Renovace lodi,čim začít,postup prací
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
Re: Renovace lodi,čim začít,postup prací
předpokládám ,že to máš ve vytápěné místnosti a necháš trup pořádně vyschnout.... 

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Peki píše: Drevene vlepene pozdlzniky a prepazky by som cez rohy prelaminoval, lebo so sklom maju tretinove pomerne predlzenie, tie materialy k sebe nepasuju, takze to radsej poistit.
Peki
Preto je najlepšie využiť SIKA tmel, ten prenáša akékolvek pnutia, ale zdôrazňujem, treba použiť penetrátor.
K Davidovým pochybnostiam, ak zlepíš rebro z troch, alebo piatich lamel a tie sú prehnuté, tak ver, že to prehnutie si zachovajú, aj keď rebro vyberieš von. Tak sa predsa vyrábajú, alebo aj tak sa vyrábajú ohýbané drevené prvky.
O tom či to PU tmel udrží, pozri technický list Sika, konštrukčné lepidlo, pevnosti rovnaké ako epoxi 1200 a navyše excelentná pružnosť.
Na brúsenie brúskou sa vykašli, to je pre vrahov a fakt treba overal a masku na celú hlavu. Škráb ručne, ostrým dlátom, ale aj úlomok skla je dobrý, alebo najhrubší šmirgel č 40 nalepiť na kúsok dreva, alebo maliarsky držiak a robiť ručne. Plúca máš len jedny !!!
-
- moderátor
- Reputace: 234
Denis píše:Peki píše:
K Davidovým pochybnostiam, ak zlepíš rebro z troch, alebo piatich lamel a tie sú prehnuté, tak ver, že to prehnutie si zachovajú, aj keď rebro vyberieš von. Tak sa predsa vyrábajú, alebo aj tak sa vyrábajú ohýbané drevené prvky.
O tom či to PU tmel udrží, pozri technický list Sika, konštrukčné lepidlo, pevnosti rovnaké ako epoxi 1200 a navyše excelentná pružnosť.
to nejsou pochybnosti, ale zkušenost.
btw, drevené ohýbané prvky se nejdřív plastifikujou máčením, napařováním, ohřevem, chemicky a pak se lisujou, vysušej a vychladěj
žebra ani podélníky nemusí být olaminované dřevo ale např. husí krk, pak odpadne lepení úplně.
Lepením pružným lepidlem dosáhneš pěkně gumové lodi, jak se již kdysi přesvědčili stavitelé Corsairů , když někteří v rámci šetření nelepili Epoxou, ale Herkulem.
Trochu jsem tušil že se tu názory budou různit ale přesto jsem se něco dozvěděl. Žebra udělám z překližky,nalepim a v rozích prelaminuju, podélníky a pomocné konstrukce budou z modrinovych hranolků,ty které by se mohly později kroutit udělám z více kusů. Je to pro mě taky nejlevnější,teda zadarmo
. Ono na to přijde nejdřív tak za měsíc zatím stále čistím a brousím. Naštěstí je ta loď tak lehká ze ji sám vyvezu a navezu z dílny takže mě nikde neomezuje a ve volné chvilce můžu dělat

- Denis
- zkušený harcovník
david píše:
btw, drevené ohýbané prvky se nejdřív plastifikujou máčením, napařováním, ohřevem, chemicky a pak se lisujou, vysušej a vychladěj
žebra ani podélníky nemusí být olaminované dřevo ale např. husí krk, pak odpadne lepení úplně.
Prdlajs skušenosti, kedy si ty niečo robil so SIKA tmelom, pretesňoval si tak akurát vokínka

Samozrejme že nie je nič príjemnejšieho ako v prďolatej lodičke laminovať polyesterom a navyše tmeliť polyesterovým tmelom, okrem toho pevnosť takýchto spojov stojí za prd.
S tim zebrovim ma Denis pravdu. Tedy minimalne s lepenim tenkych profilu na sebe.
Tady sice davaji epoxy, ale predpriprava take zadna.
https://youtu.be/rDgKIPaW5xY?t=41
Na case je rovnou vyroba zeber, ale stejny postup je dale i u kylu.
Tady sice davaji epoxy, ale predpriprava take zadna.
https://youtu.be/rDgKIPaW5xY?t=41
Na case je rovnou vyroba zeber, ale stejny postup je dale i u kylu.
