Dalešice a Baťův kanál

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Dalešice a Baťův kanál

Příspěvekod err_ » úte srp 29, 2017 10:53 am

Severni ledove more to cteni novin bezpochyby splnuje (na severu). Ale myslim, ze ani zde by tva namlsanost uspokojena nebyla :-)

Co se nasich zemepisnych podminek tyce, budme radi, ze tady vubec neco je. Dle meho bude vody cim dal tim mene. Kdyz si vzpomenu, jak mi babicka za mala rikala, ze se za vodu bude jednou platit, tak jsem to jako kluk z vesnice, kde jsme meli studnu, nebyl schopny pochopit. Myslel jsem si, ze si dela legraci. Nedelala. Mela pravdu.

A kdyz jsme u toho, nedavno jsem hledal reku, ktera by tekla z jineho statu k nam a vodu naopak od vsech ostatnich prinasela. Uhadnete, kolik jsem jich nasel?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte srp 29, 2017 11:56 am

Není to Dyje a Spreva?
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte srp 29, 2017 1:32 pm

Mas to dobre. Nasel jsem tedy jeste nejake potoky.

Dyje ma vubec hodne zajimave prameniste :-) Reka se i nekolikrat zcela ztrati. Byl o tom na CT2 i krasny dokument.
Faust
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Faust » ned srp 04, 2019 5:40 pm

