Dlouhodoby pobyt na lodi
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Dlouhodoby pobyt na lodi
Dobry den,
rozhodli jsme se s partnerkou ke zmene a radi bychom v horizontu 2 let koupili vlastni plachetnici, velikostne kolem 12m, a urcitou dobu na ni zili a cestovali. To je duvod proc jsem tu, chci vas pozadat o radu a zkusenost.
1. Hledame vhodnou destinaci kde lod koupit a mit zde zazemi. Cerna hora, Albanie, Italie, Recko..... Rad bych znal vase zkusenosti, pripadne cenovou narocnost marin (dlouhodobou i kratkodobou).
2. Mame mesicni budget cca 50t, je realne se se vsim co je nutne platit a kupovat vystacit? Samozrejme vim, ze polozky jako treba nafta jsou velmi promenlive.
3. Jsou nejake problemy s urady tech zemi pokud tam planuji pobyvat delsi dobu?
Pokud je neco co me zatim ani nenapadlo tak budu rad za vase postrehy.
Za kazdou reakci a pomoc moc dekuji
Honza
rozhodli jsme se s partnerkou ke zmene a radi bychom v horizontu 2 let koupili vlastni plachetnici, velikostne kolem 12m, a urcitou dobu na ni zili a cestovali. To je duvod proc jsem tu, chci vas pozadat o radu a zkusenost.
1. Hledame vhodnou destinaci kde lod koupit a mit zde zazemi. Cerna hora, Albanie, Italie, Recko..... Rad bych znal vase zkusenosti, pripadne cenovou narocnost marin (dlouhodobou i kratkodobou).
2. Mame mesicni budget cca 50t, je realne se se vsim co je nutne platit a kupovat vystacit? Samozrejme vim, ze polozky jako treba nafta jsou velmi promenlive.
3. Jsou nejake problemy s urady tech zemi pokud tam planuji pobyvat delsi dobu?
Pokud je neco co me zatim ani nenapadlo tak budu rad za vase postrehy.
Za kazdou reakci a pomoc moc dekuji
Honza
Re: Dlouhodoby pobyt na lodi
Dlouhodoby pobyt v jedne zemi muze byt problemovy hned z nekolika duvodu:
- Hodne zemi ma omezenou dobu pobytu pro lode pod jinou vlajkou. Dochazi az ke zdaneni posadky jako danovych rezidentu apod.
- Je vhodne se zamyslet nad vlajkou lode. Hraje to velkou roli, napr. uvedena Albanie, Cerna Hora muze byt komplikovanejsi nez vlajka clenske zeme EU.
- Penez mate dost. Mnoho lidi realizuje sny na lodi s daleko nizsimi vydaji. Zalezi i na stavu lode, zda umite hospodarit a zajistite si rozumne pojisteni (jak lode, tak sebe samych) a odlozite rozumnou castku na udrzbu.
Doporucuji resit co chci za lod (12m plachetnice je zalostne malo). Jak bude stara, jake ma vybaveni, v jake je kondici. Dle toho odhadnete udrzbu. S tim jiz pocitat pri nakupu lode. Take rovnou zohlednit vlajku lode, pripadne moznosti registrace a zjistit si omezeni z toho plynouci. A teprve po tom vsem uvazeni tu lod bud koupit nebo ne.
Pokud bude ta moznost, tak se odstehovat na lod az po nejake dobe jejiho uzivani a odhaleni skutecneho stavu lode a nakladu na na kondicni udrzbu.
Pro zacatek snad pomuze i zdatny pomocnik jachtare: http://www.noonsite.com
Tak hodne stesti pri plneni snu.
- Hodne zemi ma omezenou dobu pobytu pro lode pod jinou vlajkou. Dochazi az ke zdaneni posadky jako danovych rezidentu apod.
- Je vhodne se zamyslet nad vlajkou lode. Hraje to velkou roli, napr. uvedena Albanie, Cerna Hora muze byt komplikovanejsi nez vlajka clenske zeme EU.
- Penez mate dost. Mnoho lidi realizuje sny na lodi s daleko nizsimi vydaji. Zalezi i na stavu lode, zda umite hospodarit a zajistite si rozumne pojisteni (jak lode, tak sebe samych) a odlozite rozumnou castku na udrzbu.
Doporucuji resit co chci za lod (12m plachetnice je zalostne malo). Jak bude stara, jake ma vybaveni, v jake je kondici. Dle toho odhadnete udrzbu. S tim jiz pocitat pri nakupu lode. Take rovnou zohlednit vlajku lode, pripadne moznosti registrace a zjistit si omezeni z toho plynouci. A teprve po tom vsem uvazeni tu lod bud koupit nebo ne.
Pokud bude ta moznost, tak se odstehovat na lod az po nejake dobe jejiho uzivani a odhaleni skutecneho stavu lode a nakladu na na kondicni udrzbu.
Pro zacatek snad pomuze i zdatny pomocnik jachtare: http://www.noonsite.com
Tak hodne stesti pri plneni snu.
Myslite, ze je 12m malo z duvodu mista pro 2? Moje predstava je lod kolem roku 2005 -2010, typove neco jako bavaria 40, a to proto, ze muj financni strop je nekde kolem 1mio.
Nejvice preferuju, misto nakupu lode a kotveni v Recku a tim padem i reckou registraci. Kazdopadne to neni nic jisteho a jsme jeste na zacatku.
Je nutne svuj pobyt hlasit na mistnich uradech, nebo to neni v ramci schengenu nutne?
Nase predstava je zhruba takova, ze lod koupime a v radu par mesicu bychom se radi presunuli, takze dlouhe seznamovani s lodi to asi nebude, spis hlavou napred a nejak to dopadne.
Vim, ze pojistit lod u nas je trochu problem a moc pojistoven to nedela, je to v zahranici jine?
Nejvice preferuju, misto nakupu lode a kotveni v Recku a tim padem i reckou registraci. Kazdopadne to neni nic jisteho a jsme jeste na zacatku.
Je nutne svuj pobyt hlasit na mistnich uradech, nebo to neni v ramci schengenu nutne?
Nase predstava je zhruba takova, ze lod koupime a v radu par mesicu bychom se radi presunuli, takze dlouhe seznamovani s lodi to asi nebude, spis hlavou napred a nejak to dopadne.
Vim, ze pojistit lod u nas je trochu problem a moc pojistoven to nedela, je to v zahranici jine?
Bloo píše:Myslite, ze je 12m malo z duvodu mista pro 2?
Rozhodne nemyslim. To "(12m plachetnice je zalostne malo)" jsem myslel ke specifikaci lode. Chtel jsem tak zduraznit, ze lod musite mit vysnenou a podle toho snu pak hledat. Sice se pak treba zamilujete a koupite neco jineho, ale alespon predstavu, co chcete byste mit meli jasnou.
Mate na to dva roky, tak za tu dobu byste mohli dokonce vedet i kde budete mivat tacek na pivo a proc tam bude.
---
Zkus ted chvili hledat na foru. Na vsechny otazky tady totiz odpovedi jiz jsou a nema smysl pokazde to nove prichozimu opakovat znovu do jineho vlakna. S resenim nejasnosti se pak vrat sem a urcite ti mnoho lidi rado poradi.
Jinak k formalitam. Pisu v mnoznem cisle, protoze myslim vas dva. Jinak se zde stalo zvykem tykani. Takze tykej.
Naposledy upravil(a) err_ dne úte říj 22, 2019 10:26 pm, celkem upraveno 1 x.
Dekuju, budu se snazit si nejakou lod vysnit. Jsem spis karavanista, po sousi jsem toho uz najezdil dost, ale tohle jeste rozmysleny nemam. Mam zkusenosti s vetsima plachetnicema z ruznych charteru a pak se svoji 6m v cechach.
Budu sbirat informace a rady. Dekuju za cas.
Budu sbirat informace a rady. Dekuju za cas.
To je super zaklad. I ty karavany. Ve finale je to hodne podobne. Taky jsi se musel rozhodovat jak velky, kolik os, jake usporadani, je toho fura.
Je to totez.
Je to totez.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
12m loď pro dva je dobrý kompromis pohodlí, plavebních vlastností a ceny provozu.
Mám kamaráda, který má 17m loď a uvažuje o menší. S touto lodí má problém v přístavech, vůbec se někam dostat. Částky, které platí za náhradní díly jsou obrovské. Na druhé straně komfort na lodi je úžasný.
Mám kamaráda, který má 17m loď a uvažuje o menší. S touto lodí má problém v přístavech, vůbec se někam dostat. Částky, které platí za náhradní díly jsou obrovské. Na druhé straně komfort na lodi je úžasný.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bys měl upřesnit, co je to "dlouhodobě" , jestli je to několik měsíců v roce, nebo tři roky kolem světa a nebo se hodláte natrvalo odstěhovat na loď. 

