VMP v Chorvatsku?

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Michallcz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

VMP v Chorvatsku?

Příspěvekod Michallcz » stř kvě 31, 2017 12:05 pm

Ahoj, omlouvám se pokud zakládám zbytečně nové téma, ale nemůžu to tu nikde najít :(

Vzhledem k tomu, že SPS je až do září plná, a já bych rád VMP ještě na letošní sezonu ( ano, jsem vůl a zaspal jsem s termínem...) tak se chci zeptat, zda je možné si průkaz udělat třeba v chorvatsku, slyšel jsem že to lze, ale žádné další info jsem nenašel. :-(
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: VMP v Chorvatsku?

Příspěvekod Anonym » stř kvě 31, 2017 12:58 pm

"Já bych rád VMP ještě na letošní sezónu" versus "Zda je možné si průkaz udělat třeba v Chorvatsku"

Co z toho si má člověk vybrat? VMPéčko v Chorvatsku udělat nelze, ty jej chceš letos a protože SPS je plná, je zbytečné se v těchto souvislostech ptát.

Nabízí se jestli nechceš Chorvatské papíry a tady je otázka také zbytečná, protože hned vedle je o tom celé dlouhé vlákno.

Takže proč vlastně bylo toto vlákno založené? Nějak mě unikají souvislosti.... :?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 31, 2017 1:14 pm

Myslíš Jirko že v Chorvatsku nemají vnitřní vody a k tomu odpovídající průkaz (nikoliv na moře....)?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř kvě 31, 2017 1:18 pm

Jo ty myslíš Chorvatskou obdobu VMP a používat ju u nás? Tak to by mě nenapadlo kdyby .....
A umožňuje to vůbec naše legislativa? :o
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » stř kvě 31, 2017 1:34 pm

Michallcz píše:Vzhledem k tomu, že SPS je až do září plná, a já bych rád VMP ještě na letošní sezonu

Řekl bych, že SPS je plná rezervovanými počty míst z komerčních kurzů, a ty ještě asi nejsou obsazeny. Aspoň tak to bylo před několika lety, kdy jsem si dělal VMP já. Chceš-li VMP brzy, zkus se přihlásit do nějakého kurzu a myslím, že termín bude. Připlatíš si, ale zase se něco (obvykle) dozvíš.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob čer 17, 2017 7:35 pm

Mám obavu, že i kdyby se v HR dal udělat obdobný průkaz, jako je u nás VMP (je pro vnitrozemské vody), tak ti na něj stejně u nás nikdo loď, která vyžaduje VMP, nepůjčí, protože tohle asi nikdo v žádné půjčovně neviděl a tudíž budou požadovat náš český průkaz VMP. V HR se samozřejmě dají udělat jejich námořní papíry, ale na ty tady v republice nikdo loď nepůjčí, protože to jsou papíry na moře a ne na vnitrozemské vody.
Pokud se mýlím, tak mne někdo opravte, ale kde jsem si půjčoval loď u nás, chtěli naše VMP. Samozřejmě na náš mezinárodní průkaz VMP ti třeba v HR na moři loď půjčí, s tím jsem problém dřív nikdy neměl (ale už roky mám "C" od MDČR).

Pavel.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned čer 18, 2017 7:59 am

Už dávnejšie som si urobil chorvatský preukaz Voditelj Brodice skupiny "A" . Na náš gumák stačil a vtedy som zamýšlal nad tým, že bolo by praktické používať ho doma na Dunaji. Telefonoval som s jedným Chorvatom z Osijeku, ktorý organizuje kurzy na HR preukazy a on tvrdil, že ten preukaz platí aj na Dunaji. Žiadný iný preukaz, alebo predpis som vtedy v Hr nenašiel.
Nakoniec celú problematiku som pochopil asi takto:
Teritoriálnu platnosť preukazov nastavuje-obmedzuje vydávateľ. Napr. náš VMP neplatí na mori preto, lebo SPS ho vydáva len na vnútorné vody. Keby sa tam dolpnili pobrežné vody, Chorvati by ho bez problémov akceptovali.
Slovenské úrady by uznali preukaz Voditelj Brodice, keby chorvatská legislatíva presne neurčila v akých vodách je platný. Link: http://www.adriaticsailor.com/voditelj_ ... al/1269/hr
Nakoniec som si urobil slovenské VMP.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » úte čer 20, 2017 10:57 am

EU řeší zahnuté okurky, ale jednotná legislativa ohledně kapitánských průkazů a jejich použití je v důležitosti až hodně daleko za těmi okurkami, pokud vůbec. Jak by pak bylo jednoduché, kdyby se vydával jednotný průkaz pro celou EU.
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » úte čer 20, 2017 11:40 am

