Přeložil jsem jednu ze zpráv ze Standova odkazu. Jde o velmi zajímavou situaci.
Jen bych rád věděl, jestli by stihli zavolat o pomoc, kdyby potenciální piráti neměli problém s motorem, když volání odkládali na poslední chvíli.
Taky bych rád věděl, kdy by použili ony kuše. A nějak nevím, co si představit pod pojmem „electric wire around the boat“ – elektrický ohradník?
------------------------------------------------------------------
Během přeplavby z Kanárských na Kapverdské ostrovy: Pokus o vstup na palubu u pobřeží Západní Sahary – listopad 2016Publikováno: 2016-11-16 00:00:00
SV Sherpa / plachetnice Sherpa
Za plavby z Lanzarote do Mindela na Kapverdských ostrovech
Přibližná poloha: 27,07,34 N / 13,58 W (předpokládám, že jde o 27°07'34''N, 13°58'W)
35 mil od pobřeží poblíž El Aajum, West Sahara.
Stalo se to v 1300 UTC 15 listopadu 2016. Byl jsem jediný zkušený (jachtař) na palubě (byli jsme čtyři muži) a já jsem (právě) měl hlídku. Spatřil jsem loď, která od obzoru plula přímo k nám. Vypadala jako otevřená dřevěná rybářská loď místního typu – nic zvláštního –, ale měla silný přívěsný motor.
My jsme pluli na lodi Morgan 41; právě jsme plachtili, ale nastartovali jsme motor, abychom zvýšili rychlost. Třikrát jsem změnil kurz a oni udělali totéž. Když se přiblížili, viděl jsem, že na palubě jsou tři muži. Napřahovali k nám ruce a chtěli cigarety, ale řekl jsem jim, aby pluli pryč.
Místo toho se přiblížili ještě víc a vypadalo to, že si věří ve svém úmyslu vstoupit na naši palubu. Měli jsme štěstí, protože když se pokusili přirazit k naší zádi, naše rybářská šňůra se jim dostala do motoru a zablokovala ho.
O 20 mil dříve jsme viděli španělskou hlídkovou loď. Poblíž byla nákladní loď, která vypadala, jako že ví, co se děje, ale my jsme byli schopni utéci. Volání vysílačkou (VHF) jsem odkládal na poslední chvíli a nakonec to nebylo nutné.
Kolem lodi mám elektrický drát, na lodi dvě kuše a pistoli na světlice. Pokud by (oni) měli zbraně, dělal bych vše, čeho bych byl schopen.
Navrhuji v této oblasti polout alespoň 150 mil od břehu. Pohybuje se tu spousta neosvětlených rybářských lodí a blíže ke břehu je moře plné rybolovných zařízení.
Pokud by jejich chování nebylo tak zřejmé, nevěnoval bych jim takovou pozornost. Měli jsme velké štěstí, že je zastavila naše rybářská šňůra... ostatní by nemuseli mít takové štěstí.
Thomas Whittall
SV Sherpa
---------------------------------
lepapillon poznamenává:
Feb 06, 2017 07:43 PM
35 námořních mil od pobřeží ale není vzdálenost pro bezpečnou plavbu. Příliš blízko!!! Tím si říkáte o potíže.
Pokud plujete podél afrického pobřeží, měli byste zůstat alespoň 150 až 200 mil od břehu.
---------------------------------