TRIAD od Stevensona

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

TRIAD od Stevensona

Příspěvekod olin » pát úno 26, 2016 8:06 pm

Tak jsem se rozhod pro malou lodičku na občasné výlety s dětmi po Ohři, Labi, Žernoseckém jezeře a popřípadě si sem tam střihnout nějakou přehradu. Chtěl jsem něco jednoduchýho na stavbu, s dobrou stabilitou, finančně nenáročnýho, hodně snadno převozitelného (téměř na čemkoli) a dále s všestraným využitím (vesla, motor, plachta). Volba padla na Triad od Stevensona, jelikož, splňuje všechna tyto kritéria.
Plány jsem objednal v sobotu a ve čtvrtek byly doma.
Obrázek

Do stavby se chci pustit, až se venku oteplí, počítám tak po půlce dubna. Zatím musím dát dohromady materiál a trochu zapřemejšlet nad tím co, jak, z čeho a podobně. Samozřejmě chci vše co nejjednušeji a nejlaciněji. Takže počítám, že při dané konstrukci ani lamonovat nebudu, že prostě loďku slepím, sešroubuju, vytmelím a natřu několika vrstvama epoxidu, překreju barvou a hotovo.
Měli by jste někto nějaký návrhy, jak postupovat, po jakým materiálu se poohlídnout a podobně. Přeci jen, čím víc informací a nrad před stavbou, tím líp.
Obrázek
Obrázek
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Re: TRIAD od Stevensona

Příspěvekod MaM32 » pát úno 26, 2016 8:38 pm

Ahoj.
Gratuluji k nápadu a držím ti palce.Mám taky ještě mimo jiné lodičky stavět tuto http://www.dinghy.pl/29m_tender.htm a budu ji rozhodně laminovat.Tím nic nezkazíš a ty náklady na to není až taková láce :-)
Přeji ti hodně úspěchů :)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát úno 26, 2016 8:54 pm

Myslím, že laminace je velice důležitá z pevnostního důvodu, není to jen ochrana před vlhkostí. Bez ní se ti to rozpadne...
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát úno 26, 2016 9:21 pm

Triad ale není sešívanej, jako to, co máš v plánu stavět ty. Pokud bych chtěl stavět něco sešívanýho, tak to bych laminoval určitě. To co chci stavět já je ale všechno šroubovaný do latí, takže to nějakou pevnost má. Je to stejná konstrukce, jako Weekender a kterého píšou, že laminace není nutná. Nákladnosti se taky nebojím, protože se jedná o malou lodičku (3,5m a kolem 70 kg), na kterou mi bude podle plánů stačit 6 desek a necelej galon epoxidu. S materiálem, co budu muset kupovat se musím do 5000,- vejít. Než jsem se rozhod pro tenhle typ, tak jsem prolez spoustu stránek a diskuzí o stavbě Stevensonových lodí.
Některý Weekendery jsou slepený obdobou Herkula z hodně pofiderní použité obalové překližky, pak je trup přetřenej dvouma až třema vrstvama epoxi a lidi se v tom nebojej ani na moře.
Toho laminování se ale i docela bojím. :shock: Někdy před čtvrt stoletím (bylo mi asi 14) jsem laminoval starej rozeschlej kajak a když si vzpomenu, jakl mi to utíkalo kolem hran a pak do kajaku stejně přez ty odfouký hrany teklo. :shock: :shock:
Původně jsem měl v plánu 15' Dutch pram , ale právě že to je taková sešívaná slupka, co se olaminovat opravdu musí, tak jsem se rozhod pro tohle. Navíc ušetřený náklady na stavbu budu moct investovat do nějakýho lacinýho motoru ( http://www.i-les.cz/lodni-motory-c-187.html - podle toho co dovolej finance).
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát úno 26, 2016 9:39 pm

geronimo píše:Myslím, že laminace je velice důležitá z pevnostního důvodu, není to jen ochrana před vlhkostí. Bez ní se ti to rozpadne...

