převoz gumáku

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Re: převoz gumáku

Příspěvekod Mira1 » sob dub 27, 2019 11:07 am

Včera jsem si byl koupit nový člun s přívěsem (taky mě už nebavilo to pořád balit) a pánové mě velmi rychle vyvedli z omylu, že budu vozit na vleku člun s motorem - taky jsem si myslel, že když musí vydržet hopsání na vlnách, že to přežije i jízdu po silnici, tak prý to není dobrý nápad. Říkali, že se při otřesech může vytrhnout zrcadlo a že jim tam každý rok jezdí několik lidí, kterým motor za jízdy po silnici ze člunu spadl a roztřískal se. Takže spíš budu motor vozit v autě a radši vymyslím nějaké udělátko, abych se při manipulaci tolik nenadřel.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob dub 27, 2019 1:44 pm

Jeste jsem o nikom neslysel ze by mu odpadl motor mozna na nejekem smejdu clunu. Tak si ten motor zajisti kurtou do protipohybu vsichni to tak vozi. A at se ty chytraci prodejci podivaji na more kdyz tak litaj ve vlnach. A skacou 3 metry vzduchem to jsou rany do toho clunu to na silnici nikdy neudelas
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » sob dub 27, 2019 6:46 pm

Přesně jak píše Geus. U větších člunů se vozí motor na člunu i proto, že velmi obtížné těžký motor na člun nasazovat. Navíc bývá problém s instalací - bovdeny, kabeláž atd... Já sice vozím motor samostatně, ale jen proto, že je lehký a je ovládaný jen pínou - krom hadičky k nádrži žádné instalace. Navíc mám jen klasický vozík za auto s upravenou horní plochou a je nemyslitelné s tím zajet do vody a člun svézt a poslat do vody a stejně tak vytáhnout navijákem. Musíme 2-3 lidi vzít člun a snést z káry do vody.
K tomu zajíždění do vody jsou právě dobře uzpůsobené různé jednoúčelové vozíky právě na čluny. Nají i celkově nižší těžiště. A noha motoru jde ke konstrukci vozíku zafixovat, aby se motor nemydlil při jízdě. V každém případě na vodě to zrcadlo dostává zahulit mnohem více než při nějaké jízdě po dálnici. Viděli jsme jednou při cestě k moři nějakého Němce, co to neubrzdil a vrazil s vlekem a člunem za sebou do auta před ním.
Auto slušně rozbité vepředu a člun s motorem na vozíku jen utrhnul popruhy a byl posunutý až k autu. Na člunu ani na motoru nebyla žádná škoda...alespoň ne na první pohled.

Když je člun na vozíku i s motorem, je důležité jej umístit na vozík tak, aby bylo těžiště soupravy nad nápravou. Pokud sundám vozík z koule auta a "oj mi rozbije čumák" ( těžiště příliš vzadu ) je to špatně. Různým posouváním a štelováním těch držáků a vodících koleček na vozíku lze docílit toho, že to těžiště je nad nápravou ( i dvojitou ) . Je to důležité při nečekaných manévrech za jízdy ( myšky , náhlé vybočení a změna směru ) - souprava je pak mnohem lépe ovladatelná, není nadlehčována zadní náprava tažného vozu a jízda je komfortější.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob dub 27, 2019 9:33 pm

Těžiště musí být ne nad, ale před nápravou, aby byla zatížená koule.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » sob dub 27, 2019 10:00 pm

Tak tak, doporučuje se u těžkých přívěsů co možná nejblíž k maximálnímu povolenému vertikálnímu zatížení (já mám 100 kg). Pořídil jsem si na to takovou vychytávku, je to vlastně obrácený mincíř - stlačitelná tyčka s pružinou uvnitř a stupnicí - šoupnu to pod žehličku a povolím podpěrné kolečko a ono to ukáže plus mínus bambus kolik to tlačí. Ne že bych mohl šoupat lodí na vleku :) ale cajků na přenášení uvnitř je dost, aby pár kilo vepředu přidalo nebo ubralo.
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » sob dub 27, 2019 11:32 pm

Já taky neznám nikoho, komu by spadl motor z lodě na silnici, a taky neznám nikoho, komu na dálnici spadlo kolo (jakože jízdní) ze střechy auta, vlastně jednoho znám, mě :) . Tak už jsem možná trochu opatrnější a hlavně nevidím důvod, aby mi v prodejně kecali, jestli fakt tam ty případy měli, tak se to asi stát může.

