Příspěvekod Faust » ned srp 04, 2019 5:40 pm
Pár zkušeností z Baťáku 2019.
--
Baťův kanál jsem do rodinné dovolené naplánoval doslova na poslední chvíli a byl jsem rád, že vůbec ještě byla nějaká volná loď. Dvě po sobě jdoucí nečekané zdravotní komlikace a dvě následné operace, mne trochu zdržely od plánování dovolených. Ale povedlo se a aspoń Baťák letos vyšel. 7m motorová loď Bety není z nejnovejších, ale byla cenově (na týden) dostupná a dostatečně pohodlná pro tříčlenou posádku. Vzali jsme s sebou dvě kola, protože skoro vše, co pluje na kanálu, má cyklonosiče. Já si ještě po operacích na bycikl a sportování, s dvakrát otvíranou megajizvou na břiše, ještě moc netroufám, ale posádka toho využila, kolem kanálu jsou všude cyklostezky a rovina.
--
Co bych doporučil, je nejpozději kolem druhé, třetí po poledni, uvažovat, kde že to zakotvíte na noc. Lodí a hausbótů jsou na kanálu a řece Moravě doslova mraky (zvlášt pátek-neděle, kdy jedou půjčovny na 110%), volných přístavišť (kde se neplatí dost peněz za přenocování, nebo není vyhrazeno pro konkrétní půjčovnu, či majitele), je relativně málo a jsou obvykle jen pro 3-4 lodě. Ve vámi uvažovaném přístavišti už může být plno a dojet k dalšímu, před 17:30-18:00 (kdy končí provoz plavební komory) nemusí být při rychlosti plavby 5-8km/h, reálné.
--
Co bych vytkl, jsou zásuvky el. energie v přístavištích - moje posádka "musí" mít v provozu autoledničku a dobíjení mobilů, protože čučet do mobilu je prý zajímavější, než koukat přes den na přírodu z lodi, ale lepší posádku bohužel nemám, tak jsem musel pokaždém přistání hledat nějakou funkční zásuvku. Někde jsou funkční všechny, jinde je to problém ((Uherské Hradiště, přístav ve městě, z osmi zásuvek, ve dvou stojanech, byla funkční jen jedna a ještě obsazená). El. energie se většinou platí předplacenou speciální kartou, kterou jsme měli od půjčovny lodi, avšak ta naše přestala fungovat hned první den (vadná karta), naštěstí nám z půjčovny dovezli novou, protože jinde, než v Petrově, se prý jaksi koupit nová karta nedá (v hodnotě 500kč). Platby za elektřinu jsou v automatu minimální, 20kč stačí na celou noc a ještě vám automat vrátí, pokud se nezapomenete ze stojanu ráno odhlásit. Když máte štěstí, zapojíte se do zásuvky někým nedhlášené, zadarmo.
Za parkování v jediném modernějším přístavu - Petrov, kde je přece jen větší šance, že bude místo a funkční zásuvka, se platí z karty 200kč + el. V přístavišti Babice, po nás chtěli poplatky zvlášť za každou za každou osobu a za loď, od kotvení zde mne odradila jediná možnost připojení lodi ke zdroji el. energie, klasickým prodlužovákem, po ukončení provozu ze zmrzlinového stánku, což by asi nebylo bezpečné..
--
Asi jsem zvyklý na náš pražský Staropramen, moravská piva mi moc nejedou, Staropramen čepují ze sudu ve stánku v Otrokovicích, ale k jídlu je tam, kromě zmrzliny, jen pochybná bageta z mrazáku. Pozor, pivo a alkohol obecně jen po jízdě! Plavební správa na baťáku dost kontroluje, vybavení plující lodi, hasičáky, papíry od lodi, vesty, dávají dýchnout, nás kontrolovali bez přestupku. Ve stánku v přístavu nad komorou Spytihněv byla velmi dobrá gulášovka, sprchy jsou zde placené, ale čisté, stejně jako wc. Jinde je u přístaviště jen plastová toika. Pokud máte čas a jedete kolem dvou průjezdných (nefunkčních) komor u Strážnice - Velička, a je mezi nimi, za mostem, volné místo ke kotvení, doporučuji zdejší grilované koleno, vynikající!
--
Placené stání je ve Starém městě, po přejezdu komory z řeky Moravy zpět do Baťova kanálu, ale to je vyváženo perfektní hospůdkou (asi nejlepší na Baťáku), výborně tu vaří a je tu skvělá a ochotná obsluha, ale ani zde není přístav nafukovací a je tu právě pro tu skvělou hospůdku, skoro pořád obsazeno. Naopak nejhorší a nejlínější obsluha je určitě v Uherském Ostrohu, tady těží z toho, že je to bohem zapomenutá obec, podnikatelsky doslova vybydlená, nikde tu nic pořádného, kromě sámošky, hospody a zámku, není a (asi) jediná funkční hospoda je v centru obce. Ač mám rád prohlídky zámků, při +38st ve stínu jsem návštěvě kulturní památky odolal. Ve zdejší hospodě obsluhující pomalé a líné pipiny, jejich práce pekelně nudí a nějací hosté je vůbec nezajímají. V Uherském Ostrohu jsou kotviště dvě, jedno nad komorou je placené, druhé pod komorou ne. Splutím pod komoru jsme ušetřili 250kč za noc, vícečlenné posádky ušetří o počet členů posádky více. Při 50kč za osobu a posádce hausbotu s 10-12 osobami, to dělá už dost peněz.
--
Čistota vody je diskutabilní, v kanálu je voda vyloženě špinavá, v řece je o poznání čistší a koupat se zde místy dá. Ale tak čistá voda, jako je třeba teď na Slapech, to tu rozhodně nikde není. Možná v jezerech kolem kanálu, ale tam jsme nebyli. Cca kolem Napajedel a výš (k Otrokovicům) plavou v řece, v plavební dráze, ještě volně popadané stromy a větve, nějak to tu správce vodní cesty vůbec neřeší a s lodí se musí víc manévrovat a překážkám včas vyhýbat.
Kousek nad Otrokovicemi plavba proti proudu řeky Moravy končí, není tu další plavební komora. O dobudování, do Kroměříže a dál, se prý léta letoucí jen mluví..
--
Koukal jsme na sjezdy do vody, v klidu se dá loď do vody spustit v Petrově a Otrokovicích (beton), u jezu Spytihněv je sjezd přírodní. Asi jsou sjezdy i jinde, my měli půčenou loď, tak jsem se o to nestaral. Plavební komory jsou otevřené každý den od 10:00 do 18:00, s tím, že poslední vjezd do komory na proplavení je cca 17:30. Záleží na obsluze, nekde ráno otevírají komoru už před 9:30. Komory fungují v sezoně út-ne, v pondělí je všude zavřeno.
--
Týden (úterý-neděle) je na poznání okolí Baťova kanálu docela málo, já se soustředil spíš na projetí celého kanálu, protože mě baví plaba, a ta se nám povedla, zážitků je hodně a určitě to stálo za to. Kromě věčného popojíždění a postávání na rozestavěné D1, cestou tam i zpět, to je hrozná ostuda tohoto státu, a nejen D1..