jak poznat skutečný vítr na plachetnici

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

jak poznat skutečný vítr na plachetnici

Příspěvekod err_ » stř zář 05, 2018 3:47 pm

Tak si seďostojím v kokpitu a vím i bez záznamu, že má stoupačka nemá v pile 90°ale třeba jen 80-85°. Vím proč, svou loď znám a jsem s tím až do chvíle, kdy chci s někým závodit smířený. Přemýšlím, jak zjistit, v jakém jsem postavení na skutečný vítr, pokud nevidím pevninu a nemám se čeho chytnout (větrné elektrárny na moři, ropná věž s vlajkou nebo rukávem). Jsou tu proudy kolem 2-3kn, vlny rozhadané, pěnové pásy bydou asi také snášené proudem. Vějička a vše na lodi mi ukazuje jen vítr zdánlivý. Jak mám teda poznat na lodi vítr skutečny? Zabýval jste se tím někdo, můžete mi pomoci a odpovědět?

Díky.
err_
bez hodnocení

Re: jak poznat skutečný vítr na plachetnici

Příspěvekod err_ » stř zář 05, 2018 5:47 pm

Tak jsem dostal napovedu, zalozenou na odectu vektoru rychlosti a smeru plavby, jelikoz zdanlivy vitr je slozen mimo skutecneho vetru i z nich. Jenze, se mi do toho porad mota jeste drift. Resp. oba z nich (vitr, proud). Deviaci a deklinaci neresim, zjednodusil bych si to odectenim dnoveho kurzu pres GPS.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř zář 05, 2018 6:19 pm

Tak to mam vyresene. Napovidatel (zde Bedrich) mel pravdu. Do dusledku. Z jednoho prosteho duvodu ... a to protoze ...?
Plati to ale jen pokud pouziji GPS. Pokud bych plul na kompas, jsem asi zase v haji :-)

A mimochodem, kdyz zapisujete vitr do lodniho deniku, jaky vitr tam uvadite? Zdanlivy nebo skutecny?
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř zář 05, 2018 7:34 pm

Martine, Bedžich je uznávaný koumák...… ale pořád jsem nepochopil o co jde.
Až budeš v klidu v maríně napiš to sem prosím srozumitelněji.
Díííky ;)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř zář 05, 2018 8:25 pm

Err: Ja ti hrozne dobře poradim, vyhod kotvu, zastav a zmer si vitr. :good:
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » stř zář 05, 2018 8:48 pm

Do deníku já skutečný
Na budiku vidím RSV, RZV, a směry obou dvou
Ale musí fungovat snímač rychlosti proti vodě, čistit pravidelně zarostlou vrtulku snímače :roll:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř zář 05, 2018 8:51 pm

Omen píše:Martine, Bedžich je uznávaný koumák...… ale pořád jsem nepochopil o co jde.
Až budeš v klidu v maríně napiš to sem prosím srozumitelněji.
Díííky ;)

To ja uz jsem na sousi a dokonce zpet v CR a i v pracovnim procesu. Skoda ...
Problem/dotaz je zdanlive jednoduchy. Kdyz na plachetnici plujes dostatecne rychle, tak aby jsi vytvarel vlastni vitr, jak na otevrenem mori poznas, ze ktereho smeru vane skutecny vitr? Ne zdanlivy, ktery vidis na vejicce.

A druha otazka byla, jaky vitr zapisujete do lodniho deniku. ten zdanlivy, ktery vidite na vejicce nebo ten pravy, skutecny smer vetru?
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » stř zář 05, 2018 9:31 pm

A co takhle podle vlnek?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř zář 05, 2018 10:37 pm

Vlnky jsou zavadejici, kdyz je v miste proud. I penove cary jsou snesene proudem. A az se proud otoci, cele se to rozhazi. nejlepsi je, kdyz fouka proti proudu na melke vode :-)
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » čtv zář 06, 2018 7:26 am

Ani ty snímače (vrtulky) proti vodě ti to přesně neřeknou. Potřebovat bys snímař proti dnu - tedy bez vlivu proudů.