Denis: Na tvém postupu mi není jasná jedná věc. Obrousim si povrch tam kde přijde žebro,je jasné že to bude obroušené ve větší šířce než je tloušťka žebra,takze pokud jen lepis a nelaminujes do rohů bude to kolem pěkně,, chlupaté". I když to pak třeba není vidět tak se mi to nelíbí.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Ještě jedna možnost jak škrabat - spojit šrouby několik listů pilky na železo. Třeba vyzkoušet, zda to ve tvém případě funguje.
Broušení a škrábání není problém to už mám vyzkoušené jakým vercajkem to dělat aby to hrubě brousilo a přitom neprohrivalo a co nejmíň prášilo. Jediný kaz to má v tom že to bere šířku min 12cm což sice na laminování nevadí ale pokud bych jen lepil tak to moc estetický nevypadá a to nemluvim o dalších věcech
-
- moderátor
Denis píše:david píše:
Prdlajs skušenosti, kedy si ty niečo robil so SIKA tmelom, pretesňoval si tak akurát vokínkaTo že som si kýlovú lištu lepil Sikou si tiež ofrflal a tvrdil si, že to nie je možné a mám ju tam po dnes deň. Drevený ohýbaný prvok nemusíš robiť tak ako si to popísal, za predpokladu že režeš tenké lišty a rádiusy sú primerané, robil som to osobne niekolko krát, tak viem čo píšem.
Samozrejme že nie je nič príjemnejšieho ako v prďolatej lodičke laminovať polyesterom a navyše tmeliť polyesterovým tmelom, okrem toho pevnosť takýchto spojov stojí za prd.
Denisi, je mi to docela fuk. Až budeš mít někdy zkušenost s lodí postavenou před 4O roky, tak mi řekni. Před cca 1O roky, po vzniku tohodle fóra, jsi taky tvrdil, že když navrtáš díro do dna a stříká z ní voda, že to stačí k uchlazení motoru.

- Denis
- zkušený harcovník
Ladac píše:Denis: Na tvém postupu mi není jasná jedná věc. Obrousim si povrch tam kde přijde žebro,je jasné že to bude obroušené ve větší šířce než je tloušťka žebra,takze pokud jen lepis a nelaminujes do rohů bude to kolem pěkně,, chlupaté". I když to pak třeba není vidět tak se mi to nelíbí.
Rebro, alebo výstuhu olepíš proti zapatlaniu páskou, nalepíš SIKA tmelom, ten uhladíš prstom nalepením v benzíne. Treba robiť v rukaviciach, ak sa zapatláš, alebo niečo na lodi čo si nechcel, tak to umyješ acetónom. Plochu vybrúsenú - chlupatú okolo upravíš, trebars natrieš epoxidom, po zaschnutí prebrúsiš a natrieš farbou. Ale v zásade stačí obrúsiť jemne, nie až do skla. Treba len odstrániť staré farby a špinu, netreba brúsiť do skla. Do skla brúsiš len vtedy ak laminuješ. Mne sa pri laminovaní na polyesterový starý laminát najviac pozdáva postup prilepiť napr. výstuhu epoxidom ChS 1200 / staré značenie/a rovnako aj tmeliť kúty epoxi tmelom a do mokrého tmelu prelaminovať bežným laminovacím epoxidom a samozrejme sklotextilnou páskou, alebo aj polyesterom. V tak malej lodi by som polyesterom nerobil, lebo to fakt smrdí a myslím že aj leptá.
Samozrejme že SIKA je pomerne drahá, teda ak by si jej potreboval velmi vela, tak lacnejší je epoxid a ešte lacnejší je polyester. Možností máš viac, ja som svoje výhrady pomenoval a ty sa rozhodneš. Výhodou Siky je že sa dá robiť aj pri nízkych teplotách. Drevené výstuhy s modřínu vlepuj, ale neolaminuj. Ideálne je spraviť si vzorky, aby si mal istotu že si sa správne rozhodol. Nalep tam kúsok hranolku, alebo preglejky, nechaj vytvrdnúť a potom to skús odlomiť, uvidíš čo ti bude vyhovovať.
Jasné. Vyzkouším si to nanečisto a uvidím. Dělat v nízkých teplotách nemusím,v dílně si topim takže i v zimě tam kolem 15 stupňů mám. Navíc není problém hodit do kajuty malý přímotop. Kvůli větrání tam mám ventilátor. Ještě mi řekni proč nelaminovat ty hranolky? Kvůli nasákavosti aby to dýchalo nebo proč? A napustit aspoň řídkým lakem nebo ne?