Na českém VMP mám i údaje v angličtině a zatím jsem neměl nikde problém s půjčením lodě pro vnitrozemskou plavbu. Předpokládám, že když přijde do české půjčovny někdo s průkazem vystaveným v cizině, kde bude v angličtině uvedeno, že je to mezinárodní průkaz pro vedení rekreačního plavidla ve vnitrozemských vodách a případná omezení, tak česká půjčovna nebude mít problém na takový průkaz loď půjčit. Nemluvím o chorvatských průkazech na moře.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte čer 20, 2017 7:59 pm

Průkazy platí podle mezinárodních smluv. Nikde jsem ale v dotazu nečetl nic o půjčování lodí.
Zkoušel jsi zavolat na SPS? V Praze jsem potkal jen samý fajn lidi. Rádi ti poradí jak to vyřešit. Jestli má někdo zabukovaný termíny, tak oni ti rádi řeknou kdo. Mě třeba kdysi takhle poradili s půjčením lodě na praktickou zkouškou. Tehdy to byl tuším satrapa, nebo tak nějak.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř čer 21, 2017 12:48 pm

Přesně jak píše Zdenda12345. Platí rezoluce OSN č. 40 - http://www.unece.org/fileadmin/DAM/tran ... -Rev1e.pdf

A pak vnitrostátní legislativa. Stát může platnost svého oprávnění stanovit na celou zeměkouli, když ho ale stát ve kterém pluješ neuznává, tak ti je houby platné.

Ani bych se tak netrápil půjčovnou, Ti půjčí cokoli na cokoli, ale spíše podmínkami pojistné smlouvy. Obvykle mají podmínku plnění platné oprávnění v daném státě. Viz třeba mnohokrát omýlané téma chorvatských papírů v zahraničí.

H.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned čer 25, 2017 9:25 am

Ještě drobná poznámka k našim VMP vydaných SPS. Někdo výš psal, že má na VMP údaje i v angličtině. Jsou 2 různé průkazy (aspoň je mám já):

1) ryze český "Průkaz způsobilosti vůdce malého plavidla" - platí na všech vodních cestách pro malá plavidla dle vyznačených kategorií na zadní straně. Nikde nic anglicky není, jsou míněny vodní cesty v ČR.

2) "Mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla" - tam je vzadu uveden rozsah oprávnění:
- vnitrozemské vodní cesty
- příbřežní mořské vody (vzdálenost od pevniny, síla větru, výška vln).
- motorová plavidla (délka 20 m, výkon motoru ...)
- plachetnice (délka, plocha plachet)

Na Mezinárodní VMP ti půjčí i loď u nás, na ryze český průkaz ti venku loď asi nepůjčí.

Pavel.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 25, 2017 9:59 am

Vážení, majitel lodě má právo rozhodnout komu a za jakých podmínek loď půjčí. Nic a nikdo ho nepřinutí aby akceptoval třeba VMP, když nechce.
Je nezbytné, aby jste předem přesně vykomunikovali podmínky, zaslali kopie průkazů atd.
Dcera, syn s přáteli si půjčili loď v Řecku. Firma požadovala aby dva měli švédský, byť dobrovolný průkaz. Chtěli předem zaslat kopie průkazů.
Že máš to či ono neznamená že když to platí na Slapech to bude firma v Chorvarsku, Řecku akceptovat.
Že to akceptuje jedna neznamená že to automaticky akceptuje druhá firma.
Tady Christer nevyžaduje žádný průkaz, chce ale by jsi uměl plachtit. Prostě Švédsko je Trochu jiný
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned čer 25, 2017 5:59 pm

Pavle, bez ohledu na švédské, nebo jiné zvyklosti majitelů lodě bude v Chorvatsku nutné mít průkaz uznávaný místími úřady. Což pravděpodobně platí i v jiných zemích. Čti co píše JAOCZ - řekl to přesně.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 25, 2017 7:19 pm

Ferdas čti co píši já. Já nezpochybňuji průkaz a uznávání úřady. Já píši co může charterfirma požadovat a kde můžeš narazit.
Já jen doporučuji s majitelem lodě předem přesně dohodnout podmínky zapůjčení lodě. Sem paří i zkoušky, průkazy, kolik jakých, kauce, rozsah pojištění a spolu účast.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned čer 25, 2017 7:45 pm

I kdyz te ale schvali majitel, jsi dost v haji, pokud udelas skodu nebo nedej Boze ujmu na zdravi a budes chtit kryti pojistkou a ta nebude platna.
JaOCZ to napsal skutecne dobre. Zda ti pujci nekdo lod, to je to nejmensi ... prukaz kryje i tebe, jako majitele, na sve lodi.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned čer 25, 2017 8:11 pm

Ferdas a JaOCZ to Pavle myslí tak, že existují nějaké dvoustranné mezinárodní dohody a žádná oficiální charterová firma si nedovolí jít proti nim. Nebo snad ve Švédsku ano?
Tudíž pokud mám MDČR nebo VMP s rozšířenou působností které jsou zahrnuty ve smlovách, nemám ve většině jachtařského světa problém. Není potřeba nic sólo ověřovat.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 25, 2017 8:23 pm

