Neplatilo se :-) a už se platí :-(

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Re: Neplatilo se :-) a už se platí :-(

Příspěvekod Jarda885 » pon črc 16, 2018 3:08 pm

Novinka. V květnu v Brgulje ještě bóje byly. Bylo však zrušeno přistávání u mola. (mooringy, pacholata s elektřinou a vodou).
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » čtv črc 26, 2018 10:38 am

vjurek píše:Mala Rava - doplňění. Tady přešli na čistokrevné lupičství. ............................................
NAVRHUJU ZALOŽIT NOVÉ VLÁKNO - SETINA PROMILE MÍST V CHORVATSKU, KDE SE JEŠTĚ NEPLATÍ VÝPALNÉ.

Dovolím si podělit se o svou poslední zkušenost a pro mě nové zjištění, pro někoho možná ne.

V chorvatsku teď trávím poměrně hodně času. ( Neumím objektivně říci, jak na mě ta země, resp.její obyvatelé vlastně působí po cca 20.letech co jsem tam začal jezdit ). Skoro mám někdy pocit, že se tam začínám cítit se svými 1-2 strávenými týdny měsíčně cítit jako doma. Spíš ale vlivem toho jak na mě umí dýchnout ta příroda a co mi v některých momentech předvádí za úžasné scenérie. Je to někdy jak být na cestě do pravěku. Po kontaktu s místním obyvatelstvem je ale někdy všechno kouzlo pryč ačkoliv pocit že jsem stále v pravěku přetrvává.

Naivně jsem se ještě do nedávna domníval, že existuje možnost najít si někde mimo turisticky exponovaná místa opuštěný místo ( molo ) a tam se zdarma uvázat a přenocovat. Velice rychle mi to vysvětlila jedna slečna v bílém tričku s logem Županijska Lučka Uprava ZADAR v přístavu Luka na Dugim otoku. Vlastně si připadám jako úplný blbec, jak mě vůbec mohlo napadnout, a kde se to ve mě vzalo, že hodit provaz přes stoletý zrezivělý pachole by mohlo být zdarma. Vozil jsem teď jednu čerstvou rodinu s 15měsíčním dítětem, tak jsem preferoval vyvázání k molu před kotvením v zátokách.
Slečna přišla večer, řekla jen jestli bych se mohl posunout o kus dál, že čekají velikou loď. Ta nakonec připlula, nějaký asi 25-30m motorák. Byl jsem uvázaný na kraji starého mola, mimo mooringy s novými nerez vazákama a přípojkami 220V pro tyto stání. Tam jsem očekával platbu v případě využití služby. Slečna již dál nic neřekla až ráno v 9:00 si přišla pro platbu.
Divil jsem se jakto, že jsem uvázaný stranou ( vím že teď budu někomu pro smích :-D ) , tak jsem se trochu cukal, spíš ale z čisté neznalosti. Že jsem nic nevěděl, nikde ani nápis, ona ani slovo. Elektřinu jsem nevyužil, vodu také ne.

Vtipný byl ještě podržtaška z megajachty, který se do naší konverzace připojil. Začal vykládat jak toto molo stavěl jeho děda a že i to něco stálo a bla bla bla, pak už mluvil o kreténech a myslel si že mu neni rozumět. Ptal jsem se ho jestli i to moře tady dělal jeho děda. Evidentně se tu trochu do fantazie zapojilo vlastenectví, ale mě to zase trochu pomohlo osvětlit jejich národní mentalitu vnímání světa/své země. Tuhle zem tady postavil jejich děda a já tu jako vlastně nemám vubec do čeho kecat. Cedule marína tady prý byla, ale sfoukl jí vítr, bohužel. Asi také za života jeho dědy, akorát ji už nikdo znovu nepostavil.
Mezitím plynul čas a lednice mi stačila vybít baterii že jsem ani nenastartoval. Mávl jsem už nad tím rukou.

Platil jsem 29kn/metr za hozený lano. Za skvělé služby přivítání , nabídnutí možnosti stání, připojení elektřiny a čerpání vody s jasným vědomím ceny jsem náležitě poděkoval. Asi jsem si moc zvykl v Řecku na jiné jednání.
Jejich byznys jsem přirovnal k - postavím si na veřejném místě dětské hřiště, nechám tam 2h hrát si děti a pak půjdu s kloboukem vybírat po rodičích za hraní svých dětí.