Pár zkušeností z Baťáku 2019.
--
Baťův kanál jsem do rodinné dovolené naplánoval doslova na poslední chvíli a byl jsem rád, že vůbec ještě byla nějaká volná loď. Dvě po sobě jdoucí nečekané zdravotní komlikace a dvě následné operace, mne trochu zdržely od plánování dovolených. Ale povedlo se a aspoń Baťák letos vyšel. 7m motorová loď Bety není z nejnovejších, ale byla cenově (na týden) dostupná a dostatečně pohodlná pro tříčlenou posádku. Vzali jsme s sebou dvě kola, protože skoro vše, co pluje na kanálu, má cyklonosiče. Já si ještě po operacích na bycikl a sportování, s dvakrát otvíranou megajizvou na břiše, ještě moc netroufám, ale posádka toho využila, kolem kanálu jsou všude cyklostezky a rovina.
--
Co bych doporučil, je nejpozději kolem druhé, třetí po poledni, uvažovat, kde že to zakotvíte na noc. Lodí a hausbótů jsou na kanálu a řece Moravě doslova mraky (zvlášt pátek-neděle, kdy jedou půjčovny na 110%), volných přístavišť (kde se neplatí dost peněz za přenocování, nebo není vyhrazeno pro konkrétní půjčovnu, či majitele), je relativně málo a jsou obvykle jen pro 3-4 lodě. Ve vámi uvažovaném přístavišti už může být plno a dojet k dalšímu, před 17:30-18:00 (kdy končí provoz plavební komory) nemusí být při rychlosti plavby 5-8km/h, reálné.
--
Co bych vytkl, jsou zásuvky el. energie v přístavištích - moje posádka "musí" mít v provozu autoledničku a dobíjení mobilů, protože čučet do mobilu je prý zajímavější, než koukat přes den na přírodu z lodi, ale lepší posádku bohužel nemám, tak jsem musel pokaždém přistání hledat nějakou funkční zásuvku. Někde jsou funkční všechny, jinde je to problém ((Uherské Hradiště, přístav ve městě, z osmi zásuvek, ve dvou stojanech, byla funkční jen jedna a ještě obsazená). El. energie se většinou platí předplacenou speciální kartou, kterou jsme měli od půjčovny lodi, avšak ta naše přestala fungovat hned první den (vadná karta), naštěstí nám z půjčovny dovezli novou, protože jinde, než v Petrově, se prý jaksi koupit nová karta nedá (v hodnotě 500kč). Platby za elektřinu jsou v automatu minimální, 20kč stačí na celou noc a ještě vám automat vrátí, pokud se nezapomenete ze stojanu ráno odhlásit. Když máte štěstí, zapojíte se do zásuvky někým nedhlášené, zadarmo.
Za parkování v jediném modernějším přístavu - Petrov, kde je přece jen větší šance, že bude místo a funkční zásuvka, se platí z karty 200kč + el. V přístavišti Babice, po nás chtěli poplatky zvlášť za každou za každou osobu a za loď, od kotvení zde mne odradila jediná možnost připojení lodi ke zdroji el. energie, klasickým prodlužovákem, po ukončení provozu ze zmrzlinového stánku, což by asi nebylo bezpečné..
--
Asi jsem zvyklý na náš pražský Staropramen, moravská piva mi moc nejedou, Staropramen čepují ze sudu ve stánku v Otrokovicích, ale k jídlu je tam, kromě zmrzliny, jen pochybná bageta z mrazáku. Pozor, pivo a alkohol obecně jen po jízdě! Plavební správa na baťáku dost kontroluje, vybavení plující lodi, hasičáky, papíry od lodi, vesty, dávají dýchnout, nás kontrolovali bez přestupku. Ve stánku v přístavu nad komorou Spytihněv byla velmi dobrá gulášovka, sprchy jsou zde placené, ale čisté, stejně jako wc. Jinde je u přístaviště jen plastová toika. Pokud máte čas a jedete kolem dvou průjezdných (nefunkčních) komor u Strážnice - Velička, a je mezi nimi, za mostem, volné místo ke kotvení, doporučuji zdejší grilované koleno, vynikající!
--
Placené stání je ve Starém městě, po přejezdu komory z řeky Moravy zpět do Baťova kanálu, ale to je vyváženo perfektní hospůdkou (asi nejlepší na Baťáku), výborně tu vaří a je tu skvělá a ochotná obsluha, ale ani zde není přístav nafukovací a je tu právě pro tu skvělou hospůdku, skoro pořád obsazeno. Naopak nejhorší a nejlínější obsluha je určitě v Uherském Ostrohu, tady těží z toho, že je to bohem zapomenutá obec, podnikatelsky doslova vybydlená, nikde tu nic pořádného, kromě sámošky, hospody a zámku, není a (asi) jediná funkční hospoda je v centru obce. Ač mám rád prohlídky zámků, při +38st ve stínu jsem návštěvě kulturní památky odolal. Ve zdejší hospodě obsluhující pomalé a líné pipiny, jejich práce pekelně nudí a nějací hosté je vůbec nezajímají. V Uherském Ostrohu jsou kotviště dvě, jedno nad komorou je placené, druhé pod komorou ne. Splutím pod komoru jsme ušetřili 250kč za noc, vícečlenné posádky ušetří o počet členů posádky více. Při 50kč za osobu a posádce hausbotu s 10-12 osobami, to dělá už dost peněz.
--
Čistota vody je diskutabilní, v kanálu je voda vyloženě špinavá, v řece je o poznání čistší a koupat se zde místy dá. Ale tak čistá voda, jako je třeba teď na Slapech, to tu rozhodně nikde není. Možná v jezerech kolem kanálu, ale tam jsme nebyli. Cca kolem Napajedel a výš (k Otrokovicům) plavou v řece, v plavební dráze, ještě volně popadané stromy a větve, nějak to tu správce vodní cesty vůbec neřeší a s lodí se musí víc manévrovat a překážkám včas vyhýbat.
Kousek nad Otrokovicemi plavba proti proudu řeky Moravy končí, není tu další plavební komora. O dobudování, do Kroměříže a dál, se prý léta letoucí jen mluví..
--
Koukal jsme na sjezdy do vody, v klidu se dá loď do vody spustit v Petrově a Otrokovicích (beton), u jezu Spytihněv je sjezd přírodní. Asi jsou sjezdy i jinde, my měli půčenou loď, tak jsem se o to nestaral. Plavební komory jsou otevřené každý den od 10:00 do 18:00, s tím, že poslední vjezd do komory na proplavení je cca 17:30. Záleží na obsluze, nekde ráno otevírají komoru už před 9:30. Komory fungují v sezoně út-ne, v pondělí je všude zavřeno.
--
Týden (úterý-neděle) je na poznání okolí Baťova kanálu docela málo, já se soustředil spíš na projetí celého kanálu, protože mě baví plaba, a ta se nám povedla, zážitků je hodně a určitě to stálo za to. Kromě věčného popojíždění a postávání na rozestavěné D1, cestou tam i zpět, to je hrozná ostuda tohoto státu, a nejen D1..
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod karel-h » ned srp 04, 2019 9:52 pm

