VMP v Chorvatsku?

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

qwer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Re: VMP v Chorvatsku?

Příspěvekod qwer » úte črc 11, 2017 12:08 pm

Faust píše:Obytnou lodí rozumím jakoukoliv kajutovou loď. Mně ani tak nejde o to, co je kde psáno, ale zda je mi v zahraničí na moři mezinárodní VMP (prakticky) k něčemu.

Vznesl bych dotaz přímo na charterovku, poslal bych jim emailem kopii průkazu, a pokud ti odkejvaj, že ti loďu půjčí, tak bych to bral za vyřízené.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » úte črc 11, 2017 1:17 pm

Za vyřízené to může brát do té doby než ho budou kontrolovat. Policajti jsou všude stejný, dobrý a ti kteří trvají na předpisech. Potom je to drahý.
qwer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod qwer » úte črc 11, 2017 1:48 pm

No předpokládám, že bude dodržovat podmínky VMP, můj soused jezdí do HR 2x do roka na cca 6m gumák, pravidelně tam projde jakýmsi přihlášením a poplatkama, a žádné problémy nemá. z toho usuzuji, že průkaz je akceptován. mě by tedy vadila ta jedna míle, ale pokud to dodrží, neměly by, dle mého být problémy.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte črc 11, 2017 2:12 pm

qwer píše:.... z toho usuzuji, že průkaz je akceptován .... ale pokud to dodrží, neměly by, dle mého být problémy.

Nemusíš usuzovat, to je jistota. A to druhé je také svatá pravda - nebudou. 8)
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » úte črc 11, 2017 7:02 pm

Baharis píše:
EDIT: Teď mě napadlo. Pokud by jsi nechtěl "obytnou" plachetnici ale motorák, tak by jsi musel být celou dobu pouze ve výtlačné plavbě. Povolená vzdálenost rychlých člunů od břehu je větší než vzdálenost vyplývající z tvého VMP. A Chorvati to hlídají a pokutují. Viděl jsem několikrát, naposledy v pátek v Pašmanském kanále u Biogradu.

Tak tomu tedy nerozumím.
Povolená vzdálenost rychlých člunů od břehu je 300 m,a držitel našeho VMP může až do vzdálenosti
1 námořní míle.A 1 NM je 1852 m /nebo,že by se něco změnilo?/,takže koridor pro plavbu má 1552 m.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte črc 11, 2017 7:06 pm

Njn, jsem tupoun, měl jsem si to namalovat.....
Máš pravdu, omlouvám se. :oops:
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » úte črc 11, 2017 7:22 pm

Nic se neděje.

Já se těch 300 m od břehu snažím dodržovat,ale tu 1 NM ne.Jezdím na ostrovy vzdálené 5,6 km i více.Zatím v pohodě,ale zajímalo by mě,jestli má někdo zkušenost,že by ho kontrolovali,a jak to dopadlo.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte črc 11, 2017 10:19 pm

Zažil jsem, pokud si dobře pamatuju čtyři kontroly.
Jednou měřili radarem uprostřed kanálu Sv.Ante, malý gumák zastavoval a vodil hříšníky k zakotvené lodi kapitanátu.
Dvakrát zastavili posádku na skůtru, který jsme celý týden tahali za sebou. Poprvé dostali pokutu ještě v Mandalině v řádu stovek Kun, podruhé u Tijatu už byli v databázi, sebrali jim oprávnění a měli se dostavit v pondělí na kapitanát k nějakému správnímu řízení. Odjeli z HR bez papírů, jestli to někdo ještě řešil nevím.
No a naposledy jsme se v pátek vraceli Pašmanským kanálem do Sukošanu, pluli jsme těsně kolem Biogradu a na druhé straně kanálu v protisměru houkání jako když jedou policajti. Koukáme a velká loď kapitanátu stíhal malý motorák ve skluzu. Asi po 3-4 minutách honičky to motorák vzdal a loď kapitanátu k nim přirazila. Pak už nevím.
motas1970
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod motas1970 » stř črc 12, 2017 9:21 am

Zdravím,
Co se týká vzdálenosti s VMP,tak nás chytli když jsme se vraceli z Lastovo na Korčulu na 5 m RIBu,určitě jsme nebyli do 1 Nm od pobřeží.
Zajímalo je zda máme zaplacen poplatek a počet lidí na lodi,doklady samozřejmě chtěl vidět ale vše ok.
Z motorákem jsem vzdálenosti nikterak neřešil plul jsem kam chtěl ale pouze za jistoty dobrého počasí.
Jinak mám za sebou pokutu 1000,-Kuna za jízdu ve skluzu před Šibenikem bylo to cca v polovině a já myslel že mám na každý břeh více než 300 m ale to vše před 2 lety.
Tomas
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » stř črc 12, 2017 11:20 am

