Šírka lode nad 250 cm a jej preprava

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř lis 16, 2011 11:07 am

Viky_CZ píše:
Pepa píše:Kromě samotného povolení se v Německu musí splňovat i další kritérium tzv. TÜV.
...
2. Speciální roztahovací vozidla, která mohou být „roztáhnuty“ (do délky či šířky) a mohou být tak změněny rozměry samotného vozidla

Tohle mne trochu desi... Mam to chapat tak, ze vlek za osobak s vysuvnou svetelnou rampou nemuze do nemecka, pokud nema jejich schvaleni?

Já tomu rozumím tak že ano, pokud rozložením přsáhneš standardně dovolený rozměr (u přívěsu za OA 8 m ). Proto je asi vhodnější mít přívěs otypvaný /délku/ v rozloženém stavu - samozřejmě do 8 m. Náklad může ještě přečnívat o povolený 1m. Jenom si nejsem jist a nikde jsem nedohledal, je li ten 1m již nadměr v případě, že samotná délka přívěsu již vyčerpla pro něho povolených 8m. Jinak řečeno 7+1 je určitě v pořádku ale 8+1 ? - zde se názory různí.
Pepa
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř lis 16, 2011 11:23 am

Mě zapsali do TP od vleku rozsah délky a je tam uvedeno vysouvací zadní část.

Jinak max. délku mám 7,5m, a přívěs typovaný jako nákladní speciální.
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » pát lis 18, 2011 12:21 pm

To: Libor
Bohužel jsme se letos do Stockholmu nedostali a místo toho přes prázdniny rekonstruovali byt.
Byli jsme ale na jaře a na podzim s lodí na Jadranu a přeprava lodi týkající se toho topicu proběhla bez problémů.
Drželi jsme se našich zásad, které jsem již uvedl dříve v tomto vláknu a po upozornění od kamaráda jsme navíc objeli rakouskou (pro mě novou) vážnici asi cca 2 km za Spielfeldem (při cestě zpět)
Mám ale obavu, že v budoucnu to bude s taháním jen obtížnější a komplikovanější, ne-li nemožné. Zaslechl jsem dokonce, že se chystají brzo na cílené kontroly přes mýtné brány ...
Tak se už pomalu díváme na větší loď, kterou pak necháme natrvalo u moře.
Teď ale ještě dokud to půjde budeme loď tahat za autem a mimo Švédska je na prvním místě našich destinací jižní Korsika se s. Sardinií (loď s přívěsem na parkingu v Castiglione) anebo trajektem z Benátek na řecké ostrovy.
Pokud budu ale s lodí někde "odchycen" určitě to dám sem vědět.
Ahoj Jura
m.balka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 23

Re: Šírka lode nad 250 cm a jej preprava

Příspěvekod m.balka » ned úno 02, 2020 4:11 pm

Vzhledem k tomu, že poslední příspěvek v tomto vláknu je víc než 8 roků starý, rád bych se zeptal, jestli k danému tématu nemáte někdo jakékoli nové informace. Mám za to, že v rámci EU se podmínky postupně sjednocují.
Pomalu začínám přemýšlet o větší lodi a hlavní podmínkou je, aby bylo možné ji tahat. Tzn. při zohlednění maximální hmotnosti i s přívěsem do 3,5 t to bude něco do max 8 - 8,5 m délky, ale možná i kratší. Co mě trápí, je šířka. Pokud to správně chápu, bez problémů můžu tahat šířku max. 2,55 m, nad tento limit už bych měl řešit nějaké povolení? To je celkem zásadní problém, protože spousta lodí, o nichž bych uvažoval, má šířku větší - mnohdy ne o moc, ale třeba 2,59 m... Ale hádej se pak s nějakým policajtem.
Zajímají mě hlavně obecně platné informace v rámci EU, mimo EU jsem s lodí ještě nebyl a pokud někdy vyrazím, určitě to nebude každý rok.
Předem díky za jakékoli nové info.
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » úte úno 04, 2020 11:10 am