Sjezd ve Spytihnevi je nepouzitelnej, ono se neví kdo má klíče od závory.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » pon srp 05, 2019 2:25 pm

Upnul jste někam video, jestli se mohu zeptat?
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte srp 06, 2019 8:30 am

Na Baťáku jsem byl několikrát vlastní lodí, před tím i s čártrem.
Nevím, kdy koho ze správců? nebo povodí? napadne, v čem spočívá problém? Já ho vidím mj. ve dvou bodech:
1. Půjčovny vybudovaly po celém Baťíku svá mola pro své lodě a stále se rozšiřují. Desítky těchto lodí úderem úterka dopoledne vyjedou na trasu a spolehlivě obsadí pár veřejných stání, zatímco na jejich domovská mola nikdo nesmí! To je gordický uzel.
2. Mám pocit, že Baťák jako celek nikdo neřídí a nekoordinuje. Je zájmově, podnikatelsky roztříštěný a každý si hlídá jen ten svůj píseček.

Včera bylo pondělí, komory zavřené (nechápu proč i v sezóně), projel jsem kus Baťáku na kole, všude klid a mír......
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » úte srp 06, 2019 8:03 pm

Omene máš svatou pravdu. Byl jsem tam v půlce června. Ve Strážnici jsem kotvil v té malé zátoce vedle skanzenu ( jenom přes den ) a koukali po mně z půjčovny jako že by mi hned skákali. Jinak přístav ve Starém městě přecpanej půjčovnou. Pluli jsme až do Babic, tam to bylo super.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte srp 06, 2019 9:45 pm

Na baťák už raději nejezdím, tam to šlo jěště tak před pěti léty. Teď už raději na Labe, tam je místa dost. I letos. Propluli jsme 22 komor. Z Křenku do Týnce a zpět jen 2x jsme se nekomorovali sami-
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte srp 06, 2019 9:56 pm

Měl jsi dát i Hrčáky. Chvaletice jsou prohrábnutý na tři metry. Super, zrovna tu sem.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř srp 07, 2019 7:01 am

Finn ty své dva kýly sundal, už si nemůže proorávat cestu Hrčákama :D

Davide, proč prohrábli Chvaletice, tam se něco chystá?
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Voda » stř srp 07, 2019 9:06 am

Omen píše:.... obsadí pár veřejných stání, zatímco na jejich domovská mola nikdo nesmí....
Přitom by stačilo jednoduché ustanovení, že kolik lodí půjčuješ, na tolik lodí někde vybuduješ veřejné kotviště, případně budeš dál udržovat. A ty svoje domácí nech si chrání dál.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » stř srp 07, 2019 9:16 pm

Davide, tak to mi Packa neřekl, jinak bych tam zaplul. Byl sem tam cca před 6 - 8 lety a Chvaletice na mě zapůsobily jako přístav rezavých vraků a duchů a nic mě tam od té doby netáhlo. Příště zaplujem.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř srp 07, 2019 9:46 pm

No přístav duchů to je, ale vejš to je docela fajn. Kladruby a Hrčáky.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř říj 16, 2019 8:16 am

