WC na chartrovkach
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- mipe
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Re: WC na chartrovkach
Bol som na súkromnej lodi, upchal sa tam odtok na WC. Majiteľ si objednal na opravu technika (v Taliansku) za 500 €, ktorý nám po rozobraní ukázal odtokovú hadicu. Bola zanesená uloženým kameňom vytvoreným asi z moču a morskej vody tak, že mala voľný priemer asi 2-3 cm.
Keď testujem na charter lodi WC a ide tam pumpa veľmi ťažko, tak si vždy pomyslím na tú zanesenú odtokovú hadicu a toto WC sa nesmie používať na veľkú. Je možné, že pumpa ide ťažko preto, lebo sú nové tesnenia, ale tomu moc neverím.
Priznávam, že som tiež upchal WC a to asi hádam po 8000 míľach, keď som si myslel, že sa mi to nemôže stať (nebolo to na tej súkromnej lodi). Odvtedy nosím 10 L sáčky na odpadky a papier odkladám do nich. Dobre zakrútené vrecko ide do hlavných odpadkových košov.
Keď testujem na charter lodi WC a ide tam pumpa veľmi ťažko, tak si vždy pomyslím na tú zanesenú odtokovú hadicu a toto WC sa nesmie používať na veľkú. Je možné, že pumpa ide ťažko preto, lebo sú nové tesnenia, ale tomu moc neverím.
Priznávam, že som tiež upchal WC a to asi hádam po 8000 míľach, keď som si myslel, že sa mi to nemôže stať (nebolo to na tej súkromnej lodi). Odvtedy nosím 10 L sáčky na odpadky a papier odkladám do nich. Dobre zakrútené vrecko ide do hlavných odpadkových košov.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Jarda885 píše:Pavel-Sulc píše:......
A 100 šťouchů - kolik kubíků septik máte?
...
V Chorvatsku mají septiky trvale otevřené, tam to neřeším.
Jinde musím vypouštět na moři třeba každý druhý, třetí den.
Raději často vypouštět septik, než čistit ucpaný WC.
Hehe, kromě plného holding tanku (když je „náhodou“ zavřený) to vypadá na dovolenou strávenou pumpováním záchodu. Obvykle vyháním hotové dílo z mísy asi tak deseti pumpnutími a ještě nikdy se mi záchod neucpal. Jó, plný h. t. v půlce plavby, to jsem zažil. Ale tady je pomoc dost snadná.
Když jsi Mipe napsal "těžké pumpování", vzpomněl jsem si na vychytávku kterou mě před mnoha lety poradil base skipper v Mandalině.
Pokud jde pumpa těžko a hlavně když píská - skřípe, malou štamprli jakéhokoliv oleje z kuchyně přímo do mísy a zapumpovat. Panenský olivový je samozřejmě lepší. Krásně se ztiší a jde lehoučko.
Stav vydrží určitě více jak jeden den, pak opakovat.
Pokud jde pumpa těžko a hlavně když píská - skřípe, malou štamprli jakéhokoliv oleje z kuchyně přímo do mísy a zapumpovat. Panenský olivový je samozřejmě lepší. Krásně se ztiší a jde lehoučko.

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Ano Baharis, naše minulé WC také mauelní jsem musel mazat, těsnění pístu šlo ztuha. Olej do mísy a na tyčku pumpy. Teď u Jabsco ten problém není. Ale s ucpámím to nemělo společné
Zdar.
Mám otázku, nevyšlo nejaké nariadenie v chorvátsku ohľadne používania WC zberných nádrží na lodiach ? Posledné dve lode , co som mal pozicané to mali / rv. 2014-2015/ . Bolo to super komfortné - zieden bordel v zátoke ... za týždeň sme 2 x vypúštali čo najďalej od brehu / 6 ludí/ . Keby bolo na mne, dal by som to ako povinnosť. Keď som totiž ozrejmil ženskej časti posádky, ako to funguje v zátokách plných lodí , stratili svoje romantické predstavy
.
Mám otázku, nevyšlo nejaké nariadenie v chorvátsku ohľadne používania WC zberných nádrží na lodiach ? Posledné dve lode , co som mal pozicané to mali / rv. 2014-2015/ . Bolo to super komfortné - zieden bordel v zátoke ... za týždeň sme 2 x vypúštali čo najďalej od brehu / 6 ludí/ . Keby bolo na mne, dal by som to ako povinnosť. Keď som totiž ozrejmil ženskej časti posádky, ako to funguje v zátokách plných lodí , stratili svoje romantické predstavy