Tech cca 12m jsem zvolil hlavne kvuli cene, ale rad slysim, ze to ma i jine vyhody.
Planujeme zustat minimalne rok v kuse, ale nic nas zpatky netlaci, takze je mozne, ze si to i prodlouzime. Plan je sbirat zkusenosti a az si troufnem tak podniknout i delsi cestu.
Planujeme zustat minimalne rok v kuse, ale nic nas zpatky netlaci, takze je mozne, ze si to i prodlouzime. Plan je sbirat zkusenosti a az si troufnem tak podniknout i delsi cestu.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj! Nám se ženou by možná stačila loď 31 ft. Máte čas, můžete tudíž plout jen na plachty, takže nemusíte spotřebovávat palivo (kromě nouzových situací). A pokud nebudete nikde přistávat, nemusíte platit nikde žádné přístavní poplatky a pokud budete v mezinárodních vodách, ani žádné viněty atd. Takže náklady jen jídlo na rok, náhradní plachty a náhradní díly, odsolovač atd. 

- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Podívej se na Youtube třeba Finding Avalon. Možná tě budou inspirovat.
Nezapomeň, že každá plavba musí mít nějaký cíl.
A hlavně nic neodkládat. Za dva roky, to je celkem za dlouho. Je hodně lidí, co plánují a pak nikdy nevyplují.
A hlavně nic neodkládat. Za dva roky, to je celkem za dlouho. Je hodně lidí, co plánují a pak nikdy nevyplují.
Re: RE: Re: Dlouhodoby pobyt na lodi
Je mi to uplne jasny, ale ty 2 roky maji svuj duvod, je potreba dokoncit rozdelane veci, prodat co by ztracelo hodnotu a pronajmout nemovitostiRACEK píše:Podívej se na Youtube třeba Finding Avalon. Možná tě budou inspirovat.

Odesláno z mého LG-H930 pomocí Tapatalk
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Já jsem si musel stanovit datum vyplutí, musel jsem si udělat do diáře čáru. Jinak by to bylo pořád něco co by bylo potřeba dokončit.