Já to měřím očometricky :? . Vějičku mám na stěhu z magnetofonového pásku (nejvíce se mi osvědčila němčina pro začátečníky :D ) a od výsledného vektoru jejího plání okem "zaměřím" vektor směru skutečného větru ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv zář 06, 2018 8:57 am

Jak jsem psal, mam to vyresene. Nabidnu to tedy i vam. Bedrich to mel nejblize. Nejprve dle kompasoveho kurzu, coz neni ale dobre, protoze to jeste ovlivnuje vysledny vektor slozeny z deviace, variace, driftu (obou). Hruby odhad se tak da udelat. Navic to lze velmi zpresnit pomoci GPS, tedy jak rychlosti vuci dnu, tak dnovym kurzem.

Moc hezka pomucka pro vsechny: https://www.hydesailsdirect.com/Articles.asp?ID=278

Daleko komplexneji, tak jak jsem to myslel ja se tim zabyva clovek zde: http://davidburchnavigation.blogspot.com/2013/04/true-true-wind-from-apparent-wind.html

Ten jiz pocita se vsemi vektory, tak jak jsem je chtel videt. Tedy vsechny snosy apod. V odkazech ma take kalkulator, zalozeny na jeho vypoctu.
https://www.starpath.com/calc/

Uzijte si to a doufam, ze vas to alespon trosku potrapilo jako me ... :-)
Naposledy upravil(a) err_ dne čtv zář 06, 2018 9:13 am, celkem upraveno 1 x.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » čtv zář 06, 2018 9:13 am

A protože nemám na své loďce na přehradě ani kompas, ani GPS, musí mi stačit oko a němčina pro začátečníky ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv zář 06, 2018 9:19 am

Nemcina je dobra, o tom zadna. Tobe take nehrozi, ze te to snese od vjezdu do pristavu :-)
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » čtv zář 06, 2018 10:18 am

Krásné téma na dlouhé zimní večery :D ,můj postup: ráno se probudím ve stojící lodi a vidím směr skutečného větru, zapíšu do deníku, vypluji , špionky - mě se osvědčila kazeta Helenky Ondráčkové ,doufám že mě MM nedá k soudu , korouhvička a jiná sofistikovaná staletími ověřená zařízení mi ukazují zdánlivý vítr, ten působí na plachty , na ten pluji a podle toho plachty nastavuji. Večer zakotvím a hle co vidím- skutečný vítr... :whist:
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv zář 06, 2018 10:46 am

Pokud to není jenom matematické cvičení - jakou od toho čekáš přesnost?
Protože přesnost hodnoty vypočítaná ze vstupů, které stejně jenom odhaduješ (proud, snos), se podle mě nebude zásadně lišit od přesnosti přímého odhadu výsledku, jak psal Přemek.
Takže směroplatný výsledek dá pouze GPS se vstupem čidla zdánlivého větru. A na to abys do deníku zapsal NNW stačí ten odhad.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv zář 06, 2018 10:51 am

kapo
:
Zde je tedy videt, ze se zapisem do lodniho deniku nijak netrapis :-) A asi nejen ty ... Zapis jednou,resp. dvakrat za den je malo.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv zář 06, 2018 11:07 am

LadaM píše:Pokud to není jenom matematické cvičení - jakou od toho čekáš přesnost?
Protože přesnost hodnoty vypočítaná ze vstupů, které stejně jenom odhaduješ (proud, snos), se podle mě nebude zásadně lišit od přesnosti přímého odhadu výsledku, jak psal Přemek.
Takže směroplatný výsledek dá pouze GPS se vstupem čidla zdánlivého větru. A na to abys do deníku zapsal NNW stačí ten odhad.

