TRIAD od Stevensona
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Re: TRIAD od Stevensona
A ako je to široké v najširšom mieste od kýlu po bort ?
Celková je 160 a dno je bezmála na šířku desky, takže od kýlu cca 60. Je mi to blbý, ale nevím přesně, co je bort, jestli celej bok, nebo jen na vrchu.
Jinak jsem se právě vrátil z dílny a docela smíšený pocity. Docela mám strach z výsledku. Laminoval jsem tou 350 a místama si nevím rady, protože se mi plátno začlo v záhybech zvedat a i špatně sálo pryskyřici. Vypadá sice čistě, ale prošlo v Lovosickým jachtklubu dvouma povodněma, tak jestli nasálo z vody nějakej sajrajt....
No uvidím, až to vytvrdne. Pokud to bude v hraně zvedlý, tak to vybrousím do ztracena a přetáhnu ještě jednou páskou a nebo přez to zbroušený dám rovnou tu 160.

Jinak jsem se právě vrátil z dílny a docela smíšený pocity. Docela mám strach z výsledku. Laminoval jsem tou 350 a místama si nevím rady, protože se mi plátno začlo v záhybech zvedat a i špatně sálo pryskyřici. Vypadá sice čistě, ale prošlo v Lovosickým jachtklubu dvouma povodněma, tak jestli nasálo z vody nějakej sajrajt....
No uvidím, až to vytvrdne. Pokud to bude v hraně zvedlý, tak to vybrousím do ztracena a přetáhnu ještě jednou páskou a nebo přez to zbroušený dám rovnou tu 160.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Počítam tým pádom že tkaninu máš plátno.
jedna rada cez hranu je lepšie ísť takouto tkaninou pod 45 st. ľahšie sa to prispôsobí hrane či oblúku.
Niektoré tkaniny kepr a pod sú na tom lepšie.
A.
jedna rada cez hranu je lepšie ísť takouto tkaninou pod 45 st. ľahšie sa to prispôsobí hrane či oblúku.
Niektoré tkaniny kepr a pod sú na tom lepšie.
A.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Bort je okraj boku lode, teda myslel som šírku boku dna plus bok. Ale keď si sa do toho pustil, tak je to už jedno a ak to robíš plátnom, tak to nejako dopadne.
Škoda je, že jsem neznal fígl, co mi před chvílí poradil v práci šéf, kterej si staví ultralighty. Říkal, že když přez ostřejší hranu dám igelit, vytlačím vzduch, tak vznikne vakuum, které nedovolí tkanině odskočit od hrany.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
Zaujímavý figl, vyskúšam na kormidelnom liste čo budem čoskoro laminovať. Akurát to miesto potom bude treba prebrúsiť pred ďalšou úpravou aby na to chytil tmel a pod.
A.
A.
Tak jsem trup otočil, abych moh přidělat vnitřní bortlajsny a zarovnat podle nich boky. Při tý příležitosti delám ještě ostatní věci okolo. Až bude zevnitř vše hotovo, včetně barvy, tak budu otáčet znovu a trup polaminuju ještě druhou vrstvu, do který rovnou vlepím bortlajsny zvenku přez laminát. Pak už jen finální úpravy a barva a bude hotovo. Na prádle, ploutvi a kormidle budu asi dělat až někdy později, protože do dovolený to pravděpodobně nestihnu a pak mě čeká rekonstrukce střechy, koupelny atd, takže nebude čas. V týdnu ještě čekám že přijde stařičkej Crescent 4hp. Z tý Selvy nakonec bohužel sešlo. Takže jsem zvědav, jak to na Labi pofrčí proti proudu.

Jinak jsem biaxiál řezal tak jak tu bylo psáno, takže jsem ho stahnul papírovou páskou a pak říznul flexou. Šlo to dobře, jen se tkanina trochu spekla, ale nic tragickýho, šlo to oddělit. Jen jsem pak po zatvrdnutí epoxi musel strhnout spečený hrany lamelákem.
Další dobrej fígl na tmelení koutů a spár byl s těma jednorázovejma pytlíkama na zdobení dortů. S těma to jde perfektně, a tmel (epoxi s plavenou křídou) se dostane pěkně do hloubky i do úzký škvýry. Jen kouty, jako například spoj mezi podlahou a přepážkama jsem se nejdřív trápil s doktorskou špachtlí, pak se lžičkou a nakonec jsem ztratil nervy a udělal jsem to prasácky prstem (samozřejmě v latexových rukavicích). Takže děkuji Vám tady na fóru za plno užitečných rad, tipů a triků, které dost usnadnili práci.