-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
pumpu mažu každých 14 dní. Jinak jde ztuha. Nádrž bych mít chtěl. Akorát už nevím kam bych ji dal. Na lodi 31stop už na to není nikde místo.
Naposledy upravil(a) martinptacek dne ned úno 14, 2016 3:12 pm, celkem upraveno 1 x.
Nevím jestli to vyšlo nebo ne. Ale měl jsem loni m.j. dvě lodě r.v. 2015 (Angelina - Mandalina), balck tank z výroby měly, ale hadice překopané a odpad přímo do moře. Je možné že to vyšlo a přímořské národy (nejenom Chorvati) na to kašlou. Mám tu čest se během celé sezóny pohybovat v široké oblasti středomoří (když bůh dá i jižnějc) a žádný posun jsem nezaznamenal.
Je potřeba říci že i přes tu obrovskou koncentraci charterových lodí je Jadran stále považovaný za moře z jednou z nejčistějších vod. Když si o tom něco přečtete, biologický odpad nikoho nebolí, jsou místa ve světě kde se říká že (jako hnojení) dokonce pomáhá.
Vzdělávejme se trochu. Nejvíce Jadran bolí dočišťování ropných tankerů s následným vypouštěním do moře. To se dočteme v každé příručce mladých svišťů. A lokálně pak nejvíce škodí nespočet rybích sádek které rostou jako houby po dešti. Ty zdevastují dno a naruší přirozenou rovnováhu moře v okruhu několika mil kolem sebe.
Biologický odpad slouží jako krmení a hnojení. Nikoho nebolí. Viděl bych to spíše jako hygienický aspekt. Je nepříjemné když si tak člověk plave v zátoce mezi loděmi a tu odtud, tu odtud, slyší pumpování.
Je potřeba říci že i přes tu obrovskou koncentraci charterových lodí je Jadran stále považovaný za moře z jednou z nejčistějších vod. Když si o tom něco přečtete, biologický odpad nikoho nebolí, jsou místa ve světě kde se říká že (jako hnojení) dokonce pomáhá.
Vzdělávejme se trochu. Nejvíce Jadran bolí dočišťování ropných tankerů s následným vypouštěním do moře. To se dočteme v každé příručce mladých svišťů. A lokálně pak nejvíce škodí nespočet rybích sádek které rostou jako houby po dešti. Ty zdevastují dno a naruší přirozenou rovnováhu moře v okruhu několika mil kolem sebe.
Biologický odpad slouží jako krmení a hnojení. Nikoho nebolí. Viděl bych to spíše jako hygienický aspekt. Je nepříjemné když si tak člověk plave v zátoce mezi loděmi a tu odtud, tu odtud, slyší pumpování.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Baharis píše:
Sledujem toto vlákno, lebo môj záchod tiež ide ťažko a aj škripoce

Na jeseň som bol na Ixovej lodi vo francúzsku a vtedy som zistil, že aj záchod sa dá závidieť

Pumpička mu ide ticho a ľahúčko ! Tiež to pravidelne maže a dokonca vymieňa každý rok túto gumičku.
Taktiež bude liať olej panenský...uvidím výsledok

- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Píšete jak je hrozný "dělat" do vody. Zkuste si vzít jednou potapěčský brýle až bude někdo na WC. Budete překvapený co se s vypumpuvaným obsahem děje. Během několika málo okamžiků to rozeberou ryby a ve vodě nic není. Asi jim to chutná, kdyby ne tak to nežerou 

To je jasné , že sa to vo vode rozloží, ale to chce čas . Nie som žiadna fajnovka, ale kúpať sa mi v exkrementoch nechce a pritom riešenie je celkom jednoduche - používať zberné nádoby. Typický obraz z chorvátskych zátok : ráno všetci rýchlo naskáču do vody , potom raňajky , ,,nakŕmiť ryby,, dvihnúť kotvu a rýchlo preč - hľadať kúpaciu zátoku. 

- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
Ten čas je opravdu i v nejzatvrzelejších případtěch do 10ti minut
Jarda885 píše:Běžně se to ve středozemí dělá tak, že fekální tank vypouštíš na otevřném moři. Nesmí to nikdo vidět, nikdo prásknout.
Jenom přenáším diskuzi o tom "lidském" tématu do správného vlákna.

A na okraj, myslím Jardo že jsi zbytečně u zdi. Právně to podložené nemám, ale vzhledem že v celém Mediterranean není poskytována služba odsávání blacktanku, vzhledem k tomu že úplně nové lodě jej většinou nemají a přesto mají povolení k plavbě, nemyslím si že by vypouštění na volném moři bylo za čarou.
Samozřejmě stále platí, jak jsem psal již výše, že tam kde je WC (marína, městské molo) to je zakázané a v koupacích zátokách krajně nevhodné.
Na charterové lodi se mi uz také stala událost se zacpanym WC na lodi starší výroby. Museli jsme v polovině týdne zpět do mariny a technik se šklebil, čím jsme to asi zacpali
Odpojil hadici mezi waste tankem a ventilem v trupu. Hadice byla totálně zarostlá kamenem. Mlátil s ní o molo, vůbec to nemohl dostat ven. Podařilo se mu to, když to mlácení jak s chobotnicí zkombinoval s proléváním nějaké kyseliny
A tak mám dotaz, čím se dá to zarůstání omezit, nějaká pravidelná prevence ?

A tak mám dotaz, čím se dá to zarůstání omezit, nějaká pravidelná prevence ?

Myslíš na vlastní lodi?
Asi jako každý vodní kámen - octem. Ale asi bych spíše preferoval jednou za čas ty hadice rozdělat a pročistit.
Asi jako každý vodní kámen - octem. Ale asi bych spíše preferoval jednou za čas ty hadice rozdělat a pročistit.
Jj na vlastní
Doma ocet funguje, ale žere taky vodní kámen ze slané vody ? Není tady nějaký chemik ?
Hadice se mi nebudou chtít rozdělávat, viděl jsem to, strašná a nechutná práce

Doma ocet funguje, ale žere taky vodní kámen ze slané vody ? Není tady nějaký chemik ?

Hadice se mi nebudou chtít rozdělávat, viděl jsem to, strašná a nechutná práce