vydelal...

Pouzivam obe aplikace jako podpurne prostredky.Pisu si udaje do papiroveho lodniho deniku...
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » sob čer 27, 2015 5:58 pm

Ahoj,

už několik let na tom po chvílích pracuji a pořád mi k úplnému dokončení chybí malý krůček, ale mám asi aplikaci o které tady mluvíte.

Momentálně to běží v "testovacím provozu", kdy se snažím odladit a vychytat problémy a chybičky. Ale řekl bych, že to je +/- funkční. Možná mi k tomu, abych vše dotáhl chybí nějaké nakopnutí - třeba to, že někdo řekne, že to má opravdu smysl a že by to používal.

Mobilní aplikaci, která sama loguje, ukládá a případně odesílá data na web (takže můžete během plavby aktualizovat mapu na webu) a kam je také možné zadávat další údaje (vítr, počasí, hloubka, kdo je právě za kormidlem, atd.) mám momentálně pouze pro iPhony (tím je to celé torchu OT), ale Andoridí verze je vývoji a snad brzy bude také k dispozici. Jinak je samozřejmě možné impotrovat GPX (nebo KML/KMZ) soubory a přepsat data z deníku ručně (nebo, pokud máte pouze deník tak můžete celou plavbu přepsat ručně)

http://www.sailtracker.cz

Pokud by vás to zaujalo...

David
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon črc 06, 2015 11:21 pm

Ahoj,

vypadá to pěkně. Na Appstore jsem to ale nenašel, už si to spustil prosím?

Díky

Honza
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte črc 07, 2015 11:26 pm

Zdravim,

Zpet k Androidu. Od cervna je na Android iSailor - http://isailor.us/news/index.htm

Pouzivam ho na iPad/iPhone a naprosta spokojenost (vyzkouseno Stredomori, Recko, Chorvatsko, Velka Britanie, Karibik a taky Vltava a Labe :) ) Lze koupit jakykoliv region a taky evropske reky, coz je asi jediny co znam.

Umi planovani, tracking, priliv/odliv, AIS, export do obvyklych formatu.

Lze predplatit i informace o marinach a pocasi.

Za mne naprosta spokojenost.

V cene mapoveho folia je dozivotni upgrade map.

H.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 08, 2015 8:00 am

Jak to myslíš doživotní.... :? Zdarma, v ceně ?

Já v popisu čtu že pouze 1 rok. Tedy pokud tomu dobře rozumím. Proč bych jinak měl mít volbu ponechat si původně stáhnuté....

Purchased chart folios includes a one year Chart Updates subscription service of your chosen coverage. At the end of one year you can choose to renew your Chart Updates subscription service or continue to use the charts you previously purchased and downloaded.

Edit:

tak ani test nebude, jede to jen na tabletu a to ještě jen na některém, který má nejnovější Android...
List of supported and tested devices with Android version 4.4.x (API 19) and higher:
• Google Nexus 7 (2013)
• Samsung Galaxy Tab S
• Samsung Galaxy Note 8.0
• Samsung Galaxy Tab Pro 8.4
• Samsung Galaxy Note 3
• Sony Xperia Z2 Tablet
We cannot guarantee correct operation on non-tested devices.

Můj asus transformer pad se nechytá..
Za mě. :thmbdn: Zůstávám u Navionics
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř črc 08, 2015 9:50 am

k těm aktualizacím:

používám iSailor od roku cca 2011 a jednou až dvakrát do roka se mi provede update mapy. Naposledy 28/5/2015. Nic za update neplatím.

z jejich stránek:

Why iSailor?

Useful for navigation features
Continuous software improvements and updates
High quality Transas vector charts (you pay only for the charts you need)
Free regular chart updates
Fast operation speed
User-friendly interface

A jak jsem psal, používám nakousnuté jablko, takže za mě :good:

H.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob zář 19, 2015 10:27 am

Ahojte
Rupnul mě tento týden displej na tabletu s Woknama a než budu kupovat nový, rád bych využil jiný, s Androidem. Přesněji, využil ke každodennímu ukládání propluté trasy, momentálně prováděné do prg MapSource. Nepotřebuji navigaci. Člověk co se mnou teďka byl mě říkal, že snad viděl MapSource pro Android. Ale nenašel jsem a čas na vyřešení mám jen do pátku...

Než začnu složitě hledat a zkoušet, má někdo vlastní zkušenost, jak exportovat z navigace Garmin (620) soubory gdb nebo gpx do tabletu s Androidem?
Naposledy upravil(a) Anonym dne sob zář 19, 2015 1:43 pm, celkem upraveno 1 x.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » sob zář 19, 2015 12:05 pm

Možná by tento účel splnila i appka "Moje trasy" (export do *.gpx tam je a mapsource by to otevřít měl, ještě umí i *tcx to mapsource taky umí)
Nebo co použít nějaký sport tracker (endomondo atd)
Dál jsem našel: OSMtracker (Android)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob zář 19, 2015 1:51 pm

Díky, trackerů je habakuk. Já pro zobrazení tras a aktuální polohy na svých stránkách používám InstaMapper. Ale to je záznam z/v mobilu.