Chtěl jsem pak po slečně aby mi teda vysvětlila, kde mám přijít na to že někde musím platit. Odkázala mě na tento seznam kotvišť, pro které platí nevím jestli stejné podmínky, chorvatštinu zas tak dobře neovládám.

http://www.cpa-zadar.hr/luke-lokalnog-znacaja

po rozkliknutí Luky
http://www.cpa-zadar.hr/luka/luka-luka/40.html

přístav Luka

podle ohraničení na obrázku by nutnost platit znamenala i pro uvíznutí voru na 2m pláži.

tímhle už jsem neměl energii se nějak prolouskávat
http://www.cpa-zadar.hr/media/pdf/Zakon ... 202017.pdf
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » stř srp 15, 2018 7:35 am

Ahoj Ondro,

tak trochu si nedokážu srovnat to, že jezdíš do HR 20 let a přitom se divíš, že když se někde vyvážeš k molu, tak za to někdo chce zaplatit. No, budiž Tvůj příspěvek poučením pro začátečníky.

Jezdím do HR od r. 2001, nepovažuji se za znalce, ale pochopil jsem za ty roky (a zjistil tady na fóru nebo z jiných zdrojů) základní věci:

- pokud půjdeš na kotvu, neplatíš (s výjimkou různých NP, rezervací a pod.), samozřejmě v zátoce, kde jsou bóje, tak je vyhrazený prostor (patrně je dokonce i seznam pronajatých zátok na odkazu, který jsi zmínil, nestudoval jsem to), kde po tobě budou chtít zaplatit, i když si stoupneš na svoji kotvu. Přirovnal bych to k tomu, že si někdo pronajme louku, tam postaví nějaké zázemí a provozuje kemp. A ty přijedeš, někde na kraji postavíš stan a aniž by ses připojil na elektriku, šel na WC nebo do sprchy, tak se pak divíš, že po tobě někdo chce zaplatit.

- marína - o tom se asi nemusíme bavit. Platí se za místo, zázemí (někde napočítají i elektriku a vodu, aniž bys vytáhl kabel a hadici, někde se zeptají). Asi nejdražší stání.

- městská mola a nábřeží - záleží na konkrétním místě, někde nábřeží funguje stejně jako marína, jsou tam pacholata, muringy, voda a elektrika a na nábřeží k dispozici WC a sprcha. Jinde se dá kotvit kotva - molo, není tam ani elektrika nebo voda, a pes po tobě neštěkne. Mnohde jsou zejména v menších vesničkách mola, kde se dá vyvázat a nikdo po tobě nic nechce, ale vždy je nutné se zeptat někoho z místních, zda tam můžeš zůstat (třeba na 2 hodiny, abys mohl dojít na nákup, na zmrzlinu a podívat se po památkách), ať už je to na 2 hodiny a nebo někde třeba i na noc. Mola většinou využívají místní a může třeba v noci připlout rybářská loď, která tam má svoje "domovské právo" a v 11 večer tě vyhodí.
Pokud je molo jako oficiální přístaviště a platí se tam (typicky nábřeží v Trogiru, Šibeniku, Hvaru a spoustě dalších míst), obvykle jsou tam i mooringy, tak se tam dá vyvázat třeba na 2 hodiny zdarma, nebo po tobě chtějí zaplatit polovinu denní sazby.

- pokud zkrátka neznáš místní poměry, musíš počítat s tím, že při stání u mola po tobě někdo něco bude chtít, zejména v případě, že je molo vybavené mooringy, stojany s elektrikou a vodou. V malých rybářských vesničkách je dobré se někoho z místních zeptat, obvykle tam je třeba obchod nebo hospůdka a před ním sedí místní dědové, kteří ví, že támhle je volné místo, protože Slobodan bude 3 dny pryč, nebo naopak řeknou, že sem připlouvá každý večer výletní či rybářská loď. A nebo naopak ti 12-letý klučina poradí, že se můžeš do večera vyvázat k téhle rybářské lodi (a ještě ti pomůže s lanem), protože to je loď někoho z jejich rodiny a vyplouvají na lov až v 10 večer.