Ahoj .
Na jesen 2019 som prepravoval lod širokú 274 cez celé slovensko , od Dukly až na Záhorie.
Bez problémov . Bolo niekoľko kontrol po ceste a nikoho to nezaujímalo . V zadu na prívese som mal klasické označenie veľkého prívesu a na zadnom čele blikajúci oranžový maják . V Poľsku a ani na Slovensku to policajtov vôbec nezaujímalo . Išiel som od obeda až do cca 1 v noci .
V minulosti som viac krát prepravoval lodku ako má myslím Jura 286 šírku . Niekoľko krát bez povolení a niekolko krát s povolením .
Nikdy to nikoho nezaujímalo . 2x som Povolenie vybavil za 20€ na urade dopravy v BA asi 14 vopred bez probémov , len mi napísali do rozhodnutia že musím mať sprievodné vozidlo - pani asi zle pochopila čo idem prepravovať :_), ked že som išiel bez vozidla tak som sa na budúce na povolenky vykašlal.
/Nepôjdem na dovču zo sprievodným vozidlom/
Ked že som si minulý rok opät kupoval inú lodku , šírku sme zvažovali , a jednoznačne vyhrála lodka kde šírka je nad 250 , v lodi je daleko viac miesta na bývanie - užastný komfort , lepšia stabilita plavidla a pod .
Šírka určite nie je problém a ak má už niekto naplánovanú dovču s lodou , nie je problém nejaké povolenie vybavit, skoro všetko ide online , zase to nie je až tak často 2-3 krát do roka .
Pekný deň prajem. Andrej
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte úno 04, 2020 12:18 pm

andrej píše:Ahoj .
Na jesen 2019 som prepravoval lod širokú 274 cez celé slovensko , od Dukly až na Záhorie....

Jel si s takovouto soupravou i na západ? Tam už by to asi mohl být problém. Zajímá mě konkrétní zkušenost.
Jinak v Polsku se dá bez celkem problému přepravovat šířka do 3m. Ale neznám konkrétní detaily.

m.balka - podívej se na Sunwind 26.Šířka 2,6m - to se podle mě dá ukecat. :) Celkem dobře řešená loďka.
A pokud by ti vadilo těch pár centrimetrů šířky navíc, můžeš v nejširším místě odříznout gumu co kryje napojení trupu a paluby :D
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Lubos01 » úte úno 04, 2020 6:36 pm

Běžná policejní hlídka je vybavena tak možná svinovacím metrem, kterým se maximální šířka lodě měří většinou dost blbě, 259 cm asi nikdo řešit nebude, ale 20-30 cm navíc už bych ukecávat nechtěl. Pokud se na to někdo zaměří, tak tam už je vidět na první pohled, že něco nehraje.

Limit 3 nebo i 3,5 m mají prakticky jen nějaké samojízdné stroje nebo něco neseného/taženého za traktory apod. a to za použití oranžového majáku nebo bez toho majáku, ale s doprovodným vozidlem, které je vybaveno tím samým majákem. :) Docela se to sjednocovalo v rámci EU, ale je dost možné, že si některé státy vymohly další vyjímky. Tady se o žádné povolení žádat nemusí a také to není zatíženo žádnými poplatky. Do zahraničí bych ale takto s lodí cestovat nechtěl, téměř všechny tyto samohyby mají i u nás zapovězeny silnice vyšší než 2. třídy.