Jinak jsem biaxiál řezal tak jak tu bylo psáno, takže jsem ho stahnul papírovou páskou a pak říznul flexou. Šlo to dobře, jen se tkanina trochu spekla, ale nic tragickýho, šlo to oddělit. Jen jsem pak po zatvrdnutí epoxi musel strhnout spečený hrany lamelákem.

Další dobrej fígl na tmelení koutů a spár byl s těma jednorázovejma pytlíkama na zdobení dortů. S těma to jde perfektně, a tmel (epoxi s plavenou křídou) se dostane pěkně do hloubky i do úzký škvýry. Jen kouty, jako například spoj mezi podlahou a přepážkama jsem se nejdřív trápil s doktorskou špachtlí, pak se lžičkou a nakonec jsem ztratil nervy a udělal jsem to prasácky prstem (samozřejmě v latexových rukavicích). Takže děkuji Vám tady na fóru za plno užitečných rad, tipů a triků, které dost usnadnili práci.
- MaM32
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 24
Silikony v práci dělám pouze prstem a je to větším citem než stěrkou.Hezká práce gratuluji.
Tak někde se stala chyba. Přišel mi motor a po nasazení na zrcadlo šok. Budu muset zrcadlo předělat a zvednout hranu uchycení motoru. Jen budu muset trochu tápat, abych se vejškově trefil.

Jinak nemáte někdo info k tomuto motoru? Potřeboval bych vědět, jakou údržbu na něm dělat a jak často, poměr ředění benzínu a podobně. Jediný co o něm vím, je že to jsou šedesátá léta, takže docela veterán.

Jinak nemáte někdo info k tomuto motoru? Potřeboval bych vědět, jakou údržbu na něm dělat a jak často, poměr ředění benzínu a podobně. Jediný co o něm vím, je že to jsou šedesátá léta, takže docela veterán.
Pořád jsem si nevěděl rady s okrajema tkaniny při laminaci. Vždy po vytvrdnutí se mi tkanina zvedla a udělala ostrou hranku. Nakonec jsem přišel na to, že když přez hrany přimáčknu igelit, tak že okraj krásně zmizí doztracena. Takže na lodičku padla ne jen tkanina od Havla, ale i folie, do který balí role s tkaninou.
Okraje po strhnutí igelitu pak vypadají takto:
S tmelením jsem se taky nepáral, protože za týden odjíždíme na Orlík a lodičku si chci vzít sebou. Pokud bych vše poctivě tmelil a brousil úplně do hladka, tak mi to stavbu prodlouží minimálně o týden. Takže jsem jen líznul nerovnosti nepatrnou vrstvou tmelu (na celou loďku padlo cca 1,5 - 2kg) a šup s tím do barvy. Vím, plno z vás mi řekne, že jsem lempl, ale ................................ máte pravdu....

Nenatřená část bude světle šedá (tý mám přebytek) a oddělená červenou lištou. Horní bortlajsna bude taktéž červená.

Okraje po strhnutí igelitu pak vypadají takto:

S tmelením jsem se taky nepáral, protože za týden odjíždíme na Orlík a lodičku si chci vzít sebou. Pokud bych vše poctivě tmelil a brousil úplně do hladka, tak mi to stavbu prodlouží minimálně o týden. Takže jsem jen líznul nerovnosti nepatrnou vrstvou tmelu (na celou loďku padlo cca 1,5 - 2kg) a šup s tím do barvy. Vím, plno z vás mi řekne, že jsem lempl, ale ................................ máte pravdu....

Nenatřená část bude světle šedá (tý mám přebytek) a oddělená červenou lištou. Horní bortlajsna bude taktéž červená.
- MaM32
- pravidelný návštěvník
Loďka je krásná a lempl je silné slovo,tu loďku máš na používání a né na okrasu.Já to mám taky tak podobně,funkcionalista 

- Andrejjeep
- aktívní jachtař
No u nás v klube máme príslovie:
z 3m sa to aj tak stratí a v rýchlosti tiež
Som zvedavý na výsledok, a fotky na vode. Orlík si uži.
A.
z 3m sa to aj tak stratí a v rýchlosti tiež

Som zvedavý na výsledok, a fotky na vode. Orlík si uži.
A.
Tak před chvílí jsem přišel z dílny, kde jsem dnes celý den brousil a večer se pustil do natírání. Ráno na to hodím druhou vrstvu šedivý a večer doufám zvládnu dodělky a opravy zelený, plus červenej nátěr lišt. V mezičase ještě musím vyrobit a polaminovat dekl tý hrozný kysny (že jsem ji zavčasu nevyrubal a neudělal tak, jak jste radili).