Právě že podle toho co píšou v plánech a na stránkách je konsrtukce dost pevná a laminace není nutná.
Možná, že bych olaminoval akorát hrany ve spoji mezi dnem a boky. V tom případě bych ale potřeboval vědět, jestli je u nás na trhu páska a v jaký gramáži by byla nejideálnější.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » pát úno 26, 2016 9:44 pm

Lodičky od Stevensona se mi velice líbí a na Wekendera mám do budoucna taky políčeno.Laminování se neboj,ono to opravdu zase tak moc není,já jsem toho taky moc nenalaminoval než jsem začal tu kačenu.Můj problém zase je,že to neumím s epoxidem i když to zase musí být lehčí,protože to tak rychle netvrdne.pokud nechceš laminovat celé,laminuj aspoň spoje pod čarou ponoru tam to tak není vidět.Pásky máš tady http://www.havel-composites.com/shop/51 ... -list.html Na případné tmelení něco kvalitního,žádné body tmely a podobné,uvědom si,že konstrukce je pružná a tmel může prasknout,mě se to stalo na plachetnici a jak se oteplí,budu to opravovat.
A hlavně .....nepodělat se s toho,jeden můj známý říká "Trochu křivé,taky pěkné " :)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát úno 26, 2016 10:40 pm

Na tmelení epoxi s pilinama a nebo něco jinýho?
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » pát úno 26, 2016 11:25 pm

olin píše:Na tmelení epoxi s pilinama a nebo něco jinýho?

No tak to fakt ne, pokud nechceš aby ti upadly ruce ;)

Zde je kapitola o tmelení (někde ve vlákně)
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=64&t=7848
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob úno 27, 2016 8:45 am

Olaminovať, alebo nie, o tom sa píše v projekte. ČS stavitelská škola hovorí: všetko treba zosíliť :) .

Ja som postavil zošívanú motorovku, úspešne som ju používal a olaminované bolo len dno a časť bokov, nad úrovať vodorysky 20 cm. Ostatné spoje som len páskoval, páska som strihal 300 g, ale už by som to nerobil, je z toho spústa ihličiek v ovzduší a asi aj v plúcach :( na vrch som dal pásku originál, zatkávanú asi 125 g.
Pri laminovaní epoxidom sú dôležité hrany, nesmú byť moc ostré, rádius by mal byť asi 35 mm, išlo mi to aj s 30 mm. Vyrež si šablonu, ružítko ešte predávajú a máš to. Dno a boky nad vodorysku by som olaminoval znova. Jedna vrstva je brnkačka, dve tiež idú, trochu horšie je keď robíš 4-5 vrstiev. Ja mám overenú skladbu, 300 g biaxial a cca 125g navrch satén. /plátno sa blbo tvaruje./

Používam drevené piliny , resp. drevný prach z brúsky. Ak chceš tmel na brúsenie, dobré je dávať plavenú kriedu, ta je dostať v jedno kg balení. Všetky ostatné plnky sa predávajú vo velkom.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » sob úno 27, 2016 10:57 am

Souhlasím s Denisem a já za sebe bych chtěl ještě dodat,že čím větší vrstvu tmele z pilin tím hrubší,tím nechci říct z katru :D ,ale když jsem vyplňoval velké nerovnosti,tak z piliny z pily a to se dá opravdu natahovat pomalu zednickým hoblem :-) .
Jinak ta plavená křída je fajn.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » sob úno 27, 2016 11:34 am

Já jsem teď přes zimu sešíval z překližky. Spoje jsem pak tmelil epoxidem s pilinama z malé truhlářské cirkulárky a prachem z brusky. Prostě co bylo. Jde to dobře. Lehce přebrousit a přelaminovat.
Laminování se neboj. Já jsem si to v zimě vyloženě užíval. V dílně jsem vyvětral, přelaminoval a pak teprve jsem zavřel okna a zatopil. Před časem jsem v létě laminoval plato. V tom vedru mi to schlo už na válečku. Bylo to peklo.
Takže doporučuju laminovat spíš když je chladno. Prodloužíš si dobu zpracovatelnosti.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » sob úno 27, 2016 12:15 pm

MaM32 píše:Souhlasím s Denisem a já za sebe bych chtěl ještě dodat,že čím větší vrstvu tmele z pilin tím hrubší,tím nechci říct z katru :D ,ale když jsem vyplňoval velké nerovnosti,tak z piliny z pily a to se dá opravdu natahovat pomalu zednickým hoblem :-) .
Jinak ta plavená křída je fajn.

