Internet všude na lodi

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

jachtman
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Internet všude na lodi

Příspěvekod jachtman » pát říj 25, 2013 1:33 am

Ahoj,

napadla mne otázka ohledně internetu. Jak se dá řešit internet na lodi, abych ho chytil všude? Nebo alespoň téměř všude po světě.
Určitě to nějak jde, plavili jsme se na velkých turistických lodích a internet tam byl vždy. Tak by mne zajímalo zda víte jaká jsou řešení a kolik to stojí.

Díky.
Jack_of_Hearts
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jack_of_Hearts » pát říj 25, 2013 3:22 am

Mimo dosah pozemnich siti (Wi-Fi, mobil) jedine pres satelit, tedy nejspis satelitnim telefonem. Lacine to ale neni. Proto si lide nechavaji posilat meterologicke mapy prilohou k emailu pres SSB, sluzbou jako napr. Winlink.
http://www.winlink.org/

Honza K
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned lis 10, 2013 7:35 am

Kdyz ten Winlink je jen pro radioamatery ( zdarma ) a dost penez stoji vysilacka a modem. To je nejaka desitka tisic. Tak se to vyplati asi jen na sve lodi a pri delsich plavbach . Ted to z nasich lodi pouziva jen Mirek Racan, je nekde v Karibiku.Na lodi to ma uz vic lidi, ale moc to nevyuzivaji. Pri sve plavbe to pouzival nepretrzite Pavel Jerabek, psal ze tim poslal vic jak 6000 emailu.
Je i sit Sailmail ( za peniz ), tam neni potreba radioamaterka koncese, ale nema to tolik pristupovych bodu, stanic na pevnine.
Dalsi sit je Pskmail, ten nepotrebuje zadny modem, jede pres zvukovku. Take jen pro radioamatery. Chystam se ze to zkusim...uz snad druhy rok. Jinak narok na vysilacku je u vsech siti stejny.

Byva setkani u Standy s radiem v Rohozci a tam ma Winlink vzdy v provozu. Najdes o tom vlakno.

Na to radioamaterske vysilani staci jen radioamaterka licence ( delala se nekolikrat do roka kurz ), nemusi se to u zadneho uradu registrovat a plati se jen za prodlouzeni po 5 letech, 200 kc.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned lis 10, 2013 7:41 am

Kdyz ten Winlink je jen pro radioamatery ( zdarma ) a dost penez stoji vysilacka a modem. To je nejaka desitka tisic. Tak se to vyplati asi jen na sve lodi a pri delsich plavbach . Ted to z nasich lodi pouziva jen Mirek Racan, je nekde v Karibiku.Na lodi to ma uz vic lidi, ale moc to nevyuzivaji. Pri sve plavbe to pouzival nepretrzite Pavel Jerabek, psal ze tim poslal vic jak 6000 emailu.
Je i sit Sailmail ( za peniz ), tam neni potreba radioamaterka koncese, ale nema to tolik pristupovych bodu, stanic na pevnine.
Dalsi sit je Pskmail, ten nepotrebuje zadny modem, jede pres zvukovku. Take jen pro radioamatery. Chystam se ze to zkusim...uz snad druhy rok. Jinak narok na vysilacku je u vsech siti stejny.

Byva setkani u Standy s radiem v Rohozci a tam ma Winlink vzdy v provozu. Najdes o tom vlakno.

Na to radioamaterske vysilani staci jen radioamaterka licence ( delala se nekolikrat do roka kurz ), nemusi se to u zadneho uradu registrovat a plati se jen za prodlouzeni po 5 letech, 200 kc.

Ty velke lodi pouzivaji sluzbu pres satelit a take to umoznuje zasilat a prijimat email. Textovy za par korum a uz 5MB vyleze na nejaku stovku..... Na lodi maji neco jako WiFi a kazdy kdo to chce pouzivat ma svuj ucet, kupuje si kredit. O tom by tady mohl napsat nekdo kdo to na obchodnich lodich pouziva. Nejspis Jakub Sklenar.

To porizeni nebude levna vec.