Nechci být offtopic, ale já mám na MVMP plavbu do 0,75NM od břehu nebo ostrova. Na vyměněných je to do 1NM?
Dík
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř črc 12, 2017 11:31 am

Jojo.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon črc 17, 2017 5:27 pm

Kontroly mohu potvrdit. Kromě toho, že někdy v pol. června na Orlíku patrně platil pokutu kluk, který lítal na skůtru jak splašený všude možně a ne ve vyhrazeném vybójkovaném prostoru pro sport, tak v Pašmanském kanále jsem minulý týden rovněž zaznamenal kontroly z kapitanátu a Policie a patrně se jednalo o rychlost (je tam omezena na 10 Knt). Jelikož jezdím na plachetnici, obvykle to neporušuji ... Ale policejní člun jsem potkal i na jihozápadní straně Pašmanu, takže bych si nebyl tak jistý, že mne nikdo kontrolovat nebude.

Jezdit na VMP do HR - ano, taky jsem tak začínal, ale po předchozí plavbě na kajutovce s někým jiným, nicméně musím potvrdit to, že moře, ač tak často vypadá (minulý týden obzvlášť), tak rozhodně není Tálinskej rybník nebo Orlík a stačí 3 - 5 minut a může foukat 30 - 40 knt a pak teprve člověk pozná, že je někde jinde než na rybníku. A břeh rozhodně není spásou, pokud s někým vlna hodí na skály, tak si to bude do smrti pamatovat, pokud to nebude v jeden okamžik ...

Pavel.
Faust
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Faust » úte črc 18, 2017 9:57 am

Znáš přednosti, víš kolik metrů se můžeš přiblížit k pevnině, znáš kardinální znaky, isolované nebezpečí, literární znaky, umíš pracovat s mapami - víš co znamenají značky na mapě, umíš ovládat vysílačku, umíš zavolat May-Day?
----------
Já jsem VMP dělal, zkoušku z C-čka, M-ka a S-ka jsem složil, takže tyto věci znám, v kursu jsme se učili mj. i z námořních map.
Zkoušku na radiostanici nemám, ale myslím, že bych ji s kursem udělal, ale k VMP, jak koukám, je prakticky na nic (?).
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte črc 18, 2017 4:52 pm

No, počkej raději na reakci fundovanějších, ale mám 2 poznámky:

1) Není mi jasné, jaké máš "C", když součástí "C" byl i průkaz na rádio (dělala se samostatná zkouška od ČTÚ). Ale třeba je to dnes jinak.

2) Průkaz radiotelegrafisty potřebuješ bez ohledu na VMP nebo "C" v momentě, kdy si půjčuješ loď, na které je VHF vysílačka. Na tu musíš mít ty nebo někdo jiný v posádce papíry. Takže bych neřekl, že je ti k VMP na nic. Kromě toho i s VMP si můžeš půjčit třeba v HR loď, ale pokud zajíždíš někam do maríny na noc, potřebuješ se nějak domluvit. A obvykle máš buď mobil, nebo se domluvíš na 17-tém kanále VHF, aby ses domluvil, kam se můžeš vyvázat.

Pavel.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte črc 18, 2017 5:39 pm

Ahoj,

pokud se nepletu, tak nyní již není potřeba na naše "C" průkaz na VHF.

V chartrovce po mě průkaz na VHF nikdy nechtěli, jestli jej potřebuješ (myslím legislativně) si nejsem jist, ale domnívám se, že nikoli.

To nic nemění na tom, že bez kvalitního výcviku na moři, který dle mého názoru Ti sebelepší kurs na VMP neposkytne, nemáš na moři co dělat. A i Jadran je moře, které může být kruté.

H.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte črc 18, 2017 6:51 pm

Asi je to otázka té které charterové společnosti, ale já si roky půjčuji od jedné v Sukošanu (přes zprostředkovatele v Brně) a na crewlist vždy chtějí číslo kapitánského průkazu a číslo průkazu na VHF. Nevylučuji, že třeba chorvatský průkaz již může sám o sobě být nositelem oprávnění pro plavbu i obsluhu VHF, ale k tomu se nemohu vyjádřit, mám jen české VMP od SPS a "C" od MDČR.

Pavel.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte črc 18, 2017 7:04 pm

JaOCZ píše:pokud se nepletu, tak nyní již není potřeba na naše "C" průkaz na VHF.
Je mě líto ale pleteš se. Postup charterové společnosti není standardní, nebo tě již mají v databázi.

