Stavba plachetnice Pantanal 25(2)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 5
Re: Stavba plachetnice Pantanal 25(2)
Ahoj,
Tak několikaměsíční bitva z broušením ukončena , chtěl jsem ještě stříknout základem s plničem , ale nakonec jsem trup vzal 2 vrstvy Epoxidovým základem s plničem Sealine .Hlavně z důvodu viditelnosti jak se mi podařilo vše vyrovnat a byl jsem překvapen i když pár věcí se ještě musí dobrousit .Vznikla otázka co dál otočit trup a laminovat vnitřek , nebo se dát do kokpitu .Rozhodl jsem se pro kokpit delší práce a do zimy bych ho chtěl mít alespoň z vnější strany hotovou laminaci .
Další otázka co s trupem myslel jsem si že ho dám do sadu a zakryji plachtou , ale měl jsem strach z větru bydlím na kopci a docela profukuje.
Stodolu nebo místo kam ho uskladnit jsem nesehnal. Poté mě napadlo zhotovit přes ocelové lanka jakýsi zvedák a vytáhnou ho ke stropu ve stodole což se mi nakonec podařilo na poprvé i když moc místa pod trupem není , ale mělo by to stačit.
Jinak Petře díky za rady strhávačku použiji a tmel jsem již dával a objednal jen lehčený.
Tak několikaměsíční bitva z broušením ukončena , chtěl jsem ještě stříknout základem s plničem , ale nakonec jsem trup vzal 2 vrstvy Epoxidovým základem s plničem Sealine .Hlavně z důvodu viditelnosti jak se mi podařilo vše vyrovnat a byl jsem překvapen i když pár věcí se ještě musí dobrousit .Vznikla otázka co dál otočit trup a laminovat vnitřek , nebo se dát do kokpitu .Rozhodl jsem se pro kokpit delší práce a do zimy bych ho chtěl mít alespoň z vnější strany hotovou laminaci .
Další otázka co s trupem myslel jsem si že ho dám do sadu a zakryji plachtou , ale měl jsem strach z větru bydlím na kopci a docela profukuje.
Stodolu nebo místo kam ho uskladnit jsem nesehnal. Poté mě napadlo zhotovit přes ocelové lanka jakýsi zvedák a vytáhnou ho ke stropu ve stodole což se mi nakonec podařilo na poprvé i když moc místa pod trupem není , ale mělo by to stačit.
Jinak Petře díky za rady strhávačku použiji a tmel jsem již dával a objednal jen lehčený.
- Pantanal
- návštěvník fóra
Hezky, pěkně Jardo, držím palce.
-
- návštěvník fóra
- Kelnasek
- návštěvník fóra
- Reputace: 22
Moc pěkná práce .
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- návštěvník fóra
Tak opožděně ještě přidávám foto z lonského roku.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Nádhera
držím palce. A ako sa robilo s tou strhávačkou, vidíš to ako prínos? Tiež ju mám kúpenú, ale nikdy som ju nepoužil, Ona sa strháva až po vytvrdnutí? Živica 160-ka od Havla ti na zvislých plochách nestekala?

- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Denis strhávačka je super. Používame to už pri výrobe našich súťažných modelov.
Trháš ju dole po vytvrdnutí. Povrch máš rovno pripravený na ďlašiu lamináciu alebo úpravu - tmel.
Nič nemusíš dobrusovať, aby si vedel niečo prilaminovať.
A.
Trháš ju dole po vytvrdnutí. Povrch máš rovno pripravený na ďlašiu lamináciu alebo úpravu - tmel.
Nič nemusíš dobrusovať, aby si vedel niečo prilaminovať.
A.
-
- návštěvník fóra
Ahoj Denisi
ze strhávačky jsem měl strach , ale podařilo se a překvapivě šla i docela dobře dolu strhnul jsem ji druhý den.
Ale můj osobní názor práce navíc a stejně to zlehka přebrušuji.
pryskyřice mi nestékala tkaniny jsem sytil až po přiložení na trup a jen tolik ,aby se prosytila .
Jinak stavba mi nyní stojí ve stodole jsem měl pod půlkou lodi beton a druhá půlka byla na hlíně , tak jsem si řekl že to vybetonuju po
celé ploše , a pak si říkám když už budu betonovat neudělám si i jámu na auto. Tak nyní makám o podlaze a betonuju …
Jarda
ze strhávačky jsem měl strach , ale podařilo se a překvapivě šla i docela dobře dolu strhnul jsem ji druhý den.
Ale můj osobní názor práce navíc a stejně to zlehka přebrušuji.
pryskyřice mi nestékala tkaniny jsem sytil až po přiložení na trup a jen tolik ,aby se prosytila .
Jinak stavba mi nyní stojí ve stodole jsem měl pod půlkou lodi beton a druhá půlka byla na hlíně , tak jsem si řekl že to vybetonuju po
celé ploše , a pak si říkám když už budu betonovat neudělám si i jámu na auto. Tak nyní makám o podlaze a betonuju …
Jarda
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 29
- Kontaktovat uživatele:
Nejde jenom o to, že bez strhávačky se to musí přebrušovat, ale také o to, že se strhávačkou se dosáhne lepšího "přisátí" laminátu na podklad. Protože přes strhávačku se dají vytlačit bublinky z tkaniny. Strhávačka také zajistí hladší povrch, i když to primárně závisí na hrubosti tkaniny a množství pryskyřice.
Za mě tedy strhávačku vždy
I když je to někdy opruz
Čím má strhávačka menší gramáž, tím lépe se s ní pracuje. Docelá dobrá je 80g s červeným proužkem od Havla. Na větších plochách se nejlépe pracuje s 0,5m širokými pruhy.
Za mě tedy strhávačku vždy