Presnost cekam pomerne velkou. Snos proudem jen tak neodhadujes. Na to mas atlas a hodinky. Vychazi mi to vcelku presne. A pokud jsem v prilivove oblasti, mas na zmenu proudu vice nez sest hodin. Snos vetrem je komplikovanejsi. Mas-li namerny kompas, znas jeho deviaci, muzes dopocitat z nameru brazdy idealne napr vuci zadnimu stehu, pokud je veden na stred lode. Pripadne se da zpetne dopocitat odectem proudu mezi kurzem dnem a kurzem vodou (je-li k dispozici kompas i GPS)

Snosy mohou byt velke, navic, pricte-li se ovlivneni vlastnim pohybem lode, muze byt rozdil treba 7°. To se mi zda dost.

Ja se priznavam, ze si delam vypocty na WP dopredu. Pri plavbe nemam vzdy tolik casu ani prilis chuti. A pak se jen pohybuju v casove ose k WP a upravuju si odhadem udaje. Kdyz jsem ale hodne mimo, udelam/odhadnu vypocet novy. Pokud to jde.

Tohle mne spis zajimalo pri reseni otazky, proc nektera lod ostri tak krasne a jina mene. V zavode na stoupacku je to po dvou/trech reckach podstatny rozdil. Pak prichazi na radu uvaha o konstrukci lode, postaveni plachet na skutecny vitr. Neco ve smyslu jak moc na stred lze kosatku dotahnout, jakou ma tedy nabeznou hranu na skutecny vitr apod. ...
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » čtv zář 06, 2018 11:47 am

Náměrový kompas a deviace?! Hmm, to už jsme, myslím, přespříliš akurátní, ne?
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » čtv zář 06, 2018 11:55 am

err_ píše:
Tohle mne spis zajimalo pri reseni otazky, proc nektera lod ostri tak krasne a jina mene. V zavode na stoupacku je to po dvou/trech reckach podstatny rozdil. Pak prichazi na radu uvaha o konstrukci lode, postaveni plachet na skutecny vitr. Neco ve smyslu jak moc na stred lze kosatku dotahnout, jakou ma tedy nabeznou hranu na skutecny vitr apod. ...

abys mohl posoudit jak která loď stoupe ,musel bys porovnat lodě stejného typu se stejnými a stejně jetými plachtami. Rychlost a stoupavost lodě hodně ovlivňuje kosatka,kterou ty tak rád refuješ jako první a tím zhoršíš náběžnou hranu :D , a její trim, vypnutí předního stěhu a správná poloha otěžových jezdců tak aby se začal při přeostření prolamovat zadní lem po celé délce. Při přetažení kosy moc ke středu ti začne rušit profil hl.plachty.Jaký má smysl řešit postavení plachet na skutečný vítr ? :? Matematická cvičení jsou zajímavá ale jinak mi ten smysl uniká
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv zář 06, 2018 12:14 pm

Richard píše:Náměrový kompas a deviace?! Hmm, to už jsme, myslím, přespříliš akurátní, ne?

Ano to jsme. Je to už deviace na různé kompasove deviace :lol: Jsem postižen ocelovou, magneticky ovlivňující lodi.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » čtv zář 06, 2018 12:37 pm

dá se to léčit ?? ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv zář 06, 2018 2:11 pm

Nevim, kolik ti je, ale jiste jsi jiz zjistil, ze od urciteho veku se lidi nemeni. Tohle uz proste lecit nelze ... Bohu dik! Jinak bych prisel o polovinu legrace v zivote.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod mipe » čtv zář 06, 2018 3:43 pm

Tvoja otázka nevylúčila použitie anemometra.
Keď máš na lodi vo výbave GPS, prečo nemáš aj anemometer? Ten predsa ukazuje TWS aj TWA (s prepáčením True wind speed a True wind angle). Ako bonus aj WMG (zase s prepáčením Welocity Make Good = optimálnu rýchlosť lode vzhľadom na dosiahnutie cieľa(?-stručne)).
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » čtv zář 06, 2018 5:13 pm

Ruční (popřípadě s logem či GPS nespřažený) anemometr na jedoucí lodí neukazuje TWS a TWA.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv zář 06, 2018 6:43 pm

Ukazuje, ale musel bys vůči dnu stát. Hahaha!
Jináč docela zírám.

Zpět na