Legislativa u nás a myslím že v celé Evropě je nastavena tak, že průkaz radiotelefonisty není podmínkou pro vydání skipperské licence a nemusíš jej ani vlastnit pokud si chceš půjčit loď. Ale VŽDY MUSÍ být na lodi někdo, kdo jej vlastní.
Takový je zákon ;)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

VMP v Chorvatsku?

Příspěvekod JaOCZ » úte črc 18, 2017 7:23 pm

Takze se pletu jen trochu :)

Ale na druhou stranu je fakt, za poslednich 5 let ho po me zadna (a to je stridam) charterovka nechtela. Mozna nahoda.

A jen tak na okraj - prukaz radiotelefonisty (omezeny i cely - mam oba, cely jsem si dodelaval letos) delany u CTU s praxi nema nic spolecneho. VHF od RYA, ktery se da udelat i u nas ma vetsi smysl a nauci s vysilackou pracovat (MYDAY, distress, radio check, atd.) panove v tesilovem obleku trvajici na vyslovnosti "médé médé médé" jsou fakt usmevni. Tot muj subjektivni nazor
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte črc 18, 2017 8:25 pm

Faust píše:Znáš přednosti, víš kolik metrů se můžeš přiblížit k pevnině, znáš kardinální znaky, isolované nebezpečí, literární znaky, umíš pracovat s mapami - víš co znamenají značky na mapě, umíš ovládat vysílačku, umíš zavolat May-Day?
----------
Já jsem VMP dělal, zkoušku z C-čka, M-ka a S-ka jsem složil, takže tyto věci znám, v kursu jsme se učili mj. i z námořních map.
Zkoušku na radiostanici nemám, ale myslím, že bych ji s kursem udělal, ale k VMP, jak koukám, je prakticky na nic (?).

Máš recht Fauste,
já bych to véempéčko ani na moři tak nazatracoval. Tu plavební nauku i předpisy tě naučí, i ty kardinálky :D . K tomu dobrý praktický kurs na tuzemském jezeru (uměl bych poradit). To byl můj postup.
Pak jsem se zúčastnil několika mořských plaveb jako člen posádky pod zkušeným kapitánem (i dalšími členy posádky) a pak si už bez dalšího kurzu udělal zkoušky ma MDČR C.
VMP tě opravňuje 1nm od pobřežní čáry , neboli nebo pobřežních ostrovů. To ti pro začátek stačí, v krytu chorvatských (nebo třeba švédských :-) ) ostrovů se vždy včas schováš k návětrnému břehu.
A pokud tady bude někdo říkat že né, přál bych mu bouřku na Mazurách, na plytkém jezeru Sniardwy, kde od břehu ke břehu je 11km.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte črc 18, 2017 11:53 pm

Ale pánové...už zase tu někteří pletou hrušky s jabkama, nebo jak Baharis napsal jinde koše s baňama...

Buď nevíte, nebo ´jste zapomněli, nebo nemáte VMP.....

Jak tu napsal Faust:
á jsem VMP dělal, zkoušku z C-čka, M-ka a S-ka jsem složil, takže tyto věci znám, v kursu jsme se učili mj. i z námořních map.
..

Nevím zda použil literální zkratku nebo se to nově jmenuje jinak, ale pořád se bavíme o VMP, kde v rámci jedné zkoušky bylo možné se přihlásit na rozšíření oprávnění, větší obsah motoru (neomezeně), větší plachty než 80 m2 (neomezeně), a příbřežní plavbu na moři (tehdy 0,75Nm, dnes 1Nm). Dělal jsem to v roce 2004 tak za nepřesnosti se omlouvám..
Ale názvem C-čka nemohl mít na mysli v rámci VMP nic jiného než rozšíření na moře. A to je zkouška diametrálně jiná než na MD na moře tzv. české C.
Záměna však poměrně snadná, požadavky poněkud jiné. V rámci SPS se vysílačka vůbec neřeší.

Zdá se mi že tak nějak se vše odvíjí velmi povrchně. Stačí jedno písmeno a všichni hned ví....

Doplním S ko jsou plachty (omezené, bez) , M ko motory (omezené, bez).

Takže zpět k VMP, vysílačku neřešte. To spadá pod jiný průkaz.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř črc 19, 2017 7:26 am

Myslím, že nepletu, Faust se zeptal, jestli je mu mezinárodní MVP na moři k něčemu a dostalo se mu této odpovědi:
Baharis píše:Uhodl jsi, je ti k ničemu.