Bohužel mi bylo líto ničit lavici a ryskovat poškození dna, tak jsem tam nechal tu kysnu podle plánu. Alespoň že jsem se nedržel plánu do puntíku a udělal jsem tam ten otvor. jinak nevím, jak bych to dodatečně laminoval a propojoval se dnem.
Jinak počítám že v úterý, pokud počasí dovolí, tak půjdu testovat na Labe. Jen nevím, co vše na loďce musím mít?
Vím jen že: pádla (mám vesla),
něco na vylejvání vody (nevím velikost, ale řízlej 5l kanďák by snad měl stačit),
lano (nevím dýlku)
Je to vše, a nebo ještě něco? A jak je to s tím hasičákem? Je povinej na něčem tak malým a nebo ho mít nemusím?
https://www.youtube.com/user/sreesekelley
Když už do něčeho vložím peníze a tolik česu a práce, tak se taky snažím aby to aspoň trochu vypadalo.

Bohužel mi bylo líto ničit lavici a ryskovat poškození dna, tak jsem tam nechal tu kysnu podle plánu. Alespoň že jsem se nedržel plánu do puntíku a udělal jsem tam ten otvor. jinak nevím, jak bych to dodatečně laminoval a propojoval se dnem.

Jinak počítám že v úterý, pokud počasí dovolí, tak půjdu testovat na Labe. Jen nevím, co vše na loďce musím mít?
Vím jen že: pádla (mám vesla),
něco na vylejvání vody (nevím velikost, ale řízlej 5l kanďák by snad měl stačit),
lano (nevím dýlku)
Je to vše, a nebo ještě něco? A jak je to s tím hasičákem? Je povinej na něčem tak malým a nebo ho mít nemusím?
No našel jsem jednu Triadu na jůtroubě a tam se mi taky líbí, ale pouze z dálky. Na videích, kde jsou detailní záběry a nebo kde ukazuje, jak vyrábí novou knihu, tak mi stávají vlasy hrůzou. Po shlédnutí těhle videí už si tak jako lempl nepřipadám. Když vidím zpracování toho děduly, jak je všechno opracovaný jen nahrubo a hned přešmudlaný barvou, tak bych se styděl něco takovýho vůvec vytáhnout ven.MaM32 píše:Loďka je krásná a lempl je silné slovo,tu loďku máš na používání a né na okrasu.Já to mám taky tak podobně,funkcionalista
https://www.youtube.com/user/sreesekelley
Když už do něčeho vložím peníze a tolik česu a práce, tak se taky snažím aby to aspoň trochu vypadalo.
- MaM32
- pravidelný návštěvník
To plně souhlasím,musí to i nějak vypadat,ale já nechci být otrokem toho co má být má zábava a bát se potom někde přirazit jen proto abych nepoškrábal lak 
Názor jednoho mého známého a já ho převzal. "Trochu křivé,taky pěkné."
Za loďku se nemusíš stydět,ten kdo něco takového už dělal ví,že to chce kousek fortelu a dodělávat ji budeš vlastně pořád,protože pořád budeš s něčím nespokojen

Názor jednoho mého známého a já ho převzal. "Trochu křivé,taky pěkné."

Za loďku se nemusíš stydět,ten kdo něco takového už dělal ví,že to chce kousek fortelu a dodělávat ji budeš vlastně pořád,protože pořád budeš s něčím nespokojen

No jo, už teď se mi v hlavě roděj plány na uzamykatelná ( jsme v čechách) dvířka v přídi a zádi. Přeci jen nechat v lodi třeba dětí vesty, nebo cokoli jiného a někam si na chvilku odběhnout je v týhle zemi risk. 

Pokud vyjde počasí, tak zítra bude premiéra na Labi.....

Takn dnes jsem byl s loďkou poprvé na Labi. Bohužel jen chvilku a docela znechucen jsem mazal domů. Motor krásně naskočil, ale po chvilce chcípnul. Něco je s přívodem benzínu, jde ho do motoru málo. Takže zkusím vyčistit karbec a dát novej filtr na hadičku před karburaci. Navečer doufám už pojede, jak má.

Dnes smůly kopec! Jsme asi 300-500 m za Velkým Vírem na druhou stranu od zámku. Vypluli jsme na zámek a ve 3/4 cesty nás chytnul pěknej slejvák. Když jsem loďku uvazoval vedle mola pro parníky, tak jsme byli na kost. Zašli jsme na prohlídku zámku, kde jsme téměř uschly a pak jsem vybral vodu z lodi (co tam napršela) a vydali jsme se na cestu zpět. Tak v 1/3 cesty jsme chytli opět pěknej slejvák a opět promokli na kost. Navíc došel benzín a když jsem ho dolejval, jsem ztratil víčko od nádrže, protože žena slyšela v dáli zahřmět a ječela celou cestu jak Viktorka u splavu. Mě tak rozhodila že jsem víčko asi blbě dotáh a ono se vyklepalo. Zbytek cesty jsem doplul s rukou přitisklou na hrdle nádrže, aby benzín necákal do vody.
Takže na motor jsem asi doplul, protože pochybuju že tu seženu jiný víčko. Chtěli jsme si po vodě udělat ještě výlet na Zvíkov, ale na vesla bych to asi nedal, takže budeme muset autem
.
Nevíte někdo, jestli by se tu někde v okolí dalo sehnat víčko? Popř. Jestli je někde v okolí prodejna zahradní techniky, že by se dalo nouzově použít třeba od nějakýho křoviňáku a podobně.
Takže na motor jsem asi doplul, protože pochybuju že tu seženu jiný víčko. Chtěli jsme si po vodě udělat ještě výlet na Zvíkov, ale na vesla bych to asi nedal, takže budeme muset autem