Já potřebuji k tabletu s Androidem připojit navigaci Garmin a stáhnout z ní prošlou trasu. Něco mě říká že se to děje pomocí protokolu MNEA či co. Pokud to nepůjde, není to žádná trága. Jenom kdyby náhodou něco bylo.
On ten prasklý tablet s hlodavcem celkem funguje.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » sob zář 19, 2015 4:26 pm

Tak to se omlouvám, vůbec jsem na poprvé nepochopil zadání :-(

Co toto?
https://play.google.com/store/apps/deta ... o.uploader
nebo
https://play.google.com/store/apps/deta ... sportablet
Vyzkoušet nemám jak, nemám 620-tku.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 21, 2015 9:39 am

Těch všelijakých programů je v Marketu plno, ale asi žádný nebude umět to co potřebuji.
Volal jsem dnes Picodas Praha a bylo mě to potvrzeno. :(
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » pon zář 21, 2015 10:22 am

Baharis píše:Těch všelijakých programů je v Marketu plno, ale asi žádný nebude umět to co potřebuji.
Volal jsem dnes Picodas Praha a bylo mě to potvrzeno. :(

Nejsem si tak jistý tím, že mají takový přehled.
Tím ale nevylučuju, že nic není.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pon zář 21, 2015 5:55 pm

Prošel jsem si letos další hromadu aplikací pro Android. A je to pořád bída. Například poslání pozice - většina aplikací jen posílá výřez google mapy. Potřebuji program který odešle souřadnice SMSskou a na druhém mobilu stejná aplikace spustí navigaci. (99% lidí není schopna opsat prá čísel z GPS souřadnic) Stejně tak náhrada za ruční Garminy. Každé aplikaci chybí něco, pořád to má k dokonalosti daleko.

Dopracoval jsem se k tomutu seznamu:
FindShip - AIS radar
Sundroidfree - západ/ východ slunce
Boating - bez map
OruxMap - mapy celého světa
Navionics - webové stránky poskytují (zatím) mapy zdarma
AndroiTS - GPS status, měření rychlosti, log.
Lodní deník pořád chybí.

Michal
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Johna » úte zář 22, 2015 7:12 am

Poslat sms s odkazem na mapu která se otevře buď ve stejné aplikaci (offline), nebo na internetu (online) umí aplikace Maps.me. Používám ji často a rád.
neski
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod neski » úte zář 22, 2015 9:42 am

... ještě jste tu zapomněli zmínit výborný a hodně používaný Locus Locus
Jeho možnosti práce s offline i online mapou jsou velké o dalších funkcích nemluvě .
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob zář 26, 2015 12:14 pm

Baharis píše:Díky, trackerů je habakuk. Já pro zobrazení tras a aktuální polohy na svých stránkách používám InstaMapper. Ale to je záznam z/v mobilu.

Já potřebuji k tabletu s Androidem připojit navigaci Garmin a stáhnout z ní prošlou trasu. Něco mě říká že se to děje pomocí protokolu MNEA či co. Pokud to nepůjde, není to žádná trága. Jenom kdyby náhodou něco bylo.
On ten prasklý tablet s hlodavcem celkem funguje.

Ted kamos dostal na opravu tablet od APLE a sabotaz, AKU je skovane pod displejem a ten je prilepeny, takze nejde vymenit. Tak na to koukaji jako na spotrebni zbozi.
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Androidní aplikace - přehled

Příspěvekod DB2 » ned zář 27, 2015 4:52 am

1) Mapové aplikace
Len mapy aj na európske vnútorozemské vodné toky,vyskúšaný Dunaj.
[/u] http://www.gpsnauticalcharts.com/main/to mám za poplatok dá sa stiahnuť po častiach mapa kúpiš si oblasť
a postupne si stiahneš čo potrebuješ aj pri pomalom pripojení vhodné hlavne pre tablet.
Jedna z mala ap čo môžete mať na skoro všetkom PC , android,iOS,samozrejme platíš za každé..
ČelákoviceObrázek
ObrázekDunaj - Sáp
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod kolovratek » pon kvě 02, 2016 11:39 am

aplikace na lodní deník, https://play.google.com/store/apps/deta ... glog&hl=cs

teď jsme ji zkoušely v Chorvatsku a vypadá dobře.
Hamilkar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Hamilkar » stř kvě 04, 2016 9:48 pm

kolovratek píše:aplikace na lodní deník, https://play.google.com/store/apps/deta ... glog&hl=cs

teď jsme ji zkoušely v Chorvatsku a vypadá dobře.

Souhlasím. Taktéž vyzkoušeno loni v Chorvatsku. Jako velké plus považuji, že začne zapisovat trasu automaticky, hned jak člověk odrazí od břehu.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » čtv kvě 05, 2016 8:19 pm

A píše to skutečný lodní deník?
16:30 pozice, rychlost, směr, plachty
17:00 pozice, rychlost, směr, plachty
atd
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » čtv kvě 05, 2016 8:20 pm

A taky mě zaráží tohle:
Electronic logbook support – log into Boatbook’s website at any time to see all your app’s sailing log data online.
Ideální pro piráty...
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát kvě 06, 2016 3:39 pm

Dozivotni aktualizace

Pred 6 lety jsem si koupil telefon NOKIA C5, cena pres 5000 kc, coz v te dobe bylo skoro dost........pisou ze aktualizace map bude dozivotne....
Ale telefon zije, ja ziju, ale uz mapy pro nej neaktualizujou. Pustim automatickou aktualizaci...napise ze je vse aktualni. Na jejich WEBu je ze se uz mapa neaktualizuje. Asi co novej telefon, jiny SW.
Dokud jsem si neporidil drzak do auta, vse bylo OK. Na drzaku me pri druhe jizde odesel......Mladej mel u stejneho prasklej displej, tak za 200 kc me udelali ze dvou jeden....

Na chate me porad bezi jen EDGE, sousedovi bezi LTE.....tak G3 na vesnici preskocili....Mam koupit novy?

Tak je videt ze na to co bude se starsim bazmekem nikdo nebere ohled. Kup si novy.

Android mam v tabletu a od doby co jsem pustil SKYPE jsem zlutej i kdyz mam vse vypnute. Jde s tim neco udelat?

Zpět na