Tohle me napsal Jakub

pouziva INMARSAT C pro veskerou korespondenci, pocasi, upozorneni atd. Na
radiu na mori nikdo nic neprijima ani se to nepouziva jako prostredek pro
nejakou komunikaci etc. Dale je k dispozici na volani IRIDIUM,
GLOBEWIRELESS nebo INMARSAT-F, B, M

Takze profici satelit, HF jen na malech jachtach, soukromnici.

Psalo se tady ze v HR uz do lodi davaji mobilni telefony, jde pres to i intarnet.
Hamradio
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: Internet všude na lodi

Příspěvekod Hamradio » ned zář 11, 2016 11:51 pm

Ahoj. Už jde v Chorvatsku zakoupit u chorvatského T- mobile za 11€ předplacenou datovou Sim kartu zahrnující neomezené mobilní internetové 4G připojení na 7 dní. Karta jde vložit do všech zařízení / lze si "vymáčknout" požadovaný rozměr.
Ahoj Láďa OK1LO
bialuci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bialuci » úte zář 13, 2016 8:01 am

Já jsem letos v Chorvatsku fungoval s 5Gb na "neomezenou" dobu. Na běžné přohlížení pošty a webu naprosto dostačující. Pořizoval jsem to zde: www.simkarta-chorvatsko.cz
Za 280,- jsem byl na internetu celých 14 dní.
Mira.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte zář 13, 2016 12:01 pm

bialuci píše:Já jsem letos v Chorvatsku fungoval s 5Gb na "neomezenou" dobu. Na běžné přohlížení pošty a webu naprosto dostačující. Pořizoval jsem to zde: http://www.simkarta-chorvatsko.cz
Za 280,- jsem byl na internetu celých 14 dní.
Mira.

Pro HR je tato služba super. Velice rychle reagují na veškeré maily, dotazy, rychlé odeslání atd. Opravdu neznám moc tak dobře komunikujících firem.
Ale to jsme stále jen v HR. S internetem mimo dosah mobilního signálu zkušenost nemám. Tam mám jen zafixováno, že je to hodně drahé a víc to tím pádem nezkoumám.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte úno 14, 2017 4:28 pm

Z jachty se lze pripojit na internet pres HF, ale jen na zasilani emailu, amateri zadarmo, ostatni za malej peniz. Ale je drazsi zarizeni...ale co je drahe..porizujete si vselijake mobilni telefony i za 20000,- To zarizeni na HF i s modemem se da poridit do 50 tisic. Je to ale spis na zabudovani, tak na vlastni lod a plavbe mimo dosah GSM. Ma to vzhledem k male prenosove rychlosti i omezeni. Po prihlaseni to napise jaky cas mas na spojeni. Ten cas ale jde u sysopa prodlouzit, tak to delal Pavel Jerabek OK1BD, domlouval si cas kdy bude a sysop na nej natocil smerovou antenu, z anglie doprostred atlantiku. Ted to pouziva jen Stanislav Bilek OK4ETE. Dalsi omezeni je ze stanice na lodi te musi dat na seznam. Take budou omezene prilohy. Samo ten email jde poslat komukoliv a prijimat take. Nemusi byt oba radioamatery. Radioamateri jsou take solidarni a pomuzou predat zpravu a dohodnu si s nim sked a on me precte odpoved.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » úte úno 14, 2017 6:30 pm

Letos má padnout roaming v rámci EU. Jsem zvědav co se z toho vyklube. Jestli to bude takové růžové jak nám slibují v Bruselu.
Mám na firemním tarifu 1GB, takže jestli to půjde skutečně využít i u moře tak to bude paráda.
(Je jasné že mimo EU, půjdou ceny drsně nahoru, aby se vyrovnaly ztráty. A tam se pěkně prohnem.)
Miras_silic
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Miras_silic » pát dub 13, 2018 4:49 pm

Já mám na lodi LTE router, běhá to skvěle. Mám tarif 30GB za něco okolo 480 Kč měsíčně. Výhoda toho routeru je, že se připojí kdo potřebuje a nemusím si dělat hotsport z telefonu, kde bohužel 30GB dat nemám. Jo a ta data platí v celé EU, ale co jsem koukal do podmínek jsou tam lokality jako Martinik atd...
sklenar_jakub
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sklenar_jakub » stř dub 18, 2018 10:51 am

Internetove pripojeni na mori je mozne.
Vyuzivaji se satelity systemu INMARSAT, nic lepsiho zatim pouzit ani nelze.