Čím má strhávačka menší gramáž, tím lépe se s ní pracuje. Docelá dobrá je 80g s červeným proužkem od Havla. Na větších plochách se nejlépe pracuje s 0,5m širokými pruhy.
-
- návštěvník fóra
Ahoj,
Strhávačka od havla s červeným proužkem bomba i když je děsně živá.
Strhávačka od havla s červeným proužkem bomba i když je děsně živá.
-
- návštěvník fóra
-
- návštěvník fóra
-
- návštěvník fóra
Ahoj ,
po Delší odmlce se opět hlásím a pokračuji se stavbou na konci listopadu mi loď opustila dílnu a odstěhovala se pod plachtu před dům. Minulý týden se dočkala a byla přesunuta zpět do dílny .Strop již mám natřený základovkou a vytmelený na čisto(to jsem dělal když byla lod otočená).Nyní očekávám dodělání ocelové ploutve na kýl kterou bych chtěl do konce roku hotovou včetně všech vnitřních výztuh lodi a příček.
Mohu poprosit o radu obrázek šíny . šíny na otěže kosatky (co by jste mi doporučily a kde koupit délka 1400mm)
uchycení otěže hlavní plachty v plánu je jen kladka uchycená v kokpitu chtěl bych dát šínu , pro lepší manipulaci
co myslíte na obrázku modrá barva. (délka šíny by byla 1000mm).
Děkuji za Rady
po Delší odmlce se opět hlásím a pokračuji se stavbou na konci listopadu mi loď opustila dílnu a odstěhovala se pod plachtu před dům. Minulý týden se dočkala a byla přesunuta zpět do dílny .Strop již mám natřený základovkou a vytmelený na čisto(to jsem dělal když byla lod otočená).Nyní očekávám dodělání ocelové ploutve na kýl kterou bych chtěl do konce roku hotovou včetně všech vnitřních výztuh lodi a příček.
Mohu poprosit o radu obrázek šíny . šíny na otěže kosatky (co by jste mi doporučily a kde koupit délka 1400mm)
uchycení otěže hlavní plachty v plánu je jen kladka uchycená v kokpitu chtěl bych dát šínu , pro lepší manipulaci
co myslíte na obrázku modrá barva. (délka šíny by byla 1000mm).
Děkuji za Rady
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 29
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné, pěkné. Vedeš si nějaké záznamy, kolik času jsi na tom již strávil?
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Jardo, šíny (jsou tam i vozíky) třeba tady
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2029
Dělá se v délce 1m a pak 1,5m, v šířce 20 a 25mm. 20-cítka je o pár korun levnější.
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2029
Dělá se v délce 1m a pak 1,5m, v šířce 20 a 25mm. 20-cítka je o pár korun levnější.
-
- návštěvník fóra
Ahoj,
dostávám se k montáži WC , zatím jen vymýšlím dle fota v příloze .
1,můžete mi někdo vysvětlit funkci Anti-Siphon
2,je nutný Bypass u jímky na potřebu
3, na foto chybí vývod na palubu na vyčerpání nádrže .
4, co přívod mořské vody
děkuji za radu
dostávám se k montáži WC , zatím jen vymýšlím dle fota v příloze .
1,můžete mi někdo vysvětlit funkci Anti-Siphon
2,je nutný Bypass u jímky na potřebu

3, na foto chybí vývod na palubu na vyčerpání nádrže .
4, co přívod mořské vody
děkuji za radu
-
- moderátor
- Reputace: 234
Ten obrázek je blbě a to celej.
Antisyfon je na přerušení případného samospádu a zpětného toku vody tím, že se přes něj přisaje vzduch. Má být, pokud je mísa pod úrovní vodorysky, především na přívodu splachovací vody a pokud by byla fekální nádrž nad mísou. Jinak je zbytečný. Trojcestný ventil je na vnitřních vodách zakázaný nejen u nás, ale například i v Německu.
Antisyfon je na přerušení případného samospádu a zpětného toku vody tím, že se přes něj přisaje vzduch. Má být, pokud je mísa pod úrovní vodorysky, především na přívodu splachovací vody a pokud by byla fekální nádrž nad mísou. Jinak je zbytečný. Trojcestný ventil je na vnitřních vodách zakázaný nejen u nás, ale například i v Německu.
-
- návštěvník fóra
Ahoj,
děkuji za info
toaleta bude pod úrovní hladiny a odpadní nádrž nad úrovní toalety.
bude takto odpovídat a fungovat.
děkuji
děkuji za info
toaleta bude pod úrovní hladiny a odpadní nádrž nad úrovní toalety.
bude takto odpovídat a fungovat.
děkuji
-
- moderátor
- Reputace: 234
Pokud bude odpad z WC do nádrže končit v horní desce, antisyfon není nutný, bych řekl. Neb si to zpátky nemá co nasát.
Dolní výpust, co vede do dna, před technickou nějak zamaskuj nebo demontuj. Není povolená.
Jinak zdá se vše ok.
Dolní výpust, co vede do dna, před technickou nějak zamaskuj nebo demontuj. Není povolená.
Jinak zdá se vše ok.
Máš můj obdiv za vytrvalost a pěknou práci. Přeji úspěch jak při stavbě, tak i při vlastním "jachtění".