Mně osobně spíš vadí, když dopluju k pumpě, u pumpy je větší (odhadem 20 m) motorová jachta (shodou okolností pod českou vlajkou) a tankuje svých pár kubíků a bude jí to trvat ještě 3 hodiny. A pak už pumpa zavírá, když chceš v zátoce počkat na kotvě do rána, že natankuješ ráno, tak z neznámého důvodu se v celé zátoce vybírá za pobyt (u mola, na kotvě, kdekoli) a musíš zaplatit vlastně za stání "ve frontě", abys natankoval (posledně minulý týden, Vela Luka na Korčule).

Jinak samozřejmě vývoj jde kupředu a jednak přibývají místa a služby, za které se platí, ceny se za těch 20 let taky zvedají (zmrzlinu pamatuju ještě za 3 - 4 KU, dnes je 7 KU minimum).

Pavel.
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod eMeF » sob srp 18, 2018 8:44 pm

Ahoj moreplavci, chystam se za tyden poprve na jadran v hlavni sezone a navic na detskou plavbu a rad bych se vyhnul obeplouvani zatok a hledanim volne bojky. Existuje nejaka obecna poucka do kdy je potreba byt v zatoce aby byla jeste nejaka bojka volna? Pochopitelne necekam, ze se to uplne zobecnit neda, ale jakakoliv rada se hodi.
Zkoumal jsem i online rezervace, ale http://www.adriabove.com nejak nefunguje vubec a na http://www.my-sea.com jsem na prvni dobrou taky zadne online boje nenasel, takze se to asi moc nechytlo.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon srp 20, 2018 11:11 am

Obecně platí čím dříve, tím větší šance získat volnou bojku.

Do 16:00 odhaduji 99%
Do 18:00 odhaduji 90%.

Jsou to odhady. Konkrétní situace může být jiná.
Pepa Š
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 26

Příspěvekod Pepa Š » pon srp 20, 2018 12:42 pm

Ahoj,

ještě bych Jardův odhad poopravil - kde jsou veliká bójková pole, je šance skoro vždycky. Ale na hodně exponovaných místech je potřeba být třeba do 15:00, například u Primoštenu později odpoledne bývají všechny bóje obsazené. Takže na zajímavá místa včas, do samotné zátoky klidně večer. S končící sezónou samozřejmě nápor opadá.

Pepa
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » pon srp 20, 2018 2:01 pm

Ještě bych asi doplnil i vliv počasí - pokud je příjemné jachtařské počasí, obecně asi budou bójky obsazované později. Pokud bude funět Bóra třeba kolem 35 Knt, tak asi budou bóje plné dřív, protože většina rekrečních jachtařů (letní dovolená) za takových podmínek upřednostní bezpečí na bóji před vodní tříští létající za plavby až za kormidlo ... Pak už v 15 hod. mohou být všechny bóje obsazené.

Pavel.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pon srp 20, 2018 2:14 pm

Ano, pokud bude foukat Bora, tak jistě bude lepší zůstat vyvázaný v přístavu, nejlépe u baru a představovat si, jak ti rekreanti chytají bójku v 35kn :roll: :hmm: :lol:
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod eMeF » úte srp 21, 2018 5:30 am

Jste skveli, to jsem potreboval vedet. Trochu jsem se bal, ze to bude vyrazne driv.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte srp 21, 2018 10:51 am

eMeF píše:Jste skveli, to jsem potreboval vedet. Trochu jsem se bal, ze to bude vyrazne driv.

Jen poznámka - pamatuj na staré pravidlo, že bys měl mít vždy v záloze náhradní řešení. Takže někde v dostupné vzdálenosti minimálně aspoň vědět o zátoce, kde se dá zakotvit (dle předpovědi směru větru) a podobně.