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Z polyesterom by vo vnútri lode už nerobil, len výnimočne ak by bola polyesterová škrupina. Pár vecí som tak spravil na mojej a myslel že ani nevylezem od toho smradu čo to produkuje.
Naproti tomu CHS1200 alebo letoxit a iné epoxidové živite sú vcelku dopohody, ale aj tak zaistiť dobré vetranie.
A.
Naproti tomu CHS1200 alebo letoxit a iné epoxidové živite sú vcelku dopohody, ale aj tak zaistiť dobré vetranie.
A.
- Denis
- zkušený harcovník
Je niekolko dôvodov prečo nelaminovať modřín, ja osobne s toho dôvodu že drevo je pekné v interieri, modřín pekne voní aj po rokoch, je s tým kopa roboty, lahko sa k hranolku pripevňujú interierové prvky a potom skrz možnosť hnitia, ak sa zle olaminuje a drevo navlhne.
Samozrejme že ak sa nejaký profil dostatočne olaminuje , tak sa zvyšuje jeho pevnosť, v tom prípade je výstuha z laminátu a jadro hraje podružnú úlohu. Dostatočné olaminovanie je cca 700-1000 g skla/m2, teda tri vrstvy. Ako tu už bolo písané, ako jadro sa dá použiť el. trubka, alebo vodovodná a pod.
Samozrejme že ak sa nejaký profil dostatočne olaminuje , tak sa zvyšuje jeho pevnosť, v tom prípade je výstuha z laminátu a jadro hraje podružnú úlohu. Dostatočné olaminovanie je cca 700-1000 g skla/m2, teda tri vrstvy. Ako tu už bolo písané, ako jadro sa dá použiť el. trubka, alebo vodovodná a pod.
-
- moderátor
Mohl by si sem dát který Sika tmel myslíš?
Jo to by bylo fajn,sice jsem našel u výrobce nějakou sekci na lodě ale je tam toho víc.. Případně jestli nedělá něco podobného i jiný výrobce. Den Braven mám za rohem. Včera jsem si uvědomil ze jsem udělal jednu blbost. Sice jsem hodil loď na vodu kvůli kontrole těsnosti ale vůbec jsem si nevšiml jestli je vnitřek udělaný v rovině. Než jsem všechno vyboural poznacil jsem si body abych později měl stejnou rovinu ale vlastně nevím jak loď na vodě stojí. Nevím jestli to popisují srozumitelně. Podle které roviny se dá vyvážit loď? Podle sedáku v kokpitu? Nebo nějak jinak.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
S tim si nelámej hlavu. Jednak za plavby tam nikdo nebude běhat s vodováhou a jednak u takhle malý lodě stačí, aby sis přesedl na druhej bok a seš o 10 čásel jinak. Já mám kousek větší a stejně. Když si já lehnu do příďový kajuty, tak všichni spíme z kopce. Když si lehnu do salonu, tak je to OK. Nebo stačí, abych napustil plnou nádrž vody (70l) a i když je docela blízko těžišti, tak jde příď dolu.
Vycházej z toho, že jestli je to tovární stavba, tak ti konstruktéři určitě věděli co dělaji.
Vycházej z toho, že jestli je to tovární stavba, tak ti konstruktéři určitě věděli co dělaji.
-
- moderátor
Sezení v kokpitu bývá ve dvou směrech z kopce, aby se nedržela voda. Srovnej to podle vodotrysky, je docela dobře vidět
- Denis
- zkušený harcovník
david píše:Mohl by si sem dát který Sika tmel myslíš?
Ktorý kolvek tmel kde je napísané : konstrukční. Najpoužívanejší medzi jachtármi je 292, často stačí aj 291, ten dosahuje nižšie pevnosti. Vzhladom k tomu že nie je potrebná UV odolnosť, tak dôležitá je cena a dostupnosť, ja v poslednom čase kupujem v Bauhause. Bez UV píšem len preto, že býva večšinou drahší.
15 stupňov je na tmelenie vyhovujúca teplota, ešte malé upozornenie, počas vytvrdzovania je dobré opustiť uzavretý priestor, nesmrdí to tak intenzivne ako polyester, alebo niektoré farby, ale aj tak po čase začne bolieť hlava.
Drevené výstuhy a iné interierové drevené, preglejkové prvky je dobré nalakovať, myslím že najlepší a cenovo dobrý je Le Tonkinois.