Myslím že si jednoduše nerozumíme. Nediskutuji co je VMP, co vyžadují předpisy, národní nebo mezinárodní. To je samozřejmé minimum, které je třeba splnit.
Upozorňuji jen, že v případě nájmu lodě může majitel lodě, charterová společnost a podmínky pojistky vyžadovat něco navíc.
Uvádím případ z Řecka, kde společnost vyžadovala dva z posádky kteří mají zkoušky. Pokud pojedeš s manželkou a dětmi a jen Ty máš průkaz nemusí to stačit.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned čer 25, 2017 8:38 pm

Ono "může" je velmi hypotetické. Řekněme si že v případě českých/slovenských ofic. papírů se tak ještě nestalo. Čistě teoreticky by takový majitel, při publikování jeho chování, skoro skončil. Alespoň by s ním přestaly spolupracovat všichni rozumní zprostředkovatelé.

Tvůj příběh dcery a syna nám je již dostatečné znám.
Ono se to má tak, že lodě (nejen do Řecka) objednávám u renomované CZ společnosti a ta bere lodě pouze od osvědčených charterovaek, za jejichž jednání se může zaručit. Při jakýchkoliv problémech volám Martu Voženílkovou a nestalo se aby věc nevyřídila k naší spokojenosti. Tím pádem se do takové situace já ani mě podobní nemůžeme dostat.
Že v Řecku požadují vyplnit řádek co-skippera je věc již dlouho známá. Určitě více jak 10 - 12 let. Ale vždy stačilo jenom vyjádření, případné podepsání informace že "co" umí ovládat loď.

Promiň. Myslím že je zbytečné strašit lidi a vyvolávat hromadné ověřování "zda mě půjčí loď". Tady to funguje a žádný problém nevidím.

Obzvláště v Chorvatsku o kterém je toto vlákno. To vydalo přímo seznam všech zemí a jejich papírů které uznává. A v HR přes to vlak nejede.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned čer 25, 2017 9:35 pm

Tahle diskuse patrně ztrácí svůj smysl v momentě, kdy Michallcz nijak nespecifikoval, jestli bude na charteru, nebo má vlastní plavidlo, ani není známo, jestli se hodlá plavit u nás, nebo v cizině. Navíc se od toho příspěvku už debaty neúčastní - tedy zatím :)

Vlastně jediná informace je, že si nestihl udělat VMP u nás a ptá se na možnost udělat jej v Chorvatsku..
Faust
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Faust » pon črc 10, 2017 2:32 pm

Upřesnil bych dotaz, půjčí mi v Chorvatsku, nebo jinde na moři obytnou loď, na mezinárodní VMP (kat. I, S bez omezení, M bez omezení, C do jedné míle), nebo je kategorie C - do jedné míle, z VMP, jen takové povolení "jako", bez praktického významu?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon črc 10, 2017 2:46 pm

Někde tu poletuje odkaz na seznam který vydala Chorvatská vláda a v kterém jsou vypsány všechny Evropské země (možná i více) a jejich průkazy které akceptuje. To je snad deset let??? U CZ to byl průkaz MD a mezinárodní VMP.
Takže za mě ANO. :)

Jenom kategorie "Obytná loď" tam jaksi není. Myslíš hausbót ??? :lol:
Faust
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Faust » pon črc 10, 2017 3:19 pm

Obytnou lodí rozumím jakoukoliv kajutovou loď. Mně ani tak nejde o to, co je kde psáno, ale zda je mi v zahraničí na moři mezinárodní VMP (prakticky) k něčemu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon črc 10, 2017 4:01 pm

Uhodl jsi, je ti k ničemu.

Pokud nemáš zkušenosti na moři, zůstaň raději na Orlíku, zahalený do bílého obláčku. ;)
Co víš o moři? Znáš přednosti, víš kolik metrů se můžeš přiblížit k pevnině, znáš kardinální znaky, isolované nebezpečí, literární znaky, umíš pracovat s mapami - víš co znamenají značky na mapě, umíš ovládat vysílačku, umíš zavolat May-Day? Pokud to všechno znáš tak se omlouvám za podceňování, můžeš vyrazit a se štěstím se vrátit celý.
Jinak, na vzdálenost 185 metrů od pobřeží tak akorát na nafukovačce. :lol:

EDIT: Teď mě napadlo. Pokud by jsi nechtěl "obytnou" plachetnici ale motorák, tak by jsi musel být celou dobu pouze ve výtlačné plavbě. Povolená vzdálenost rychlých člunů od břehu je větší než vzdálenost vyplývající z tvého VMP. A Chorvati to hlídají a pokutují. Viděl jsem několikrát, naposledy v pátek v Pašmanském kanále u Biogradu.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » pon črc 10, 2017 5:26 pm

Baharis píše:znáš kardinální znaky, isolované nebezpečí, literární znaky,

Znám!
Uvozovky, pomlčka, spojovník, apostrof neboli odsuvník atd. :lol:
Našeptávač je sviňa – jasně, že laterální. :)

Zpět na