Káva na lodi
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Káva na lodi
Mám rád dobrou kávu, ale bohužel na lodi jsem byl odkázán buď na "turka", nebo na různé druhy rozpustné náhražky kávy. Ani jedno mi nechutnalo.
Na jaře jsem náhodou objevil na internetu mechanický pressovač Rok Espresso Maker a po přečtení recenze a shlédnutí videa jsem si ho pořídil.
Nepotřebuje elektriku, stačí čerstvě namletou kávu nasypat měrkou do pákového filtru, upěchovat, nalít horkou vodu z konvice do pressovače a pákama protlačit vodu přes kávu. Je důležité, aby byla káva čerstvě namletá, tak jsem si ještě pořídil malý nerezový kávomlýnek s keramickými kameny. Celá příprava kávy včetně mletí nezabere více času, než se uvaří voda na vařiči. (cca 2-3 minuty). Několikrát jsem pozval v marině na Lipně sousedy na kafe a všem chutnala. Teď ho používám už i doma....
video zde
Na jaře jsem náhodou objevil na internetu mechanický pressovač Rok Espresso Maker a po přečtení recenze a shlédnutí videa jsem si ho pořídil.
Nepotřebuje elektriku, stačí čerstvě namletou kávu nasypat měrkou do pákového filtru, upěchovat, nalít horkou vodu z konvice do pressovače a pákama protlačit vodu přes kávu. Je důležité, aby byla káva čerstvě namletá, tak jsem si ještě pořídil malý nerezový kávomlýnek s keramickými kameny. Celá příprava kávy včetně mletí nezabere více času, než se uvaří voda na vařiči. (cca 2-3 minuty). Několikrát jsem pozval v marině na Lipně sousedy na kafe a všem chutnala. Teď ho používám už i doma....
video zde
Re: Káva na lodi
Ještě by byla další poměrně jednoduchá alternativa - moka konvice. Kafe z ní je taky moc dobrý a má k pressu asi tak nejblíž.

- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Mocca konvicku používám mám jich asi 6 odmalych po velké i nerezové. Jen poopravim presso buhuzel nic neznamená. Pouze Espresso 

geus píše:Mocca konvicku používám mám jich asi 6 odmalych po velké i nerezové. Jen poopravim presso buhuzel nic neznamená. Pouze Espresso
Máš pravdu. Ale jelikož se živím kolem automatů na kávu, kterých máme hodně s pressovačem, tak si to už ze zvyku skracujem a i když máme na automatech psáno Espresso, tak v našem hantecu říkáme jedině preso. Takže trochu deformace z práce.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Když už jsme u těch alternativ, tak trochu barbarštější varianta je něco takového na 12 V
Je to menší než ten ROK a funguje to na pody (což ten ROK asi taky), což je pro příležitostné kafíčkáře lepší varianta co se týká čerstvosti.
Každopádně Geronimo díky za reálnou referenci. Po tom ROKu už jsem pokukoval
Je to menší než ten ROK a funguje to na pody (což ten ROK asi taky), což je pro příležitostné kafíčkáře lepší varianta co se týká čerstvosti.

Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá,( k dokonalému mladému muži patří cigareta jako k velbloudovi hrby.), turek je pro mě turek - káva.
Každý jak to cítí. Já byl odkojen českým turkem a když ráno nemám špínu a necítím pak mezi zubama hrubo namletý lógr, nejsem rád že jsem se probudil...
Odpoledne už můžu cokoliv. Doma nejčastěji kapučíno s čerstvě namleté kávy, ale ráno potřebuju poctivých 14mg černiska
Každý jak to cítí. Já byl odkojen českým turkem a když ráno nemám špínu a necítím pak mezi zubama hrubo namletý lógr, nejsem rád že jsem se probudil...