Pavel.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » sob zář 01, 2018 2:35 am

Ahoj Pavle ,

máš pravdu a jak jsem psal, věděl jsem že budu za vola že se něčemu takovému divím. Myslel jsem si že vychytám ještě nějaká místa kde mi to projde ale zadarska županja to má pěkně podchycený. Oproti tomu, jižněji je to naopak nějak bez problémů. Možná je to i tím, že vzhled a velikost mé lodě zrovna nevyvolává dojmy charterovýho vetřelce a i jméno lodi má v chorvatštině význam.
Já mám kotvu rád a často ji využívám, pokud nechci výletit na půjčeném skůtru po horách. Už mám i takovej svůj osobní sešit "opuštěných" betonových kvádrů na dně za které je možné se vyvázat kdyby se něco hnalo. Ale kotva mě zatím nezraila, ikdyž přiznám, bouřkou jsem ji ještě já nepokřtil.

Zkušenost s 20m+ velikou motorovou jachtou mám obdobnou. Bylo to při návštěvě Trogiru. Evidentně jsem nebyl jediný kdo "zoufale" hledal místo v místních marínách ( městské molo jsem vzdal hned ) na pár hodin uvázání kvůli prohlídce města. Využil jsem prázdného mola vedle benzínky kde jedna taková s českou vlajkou zrovna tankovala abych zmapoval situaci a poptal se po místě. Žena využila příležitosti k návštěvě wc přičemž za mnou po chvilce přišli místní kápové že musím okamžitě odjet protože sem jede velká loď ( ta motorová z benzínky hned vedle ). Ani mi nepočkali 3 minuty než se mi vrátí a už mě rovnou začli odvazovat. Takže jsem se ocitl na lodi sám, s ženou na břehu pak složitě dorozumíval způsob jejího nalodění.
Celý mě to dost naštvalo, i celá ta agónie s hledáním krátkodobého uvázání (byla sobota no :-/ ) že jsem přešel k tomu co jsem chtěl a měl udělat rovnou. Přejel jsem naproti k dřevěnému molu místních, které bylo minimálně ze 3/4 prázdné a na hulváta využil něčí mooring a šel do města. Zamčenou branku jsme prostě obešli. Napsal jsem tam cedulku s telefoním číslem kdyby náhodou a šli jsme do města. Když jsme se vrátli, už tam stepoval nějakej místní chlápek, tak po chvilce váhání jsme k němu přišli ( alespoň už skrz odemčenou branku ) a nakonec tam čekal na nějakou loď kterou uvázal vedle nás a řekl mi že sice mám jeden jeho mooring ale že jestli chci ať klidně zůstanu na noc že mu to nevadí. Jeli jsme pryč, ten ruch v Trogiru neni ni pro nás, ale dost mě to překvapilo. Neni to vždycky s nima tak špatný.

Nakonec na Visu v ofiko "maríně" to bylo trochu horší. Pocit bezpečí mooringového stání mi někdy v 11 večer překazil trajekt jadrolinky. Nevím co tam udělal za supr manévr, ale měl jsem pocit že na mě pustil plnej zpětnej chod tak že mi to málem utrhlo všechny vazáky, loď s sebou lomcovala že se na ní nedalo udržet a třískala s sebou o molo. Mooring ( zbyl jen jeden ) jsem měl za dostatečně utaženej ale evidentně se dokázal napnout jak jsem nečekal. Odnesla to záď a schůdky díky kterým to nedopadlo uplnou katastrofou. Prasklina tam je a schůdky do rohlíku. Nevím co se na té vodě odehrálo, celý den ty trajekty byly v pohodě. Zlatá kotva, říkám si.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob zář 01, 2018 12:01 pm

Stání ve Visu u městského mola má své specifikum a to právě díky Tebou popsané skutečnosti, že sem zajíždí trajekty a často způsobí vlny (a nejen zde). Je třeba držet záď daleko od mola a sundávat prkno. Už jsem tam viděl více lodí, které dali „pusu“ zádí molu a taky jednu (skoro)díru v zádi od vzpříčeného prkna. Celkem se vyplatí kouknout se kolem, jak daleko jsou ostatní, pokud jich je více dále od mola, než je běžné, nebude to náhoda.
Obdobně je to třeba v Ermoupoli na Syrosu v Řecku, v porovnání ve Visu zajíždějí trajekty opravdu ohleduplně.
Ono se vůbec vyplatí koukat jak to dělají ostatní kolem, ať se týká čehokoliv.