Pokud nemáš zkušenosti na moři, zůstaň raději na Orlíku, zahalený do bílého obláčku. ;)
Co víš o moři? Znáš přednosti, víš kolik metrů se můžeš přiblížit k pevnině, znáš kardinální znaky, isolované nebezpečí, literární znaky, umíš pracovat s mapami - víš co znamenají značky na mapě, umíš ovládat vysílačku, umíš zavolat May-Day? Pokud to všechno znáš tak se omlouvám za podceňování, můžeš vyrazit a se štěstím se vrátit celý. ....

Na to jsem reagoval, že bych to VMP nezatracoval. Faust píše, že má VMP I, C

Pro úplnost možný rozsah současného VMP po výměně - můj případ - citace z průkazu:
I vnitrozemské vody
C denní plavba po moři do 1 nm od pevniny nebo pobřežních ostrovů, do 4 st Bf
M plavidlko s vlastním strojním pohonem (bez omezení)
S plachetnice (bez omezení)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 19, 2017 9:19 am

To jistě ano. Správně VMP a jeho jednotlivá rozšíření, rozsahy oprávnění.

Reagoval jsem na to jak tady do toho někteří !znalci" začali motat vysílačku, před i po úpravě zákona...ale ve verzi ministerské a to jsou jiné papíry.

Pro neznalého C jako C a to není pravda. Nic víc nic míň... ;)
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod hawsepipe » sob led 26, 2019 9:17 pm

VMP v Chorvatsku:

Pokud jsi na vlastní lodi = registrované ČR = žádný problém.

Pokud si chceš v Chorvatsku půjčit loď (bude mít jejich registraci a plout pod cdhorvatskou vlajkou), tak se podívej na stránky chorvatského ministerstva www.mmtpr.hr. Najdeš tam (v sekci "nautika") tabulku jaké cizí průkazy HR uznává/akceptuje. Všechny české průkazy tam jsou (námořní A-B-C od MD i VMP s rozřířením pro moře od SPS).

Pozor jen na to, že obecně SPS je orgánem s kompetencí podle zákona POUZE pro vnitrozemskou plavbu, a tak SPS VMP pro moře má jen malý rozsah do 1NM od pobřeží a v denní dobu.

V praxi to nikdo moc neřeší, ale kdyby byla nehoda, pozor na překročení limitů plavby s tímto průkazem.

Někdo se tu ptal na vnitřní vody.

Je třeba rozlišovat:

vnitřní vody = vnitřní mořské vody = to je pořád námořní plavba X vnitrozemské vody = říční vody.
Pokud má někdo na mysli říční vody (např proti produ od Skradinu výš, tak to už nejsou vnitřní vody ale VNITROZEMSKÉ vody a tam neplatí námořní předpisy ale předpisy pro vnitrozemskou plavbu a ty mohou být jiné. Pokud je HR uvedeno v seznamu zemí, které přijaly doporučení EHK OSN č.40, (lze ověřit na stránkách SPS) pak i na těchto vnitrozemských vodách by v HR měli průkaz SPS respektovat bez problémů. S průkazem MD se do těchto vod už nesmí - v podmínkách pro jeho získání nejsou žádné znalosti předpisů pro vnitrozemskou plavbu.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » pát úno 08, 2019 11:06 am

K předchozímu příkladu - pro názornost je to v pořádku, od Skradinu výš je to asi jednoznačně řeka, byť tam ještě zasahuje příliv/odliv. Nicméně je tam zákaz plavby, protože se jedná o národní park.
Nicméně se zeptám - Karinsko more Novigradsko more jsou něco jako zálivy moře, podle mne mají ještě statut moře. Ale do nich se vlévá řeka Zrmanja, kde se dá také plout. Také se tam projevuje příliv a odliv, ale až minimálně do Obrovace se dá bez problémů doplout (je třeba ověřit ponor, hloubka je tam odhadem přes 2 m) a motorové čluny tam běžně plují. Kde je tam hranice, kde už potřebuji nějaký průkaz pro vnitrozemskou plavbu? Mám na mysli při plavbě z moře.

Pavel.
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod hawsepipe » sob bře 02, 2019 3:36 pm

K dotazu na konkrétní hranice mořských a říčních vod v Chorvatsku.
Na ty hranice v ústí různých řek je nejlepší se zeptat v nejbližším lokálním kapitanátu. Mívají pro jachtaře i mapky, kde jsou vyznačeny hranice teritoriálních vod, rybářské zóny, exkluzivní ekonomické zóny a základní linie.
Obecná definice námořních vod v řekách je, že námořní vody jsou po poslední přístav na řece proti proudu, který je státem deklarován jako námořní.
Ale to je teorie, dotaz na místní správě je nejistější.

Zpět na