Příspěvekod asasek » pon bře 11, 2019 5:45 pm
Původně jsem udělal kýl i kormidlo bez olova, jenže kýl za jízdy vyskakoval nahoru a kormidlo se strašně blbě nasazovalo (a neopatrným kormidelníkům i vyskakovalo, mně ne). Takže jsem pochopil, že olovo to chce, ale zase jsem to s ním nechtěl přehánět - jednak kdo se s tím má pak tahat, a jednak kýl jsem chtěl vyvážit tak akorát, aby mi potom ještě držel povytažený. Tak jsem potom potápěl kýl a kormidlo do sudu - zatěžoval jsem je kýblíkem s několika menšíma kladívkama, abych zjistil, s jakou zátěží se potopí tak akorát, a následně dopočítal potřebný objem olova.
Olovo jsem lil rovnou do díry v kýlu/kormidle - vyříznu díru, dám do ní pár hřebíků nebo šroubů (který pak olovo podrží), spodní stranu jsem podlepil papírovou páskou a tu podepřel prkýnkem, a pak jsem vesele lil. Akorát jak olovo stydne, tak se hoooodně smršťuje - na kýlu mám proto nepěknou ďuznu, na kormidle už jsem si dal pozor a ještě zatepla doléval, aby to bylo tip ťop (stačí počkat 10-20 sekund, stydne to rychle). Teď už kýl pěkně sedí, jak ho nastavím, a kormidlo se nandavá jedna báseň. Jo, a olovo se dá nejlíp sehnat ve sběrňáku.
Pínu mám 3-4cm nad airboxem - sedím na dně, a výška je takhle akorát (ale mám vysoké boky = 45cm). Původně jsem ji měl delší, ale když bylo v lodi víc než jeden člověk, tak překážela - takže jsem ji zkracoval asi o 10cm; tak, aby v maximálním výkyvu přečnívalo přes airbox jenom "akurátní držátko" (v mém případě cca 15cm, protože mám na píně ještě brzditelnou kladku a skrz ní gumicuk => když jsem v lodi sám, snadno si tím pozici kormidla zafixuju - a tuhle kladku držím taky ještě uvnitř lodě, páč z ní čouhá šroub s křídlovou matkou, tak aby to neorvalo barvu na airboxu).