Internet mimo mobilni tel. je asi porad jeste drahy, a i pres to ze ceny sly dolu.
Rychlost a kvalita uz je ale docela na urovni.

Provideru je mnoho, vice ci mene trh ovlada TELEMAR www.telemar.se popripade MARLINK www.marlink.com

1) FLEET BROAD BAND
- funguje spolehlive, nevadi mu horsi pocasi a srazky;
- antena neni velika dia. hribu tak do 40cm;
- antena neni moc citliva na stineni okolni instalaci, je lehka;
- rychlost do 432kbps;
- nevim kolik presne stoji instalace terminalu a anteny - odhaduji par set tisic korun;
- provoz 10 USD/MB;

priklad:
http://www.networkinv.com/shop/communic ... dband-500/

VSAT
- funguje spolehlive, kdyz je spravne instalovan, citlive na srazky hlavne deste nebo nizke mraky treba v tropech;
- antena je rozmerna dia. hribu 80 az 150 cm;
- antena je citliva, nesmi byt stinena, nejlepe instalovat dve;
- rychlost do 6 Mbps;
- nevim kolik presne stoji instalace terminalu, ale pouze antena od 10 do 25 tis USD, dle velikosti;
- cena provozu je ruzna, zalezi na tom co si kdo "uhada" s providerem. (TELEMAR, MARLINK etc.) ze zkusenosti vim,
ze za pausal 2000USD/lod/mesic je pomerne slusne prakticky neomezene spojeni.
- jednotkova cena je pak bez pausalu zhruba 0.5 USD/MB;

priklad:
https://marlink.com/products/sealink-allowances/

Samozrejme vsechny systemy zvladaji mimo data i telefonovani.
Ceny se meni, je tezke cokoliv najit presne, vse se musi dojednavat.
Prostredi je takove jake je, nove drahe technologie, malo uzivatelu a mnoho ultra-kapitalistu.
Bez 220/230V jsou oba systemy tezko pouzitelne.
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tove » stř dub 18, 2018 5:29 pm

Ja mel router Huawei Mobile WIFI, do nej jedna karta a na cely lodi nebo i blizsim okoli byl signal pro dalších šest ucastniku. Vyuzivali jsme to dva roky v Chorvatsku.
Pujcim nebo prenecham.
Přílohy
IMG_2029.JPG
IMG_2030.JPG
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod HoPrahok » čtv dub 19, 2018 9:08 am

Měl bych o něj zájem
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv dub 19, 2018 6:48 pm

Ja mam starsi ZTE MF60, uz bude novejsi s LTE. Ma to vlastni AKU, nejakou hodinu to vydrzi a muze se to dat i nahoru na palubu, klidne do igelitoveho pytliku a nechaji se k tomu pripojit 4 NB. Napajeni ma USB Kolik to stalo, nevim, ale mel jsem ten Huawei do USB, teda bez WIFI., take starsi a prikoupil jsem to, tak to moc drahe nebylo.
http://www.mobilcentrum.cz/?cls=stoitem&stiid=26435
necha se k tomu koupit pridavna antena.
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tove » pát dub 20, 2018 8:41 am

HoPrahok píše:Měl bych o něj zájem

poslal jsem sz
gaapi
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod gaapi » pát čer 22, 2018 12:57 pm

tove píše:Ja mel router Huawei Mobile WIFI, do nej jedna karta a na cely lodi nebo i blizsim okoli byl signal pro dalších šest ucastniku. Vyuzivali jsme to dva roky v Chorvatsku.
Pujcim nebo prenecham.

Měla bych zájem, jen už asi není volný, že? Stačilo by mi zapůjčení na srpen. Nemáš nějakou zkušenost s pobřežím Norska? Co by bylo nejlepší využít za typ pro volání/net

Díky moc
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tove » pát čer 22, 2018 5:12 pm

mam to porad v supliku

Zpět na