kotvící blok s okem na dně na moři
Moderátoři: vilma, Pepa, david
kotvící blok s okem na dně na moři
ahoj kapitáni a tak se chystám na moře a řeším dilema , už loni jsem měl problém s kotvením , kotvím na moři asi třicet metrů od břehu , v hloubce asi 7m na dně je betonový blok kam se připnu s bojkou ale ouha loni tam to oko na bloku bylo rozervané tak jsem musel kotvit více stranou ale to se mi moc nelíbí a také nevím jestli to místo bude volné . uvažuji si vyrobit také nějaký blok s okem dopravit ho na pláž a pak ho dopravit pomocí člunu na místo , máte někdo zkušenosti se shotovení bloku s okem ? uvažoval jsem např, vylít betonem 13pneumatiku ve které by byla armatura v podobě oka , nějaké nápady ???
Re: kotvící blok s okem na dně na moři
Ahoj,13 pneumatika vylita betonem bude vazit 260 kg. Ve vodě kvůli vztlaku to bude polovina. Takze loď urcite neudrží. Potřebuješ minimálně blok o váze 500 kg nebo vice. To je můj názor.
bože ale já nemám Titanic
já mám jen 4m plácačku Busch 

- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
A to chceš v HR betonovať blok na pláži? Použil si výraz "kotviť". Nenapadlo Ťa použiť kotvu + 2 m reťaz (všetko tak do 7-8 kg) na kotvenie?
Podobný gumák som roky kotvil na 2,5 kg kotvu bez reťaze. Pravda je, že do metrovej vody. Daj kotvu 5 kg+ 2 metrovú reťaz a môžeš spať pokojne.
Je to dosť jednoduché, že?
Podobný gumák som roky kotvil na 2,5 kg kotvu bez reťaze. Pravda je, že do metrovej vody. Daj kotvu 5 kg+ 2 metrovú reťaz a môžeš spať pokojne.
Je to dosť jednoduché, že?

- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Ono záleží jaké je dno. Před x lety jsem také měl gumáka v HR na kotvě+ cca 1,5m řetězu a to jsem čuměl, když ráno byl po pěkné smršti o 15 metrů dál co stačilo lano k břehu. Naštěstí se gumáku nic nestalo, i když to s ním asi muselo mlátit o břeh. Musel to být rachot, neboť i oko na gumáku bylo vytahané a zdemolované už ho raději nepoužívám. Celý týden pohoda a poslední den přišel pořádnej vichr a vlny a bylo...
K tomu rozervanému oku - viděl jsem na něj našroubovaný veliký šroub s podložkama, jestli to zvládneš pod vodou, mohlo by to být řešení.
Taky se nechá nasadit na jednu část toho oka hromosvodová svorka a stáhnout s dalším okem v celek. Otázka je, zda to v takové hloubce dáš.
Poslední možnost je ocelovým lankem , nebo lepším provazem onen betonový blok stáhnout po obvodu ( smyčka ) a navázat se pak na to. To by při troše šikovnosti mělo jít udělat z hladiny s brejlema a šnorchlem. Připravíš si oko s malou zátěží na koncích a spustíš dolů na blok. Odplaveš s koncem a stáhneš do strany. A pak nahoře zajistíš proti povolení bójkou ( kanystrem
) . , Bójka by měla být hodně ponořená aby to při vlnách a odlivu neztratilo vertikální tah a nepovolilo. Případně celou bójku utopit a ještě jednu bójku nad to. Blok, který budeš ovazovat musí mít samozřejmě nějakou minimální výšku.
Viděl jsem tohle funkční řešení "opásáním" bloku provazem také v HR, kde si to dovolenkáři udělali, protože originální oko bylo urezlé a všude plno. A vydrželo to tam hodně dlouho, následný rok tam jen byla jiná bójka a původní zarostlé ( obrostlé ) provazy.
K tomu rozervanému oku - viděl jsem na něj našroubovaný veliký šroub s podložkama, jestli to zvládneš pod vodou, mohlo by to být řešení.
Taky se nechá nasadit na jednu část toho oka hromosvodová svorka a stáhnout s dalším okem v celek. Otázka je, zda to v takové hloubce dáš.
Poslední možnost je ocelovým lankem , nebo lepším provazem onen betonový blok stáhnout po obvodu ( smyčka ) a navázat se pak na to. To by při troše šikovnosti mělo jít udělat z hladiny s brejlema a šnorchlem. Připravíš si oko s malou zátěží na koncích a spustíš dolů na blok. Odplaveš s koncem a stáhneš do strany. A pak nahoře zajistíš proti povolení bójkou ( kanystrem