Nevíte někdo, jestli by se tu někde v okolí dalo sehnat víčko? Popř. Jestli je někde v okolí prodejna zahradní techniky, že by se dalo nouzově použít třeba od nějakýho křoviňáku a podobně.
- bernau1
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Ahoj,zahradní technika je v Příbrami.Je tam i případně OBI .
Zahradní technika je v příbrami na více místech.Zkusil bych prodejnu +servis v Milínské ulici má tam i nějaké lodní motory.Vedoucí je šikovný jen se nelekni pro samé zboží je v krámu jen úzká chobička.Osobně mohu doporučit 

Díky zkusím.
Tak jsem zkusil takový hodně amatérský video z fotek ze stavby. Předem se omlouvám za úroveň, ale byl to můj úplně první pokus o něco podobného.
Stáhnul jsem si nějakej prográmek, kterej ale bez registrace a zaplacení plné verze nechá přez video reklamu. Nemáte náhodou někdo dobrej tip na podobnej softík, kterej je free?
https://www.youtube.com/watch?v=nZodPHdqkQU
Stáhnul jsem si nějakej prográmek, kterej ale bez registrace a zaplacení plné verze nechá přez video reklamu. Nemáte náhodou někdo dobrej tip na podobnej softík, kterej je free?
https://www.youtube.com/watch?v=nZodPHdqkQU
Tady ještě přidávám krátké video , kde plujem se švárou a dětma přez "Bránu Čech" z Litochovic na Píšťanské jezero se vykoupat:
https://www.youtube.com/watch?v=d5UtQ9yz15M
A zde komplet všechny fotky ze stavby lodičky od prvního řezu po nějaký záběry z vody:
https://www.youtube.com/watch?v=Ze9jXyg4eyE
https://www.youtube.com/watch?v=d5UtQ9yz15M
A zde komplet všechny fotky ze stavby lodičky od prvního řezu po nějaký záběry z vody:
https://www.youtube.com/watch?v=Ze9jXyg4eyE
Tak dnes v podvečer jsem byl vyzkoušet na Portě pětikoňovýho Johnsona a s Crescentem nesrovnatelný.

Rychlost naplno podle větru a proudu 8-13 km/h, takže v průměru něco přez 10. Bohužel má Labe docela nadstav a tím pádem i teče dost rychle a proti proudu zase docela fičelo, takže vlny byly chvilkama kolem půl metru
. Optimální podmínky na testování zrovna nebyli, ale řek bych, že s tímhle motorem je ideální cestovní rychlost kolem 8km/h, což sice není žádnej zázrak, ale je to o polovinu víc, než s Crescentem. Jen když ten motor osolím, tak je spotřeba oproti Crescentu trojnásobná.
https://www.youtube.com/watch?v=UBMNG6qfzww

Rychlost naplno podle větru a proudu 8-13 km/h, takže v průměru něco přez 10. Bohužel má Labe docela nadstav a tím pádem i teče dost rychle a proti proudu zase docela fičelo, takže vlny byly chvilkama kolem půl metru

olin píše:Tak dnes v podvečer jsem byl vyzkoušet na Portě pětikoňovýho Johnsona a s Crescentem nesrovnatelný.
Rychlost naplno podle větru a proudu 8-13 km/h, takže v průměru něco přez 10. Bohužel má Labe docela nadstav a tím pádem i teče dost rychle a proti proudu zase docela fičelo, takže vlny byly chvilkama kolem půl metru![]()
. Optimální podmínky na testování zrovna nebyli, ale řek bych, že s tímhle motorem je ideální cestovní rychlost kolem 8km/h, což sice není žádnej zázrak, ale je to o polovinu víc, než s Crescentem. Jen když ten motor osolím, tak je spotřeba oproti Crescentu trojnásobná. Pro srovnání, stejné místo, stejná loď, jiný motor, jiný stav vody a jiné počasí na videu v předchozím příspěvku