Pak se dá samozřejmě žádat o přepravu nadrozměrného nákladu až do šířky 3,5m a možná i více a to obecní úřad (pokud se přeprava týká místní komunikace, krajský úřad (pokud je to v rámci kraje a mimo dálnice) nebo MD pokud chceme za hranici kraje nebo třeba na dálnici. Žádný generální souhlas do zahraniční samozřejmě neplatí, je potřeba vždy požádat příslušné orgány v dané zemi. Všechno toto je aspoň u nás natíženo správními poplatky a příslušný úřad si stanoví podmínky, za jakých je možné ten nadrozměný náklad přepravovat - většinou ten maják nebo doprovodné vozidlo s majákem a časové nebo další omezení.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » úte úno 04, 2020 7:45 pm

Do 3m sirky lze v zapadni evrope vyridit celorocni povoleni za pausal. U nas ne. V CR nema policie cejchovane meridlo, tedy kontrolovat to nemuzou. Celnici to ovsem kontrolovat muzou. A jejich dosah je 100km (jestli se nepletu) od hranic. V Rakousku casto meri v ramci kontrol i sirku a nedela jim problem nevyhovujici naklad nechat odstavit s tucnou pokutou. V pripade nehody a prekroceni limitu pak samozrejme pojistovny nehradi skodu at pusobenou nebo ne. Co ale pry muze ceska policie kontrolovat v takovem pripade je vyhled ridice, tedy jestli je ve zpetnem zrcatku videt pres naklad.

Sent from my iPhone using Tapatalk
m.balka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 23

Příspěvekod m.balka » stř úno 05, 2020 12:20 am

Uf, díky za všechny informace, jak se zdá, tak se nic podstatného nezměnilo. Tzn. jakmile bude šířka nad 255 cm, může být problém. Je mi jasné, že při 259 to většinou projde bez povšimnutí, ale stejně mám strach, že např. v tom Rakousku by nemuseli mít pochopení.
Vyřizovat si pokaždé povolení je pro mě dost komplikace, nebydlím u vody a někdy je to otázka okamžitého rozhodnutí, že si zajedeme třeba na Dunaj, nemluvě u nás např. o Dalešicích. A při uváděných lhůtách bych každý takový výlet musel plánovat několik týdnů dopředu.
Takže asi při svém výběru budu dál hledat především něco, co se do toho povoleného limitu vejde, abych si to nekomplikoval, i když si pak hodně zúžím možnosti.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » stř úno 05, 2020 2:25 pm

m.balka píše:Uf, díky za všechny informace, jak se zdá, tak se nic podstatného nezměnilo. Tzn. jakmile bude šířka nad 255 cm, může být problém. Je mi jasné, že při 259 to většinou projde bez povšimnutí, ale stejně mám strach, že např. v tom Rakousku by nemuseli mít pochopení.
Vyřizovat si pokaždé povolení je pro mě dost komplikace, nebydlím u vody a někdy je to otázka okamžitého rozhodnutí, že si zajedeme třeba na Dunaj, nemluvě u nás např. o Dalešicích. A při uváděných lhůtách bych každý takový výlet musel plánovat několik týdnů dopředu.
Takže asi při svém výběru budu dál hledat především něco, co se do toho povoleného limitu vejde, abych si to nekomplikoval, i když si pak hodně zúžím možnosti.

Som dispečer a mám 14 kamionov..
Všetko je o tom že riskneš,a máš šťastie.Kontrolu skôr ohúriš, lebo nieje to bežné že zastavia niekoho s loďou..Ale zmerať šírku nie je problém hocikde na ceste..Ani to by ešte nebola tak zlé..Horšie bude ak sa stane nejaká škodová udalosť..Tam už potom všetko ide na tvoje triko..Ono to nie je sranda sa stretnúť na nejakej okreske s kamionom alebo takým istým vozidlom ako vedieť ty..Ja mám napríklad môj čln široký 248 cm a trepem ho zakaždým so sebou domov..A to fakt hodne často a rešpekt tu zakaždým je ked ide oprosti nejaké nákladné auto naolko v zákrutách to až tak moc dobre nesedí lebo mám len jednoosý príves..
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » pát úno 07, 2020 1:12 pm

Marigold píše:Do 3m sirky lze v zapadni evrope vyridit celorocni povoleni za pausal....

Můžeš k tomu dát víc informací? Kde, jak, případně za kolik?

Zpět na