Viděl jsem tohle funkční řešení "opásáním" bloku provazem také v HR, kde si to dovolenkáři udělali, protože originální oko bylo urezlé a všude plno. A vydrželo to tam hodně dlouho, následný rok tam jen byla jiná bójka a původní zarostlé ( obrostlé ) provazy.
díky za dobré rady
tak jsem se rozhodl a na radu jednoho nejmenovaného
použiji betonové zatravnovací tři bloky z OBI, jeden pustím pevně přivázaný po laně dolů a na něj pošlu po laně ty ostatní dva cena 150 korun českých 

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
peposs píše:díky za dobré radytak jsem se rozhodl a na radu jednoho nejmenovaného
použiji betonové zatravnovací tři bloky z OBI, jeden pustím pevně přivázaný po laně dolů a na něj pošlu po laně ty ostatní dva cena 150 korun českých
Úprimne ti prajem aby ti ten úsmev na konci príspevku vydržal. Na tvojom mieste by som venoval pozornosť týmto slovám v Lemonovom príspevku: Musel to být rachot, neboť i oko na gumáku bylo vytahané a zdemolované .
Neviem aké je tam dno, ale pokial tam nie je skala, tak si kup predimenzovanú kotvu Bruce, resp. jej čínsku napodobeninu, alebo nejakú Plattenanker + reťaz, ale dva metre je málo, myslím že treba tak cca 8 m a lano v dĺžke min 5 násobku kotevnej hĺbky /nie plávajúce lano/ a čln uviažeš okrem oka aj na to lano čo máš po obvode, tak si spravil všetko čo sa dá. Zatravňovacie tvarovky houno vážia a houno udržia. Predimenzovaná kotva je podla mňa na 4 m gumák 5 -7,5 kg
- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
V případě zbudování takovéto ilegální bójky lze očekávat:
A) kdy prijde slušnější Bora,
b) kdy to napráší či obsadi někdo z místních.
Možno tipovat, co nastane dříve

A) kdy prijde slušnější Bora,
b) kdy to napráší či obsadi někdo z místních.
Možno tipovat, co nastane dříve

- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
peposs píše:díky za dobré radytak jsem se rozhodl a na radu jednoho nejmenovaného
Ty zatravňováky je lepší řešení než kotva. Kotva při změně směru větru třeba o 180 stupňů se při otočení může uvolnit.
U těch zatravňováků musíš mít dole řetěz, protože jinak se ti lano o ten beton předře klidně i za jednu noc, stačí malé vlnky.
Oko u člunu je pevné dostatečně. Jenom musíš mít delší kotevní lano (řetěz), kdyby přišli vlny, aby člun stále volně plaval. Ve člunu nesmíš mít vodu (déšť a stříkající vlny), protože jinak rázem váží stovky kilo a síly na oko a kotevní blok jsou daleko vyšší.
Sledovat počasí, hlavně směr a sílu větru, jestli to nemá foukat ze strany odkud to není kryté.
- Zahajskej
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Zatravňovací dlaždice jsou křehké, takže při mletí člunem popraskají. Ale už jsem to na dně viděl, třeba i tvárnice ztraceného bednění, bylo jich svázáno snad deset. Betonový blok nemusí být těžký, viděl jsem domácí v HR dávat do vody blok tak okolo metráku a půl, dva chlapi ho měli co dělat přizvednout a byla pak na něm vyvázaná loď něco pod tunu. Řetěz dát tak 4m přeložený napůl, stačí osmička, bude tahat lano s bójkou dolů při vlnách a přílivu a odlivu. Řetěz spojit šeklem a do něj lano opět dvojmo. Bójku vyvázat tak, aby po natažení nad vodu byla tak 1,5 - 2m nad hladinou a měla možnost výkyvy výšky hladiny kompenzovat. Bóji jsem si zřizoval v HR několikrát, našel jsem buď volný blok s okem, nebo díra ve skále. Při rušení bójky jsem jen odvázal lano a vytáhl z vody, řetěz jsem tam nechal, většinou jsem ho další rok použil opět.
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
RACEK píše:peposs píše:díky za dobré radyVe člunu nesmíš mít vodu (déšť a stříkající vlny), protože jinak rázem váží stovky kilo a síly na oko a kotevní blok jsou daleko vyšší.
Sledovat počasí, hlavně směr a sílu větru, jestli to nemá foukat ze strany odkud to není kryté.
No a jak to udělám, večer uvážu , v noci přijde liják a vlny a v gumáku mám další moře... to se nedá stále hlídat.