Asi před pěti lety jsem dělal na laminátovou pramici celé zrcadlo ze stavební 20 mm překližky a mezi novým zrcadlem a laminátovými boky jsem měl místama až 3 mm fuku. Tyto spáry jsem vyplňoval epoxidem s velice jemnými dubovými pilinami a překvapila mě pevnost, která byla vážně neskutečná. Troufl bych si říct, že při pokusu o utržení zrcadla by se mi podařilo spíše urvat laminátový boky, než spoj.
Obrázek
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » ned úno 28, 2016 7:04 pm

To ti věřím.Já než jsem začal laminovat tak jsem dělal zkoušku ale pro rychlost jsem nepoužil epoxy i když ho na spojích v loďce mám,ale polyester.Chtěl jsem se přesvědčit jak drží na překližce.Polyester s pilinama po pokosní pile a do měkkého tkaninu.Dal to na radiátor a asi po třech hodinách jsem to zkoušel.
https://www.youtube.com/watch?v=_p8Ya5O ... e=youtu.be
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned úno 28, 2016 10:04 pm

To je úžasné. Polyester máš odkial, výrobca, predajca.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » ned úno 28, 2016 10:23 pm

Ahoj Denis,vše beru od Havla ten polyester je HAVELpol H 834-REA-40W (DCPD) jsem s tím spokojený a tkanina je taky od něj kepr 390g myslím.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon úno 29, 2016 8:57 pm

Tak som zostal zaskočený, od Havla som mal tiež polyesterovú živicu /neviem akú/ a skúšal som nalaminovať sklotextilnú pásku na preglejku a po zatvrdnutí som ju zlúpol jak staniol. Držala velmi slabo. Musím tiež povedať že epoxi živica od Havla 145 držala len o trochu lepšie. Keby sa ti chcelo, skús prosím ťa nalaminovať vzorečku, na preglejku kúsok plátna, jednu vrstvu a nechaj ju trčať tak 5 cm od preglejky a skús ju po zatvrdnutí strhnúť.
Včera som lepil pásku na preglejku liehom nariedenou ChS 1200 a drží to jak hrom. Najlepšie na tom je že som použil SADROKARTONARSKU sklotextilnu pásku a vyzerá to skvele. Zajtra s ňou skúsim nalaminovať kolmý spoj preglejok, ako to bude držať. Páska je super lacná a je dostať všade a na rozdiel od zatkávanej nevystupujú okraje.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » pon úno 29, 2016 9:04 pm

Jo jo,zítra to udělám.
Jedna taková perlička,když jsem laminoval,přišel můj známý zedník a prý proč to nedělám fasádní perlinkou na polystyrén :-)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte bře 01, 2016 12:38 pm

Tak to už jsme kousek od té sádrokartonářské pásky. :)
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » úte bře 01, 2016 2:46 pm

A já ji ještě nezkusil....pokusím se zítra :D
Denisi tady máš to video https://www.youtube.com/watch?v=X5lLAyEOWAs
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon kvě 23, 2016 8:38 pm

Tak jsem vyřezal všechny panely trupu, teda krom těch bočních a začal jsem lepit ( http://olin77.rajce.idnes.cz/moje_stavb ... cky_TRIAD/ ).
Obrázek

Obrázek
Bohužel jsem ještě nekoupil materiál na kýl, takže vlastně začínám se stavbou domu od střechy. Stále se memohu rozhodnout, jestli kýl slepit z prken, ze spárovek a nebo ho udělat (jako někdo tady na fóru na Weekenderu) z kusu fošny. Tý fošny se ale bojím, že se bude kroutit.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon kvě 23, 2016 8:52 pm

