Nový zákon o lodních motorech
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Nový zákon o lodních motorech
Podle návrhu zákona, který minulý týden prošel v tichosti parlamentem prvním čtením, budou povinně všechna registrovaná malá plavidla od roku 2025 poháněna pouze elektrickými motory. Je to reakce na ekologické požadavky EU a podobné trendy s potlačováním benzinových a hlavně dieselových motorů u automobilů. Zákon by měl být v platnosti od 1.1. 2020, aby měli majitelé lodí i prodejci lodních motorů dostatek času se připravit... 

- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Re: Nový zákon o lodních motorech
Nově registrovaná nebo všechna registrovaná?
Jinak tři vykuchané autobaterie jako nádrž, palivová hadička červená jako plus, vratka černá jako mínus a to vrčení poslouchám z MP3 z nostalgie
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Jinak tři vykuchané autobaterie jako nádrž, palivová hadička červená jako plus, vratka černá jako mínus a to vrčení poslouchám z MP3 z nostalgie

- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
To není žádná novinka. Všechny země EU vydávají takové nařízení (my budeme mít tuto právní normu implementovanou jako první). Má to i svůj důvod - vrčení dieselových motorů rekreačních plavidel znemožňovalo funkci sonarů aliančních plavidel. V Baltském moři tak mohly bez omezení rejdit ponorky neznámé mocnosti. A to se vše změní.
- LadaM
- aktívní jachtař
To jsou kecy, aby si lidi mysleli, že je to pro jejich dobro. Navíc se to vztahuje na malá plavidla a nevím nevím - kolik těch ponorek rejdí na Slapech?
Hele opatrně s těmi vtípky...dnes aprílovej vtip, zítra v EU skutečnost....ještě se toho někdo chytne...
Jo a v poviné výbavě těch elektrolodí bude pájka a kalafuna...
Jo a v poviné výbavě těch elektrolodí bude pájka a kalafuna...

- LadaM
- aktívní jachtař
Tak jo pánové Geronimo a Richarde, 2:0, čistej zásah!
Jestli se někde potkáme, hlaste se u mě o pivo 
...ale stejně mám pocit, že dřív ty apríly byly mnohem neuvěřitelnější

...ale stejně mám pocit, že dřív ty apríly byly mnohem neuvěřitelnější

- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Jsem rád, že jste se pobavili, důvodů k zasmání není nikdy dost...
snad to tu evropští poslanci nečtou 

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
To je pomerne jeste dobre..
Horsi je ze odchodem Británie skonci platnost homologaci tam vyrabenych aut...
Takze kdo ma takove auto tak co nejrychleji pryc z domu dokud ma platnou STK.Další po vyprseni platnosti uz nedostanete...
Horsi je ze odchodem Británie skonci platnost homologaci tam vyrabenych aut...
Takze kdo ma takove auto tak co nejrychleji pryc z domu dokud ma platnou STK.Další po vyprseni platnosti uz nedostanete...
Uff, dostal jsi me. Ale moc bych to nepokousel, nebo to fakt zavedou...
Ale co se tyka toho sonaru, spis si myslim, ze by vadil moderni bezkartacovy elektromotor (s frekvencnim menicem).
Ale co se tyka toho sonaru, spis si myslim, ze by vadil moderni bezkartacovy elektromotor (s frekvencnim menicem).
Laskavě využiji toto téma, ať nezakládám zbytečně další a požádám o nějaké sofistikované vyjádření. 
Jak a kde je uvedeno, na jakých vodních plochách je možno plout na člunu (bez registrace) s malým elektromotorem?
Mám řekl bych zhlédnutý zákon o vodách, o vnitrozemské plavbě, o ochraně přírody, ale nikde jsem nenašel odpověď, jestli můžu na vodní ploše, která není sledovaná, plout.
Jedná se mi zejména o případné zákazy v přírodních rezervacích apod. Je jakákoliv vodní plocha, byť sebemenší, braná jako vodní cesta?
Předem děkuji za radu.

Jak a kde je uvedeno, na jakých vodních plochách je možno plout na člunu (bez registrace) s malým elektromotorem?
Mám řekl bych zhlédnutý zákon o vodách, o vnitrozemské plavbě, o ochraně přírody, ale nikde jsem nenašel odpověď, jestli můžu na vodní ploše, která není sledovaná, plout.
Jedná se mi zejména o případné zákazy v přírodních rezervacích apod. Je jakákoliv vodní plocha, byť sebemenší, braná jako vodní cesta?
Předem děkuji za radu.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
V zásade na všetkých sledovaných či nesledovaných vodných cestách.
Jedine je nutné sa dopátrať, či sa tam nevsťahujú nejaké iné zákazy - rezervácie - súkromné plochy atď. Tam hold je smola aj z neregistrovaným plavidlom. Tam si treba predom istiť či sa dá alebo nie. Rovnako si treba pozrieť plavebné opatrenia.
A.
Jedine je nutné sa dopátrať, či sa tam nevsťahujú nejaké iné zákazy - rezervácie - súkromné plochy atď. Tam hold je smola aj z neregistrovaným plavidlom. Tam si treba predom istiť či sa dá alebo nie. Rovnako si treba pozrieť plavebné opatrenia.
A.
O to mi právě jde. Nikde jsem nedohledal nic, na základě čeho by třeba v přírodní rezervaci nesměl plout na gumáku. Zákon hovoří o národních parcích, nic dál. A jestli je tam nějaká místní úprava, to mám sakra zjistit kde? Jedná se mi o několik bývalých písáků v okolí Olomouce a tak.
- Lubos01
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Tam se ale hovoří o zákazu/povolení plavby se spalovacím motorem, lodí s elektromotory se tato pravidla podle mne vůbec netýkají.