-
- moderátor
Tak jinak. Dei mi tip na konstrukční PUR tmel, určený k lepení základních konstrukčních prvků. Pokud možno lodních. Já ho totiž nějak nemůžu najít. Asi mám slabej vyhledávač.
Davide, nevim, zda je to to,co potrebujes - zde Sikaflex 291i (to male i je dulezite)
http://cze.sika.com/dms/getdocument.get/c913d65d-4415-3ea4-ab18-7a23607ed1ec/Sikaflex_291_i.pdf
Z vyse prilozeneho technickeho listu:
Oblast použití
Sikaflex®-291i je víceúčelový produkt
k užití pro tmelení v interiérech a
exteriérech konstrukcí lodí.
Vykazuje široké přilnavostní
spektrum a je vhodný pro trvale
pružné spoje.
Sikaflex®-291i velmi dobře lepí
běžné materiálu užívané v
konstrukcích lodí jako jsou dřevo,
kovy, pokovené povrchy, dřevo,
sklo, keramické materiály, plasty
(GPR atd.) lamináty, lakované
povrchy (2-k laky ) atd.
http://cze.sika.com/dms/getdocument.get/c913d65d-4415-3ea4-ab18-7a23607ed1ec/Sikaflex_291_i.pdf
Z vyse prilozeneho technickeho listu:
Oblast použití
Sikaflex®-291i je víceúčelový produkt
k užití pro tmelení v interiérech a
exteriérech konstrukcí lodí.
Vykazuje široké přilnavostní
spektrum a je vhodný pro trvale
pružné spoje.
Sikaflex®-291i velmi dobře lepí
běžné materiálu užívané v
konstrukcích lodí jako jsou dřevo,
kovy, pokovené povrchy, dřevo,
sklo, keramické materiály, plasty
(GPR atd.) lamináty, lakované
povrchy (2-k laky ) atd.
-
- moderátor
Dík. Všude ale čtu, že to je tmel pro utěsnění, s vysokou přilnavostí. Ne lepidlo, s výjimkou lepení protiskluzu. Další podmínkou je poměrně silná vrstva. No a cena je taky dost luxusní + cena primeru .
Ja to pochopil tak, ze je i na lepeni. A bezne s nim tedy lepim. Nejen okna, ale i sedaky a late v kokpitu, gumu s cidlem na hloubkomer apod.
A zrovna ty sedaky jsou docela namahane. Zkusenost s nanesenim na ohnute profily ale nemam. Na ty bezne veci to ale skutecne drzi a radeji bych to cele udelal znovu, nez abych to odlepoval.
Primer se prodava i v docela malych lahvickach. Je to ale substance podobna redidlu, nemusis ji spotrebovat prilis. Kupoval jsem i clener na finalni cisteni a kdybych neco upatlal. Taky draze. Nekdo tady mi radil normalni benzin. Mozna dokonce ty. To uz bylo ale pozde. Ja mel i s cleanerem cerne ruce jeste 14 dnu
A zrovna ty sedaky jsou docela namahane. Zkusenost s nanesenim na ohnute profily ale nemam. Na ty bezne veci to ale skutecne drzi a radeji bych to cele udelal znovu, nez abych to odlepoval.
Primer se prodava i v docela malych lahvickach. Je to ale substance podobna redidlu, nemusis ji spotrebovat prilis. Kupoval jsem i clener na finalni cisteni a kdybych neco upatlal. Taky draze. Nekdo tady mi radil normalni benzin. Mozna dokonce ty. To uz bylo ale pozde. Ja mel i s cleanerem cerne ruce jeste 14 dnu

- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
david píše:Dík. Všude ale čtu, že to je tmel pro utěsnění, s vysokou přilnavostí. Ne lepidlo, s výjimkou lepení protiskluzu. Další podmínkou je poměrně silná vrstva. No a cena je taky dost luxusní + cena primeru .
No jestli netrváš na sikaflexu tak já na lodi vevnitř všecho lepil emfimasticem doporučil mě to obchoďák od Havla, že s tím dělaj konstrukční spoje na laminátu.A narozdíl od siky nemusíš dávat primer
tady
Z čehokoli včetně leštěný nerezový špachtle to po zavadnutí nedá sundat.Jestli chceš tak si kup jeden na košt a uvidíš sám.
Šutrák
-
- moderátor
Taky tím semtam něco lepím, ale ne základní prvky. Ondyno sem tím slepil dvě slupky bajbotu a kroutil se jak zvejkacka. Až když sem dodal pár trhacích nejtu, tak ztuhnul. Pravda je, že to lepení celkem drželo.