Zelená špilja na Ravniku u Visu, do loňska volně přístupná, od letoška (2018) se vybírá vstupné 70 Kuna.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » sob zář 08, 2018 2:48 pm

Racek psal že v Brgulje na Molatu nejsou boje.
Tak hlásím, že tady bóje jsou, a jejich tady jak o pouti :)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte zář 18, 2018 9:48 am

Pořád jsou pekna mista kde se neplati.
Jsem tu od soboty a jeste jsme nic neplatili.
I ve Hvaru na nakupu jsme byli a nestalo nas cele odpoledne nic.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod HoPrahok » ned zář 23, 2018 12:05 am

Korčula - Vela Luka
Uvnitř v přístavu instalováno mnoho bójek, resp. tam přesunuli bójky, které dříve byly před přístavem.
Místo bójkového pole je tam kotviště a místní výběrčíí bere za kotvu 100 kun
veltrusak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod veltrusak » čtv dub 11, 2019 11:56 am

Ahoj.tak vlastně nevím ,jestli do toho Chorvatska mám jet.Jezdím na člunu-5m,několik let na našich vodách a manželka ráda by letos jela do Chorvatska s člunem.Má představa?Dotáhnout člun do Puly,sjezd do vody,zanechat auto s vlekem a 14 dní se toulat podél pobřeží.Je to reálné?Nikdy jsem na moři sám neplul,nekupoval si potřebné povolení a poplatky,nehledal kotvení mimo přístavy.Děkuji.Honza
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » čtv dub 11, 2019 3:48 pm

Můj názor: Ta příroda je tam fakt suprová, z těch lehce dosažitelných unikátní. Naopak podmínky pro nenáročný jachting čím dál horší. Jedině mimosezónu a dál od pobřeží (ale nikomu to moc neříkejte, bo přituhne i tam :) )
Standa240
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Standa240 » čtv dub 11, 2019 7:34 pm

Jezdíme s manželkou dvakrát do roka také na 5-ti metrovém člunu a i po několika letech nás to "neomrzelo". Mohu vřele doporučit. Jen musíš, vzhledem k velikosti lodi pečlivě sledovat předpověď počasí.
veltrusak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod veltrusak » stř dub 17, 2019 8:05 am

Dobrý den.Děkuji za info.Mohu se zeptat,kam jedzdite a na průběh cesty,spuštění,poplatky a hledání míst na noclech?.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bedrich » stř dub 17, 2019 10:00 am

Abych trochu navrátil téma směrem k názvu vlákna (jelikož jsem k odklonu taky krapet přispěl), tak dodám pár informací ze severu: oblast Štětínského zálivu - Marina Třebiež: v současné době v přestavbě - prohloubení, nová mola, ještě není hotovo. Ve střední části u benzínky se ale už vybírá, tuším kolem 22 zlotých/noc. K dispozici WC, sprchy zatím neé. Marina Wolin - malý útulný bazének a k tomu fungl nová budova se zázemím. Lodˇď 10-13 metrů 20 zlotých, WC pro nocující zdarma /na noc se zamyká/, sprcha "natrysk" 7 Zl na osobu bez omezení.
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » stř dub 17, 2019 3:50 pm

Bedřichu, to jsi ten odklon opravdu narovnal. :lol: :thmbup:
Toto je teritoriální forum... Chorvatsko - Jadran ...vlákno ...Neplatilo se - už se platí....
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bedrich » čtv dub 18, 2019 10:58 pm

A safra. To teritorium mi nějak uniklo, bo není přímo v názvu. (no a netrklo mě ani to, že je zde obobné téma pro Řecko).
Asi to bude tím postupným rozšiřováním obzorů.
Tož sa omouvám :o
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv dub 18, 2019 11:01 pm

jardo, nechlastej ;-) (ne ze bych dnes nedelal podobne)
Standa240
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Standa240 » ned dub 28, 2019 8:38 pm

To Veltrusak: Napsal jsem ti SZ.
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Zadar - mestske molo

Příspěvekod eMeF » ned črc 14, 2019 12:23 am

Ahoj, nevite jestli je v Zadaru mestske molo, ktere by se dalo pouzit pro rychlou prohlidku mesta? Neco jako v Sibeniku?
Pripadne da se kratkodobe vyuzit nekterou z marin? Tusite kolik si pak uctuji?
Dekuji!

Zpět na