Odpoledne už můžu cokoliv. Doma nejčastěji kapučíno s čerstvě namleté kávy, ale ráno potřebuju poctivých 14mg černiska
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Každému chutná něco jiného a je to v pořádku....já mám rád vůni čerstvě namleté kávy. U "turka" i u té konvice se káva louhuje dlouho a do hrnku se dostanou i chutě, které tam mít nechci. U ROKu jde o rychlé spaření vysokým tlakem a malým množstvím vody a vznikne malá silná káva, pokud chci větší kafe, koncentrát jen naředím horkou vodou. Neříkám, co je lepší, nebo zdravější, každý si musí najít co mu chutná. S ROKem je to trochu i rituál přípravy. Dá se pokaždé připravit úplně jiné kafe a experimentovat s chutí....prostě, není to jen hodit minci a zmáčknout knoflík....navíc je ROK vzhledově krásný výrobek... 

- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
Ahoj ,začali jsem si taky mlít čerstvou kávu a používáme frenchpress , máme ho i na lodi . Podle kamaráda baristy se dá takto taky uvařit dost dobrý kafe...
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
U nas ve fabrice se pro nemce delal i kavovar na 12V, kava na papirovem filtru a varici voda na to prskala. Bezne si delali celou nadobu, asi litr, cely den to bylo zapnute a tak kafe bylo porad teple....ty se turka nenapili, zabilo by je to asi.
Nojo, nekdo rika ze rozpustne kafe jako lizat nanuk pres papir, je i jina varianta.....
Nojo, nekdo rika ze rozpustne kafe jako lizat nanuk pres papir, je i jina varianta.....
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Velmi dobrá káva je i z manuálního Handpresso - http://www.handpresso.com/en/espresso-m ... ump-black/
Nepotřebuje těch 12 V
H.
Nepotřebuje těch 12 V

H.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Stejný princip jako ROK ale v jiném provedení.....
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
U nas se delal pro nemce 12V kavovar, kava na filtracnim papiru a prskala na to varici voda. Delali toho plnou nadobku, asi litr a cely den to bylo zapnute, tak to bylo teple....
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Za mne dlouhé roky na lodi moka konvice, o které píše Olin. Káva z ní je lepší než leckteré špatné espresso. Kamarád vozí na loď dokonce i variantu, do které se nalije mlíko a simuluje to cappuccino. Pro mně vozí tu variantu bez mlíka
V krizi raději turek než rozpustné.

V krizi raději turek než rozpustné.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Chlapi, neštvěte mě!
Představil jsem si, jak jsem po krásně proplutém dni zakotvil v hezké zátoce a po obstarání lodi si připravil kterýmkoli z popisovaných přístojů výbornou kávu (po mě s mlékem nebo smetanou) a s šálkem v ruce v kokpitu pozoruji okolí a západ slunce.
Pak jsem se zase probral v prosincové Praze. To se dělá, tohle to?

Představil jsem si, jak jsem po krásně proplutém dni zakotvil v hezké zátoce a po obstarání lodi si připravil kterýmkoli z popisovaných přístojů výbornou kávu (po mě s mlékem nebo smetanou) a s šálkem v ruce v kokpitu pozoruji okolí a západ slunce.
Pak jsem se zase probral v prosincové Praze. To se dělá, tohle to?

Když už jsi v té prosincové Praze (správně v Práglu), byl jsem tam minulý týden 4 dny a objevil jsem v tom stánkovém městečku těsně pod Vaškem kolíka, který má nadepsáno "Pravá Turecká káva". Dělá v džezvě, zahřívá v popelu, můžeš si říct jestli cukr jeden, dva, nebo žádný. Já žádný....
LadaM píše:Když už jsme u těch alternativ, tak trochu barbarštější varianta je něco takového na 12 V
00afd45d274551a6baa4d7294d845f9f--espresso-coffee-espresso-maker.jpg
Omyl, funguje to nejen na PODy, ale i na vlastní stlačené kafe. Používám od 2016 a nevidím na tom nic barbarského. Koho to zajímá, tak malá startovací uživatelská recenze z 02/2016 tady:
http://forum.chronomag.cz/index.php?/to ... ?p=1630647