Split:
Pěkná, trochu stísněná, ale dobře vybavená marína. Benzinka hned před marínou po dlouhých letech rekonstrukce celého nábřeží opět funguje, nemusím tankovat v Milně. Trochu problémy s parkováním, ale 350m před marínou je pěkné velké parkoviště. Sice nehlídané, ale zadarmo.
Určitě bych se chtěl podívat do města, hlavně na známý Diokleciánův palác. Mohu buď malým přívozem který postává u sprch, nebo pěšky. Volil bych pěšky. Je to pouze 1,3km, je to zadarmo a nové nábřeží koncipované jako odpočinková zóna stojí za to. Jenom abych to nemusel obcházet po silnici, volil bych zkratku přes sousední klubový přístav. Branka je na kruháku hned před marínou.

Veli Drvenik:
Než se vydám na Vis, mohu se posunout trochu k severu a zastavit se na Velem Drveniku. Jsou tam tři možnosti. Pokud to počasí dovolí, nabízí se velmi pěkné kotviště u ostrůvku Krknjaš. Tlačil bych se co nejvíce na SZ, průliv mezi Malim a Velim bych nepokoušel.
Druhá možnost je zátoka Mala Luka. V jižnější části se bývá způsobem kotva-břeh, v severnější části na cca 8 metrech se vlezou tak 2 - 3 lodě.
Třetí možnost je nedokončené molo v obci Drvenik. Kotví se zde kotva-molo, v místě kotvy je tráva a tak je dobré dát řetězu co nejvíc. Roky se zde nevybíralo, posledních pár sem umí zaplout úředník z obce a zkasírovat. Hlavně v sezóně. Hned u mola je slušná konoba Jere (Maris zde slavil zlatou svadbu), v dědince je u hřbitova pěkný kostelík a úplně vzadu zátoky je koloniál.

Brač:
Přímo naproti Splitu jsou Splitská vrata, kde je trochu zvýšený provoz trajektů, rybářů a také plachetnic a motorových člunů. Ještě před Vraty jsou zátoky na pěkné kotvení Stipanska a Stivina, nouzově se dá přečkat noc u benzinky v Milně. Teď mimo sezónu mají otevřeno pouze 7-13 a bývá v provozu i voda. Jenom před sedmou je potřeba zmiznout.
Naproti na Šoltě v této oblasti stojí za zmínku kotviště na příjemných 7-8 metrech v zátokách obcí Stomorska a Krusica Gornja. Dobré hlavně při západních větrech, jinak dědinky nezajímavé.
Za Vraty na jižní straně Brače, kromě několika bójových polí, jsou dva námořní bunkry. Smrka je z části obsazena rybáři, ale vyvázat bokem se tam dá, v Krušici se zase usadili bezdomovci. Ale kromě nevábného interiáru jejich "bývání" opět jako nouzovka v pohodě. Na kopci je poustevna Blača.

Hvar:
Město Hvar bez diskuze jedno z nejhezčích míst v oblasti. Na východní straně zátoky městské molo s pěknou sociálkou, na západní straně pole bójí. Na prohlídku se musí člunkem k molu v severní části. To je nejblíž.
Pakleni Otoci:
Velmi známou a vyhledávanou zátoku Vinogradiště s příjemnými hospůdkami nám osadili polem bójí a již nenavštěvuji. Ale nic proti. Daleko raději zavítám do zátoky Soline. Ve východní části mám možnost zakotvit, na dlouhé lince severního břehu se hojně kotví kotva-břeh a v SZ části je pár bójí místních dvou restaurací. Byl jsem spokojený s obouma, ale naposled mě překvapila velmi špatná obsluha té bližší co je nad bójemi na kopci. Asi se raději vydám doprava podél břehu k té vzdálenější.

Vis:
No a jsem u cíle. Opět zde znám tři možnosti. Samozřejmě že je jich mnohem více, ale mohu mluvit pouze o tom co si matně pamatuji.
Nejvzdálenější Komiža. Celní přístav, pěkné malé městečko v sezónu plné suchozemských turistů, na nábřeží dobré konoby, pizerky, v parku bývá trh. Na dohled Biševo se světoznámou Modrou Špiljou. Přiznám se že jsem tam ještě nebyl.
Město Vis je taková klasika. Městské molo, před ním bóje, na břehu mnoho pěkných konob. Více mě tam nikdy nezbývalo, takže vnitřek města neznám.
Rogačič je místo mé na Visu nejoblíbenější. Námořní bunkr jako všechny dokonale chráněný proti všem větrům, na první Fajn Regatce nás tam bylo myslím že devět nebo deset lodí. Poloostrov je bývalý vojenský prostor s polorozpadlými malými kasárnami, hláskou a střelišti ve skále pro všechny druhy zbraní. Protkán je pak sítí podzemních chodeb, takže na výlet si vzít pevné boty a baterku.

Takže tak. K vidění toho je v dané oblasti samozřejmě mnohem více, ale mám omezený, ani ne celý týden. Za zmínku stojí městečko Korčula, velmi příjemně je ve Vrbosce na Hvaru, vynikající rybárna na opuštěném místě je v Rasovatici na konci Hvaru. Zajímavé kotvení je na Ščedru u zříceniny dominikánského kláštera Monastir, dobré kotvení je v kvalitně kryté zátoce Gradina na Korčuli. Je toho hodně, ale času málo.
O důvodu tohoto vlákna netřeba dumat. Prostě jenom tak. Takový malý průvodce oblastí mezi Splitem a Visem. Ale doplňovat ba dokonce i oponovat je možné. Nakonec i klást doplňující otázky.