Přesně před osmdesáti pěti lety, 16. října 1934, došlo k oficiálnímu zahájení stavby Baťova kanálu. .....
celý článek zde
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř říj 16, 2019 11:14 am

Tenkrát postavili kanál za čtyři roky. Včetně vypořádání se s povodněmi roku 1937.
Dnes bychom to stavěli v řádově delší době.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř říj 16, 2019 11:20 am

Dnes by se za čtyři roky nevypořádali ani s úředním šimlem.... :gun: :gun:
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » stř říj 16, 2019 3:32 pm

Jó nepřijít válka a po ní bolševik, tak je kanál mnohem delší ak tomu jakoko bonus i DOL. No ono kdyby bolševik zůstal, tak by sice po baťáku toho moc nezbylo, ale už by možná byl v provozu DOL a stopro by byla vyřešena splavnost dolního Labe.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod Loudas » stř úno 24, 2021 12:07 pm

Voda píše:
Omen píše:.... obsadí pár veřejných stání, zatímco na jejich domovská mola nikdo nesmí....
Přitom by stačilo jednoduché ustanovení, že kolik lodí půjčuješ, na tolik lodí někde vybuduješ veřejné kotviště, případně budeš dál udržovat. A ty svoje domácí nech si chrání dál.

Majitelé domovských mol si musí za nemalé peníze molo koupit a z prostoru kde ho mají umístěné platí také nemalý nájem povodí nejen z vodní plochy ale také z části přilehlého pozemku. Tak nechápu proč by u těchto mol měli kotvit cizí návštěvníci i když u některých je to možné za poplatek. Z vybraných peněz za pronájmy by mělo vybudovat veřejná stání povodí.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » stř úno 24, 2021 2:09 pm

Vsjo jásno Loudasi ..... :?
Problém je, že ty podnikatele na Baťáku nejspíše nikdo neřídí a nekoordinuje. Každý si kutá na tom svém písečku/molíčku. Oni si ten Baťák nakonec ucpou sami 8)

Byl bych radši, aby povodí, místo mol pro podnikatelské lodě, konečně už, zajistilo a financovalo komory ve Skalici a Bělově a zprovoznili Baťák .... Hodonín - Kroměříž.
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » stř úno 24, 2021 3:34 pm

Omen píše:Vsjo jásno Loudasi ..... :?
Problém je, že ty podnikatele na Baťáku nejspíše nikdo neřídí a nekoordinuje. Každý si kutá na tom svém písečku/molíčku. Oni si ten Baťák nakonec ucpou sami 8)

Byl bych radši, aby povodí, místo mol pro podnikatelské lodě, konečně už, zajistilo a financovalo komory ve Skalici a Bělově a zprovoznili Baťák .... Hodonín - Kroměříž.

Podnikatele na Baťáku samozřejmě řídí Povodí Moravy které jim určí vhodné místo, na všechno musí být povolení. Mola musí být schválena a splňovat předepsané předpisy.
Komora ve Skalici asi ještě hodně dlouho nebude ale v Bělově už mohla být dávno v provozu, všechno na to bylo připravený včetně financí.
Bohužel to zablokovala banda Zelených.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Voda » stř úno 24, 2021 6:40 pm

Dnes už to vidím taky trochu jinak. Tak jako vy, bych uvítal prodloužení od Otrokovic nahoru a od Skalice dolů. Ovšem to je běh na hodně dlouhou a zdá se že čím dál delší trať. V kontextu s veřejnýma financema si říkám, kdo ví jestli.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv úno 25, 2021 10:24 pm

Loudas, banda Zelených to prečo zablokovala?
Loudas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Loudas » pát úno 26, 2021 8:16 am

Nechtějí tam tu komoru, tak prý si pořád něco vymýšleli a tím se stavba stále oddalovala až to asi dospělo do této situace kdy už pravděpodobně nebudou peníze asi na nic. To ale aktuálně nevím, protože jsem se o to posledních pár let už nezajímal.

Zpět na