Ještě bych se zeptal, co by jste mi teda na ten kýl doporučili? Prkna, spárovku a nebo by stačila ta fošna? A taky jaký dřevo použít? Tu spárovku bych musel zajet někam koupit, kdežto vše ostatní mám doma. Pokud by jste někdo poradil, čemu a proč se vyhnout, tak bych též byl vděčný.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » pon kvě 23, 2016 9:05 pm

Fošny a prken se neboj,pokud budeš lepit z prken,musíš přiznávat opačně léta ať se zkrut vyrovnává.
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » pon kvě 23, 2016 9:47 pm

Ahoj,
respektuji, že nechceš laminovat. Ale napravím tu nějaké informace o laminování, třeba pro ostatní ;)

1) na laminování v rozích, resp. spojování dvou překližek se nepoužívá to co poslal MaM32, ale používají se pásky z biaxiální tkaniny. Vlákna pak jsou 45 stupňů vzhledem ke spáře. Rozdíl v pevnosti je dost značný. U nás se bohužel nedají koupit, ale dá se koupit biaxiální tkanina a zní si pak pásky nastříhat. Podélně !!!
http://www.havel-composites.com/shop/38-Multiaxialni/583-Skelna-tkanina-biaxialni300gmspan-stylefont-size-8pxsup2supspans127cm-45-295gmspan-stylefont-size-8pxsup2supspan.html?pls=0

Z role se dá uříznout pilkou na železo užší rulička, když je toho potřeba víc.

2) Olaminování zvenku má význam především kvůli vlhosti. Přírůstek ceny minimální, zato životnost roste násobně. Chce to jemnou tkaninu, hodně uzavřenou. klidně 100 - 200g / m2. Výborné jsou Aeroglass od Havla. např. http://www.havel-composites.com/shop/0-home/2537-Skelna-tkanina-AEROGLASS-210gmspan-stylefont-size-8pxsup2supspan-platno---vysokopevnostni-8x8cm.html?pls=0

3) olaminovat se dá i menší rádius. např 1 cm. Před tim, než se přiloží tkanina, tak se místo musí potřít hodně zahuštěnou pryskyřicí, nebo tmelem. Tkanina se pak "přicucne" nejsou tam bubliny.

4) Polyester na dřevo opravdu nééé :) . Epoxid na polyester ano. Polyester na epoxid ne.

Jinak je dobré se chránit. Znám hodně lidí co si vypěstovali alergii na epoxid.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » úte kvě 24, 2016 9:54 am

PodPetr píše:Ahoj,
respektuji, že nechceš laminovat. Ale napravím tu nějaké informace o laminování, třeba pro ostatní ;)

Moc děkuji za Tvé rady a nakonec jsem se rozhod, že laminovat budu. Takže ve finále jsi mi velice pomoh i s nasměrováním, co, kde, jak atd.
Sice se trochu předníhám, ale v překližce jsou díry po sukách (na obrázku jsou ty suky dobře vidět na panelu zrcadla) . Pokud tyto díry zakytuju klasickým autokytem, nebude to pod laminátem vadit? Nebo mám použít jiný postup?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte kvě 24, 2016 11:09 am

Olaminovať sa dá aj rádius 10 mm, to je pravda, ale ako začiatočník by som to nerobil, problém nastáva ak linka nie je rovná, ale navlnená a ak sa laminuje viac vrstiev. Preglejku kludne vysprav karosárskym tmelom, ak s ním vieš robiť, jeho výhodou je že sa dá brúsiť skoro okamžite. To samozrejme platí za predpokladu že budeš laminovať. Na laminovanie použi vazbu satén alebo kepr, plátno a rohož sa tvaruje velmi zle.

PodPetr, nie je jedno či sa reže biaxialna tkanina kollmo, alebo pozdĺžne? Rozdiel vidím len v tom ako je smerovaná diolénová zošívacia niť. Ja som rezal tak aj tak, ale už bych to nerobil, všetko bolo zanesené mikroihličkami, darmo robíš s maskou, bolo by treba povysávať celý priestor.

MaM32, dík za videa.

Zpět na