A z jiného soudku: v tomto vlákně někdo řešil max. povolenou rychlost s vlekem. Jak moc to respektujete? Já jsem s vlekem vždycky jezdil na silnici podle limitu pro osobáky jako bez vleku a na dálnici 110 (jasně, že si nechávám větší odstup, protože těžší souprava hůř brzdí, o to mi teď nejde), protože si říkám, jak mě můžou změřit? Když tak mě vyveďte z omylu, ale podle mě jedině z jedoucího auta, když pojedou mým směrem a všimnou si, že s vlekem jedu rychleji, než bych měl, to budu mít smůlu. Když ale budou někde stát, tak budou mít radar nastavený třeba na limit + 10%, což dodržuji, takže mě to nevyfotí. Možná se pletu a jen jsem měl dosud kliku, ale už jsem takto jel do Chorvatska s vlekem několikrát a nikdy žádný problém.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » ned dub 28, 2019 2:46 pm

Pokud Tobě osobně spadlo kolo ze střechy, tak určitě velmi dobře víš proč, resp. co bylo špatně. S motory to nebude jiné, jenom je potřeba provést adekvátní opatření, jak Ti tu kolegové radili. Jiné bude u 20 kg motoru, jiné u 100 kg...
K té rychlosti - opět můžeš vycházet ze svých zkušeností - píšeš, že Ti Tvůj přístup funguje, tak na co se ptáš? Změřit tě samozřejmě můžou a jestli se tak stane nebo ne je podle mě souhrn více elementů, z nichž technické předpoklady jsou ty méně rozhodující.
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » ned dub 28, 2019 4:56 pm

Tak se zeptám jinak: už tady někdy někoho zastavili kvůli příliš rychlé jízdě s vlekem? Ne že to někdo sypal 80 po městě, prostě jeli jste normální rychlostí jako bez vleku a policie vás chytla.
Tajomníček
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod Tajomníček » ned dub 28, 2019 7:48 pm

áno zastavili. pri návrate zo škandinávie som to pri výjazde z prahy smerom na brno na stovke šúpal tesne pod sto dole kopcom a ma zastavili v civilnom aute s radarom, že na vozíku mám obmedzenie 80 tak nech to moc nepreháňam. veľmi slušní, pozreli uchytenie lode na prívese, papiere skontrolovali a vyriešené dohovorom (asi nemerali radarom ale len podľa tachometra), čo ma potešilo a týmto pozdravujem PČR
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » pon dub 29, 2019 3:35 pm

Nás změřili v Makedonii-Důvod -s vozíkem pouze 80 km/hod.Co a jak to vezu je nezajímalo.Tvrdili,že naměřili 92 Km/hod a s kopce.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon dub 29, 2019 7:36 pm

Nechápu co řešíš. Mám na vleků 80, jedu pod 90. Není co řešit. Nebo si kup vlek na110.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pon dub 29, 2019 8:22 pm

Nebo na 130, jako mám já na autopřepravníku (s prázdným se dá). Bohužel v mnoha zemích platí pro soupravy max. 80 km/h, takže je otázka, nakolik to člověk využije. U nás nemám ten pocit, že by se nějak extra měřila osmdesátka...
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte dub 30, 2019 8:07 am

david píše:Nechápu co řešíš. Mám na vleků 80, jedu pod 90. Není co řešit. Nebo si kup vlek na110.

No to právě někde nepomůže - já mám na vleku 130, místní úprava ale dovoluje nejvyšší rychlost třeba oněch 80.
Není to jen o nejvyšší povolené rychlosti vleku.... o tom to bylo i v Mirusově příspěvku...
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte dub 30, 2019 8:31 am

david píše:Těžiště musí být ne nad, ale před nápravou, aby byla zatížená koule.

Jasně , chtěl jsem tím obecným popisem poukázat na to, že spousty lidí vozí člun s motorem vzadu a to těžiště mají hluboko za nápravou vleku.
Běžně to vidím na zastávkách a odpočivadlech. Člun s těžkým motorem vzadu na vleku - z auta vystoupí lidi a zadní náprava vozu se zvedne o 5 cm, jak to koule tahá nahoru.
Tady: https://auto.tn.nova.cz/clanek/novinky/fascinujici-video-proc-je-rozlozeni-hmotnosti-na-privesu-dulezite.html
je pak důsledek, co to může udělat....

Zpět na